Θεόδωρος Καράογλου: «Το 2030 θα μιλάμε για μία διαφορετική Θεσσαλονίκη»

Έχοντας εισέλθει πλέον και επίσημα στην προεκλογική περίοδο, το DREAM ON-line επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών προσώπων και της νέας γενιάς με φόντο φυσικά τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε το γραφείο του Θεόδωρου Καράογλου, πρώην Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Καράογλου μας μίλησε για τα άμεσα σχεδιά του που περιλαμβάνουν την πιθανή καθοδό του στην Αθήνα και την ανάληψη κάποιου κεντρικού υπουργείου, σε περίπτωση επανεκλογής της ΝΔ.

Συζητήσαμε ακόμα για τη Θεσσαλονίκη, τους λόγους για τους οποίους έμεινε πίσω, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξής της μέσα από μία σειρά έργων που έχουν δρομολογηθεί. Δεν παρέλειψε δε να κάνει μία ανασκόπηση της πολιτικής του διαδρομής, επισημαίνοντας τα βασικά σημεία για τα οποία αισθάνεται υπερήφανος κατά το πέρασμά του από τη θέση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης.

Προέτρεψε τέλος τη νέα γενιά να ασχολείται ενεργά με τα κοινά, ενώ τόνισε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη από περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καράογλου για τον χρόνο που αφιέρωσε.

– Είχατε πει πρόσφατα ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν πρωθυπουργό που θα κρατά σταθερό το τιμόνι της χώρας. Φοβάστε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα το επιτρέψει αυτό;

– Καταρχάς να σου πω Βασίλη ότι ο ελληνικός λαός αποφασίζει. Άρα λοιπόν εμείς θα συμμορφωθούμε με την εντολή που θα πάρουμε από τον ελληνικό λαό. Εμείς πιστεύουμε στη σταθερότητα και πιστεύουμε ότι το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εξυπηρετεί περισσότερο τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε έναν μήνα μετά τις εκλογές του 2019, αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο, γιατί με αυτόν τον τρόπο εκτιμούμε ότι θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση.

Πιστεύουμε και θα αγωνιστούμε για να πάρουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική διαδικασία. Αν δεν την πάρουμε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, υπάρχει είτε η προσπάθεια για συνεργασία, είτε η προσφυγή σε τρίτες κάλπες.

«Στην Ελλάδα είμαστε της λογικής άσπρο ή μαύρο»

– Πάρα ταύτα, πιστεύετε ότι η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

– Νομίζω ότι θέλει τον χρόνο του, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει μια ώσμωση μεταξύ των κομμάτων, ένας πολιτικός πολιτισμός, καθώς είναι ένα δύσκολο σύστημα. Δεν είμαστε βορειοευρωπαίοι, όπου είναι συνηθισμένο. Στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε της λογικής «άσπρο ή μαύρο». Αν πει ο Μητσοτάκης ότι αυτό είναι άσπρο, ο Τσίπρας θα πει ότι είναι μαύρο. Δεν γίνεται όμως έτσι. Προϋποθέτει χρόνο, ηρεμία και φυσιολογικές καταστάσεις σε ζητήματα, όπως η οικονομία και η εξωτερική πολιτική, έτσι ώστε σταδιακά και τα κόμματα να καταλάβουν ότι το επίπεδο του ελληνικού λαού έχει ανεβεί και ότι θα μπορούσε να δεχθεί προγραμματικές συνεργασίες.

Νομίζω ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Ζούμε μια περίοδο εντάσεων. Έχουμε πόλεμο στη γειτονιά μας. Η Ουκρανία απέχει μόλις 500 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας. Έχουμε προβλήματα που απαιτούν ένα στιβαρό χέρι.

– Πιστεύετε ότι ήταν αναγκαίο να γίνει το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη ή θα μπορούσαν οι πολίτες μέσω μίας άλλης διεξόδου να καταψηφίσουν αυτό το μόρφωμα;

– Καταρχάς δεν μιλάμε για ένα απλό κόμμα, μιλάμε για ένα μόρφωμα με ναζιστική ιδεολογία, το οποίο είναι εν δυνάμει κίνδυνος για την ελληνική δημοκρατία. Πέραν τούτου, οι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να στήσουν αυτό το μόρφωμα είναι καταδικασμένοι για κακουργήματα και κάποιοι από αυτούς είναι στη φυλακή. Η δημοκρατία είναι μεν πολύ ανεκτική, αλλά πρέπει να έχει δυνατότητες αντιμετώπισης κάποιων προβλημάτων εν τη γενέσει τους. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν το πιο ενδεδειγμένο, μία τροπολογία δηλαδή που βάζει το πλαίσιο και ο Άρειος Πάγος θα κρίνει –όπως κι έκανε- αν κάποιο κόμμα είναι εκτός του συνταγματικού τόξου και του θεσμικού πλαισίου.

– Η ένταση των περισσοτέρων έγκειται στο γιατί πέρασε τώρα αυτή η τροπολογία, στην εκπνοή δηλαδή της κοινοβουλευτικής περιόδου. Γιατί δεν έγινε έξι μήνες πριν για παράδειγμα;

– Αυτό που λέτε είναι σωστό. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο πριν. Όπως επίσης θα μπορούσε να λεχθεί πιο πριν ότι ο Κασιδιάρης, ο οποίος ήταν στη φυλακή, έδινε συνεντεύξεις και μιλούσε μέσω κινητού στους οπαδούς του. Τώρα το πώς γινόταν να μιλάει και να κάνει διαγγέλματα μέσω τηλεφώνου και Skype και κανείς να μην κάνει τίποτα, δεν το γνωρίζω. Προφανώς υπάρχουν ευθύνες.

– Είστε πλέον ένας πολύ έμπειρος πολιτικός και βλέπουμε ότι έχετε άμεση επαφή με τον κόσμο. Με ποιο κριτήριο θεωρείτε ότι θα προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη;

– Για εμάς που πιστεύουμε στη ΝΔ, το πιο σημαντικό από όλα είναι η πίστη στην ιδέα του έθνους και τα συμφέροντα της πατρίδας. Αυτή είναι άλλωστε και η άποψη των φιλελεύθερων κομμάτων. Τα μαρξιστικά κόμμα πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι η οικονομία.

Εν πάση περιπτώσει, οι περισσότεροι πολίτες έχουν στο μυαλό τους τα ζητήματα της οικονομίας και της ασφάλειας. Θεωρώ λοιπόν ότι τα βασικά κριτήριο που θα έχουν κατά νου οι πολίτες είναι: το αν και κατά πόσο η οικονομία πάει καλά, αν έχει βελτιωθεί η ζωή της ή αν υπάρχουν προοπτικές να γίνει αυτό, αν αισθάνονται πιο ασφαλείς σε σχέση με την τετραετία που κυβέρνησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Και να πω και κάτι: το 2019, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα τότε ήταν το μεταναστευτικό. Τώρα αυτό δεν υφίσταται, γιατί το λύσαμε. Το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα ήταν εκείνο με τις εκκρεμείς συντάξεις. Ούτε αυτό υπάρχει τώρα. Σε δύο μήνες παίρνει κάποιος σύνταξη. Θέλω να πω δηλαδή ότι απαντήσαμε σε πολλά ζητήματα. Δεν σημαίνει αυτό όμως ότι λύσαμε τα προβλήματα.

Δυστυχώς ήμασταν άτυχοι, γιατί είχαμε εξωγενείς καταστάσεις και παράγοντες που επηρέασαν την πατρίδα μας. Η ανθρωπότητα είχε να ζήσει πανδημία από το 1917 και την ισπανική γρίπη. Έχουμε επίσης πόλεμο στη γειτονιά μας, την Ευρώπη, ο μεγαλύτερος μετά τον Β’ Π.Π. Εξαιτίας αυτού, έχουμε και ενεργειακή κρίση.

Είδαμε πολλά πρωτόγνωρα πράγματα. Παρόλα αυτά, η εκτίμησή μου είναι ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση από την πλευρά της κυβέρνησης και για αυτόν τον λόγο οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια αυτή και την πιστώνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο νομός Θεσσαλονίκης είναι μικρογραφία ολόκληρης της χώρας»

Βασίλης Ιατρούδης / dreamonline.gr

– Εκλέγεστε σε μία δύσκολη περιφέρεια, δεδομένου ότι είναι μεγάλη, αρκετά διασκορπισμένη και με διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Ποια είναι η δική σας προτεραιότητα για τη Β’ Θεσσαλονίκης;

– Βαγγέλη, η περιφέρειά μας δεν είναι δύσκολη. Είναι πάρα πολύ δύσκολη. Γιατί είναι πολύ μεγάλη και «ανομοιογενέστατη»! Ο νομός Θεσσαλονίκης χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: το πολεοδομικό συγκρότημα, την ανατολική Θεσσαλονίκη, τη δυτική Θεσσαλονίκη και την επαρχία Λαγκαδά, η οποία είναι αρκετά πίσω σε ανάπτυξη. Προφανώς, ο νομός Θεσσαλονίκης είναι μικρογραφία ολόκληρης της χώρας. Έχουμε βουνά, λίμνες, ποτάμια και παραλίες. Και βεβαίως στη Β’ Θεσσαλονίκης έχουμε και δυο-τρεις αστικές -αστικότατες-  περιοχές, Πανόραμα και Πυλαία.

Η εκτίμησή μου είναι ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν βουλευτή να γνωρίσει κάτι σε βάθος. Για αυτόν τον λόγο, εγώ πιστεύω ότι πρέπει σταδιακά να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τον αριθμό των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Δεν πρέπει να υπάρχει περιφέρεια που να έχει περισσότερες από πέντε έδρες. Θα πρέπει να πάμε σταδιακά στο μοντέλο των μονοεδρικών περιφερειών. Ώστε να ξέρει ο πολίτης ποιον ψηφίζει και γιατί τον ψηφίζει. Όχι γενικώς και αορίστως. Πάρα πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει τη στενή μονοεδρική περιφέρεια, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την άμεση επαφή του πολίτη με τον πολιτικό.

«Θα επιδιώξω να βρεθώ σε κεντρικό υπουργείο της Αθήνας»

– Η Β’ Θεσσαλονίκης σας εκλέγει σταθερά πρώτο σε ψήφους. Πώς αισθάνεστε για αυτήν την πρωτιά;

– Έχω μία διαδρομή. Ο παππούς μου ήταν πολιτικοποιημένο πρόσωπο και προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με είχε μυήσει από νωρίς στη ΝΔ. Από το 1974, σε ηλικία 14 ετών, ήμουν μέλος της ΟΝΝΕΔ και της ΜΑ.ΚΙ. Στο πανεπιστήμιο συνέχισα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ήμουν εκλεγμένος μέλος της νομαρχιακής επιτροπής. Το 1986, κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος της κοινότητας Ζαγκλιβερίου. Στον κόσμο αρέσει να δοκιμάζει καινούργια πρόσωπα και ως εκ τούτου με βοήθησε να εκλεγώ πρόεδρος.

Το 1990 κέρδισα και πάλι με άνεση με αποτέλεσμα στη συνέχεια να ανοίξω τα φτερά μου. Το 1994 κατέβηκα υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος και εκλέχθηκα, όπως επίσης και το 1998. Το 2002, κερδίσαμε τη νομαρχία με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και ήμουν ο πρώτος νομαρχιακός σύμβουλος. Από το 2004, άρχισα να πολιτεύομαι. Οχτώ φορές ήμουν υποψήφιος, και τις οχτώ φορές πρώτος σε ψήφους.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο κόσμος με έχει μάθει, έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες –αυτό είναι και το μότο μου άλλωστε. Εξακολουθώ να έχω μια ανοδική πορεία. Παίρνω το 40% των ψήφων της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης. Υπάρχει μία προσωπική σχέση με τον κόσμο. Εγώ όμως δεν δουλεύω για έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Δουλεύω τέσσερα χρόνια για τις επόμενες εκλογές. Είμαι πάντα κοντά στον πολίτη. Απαντάω σε όποιον με πάρει τηλέφωνο. Η απόκρυψη δε έχει τα ρίσκα του, δηλαδή έχω ακούσει και «μπινελίκια» στα οποία έχω απαντήσει σε ανάλογο ύφος!

19 χρόνια είμαι βουλευτής. Με έχουν τιμήσει δύο πρωθυπουργοί: ο Αντώνης Σαμαράς με έκανε δύο χρόνια Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως ήταν συνειδητή μου επιλογή να είμαι εδώ. Θα σας εξηγήσω και γιατί: ήθελα να κλείσω την καριέρα μου στην περιφέρεια, στην τοπική αυτοδιοίκηση από την οποία ξεκίνησα.

Για αυτόν τον λόγο, όπως και το 2012 που άλλα μου πρότεινε ο τότε πρωθυπουργός, όπως και το 2019, εγώ επέλεξα συνειδητά να είμαι εδώ στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, γιατί πίστευα ότι μπορούσα να προσφέρω και θα έφτιαχνα τον μηχανισμό που ήθελα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τελικά όμως, άλλα σχεδιάζουμε εμείς, άλλα θέλει ο Θεός. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποφάσισε να συνεχίσει στην περιφέρεια, οπότε δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Για αυτό θα επιδιώξω την επανεκλογή μου, όσο πιο ενισχυμένος γίνεται, και αυτή τη φορά θα επιδιώξω να βρεθώ σε υπουργείο στην Αθήνα.

«Η αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη μου αγάπη»

– Άρα υπάρχει μία περίπτωση τα επόμενα χρόνια να σας δούμε στην περιφέρεια, σωστά;

– Η αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη αγάπη, Βαγγέλη! Ειδικά όταν ξεκινάς από πολύ μικρός, όπως εγώ, που εκλέχθηκα πρόεδρος σε ηλικία 26 ετών. Και έχει το εξής πλεονέκτημα: ότι παράγεις έργο και το χαίρεσαι ο ίδιος. Για παράδειγμα, εγώ είμαι περήφανος επειδή στο χωριό μου, ξεκίνησα έναν θεσμό, ο οποίος εξακολουθεί να υπάρχει για 37 χρόνια, τα Ακυλίνεια. Μέχρι το 1986, στο Ζαγκλιβέρι γιορτάζαμε την Παναγία, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Εγώ έψαξα να βρω τι ιδιαίτερο είχαμε. Ποιο ήταν αυτό; Το γεγονός ότι έχουμε μία τοπική Αγία, την Αγία Ακυλίνα τη Ζαγκλιβερινή. Για πρώτη φορά ξεκινήσαμε το 1987 ένα δεκαήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, 18-27 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει θεσμός και να παραμείνει μέχρι και σήμερα.

Θέλω να πω δηλαδή ότι η χαρά της αυτοδιοίκησης είναι ότι έρχεσαι σε επαφή με τον πολίτη και λύνεις το τοπικό πρόβλημα. Όταν γινόταν το παραμικρό έργο ήμουν εκεί, γιατί το χαιρόμουν. Όταν είσαι βουλευτής ή υπουργός δεν έχεις αυτήν την πρωτογενή σχέση. Βέβαια, μπορείς να προσφέρεις πολλά περισσότερα πράγματα, όμως είναι άλλο να έρχεται ένας άνθρωπος και να σου λέει «μπράβο ρε Θόδωρε, αυτό το πρόβλημα το έλυσες».

«Το 2030 θα μιλάμε για μία διαφορετική Θεσσαλονίκη»

 


– Θα ήθελα να επικεντρωθούμε στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Είδαμε τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται πρόσφατα την περιοχή. Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα προχωρήσουν οι εξαγγελίες για το μετρό στα δυτικά και τον προαστιακό και πότε πρέπει να τα περιμένουν οι πολίτες;

– Βασίλη, είναι γεγονός ότι η δυτική Θεσσαλονίκη έχει αρκετά προβλήματα, γιατί είναι μία περιοχή που έχει αρκετό κόσμο και ειδικά στις δυτικές συνοικίες έχουν μαζευτεί πολλοί νέοι άνθρωποι, καθώς η αγορά κατοικίας είναι φθηνότερη. Είναι αλήθεια ότι εξαρχής δεν υπήρχαν υποδομές. Υπάρχει και το ζήτημα με τα Ελληνικά Πετρέλαια που θεωρείται ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Αυτό είναι ένα κενό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στις προηγούμενες εκλογές από τους έξι δήμους που έχει το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα και στους τέσσερις δυτικούς δήμους. Γιατί πόνταρε ακριβώς σε αυτές τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε στρέψει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μας στη δυτική Θεσσαλονίκη και αυτό αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι. Αποδεικνύεται για παράδειγμα από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτιά μας για την Α’ Θεσσαλονίκης μπήκαν έξι υποψήφιοι από τους τέσσερις δυτικούς δήμους. Στις προηγούμενες εκλογές κάναμε το τραγικό λάθος, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης να είναι δημότες Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

Ο πρωθυπουργός έχει επισκεφτεί δύο φορές τη δυτική Θεσσαλονίκη και έχει πει συγκεκριμένα πράγματα: αυτήν την περίοδο έχουν ξεκινήσει ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία είναι στη δυτική Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή γίνεται το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Το έργο είναι σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή επίσης γίνεται η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το λιμάνι για να σταματήσει η ταλαιπωρία και των κατοίκων των δυτικών συνοικιών, αλλά και των φορτηγατζήδων.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται η μελέτη για την επέκταση του μετρό. Ένα μετρό προφανώς που θα ξεκινά από τον σταθμό των τρένων και θα καταλήγει στη Νέα Ελβετία ή την Καλαμαριά δεν μπορεί να είναι μετρό Θεσσαλονίκης. Εγώ πιστεύω ότι το μετρό δεν είναι απαραίτητο να είναι εξολοκλήρου υπόγειο, καθώς το υπόγειο έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος. Όπως γίνεται και στην Αθήνα. Το μετρό σε πρώτη φάση θα επεκταθεί δυτικά και τουλάχιστον έως το αεροδρόμιο. Είναι αδιανόητο να έχεις αεροδρόμιο και να μην είναι συνδεδεμένο με το μετρό.

Έχουμε επίσης το στρατόπεδο Ζιάκα για τη δημιουργία στέγης για νέους. Ξεκινήσαμε πιλοτικά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αφορά την επιδότηση των επιτοκίων για δάνειο για νέα παιδιά 25-39 ετών. Ήδη έχουν υποβληθεί 24.000 αιτήσεις, αν και σε πρώτη φάση αφορούσε 10.000 ωφελούμενους.

Στο στρατόπεδο Καρατάσσου έχει ήδη ανακοινωθεί η δημιουργία του ογκολογικού νοσοκομείου –το νέο Θεαγένειο δηλαδή- και εκεί θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο νοσηλευτικό πάρκο, καθώς απέναντι βρίσκονται το 424 και το Παπαγεωργίου. Και συν τοις άλλοις, θα έχουμε και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο που θα κάνει το Ίδρυμα Νιάρχος στο Φίλυρο.

Και επίσης ακόμα ένα μεγάλο έργο που είναι σε εξέλιξη και μάλιστα έχει εγκατασταθεί ήδη το εργοτάξιο είναι το FlyOver. Είχαμε ένα πρόβλημα βέβαια με τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στην περιφερειακή, όπου μπλόκαρε η κυκλοφορία και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί.

Και για να φύγω λίγο από τα δυτικά και να έρθω προς το κέντρο και τα ανατολικά, η ανάπλαση της ΔΕΘ και το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς στην Περαία, τα θεωρώ πραγματικά τα mega-projects για τη Θεσσαλονίκη. Το Thess-Intec είναι ένα κολοσσιαίο έργο, γιατί θα φέρει δουλειά και ανάπτυξη σε μία περιοχή που την έχει ανάγκη. Είμαστε στο τελικό στάδιο για να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες.

Υπάρχει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο αν το δούμε σε βάθος χρόνου, θα μιλάμε για μία διαφορετική Θεσσαλονίκη, το 2030.

– Έχοντας μία μακρά εμπειρία και γνώση για θέματα που αφορούν την πόλη μας, γιατί πιστεύετε ότι η Θεσσαλονίκη έμεινε πίσω όλα αυτά τα χρόνια σε σύγκριση με την Αθήνα για παράδειγμα, μιας που τρέφουμε έως έναν βαθμό αυτό το σύμπλεγμα κατωτερότητας απέναντί της;

– Δυστυχώς, το κέντρο λήψης των αποφάσεων είναι η Αθήνα. Οποιοσδήποτε δήμαρχος, περιφερειάρχης κτλ. της Αττικής μπορεί σε δέκα λεπτά να φτάσει στο Υπουργείο και να ασκήσει τις δικές του πιέσεις. Με εμάς δεν συμβαίνει αυτό.

Έχουμε επίσης ένα σαράκι, που είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής φυλής, όμως εμείς το έχουμε πιο έντονο: είμαστε πάντοτε θετικοί στο να προβάλλουμε τη διαφορετική άποψη και όχι μόνο να την προβάλλουμε, αλλά και να δημιουργούμε και προβλήματα. Και εξηγούμαι: το 2008 επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή είχε δημοπρατηθεί και δόθηκε το λιμάνι του Πειραιά στην Cosco και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στη Hutchison, τη δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, έναντι 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Εγώ θυμάμαι συγκεκριμένους ανθρώπους και πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ και της αριστεράς να βρίσκονται στα κάγκελα για να μην ξεπουληθεί το λιμάνι. Χάσαμε λοιπόν 10 χρόνια. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή έκανε πίσω. Λάθος. Όταν πιστεύεις ότι αυτό που κάνεις είναι σωστό, το συνεχίζεις μέχρι τέλους και συγκρούεσαι, όπου χρειάζεται. Μετά από 10 χρόνια, το λιμάνι μας ιδιωτικοποιήθηκε και πλέον τα πάει καλύτερα. Όμως το λιμάνι του Πειραιά έχει απογειωθεί, ενώ εμείς τώρα ξεκινάμε.

Άλλο παράδειγμα: είχε δημοπρατηθεί ένα πολύ σημαντικό υποθαλάσσιο έργο, από την περιοχή του Ερυθρού Σταυρού μέχρι και μετά το Μακεδονία Παλάς. Η λεωφόρος Νίκης θα γινόταν ένας πεζόδρομος και τα αυτοκίνητα θα πηγαίνανε υπογείως και θα έβγαιναν στην άλλη άκρη. Αυτό το έργο είχε δημοπρατηθεί, το είχε πάρει ο ΑΚΤΩΡ. Από τις αντιδράσεις που υπήρχαν ότι θα αλλοιωθεί η ιστορική φυσιογνωμία της πόλης έγινε η υποχώρηση και εν τέλει πληρώσαμε 70-80 εκατομμύρια στον εργολάβο για διαφυγόντα κέρδη, χωρίς να έχει κάνει ούτε μία τρύπα.

Όσον αφορά το μετρό, ενώ στον σταθμό της Αγίας Σοφίας βρεθήκανε ένα σωρό αρχαία -που ίσως να είναι και σημαντικότερα από εκείνα της Βενιζέλου- αποσπάστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έγινε το έργο και τώρα θα είναι βιτρίνα. Στη Βενιζέλου ξεσηκώθηκαν, ώστε να μην γίνει απόσπαση. Καταρχάς να πω ότι δεν παραχωρώ σε κανέναν το δικαίωμα να το παίζει πιο ευαίσθητος από μένα σε ζητήματα πολιτισμού. Αυτό που είπαμε λοιπόν είναι «και μετρό και αρχαία». Και αυτό γίνεται. Τα αρχαία της Βενιζέλου αποσπάστηκαν υπό την επίβλεψη του κορυφαίου αρχαιολόγου κ. Κορρέ. Ως τον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους. Όταν στα τέλη του χρόνου με αρχές του 2024, αρχίσει να λειτουργεί το μετρό, θα έχουμε το μεγαλύτερο υπόγειο μουσείο αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.

«Η ΝΔ δίνει τη δυνατότητα στον νέο να εξελιχθεί»

Θεόδωρος Καράογλου
Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / dreamonline.gr

– Γιατί ένας νέος να ψηφίσει ΝΔ με δεδομένη τη φθορά της τετραετίας, αλλά και την πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών. Τι θα αλλάξει στη ζωή του που δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα;

– Όσον αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη, αν κάποιος ισχυρίζεται ότι έχει αποκλειστική ευθύνη η ΝΔ για ό,τι συνέβη, κάνει μεγάλο λάθος. Ο σιδηρόδρομος είναι παγκοσμίως το πιο σημαντικό μέσο μαζικής μεταφοράς. Στην Ελλάδα δυστυχώς είναι παραμελημένος διαχρονικά. Δεν κυβερνήσαμε μόνο εμείς τον τόπο. Κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και λιγότερο ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο. Η ποινική διαδικασία κινείται για να αποδοθούν ευθύνες. Προφανώς υπήρξε εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά ένας δίκαιος άνθρωπος θα πρέπει να πει ότι όλα τα κόμματα φέρουν τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι δεν αναπτύχθηκε, όπως έπρεπε να αναπτυχθεί ο σιδηρόδρομος.

Πιστεύω ότι ένας νέος, ο οποίος έχει φιλοδοξίες, οράματα, στόχους και όρεξη για αγώνες πρέπει να είναι με τη ΝΔ, γιατί του δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθεί. Όταν το 1978 μπήκα στη βιομηχανική σχολή και ήμουν οργανωμένος φοιτητής στην ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ήμουν δαχτυλοδεικτούμενος, με βρίζανε και με λέγανε φασίστα. Ήταν άγριες οι καταστάσεις τότε. Έχω υποστεί ξυλοδαρμούς και λίγο έλειψε μάλιστα να χάσω και το μάτι μου, γιατί η αριστερά έτσι εννοεί τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια. Να επιβάλλει δηλαδή την άποψή της με κάθε τρόπο.

Ένας νέος λοιπόν με όνειρα και φιλοδοξίες νομίζω ότι είναι πιο κοντά στην παράταξή μας. Εμείς πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, στη δυνατότητα του νέου να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Θέλουμε να δίνουμε ευκαιρίες. Και θεωρώ ότι πολλοί νέοι άνθρωποι το έχουν εκμεταλλευτεί αυτό. Η λογική της αριστεράς να βολευτούν όλοι στο δημόσιο ή να γίνουν υπάλληλοι σε κάποιες ΔΕΚΟ είναι τραγική, δεν οδηγεί πουθενά. Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα θέλουν να πετύχουν. Έχουμε πολύ σοβαρό και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό. Εδώ στη Θεσσαλονίκη, έχουμε τρία πανεπιστήμια. Κάθε χρόνο βγαίνουν εκατοντάδες –μην πω χιλιάδες- νέα παιδιά με σημαντικά προσόντα.

Άρα λοιπόν θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ένας νέος να ζει σε μια ελεύθερη οικονομία, σε μία ελεύθερη κοινωνία, όπου υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες και που υπάρχει μάλιστα μία κυβέρνηση που δημιουργεί τις συνθήκες για να έρθουν μεγάλες ξένες επενδύσεις. Τα τελευταία χρόνια δεν ήρθαν τυχαία η Deloitte, η Pfizer, η Cisco και η Deutsche Telekom. Ήρθαν γιατί ανακάλυψαν ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που είναι φιλική στο επιχειρείν, που μειώνει τη φορολογία στις επιχειρήσεις και δίνει κίνητρα για να εγκατασταθούν εδώ. Και φυσικά βλέπουν ότι υπάρχει και αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό.

Για αυτόν τον λόγο, οι νέοι πρέπει να είναι κοντά μας. Είμαστε μία δημοκρατική παράταξη, πιστεύουμε στην ιδέα του έθνους, την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την ελεύθερη οικονομία και δίνουμε χώρο για εξέλιξη σε όλους τους νέους ανθρώπους, ανάλογα με την αξία του με στόχο να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται.

Πηγή: iefimerida.gr

– Έχετε υπάρξει Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για τον τόπο. Υπηρετήσατε ξανά στην ίδια θέση, μερικά χρόνια αργότερα. Τι ξεχωρίζετε από το έργο που αφήσατε και ποια ήταν η συμβουλή που δώσατε στον κ. Καλαφάτη, όταν του παραδώσατε τη σκυτάλη;

– Ο Σταύρος είναι πολύ έμπειρος, μαζί μπήκαμε στο κοινοβούλιο, δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερες συμβουλές. Απλώς είμαστε σε μία τακτική επικοινωνία και επαφή για να τον βοηθήσω, οπουδήποτε χρειαστεί. Εγώ στις δύο θητείες μου ως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, είμαι περήφανος ειδικά για την πρώτη περίοδο, καθώς είχα αναλάβει την πιο σημαντική αρμοδιότητα που είχε αναλάβει ποτέ το υπουργείο. Εξήγησα στον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι πέρα από τις υπηρεσίες του ΥΜΑΘ που παρακολουθούν το τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή, θα έπρεπε να αποκτήσει και κάποια αναπτυξιακή αρμοδιότητα.

Του είχα προτείνει να πάρουμε ένα κομμάτι του αναπτυξιακού νόμου. Αυτός ο νόμος έλεγε ότι οι επιχειρήσεις που θέλουν να καταθέσουν επενδυτικά σχέδια δεν είναι απαραίτητο να πάνε στην Αθήνα και να τα υποβάλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όταν έχουν προϋπολογισμό ως 50 εκατομμύρια και προέρχονται από τις 16 περιφερειακές ενότητες της Βόρειας Ελλάδας. Μπορούσαν πολύ απλά να τα υποβάλλουν στο ΥΜΑΘ, το οποίο ελέγχει τη νομιμότητα, αξιολογεί και εγκρίνει ή απορρίπτει τα επενδυτικά σχέδια και τέλος χρηματοδοτεί μέσω του αναπτυξιακού νόμου αυτές τις επιχειρήσεις. Τι σήμαινε αυτό; Σήμαινε ότι οι επιχειρηματίες γλύτωναν μία πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και εξυπηρετούνταν πολύ πιο γρήγορα. Αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαι πραγματικά περήφανος, γιατί είναι κάτι που έγινε επί δικής μου θητείας και συνεχίζεται έως σήμερα.

Επίσης θεωρώ ευλογημένο τον εαυτό μου για το γεγονός ότι το 2012 κλείσαμε 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Έτυχε να είμαι Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Προσπάθησα να συνεργαστώ με τον Γιάννη Μπουτάρη, για να κάνουμε κάποιες μεγάλες εκδηλώσεις για να τιμήσουμε την επέτειο των 100 χρόνων. Ο τότε Δήμαρχος δεν δέχθηκε και έτσι πήρα την πρωτοβουλία μόνος μου, λαμβάνοντας κάποιες χορηγίες, να κάνουμε μια σειρά από πολύ μεγάλες εκδηλώσεις.

Η κορυφαία ήταν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου του 2012, όταν κάναμε την αναπαράσταση της εισόδου του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, από τα δυτικά και προς το ΥΜΑΘ με τη συμμετοχή των Ευέλπιδων, της Προεδρικής Φρουράς, των ιππέων και 3.000 εθελοντών με στολές εποχής. Καταλήξαμε στον Λευκό Πύργο, όπου έγινε η έπαρση της σημαίας εκείνης που είχε αναρτηθεί το 1912. Όπως επίσης και μία πολύ μεγάλη έκθεση με την ιστορία εκείνης της περιόδου στο ΥΜΑΘ. Αυτά που σας είπα είναι δύο πολύ σημαντικά γεγονότα, για τα οποία είμαι περήφανος.

«Πρέπει να δώσουμε χώρο στις γυναίκες»

 


– Είχατε οργανώσει πρόσφατα μία βραδιά αφιερωμένη στις γυναίκες. Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή με δεδομένη και την ποσόστωση, αλλά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για περισσότερες γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο;

– Καταρχάς Βασίλη δεν οργάνωσα μία, αλλά έξι τέτοιες βραδιές. Ξεκίνησα κάνοντας εκδηλώσεις για τις γυναίκες, την ενδοοικογενειακή βία και τα προβλήματα ισότητας στις πιο αστικές περιοχές, καθώς στα χωριά είναι πιο δύσκολο να κάνεις τέτοιες εκδηλώσεις και να υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση. Έκανα στην Περαία, τη Θέρμη, τη Σίνδο, το Πανόραμα, ακόμα και στον Λαγκαδά, όπου παρά το γεγονός ότι είναι πιο αγροτική περιοχή, είχε μεγάλη απήχηση (σ.σ. σήμερα 7/5 είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση στα Διαβατά – 19:30 Paloma Coffee & More).

Το κάνω γιατί το πιστεύω. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε χώρο στις γυναίκες. Οπουδήποτε οι γυναίκες ασχολούνται με τα κοινά πραγματικά βοηθούν πάρα πολύ, γιατί έχουν πολύ πρακτικό και κοφτερό μυαλό και αν θέλετε είναι πολύ πιο αποφασιστικές από τους άνδρες. Επιλέγω να φέρνω γυναίκες που είναι καταξιωμένες στον χώρο τους και να κάνουν την τοποθέτησή τους. Ύστερα γίνεται γόνιμος διάλογος, τον οποίο πραγματικά χαίρομαι.

Επίσης θέλω να τονίσω κάτι: η αριστερά η οποία είναι καλή μόνο στο να δημιουργεί εντυπώσεις και fake news λέει ότι τα θέματα ισότητας δεν έχουν καμία σχέση με τη δεξιά, ότι είναι θέματα που αφορούν την παράταξή τους. Όλα αυτά είναι ψέματα. Θυμίζω ιστορικά γεγονότα λοιπόν: με την ΕΡΕ, το 1952, εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η αείμνηστη Ελένη Σκούρα. Με τη ΝΔ, το 2004, είχαμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής, την κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, όπως επίσης την ίδια χρονιά είχαμε την πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Επί ΝΔ, το 2020, είχαμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία.

Και τώρα, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι το 1/3 των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι γυναίκες, το 43% των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ είναι γυναίκες. Και ειδικά στη Β’ Θεσσαλονίκης που πολιτεύομαι εγώ, έχουμε απόλυτη ισορροπία, έξι άνδρες και έξι γυναίκες. Είναι γεγονός ότι στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο είχαμε μόνο 66 γυναίκες βουλευτές σε σύνολο 300. Δεν είμαστε περήφανοι για αυτό. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα για να φτάσουμε χώρες, όπως η Φινλανδία που έχει πετύχει το 50-50. Σιγά-σιγά όμως γίνονται βήματα. Για αυτόν τον λόγο, όταν κάνουμε εκδηλώσεις άλλωστε, εγώ λέω ότι θέλω τον έναν από τους τρεις σταυρούς και ψηφίστε και δύο γυναίκες!

«Χρήσιμος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης»

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στα παιδιά που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη, δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι φοιτητές ή ακόμα και μαθητές που καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά;

– Το μήνυμα που θέλω να στείλω στα νέα παιδιά είναι να ασχολούνται με τα κοινά. Να έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, είτε αυτό αφορά τον πολιτιστικό σύλλογο της γειτονιάς, είτε τις κοινωνικές δράσεις και τον εθελοντισμό ή ακόμα και την πολιτική. Χρήσιμος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Άρα λοιπόν να συμμετέχουν. Το δεύτερο είναι να κυνηγούν τα όνειρά τους, να βάζουν υψηλούς στόχους και να προσπαθούν να τους πετύχουν. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για τα νέα παιδιά να μην αρκούνται στα κοινά και τα τετριμμένα. Για να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα, χρειάζεται να βάζουμε υψηλούς στόχους.

Ακόμα και το 100% να μην πετύχουμε, τουλάχιστον θα έχουμε κάνει κάποια βήματα μπροστά. Και βεβαίως να είναι αισιόδοξα, γιατί, όπως λέει και το σχετικό εμβατήριο, «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Το ερώτημα βέβαια είναι αν είναι πάντα ετοιμοθάνατη, όμως το σημαντικό είναι ότι ποτέ δεν πεθαίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά. Έχουμε περιθώρια, μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα και θα πάμε. Για αυτόν τον λόγο, αγωνίζομαι μέσα από τη ΝΔ και πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στη χώρα και εκτιμώ ότι με τη βοήθεια του Θεού και την ψήφο των Ελλήνων πολιτών θα μπορέσουμε να κάνουμε μία κυβέρνηση, η οποία θα έχει πραγματικά τη δυνατότητα να βοηθήσει τον τόπο και τους ανθρώπους.

Συνέντευξη: Βαγγέλης Λαζαρίδης και Βασίλης Ιατρούδης

Μοιράσου το:

Βασίλης Ιατρούδης

Βασίλης Ιατρούδης

Απολαμβάνω να γράφω με άποψη για όλα τα σημαντικά της επικαιρότητας. Με σταθερή έδρα τη Θεσσαλονίκη, είμαι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο DREAM ON-line εκτελώ χρέη Αρχισυντάκτη. Λάτρης του καλού φαγητού, αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια, τη φωτογραφία και τον αθλητισμό. Το μότο μου; Μίλα λιγότερο, Άκου περισσότερο!

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα