Τελικά τι θα μας μείνει από το Μουντιάλ του Κατάρ;

Το ταξίδι 32 χωρών άρχισε στις 20 Νοεμβρίου με τον αγώνα μεταξύ του Κατάρ και του Ισημερινό και ολοκληρώθηκε στις 18 του Δεκέμβρη με τον τελικό ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία. Ένα Μουντιάλ το οποίο, ως συνήθως, μας προσέφερε δυνατούς αγώνες, εκπλήξεις και ανάδειξη νέων παικτών, αγνώστων μέχρι τώρα στην ποδοσφαιρική κοινότητα. Αστέρια έλαμψαν, υπερδυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου γνώρισαν πρόωρο αποκλεισμό, ενώ άλλες ομάδες ξεπεράσαν τις προσδοκίες ακόμα και των πιο ελπιδοφόρων οπαδών τους. Πάμε να ξαναθυμηθούμε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές που μας χάρισε το φετινό-χειμερινό Μουντιάλ.

Ο αποκλεισμός-σοκ της Γερμανίας και του Βελγίου από τους ομίλους

Και η Γερμανία και το Βέλγιο πήγαν στο Κατάρ για να διεκδικήσουν το τρόπαιο “Ζυλ Ριμέ”, έχοντας δύο από τα δυνατότερα σύνολα σε όλη τη διοργάνωση. Όμως, βρέθηκαν εκτός συνέχειας από τους ομίλους, με την Ιαπωνία και το Μαρόκο, αντίστοιχα, να παίρνουν τη «θέση» τους. Η Γερμανία για δεύτερο παγκόσμιο κύπελλο μένει εκτός από τους ομίλους, ενώ για το Βέλγιο ήταν μάλλον η τελευταία τους ευκαιρία για διάκριση με τη χρυσή «φουρνιά» του βελγικού ποδοσφαίρου, η οποία ξεκίνησε από το 2014.

Η τρελή πορεία του Μαρόκου που βρέθηκε μία ανάσα από τον μεγάλο Τελικό

Μία από τις πιο εντυπωσιακές πορείες όλων των εποχών πραγματοποίησε το Μαρόκο, το οποίο έγινε το πρώτο αφρικανικό κράτος που φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ. Στον δρόμο του είχε να αντιμετωπίσει μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως είναι το Βέλγιο, η Κροατία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία. Κατάφερε να κερδίσει τις πρώτες τέσσερις (ηττήθηκε από την Κροατία στον μικρό τελικό), σταματώντας μόνο στη Γαλλία. Με ένα ρόστερ που έχει ποιότητα (αλλά και ταβάνι) πέτυχε κάτι τρελό: να εδραιωθεί ως μία από τις καλύτερες ομάδες όλου του κόσμου. Παίκτες όπως ο Ουνάχι, ο Μπουφάλ και ο Άμραμπατ μάς έγιναν γνωστοί και έκαναν τους συμπατριώτες τους -και όλους εμάς που τους είδαμε να αγωνίζονται- να παραληρούν. 

Πηγή: gettyimages.com

Μέσι-Εμπαπέ: μία μάχη του παρελθόντος με το μέλλον

Διψασμένος για μία διεθνή διάκριση, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα, ο Μέσι εμφανίστηκε στο Μουντιάλ του Κατάρ με έναν και μόνο στόχο: να γευτεί τη χαρά ενός τροπαίου με την εθνική ομάδα της χώρας, ενός τροπαίου που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο. Από την άλλη, ο 24χρονος Εμπαπέ το είχε ήδη κατακτήσει, αλλά με τις πολλές και σημαντικές απουσίες της Γαλλίας έπρεπε να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο. Και ακριβώς αυτό έκανε. Οδήγησε τη Γαλλία μέχρι τον τελικό, όπου και ηττήθηκε στα πέναλτι, με τον ίδιο να κάνει χατ-τρικ (μόλις το δεύτερο σε τελικό). Επίσης, με τα τρία γκολ που σημείωσε έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των τελικών των Μουντιάλ, έχοντας παίξει μόλις δύο αγώνες.

Οι δύο αυτοί αστέρες διασταυρώθηκαν στον πιο σημαντικό αγώνα της διοργάνωσης και φρόντισαν να δείξουν την αδιαμφισβήτητη ποιότητά τους. Και μπορεί ο Εμπαπέ να ήταν εκείνος που έβαλε τα περισσότερα γκολ, ο Μέσι ήταν εκείνος που στο τέλος κράτησε στα χέρια του το βαρύτιμο τρόπαιο. Έχοντας κατακτήσει σχεδόν τα πάντα σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο, το “Ζυλ Ριμέ” τον ανύψωσε στα μάτια του ποδοσφαιρόφιλου κοινού ως τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών.

Μουντιάλ
Πηγή: kslsports.com

Οι καινούριοι ποδοσφαιριστές που ήρθαν στο προσκήνιο

Είναι γνωστό πως στο Μουντιάλ μαθαίνουμε κάθε φορά νέους ποδοσφαιριστές, παίκτες που αγνοούσαμε την ύπαρξή τους και που με τις εμφανίσεις τους έκαναν πολλά μάτια να γυρίσουν. 

Πρώτος σε αυτήν τη λίστα είναι ο Σόφιαν Άμραμπατ, ο οποίος αγωνίζεται στη Φιορεντίνα και με τις εμφανίσεις του τράβηξε πολλά βλέμματα. Κατάπιε πολλά χιλιόμετρα, βρισκόταν σε όλο το γήπεδο και γενικά είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή στην ξέφρενη πορεία του Μαρόκου ως τα ημιτελικά. 

Ο συμπαίκτης του στην εθνική Μαρόκου και παίκτης της γαλλικής Ανζέ, Ουνάχι επίσης ξεχώρισε στον χώρο του κέντρου. Διαφορετικού τύπου ποδοσφαιριστής, περισσότερο τεχνίτης, που όμως ήταν καταλυτικός για το καταπληκτικό σερί του Μαρόκου χωρίς να δεχθεί γκολ από αντίπαλο (ο Αγκουέρντ έβαλε αυτογκόλ στο μοναδικό ματς που δεν κράτησε το μηδέν το Μαρόκο μέχρι τον ημιτελικό).

Στην καρδιά της κροατικής άμυνας ξεχώρισε ο Γβάρντιολ για τον οποίο ενδιαφέρονταν ήδη από το καλοκαίρι μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Στα 20 του χρόνια έκανε πολύ καλές εμφανίσεις όντας καταλυτικός ώστε η Κροατία να επαναλάβει έναν άθλο παρόμοιο με εκείνον του 2018, όταν και βγήκε δευτεραθλήτρια κόσμου. Σίγουρα, μετά από αυτές τις συμμετοχές η χρηματιστηριακή του αξία εκτοξεύθηκε. 

Μπορεί το φετινό παγκόσμιο κύπελλο να διεξήχθη για πρώτη φορά Νοέμβριο και Δεκέμβριο και οι ώρες των αγώνων, ειδικά των παιχνιδιών των ομίλων να ήταν κάπως περίεργες για την πλειονότητα των οπαδών, το θέαμα που μας προσέφερε όμως ήταν πολύ καλό. Και ίσως το γεγονός ότι έγινε μεσούσης της σεζόν, περίοδο κατά την οποία οι ποδοσφαιριστές έχουν ήδη παίξει αγώνες και κατ’ επέκταση έχουν αποβάλλει τη «σκουριά» του καλοκαιριού, να βοήθησε σημαντικά να δούμε έναν καλό ρυθμό στην πλειοψηφία των αγώνων. Ένα ακόμα Μουντιάλ γράφτηκε στην ιστορία, προσφέροντάς μας ανεπανάληπτους αγώνες, ανατροπές και συγκινήσεις.

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Βρίσκομαι στο τελευταίο έτος της Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και ανυπομονώ για την ολοκλήρωση των φοιτητικών μου υποχρεώσεων. Τον περιορισμένο ελεύθερό μου χρόνο τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ξένες σειρές και βλέποντας αθλητικά δρώμενα. Tο DREAM ON-line είναι μία ιστοσελίδα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα