Τι κρατάμε από τον ανασχηματισμό

8 Σεπτεμβρίου 2021

Μετά την ανακοίνωση των «εκλεκτών» της ελληνικής κυβέρνησης για το νεοσυσταθέν Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το μίνι-σίριαλ του ανασχηματισμού ολοκληρώθηκε και πλέον ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα και διατεθειμένος να ροκανίσει την κυβερνητική φθορά που έφεραν οι πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και ο δαιδαλώδης χειμώνας που προηγήθηκε.

Οι πυρκαγιές στοίχισαν…
Το μεγάλο «μπαμ» ήταν ομολογουμένως η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όχι μόνο από το Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ολότελα από το Υπουργικό Συμβούλιο, παρόλο που ο ίδιος απολάμβανε για μεγάλο χρονικό διάστημα της εμπιστοσύνης Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός είχε πει ήδη από την επομένη των καταστροφικών πυρκαγιών ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους και πράγματι αποδόθηκαν σε κορυφαίο μάλιστα επίπεδο με τον τετράκις Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να είναι αυτός που πλήρωσε εν τέλει το μάρμαρο.

Πηγή: aftodioikisi.gr / Χρυσοχοΐδης και Θεοδωρικάκος στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Στη θέση του, ένας παλιός γνώριμος του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος στις αρχές του έτους είχε αντικατασταθεί από τον Μάκη Βορίδη στο Εσωτερικών με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς χαρτοφυλάκιο τους τελευταίους μήνες.
Το όνομα του Θεοδωρικάκου ακουγόταν για πολλά υπουργεία με τον ίδιο ωστόσο να καταλήγει στο ΥΠΡΟΠΟ που από την αρχή της πανδημίας και ειδικά τους τελευταίους εννέα μήνες συγκέντρωσε τα απανωτά πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης.

Το έτερον ήμισυ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο ΥΠΡΟΠΟ, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επίσης δικαίως ή αδίκως βρέθηκε στο στόχαστρο, πήρε μετεγγραφή για το Υφυπουργείο Άμυνας σε μία κίνηση που μάλλον έχει να κάνει με το πρόσφατο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, καθιστώντας απαγορευτική τη συνέχιση της θητείας του στην ηλεκτρική καρέκλα του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: newsit.gr / ο νέος Υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς

Ούτως ή άλλως, οι κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί ο πρώην Δήμαρχος Βύρωνα μέσα σε διάστημα 18 μηνών, ισοδυναμούν στην πραγματικότητα με μία τουλάχιστον κανονική θητεία, αν όχι και με πολύ περισσότερο. Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετακόμισε σε ένα πιο «ήσυχο» Υπουργείο, αναλαμβάνοντας χρέη Υφυπουργού Άμυνας στη θέση του δημοφιλούς -μεταξύ του στρατεύματος- Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος όμως λέγεται ότι αντιτίθετο σθεναρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ενόπλων δυνάμεων.

Η κόπωση έφερε εκπλήξεις στο Υγείας

Ομοίως και ο μέχρι πρότινος Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σήκωσε το φορτίο τριών κυμάτων της πανδημίας, φέρεται να ζήτησε ο ίδιος αλλαγή πόστου με τον πρωθυπουργό να τον τοποθετεί σε ένα ναι μεν πιο χαμηλόβαθμο -θεωρητικά- Υπουργείο, όπως αυτό του Τουρισμού, αλλά σίγουρα με τις δικές του προκλήσεις, οι οποίες επηρεάζουν αποφασιστικά ολόκληρο το ελληνικό ΑΕΠ.
Εκτός υπουργικού θώκου έμεινε ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος όμως αφήνει τη θέση του, κλείνοντας με θετικό πρόσημο, καθώς ο τουρισμός τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πλησίασε, έφτασε και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019, εκτοπίζοντας και τις ανταγωνίστριες μεσογειακές χώρες.

Ο Κικίλιας ανέλαβε το υπουργείο Τουρισμού -Θεοχάρης: «Παραδίδω το brand  Ελλάδα πιο δυνατό από ποτέ» - iefimerida.gr
Πηγή: iefimerida.gr – Βασίλης Κικίλιας και Χάρης Θεοχάρης

Στη θέση του Υπουργού Υγείας που έμεινε κενή, αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του βουλευτή Α’ Αθηνών, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του καλείται να διαχειριστεί τις αναστολές εργασίας όσων υγειονομικών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Ο διορισμός του 44χρονου δικηγόρου, γνωστού για τις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του κατά το παρελθόν, όσον αφορά το Μεταναστευτικό και το Ολοκαύτωμα, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, αναγκάζοντας τον νέο Υπουργό Υγείας να απολογηθεί δημόσια, μετά την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Πηγή: cnn.gr / ο νέος Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

Στο πλάι του Θάνου Πλεύρη ως αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, θα καθίσει η πνευμονολόγος Ασημίνα Γκάγκα, το βιογραφικό της οποίας εντυπωσιάζει με μία απλή ανάγνωσή του. Η κ. Γκάγκα μάλιστα, η οποία αντικατέστησε απρόσμενα τον αγαπητό στους κύκλους του Υπουργείου, Βασίλη Κοντοζαμάνη, πρωταγωνίστησε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, ούσα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Κάζο ολκής με Αποστολάκη – αχτίδα αισιοδοξίας η επιλογή Στυλιανίδη
Αναμφίβολα, το όνομα που έκανε τον περισσότερο πάταγο, μόλις έγινε γνωστή η υπουργοποίησή του, ήταν αυτό του πρώην Υπουργού Άμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, τον οποίο αρχικά εμπιστεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναλάβει το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Η περίπτωσή του εξελίχθηκε σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο που βαραίνει κυρίως την κυβέρνηση που επιχείρησε να δώσει το χρίσμα σε ένα ακατάλληλο, όπως αποδείχθηκε, πρόσωπο και δευτερευόντως την αξιωματική αντιπολίτευση που παρά τις αιτιάσεις των προηγούμενων εβδομάδων για την τοποθέτηση ανεξάρτητου στην Πολιτική Προστασία, η στάση της με το άκουσμα της υπουργοποίησης Αποστολάκη ήταν κατώτερη των κρίσιμων για τη χώρα περιστάσεων.

Πηγή: tovima.gr / ο πρώην Υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης

Μετά το ναυάγιο Αποστολάκη, το Μαξίμου εκκίνησε αμέσως τις διαδικασίες για την εύρεση ενός αξιόμαχου προσώπου, έμπειρου στο πεδίο της διαχείρισης κρίσεων και πολιτικά άφθαρτου, τουλάχιστον όσον αφορά το ελληνικό σκηνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε έτσι στον Χρήστο Στυλιανίδη, πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο σε θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, πατέρα του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU) και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο των κυβερνήσεων Γλαύκου Κληρίδη και Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο.

Πηγή: skai.gr / ο νέος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

Στη θέση του Υφυπουργού επελέγη, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα πρόσωπο με επιχειρησιακές δυνατότητες και εμπειρία στο πεδίο των πτητικών μέσων για τα οποία έγινε τόσος λόγος κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Ο λόγος για τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ευάγγελο Τουρνά με αρμοδιότητα τον συντονισμό και την επιχειρησιακή ετοιμότητα επίγειων και εναέριων δυνάμεων σε περιόδους περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Ο έλληνας πρωθυπουργός με τις αλλαγές που έκανε στο μέσον της κυβερνητικής θητείας, θέλησε να ανακατέψει την τράπουλα και να δώσει μία νέα δυναμική στην κυβέρνηση, η οποία ακόμα μετράει το πολιτικό κόστος από τα 1,3 εκατομμύρια στρέμματα που έγιναν παρανάλωμα του πυρός το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Οι Κασσάνδες που έκαναν λόγο για σαρωτικό ανασχηματισμό διαψεύστηκαν με τις επιλογές του κυβερνητικού επιτελείου να ερμηνεύονται περισσότερο ως διορθωτικές κινήσεις και τονωτικές ενέσεις, ενόψει μάλιστα του δύσκολου χειμώνα που έπεται στο ζήτημα της οικονομίας και της πανδημίας, λόγω των επικείμενων ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, αλλά και της μη επίτευξης ικανοποιητικού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης που θα ισοδυναμούσε με την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

Μοιράσου το:

Βασίλης Ιατρούδης

Βασίλης Ιατρούδης

Απολαμβάνω να γράφω με άποψη για όλα τα σημαντικά της επικαιρότητας. Με σταθερή έδρα τη Θεσσαλονίκη, φοιτώ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο DREAM ON-line εκτελώ χρέη Αρχισυντάκτη. Λάτρης του καλού φαγητού, αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια, τη φωτογραφία και τον αθλητισμό. Το μότο μου; Μίλα λιγότερο, Άκου περισσότερο!

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα