Τα νέα δεδομένα μετά την ανατρεπτική trade deadline

Μία από τις πιο ιντριγκαδόρικες περιόδους για το NBA είναι οι ώρες πριν το κλείσιμο του περιθωρίου για ανταλλαγές. Είναι οι στιγμές που οι διεκδικητές του τίτλου κάνουν τις τελευταίες τους προσθήκες, θυσιάζοντας λίγο το βάθος του πάγκου τους ή τα μελλοντικά τους πικ. Στο παρελθόν έχουμε δει σπουδαίες κινήσεις να γίνονται στα τελευταία λεπτά, με πολλούς παίκτες να αλλάζουν ομάδες οριακά πριν τον καταληκτικό χρόνο. Φέτος, αν και δεν είχαμε τον αριθμό των ανταλλαγών που μας είχαν συνηθίσει οι ομάδες στα τελευταία χρόνια, είδαμε κάποιες πολύ σημαντικές κινήσεις.

Μπρούκλιν Νετς

Η ομάδα που κινήθηκε πιο ενεργά στο φετινό trade deadline ήταν για μία ακόμη φορά οι Μπρούκλιν Νετς. Αυτήν τη φορά, όμως, δεν έκαναν κινήσεις με απώτερο σκοπό να κυνηγήσουν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Μπορεί να είχαν δείξει μία σημαντική βελτίωση μετά την απόλυση του Νας, ο Ίρβινγκ, όμως, δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες για πρωταθλητισμό αλλά και με τις επαφές του, έχοντας στο πλάι του τον Ντουράντ. Για αυτό και ζήτησε ανταλλαγή, που τον πήγε στο Ντάλας (μαζί με τον Μαρκίφ Μόρις) για να δημιουργήσει ένα δίδυμο με τον Ντόντσιτς. Οι Νετς από την πλευρά τους έλαβαν τον Ντίνγουιντι, τον Φίνει Σμίθ, δυο πικ δεύτερου γύρου και ένα πικ πρώτου γύρου για το 2029. Με τον Ίρβινγκ να μένει ελεύθερος το καλοκαίρι, δεν πιστεύω πως οι Νετς θα μπορούσαν αξιώσουν περισσότερα από αυτά που έλαβαν. 

Πηγή: cnn.com

Η αποχώρηση του Ίρβινγκ έβαλε φωτιά στον οργανισμό, με τον Ντουράντ να ζητάει και αυτός ανταλλαγή λίγες ώρες μετά. Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε, με τους Σανς να είναι αυτοί που κατάφεραν να δώσουν το καλύτερο πακέτο για τον Ντουράντ: τέσσερα απροστάτευτα πικ πρώτου γύρου, ένα προστατευμένο, Μικάλ Μπρίντζες και Καμ Τζόνσον. Μαζί με τον Ντουράντ δόθηκε και ο Γουόρεν. 

Οι αλλαγές που υπέστη το ρόστερ των Νετς είναι μεγάλες, παίρνοντας κάποιους χρήσιμους ρολίστες και, κυρίως, μία πληθώρα από πικ πρώτου γύρου. Κάτι για το οποίο δέχεται κριτική το Μπρούκλιν είναι το γεγονός ότι ενώ παραχώρησαν μέσα σε περίπου έναν χρόνο τρεις σούπερσταρ (οι οποίοι βρέθηκαν στο παρκέ μαζί για μόλις 16 παιχνίδια) δεν πήραν κανένα σε αντάλλαγμα. Αυτό, σε συνδυασμό με γεγονός ότι έχουν δώσει πολλά από τα δικά τους πικ στους Ρόκετς, κάνει το μέλλον των Νετς να μοιάζει κάπως δυσοίωνο.

Λος Άντζελες Λέικερς

Με τον Λεμπρόν στο ρόστερ, η μόνη επιλογή που έχουν οι Λέικερς είναι να διεκδικήσουν τώρα το πρωτάθλημα. Επιπλέον, έχουν δεσμεύσει κάποια πικ, συμπεριλαμβανομένου και του φετινού, στους Πέλικανς για τον Άντονι Ντέιβις. Για αυτό και κινήθηκαν δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι του Φεβρουαρίου, φέρνοντας στο Λος Άντζελες τους Ντι Άντζελο Ράσελ, Μαλίκ Μπίσλι και Βάντερμπιλτ. Για να έρθουν αυτοί, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν αρκετά πράγματα στο σχετικό ρηχό βάθος του πάγκου των Λέικερς, χρειάστηκαν να δοθούν οι Γουέστμπρουκ, Τζόουνς, Τοσκάνο-Άντερσον, ένα πικ πρώτου γύρου και ένα δεύτερου γύρου. 

Δεν έμειναν εκεί. Σε μία κάπως περίεργη ανταλλαγή έδωσαν τον Μπέβερλι και τον Τόμας Μπράιαντ, έναν αρκετά αξιόλογο ψηλό με πολύ φιλικό συμβόλαιο για τον Μπάμπα.   

Το κλίμα για τον Γουέστμπρουκ δεν ήταν καλό, ήδη από την περασμένη σεζόν. Δεν κατάφερε ποτέ να βρει τον ρόλο του στην ομάδα και αυτό οφείλεται πολύ στον τρόπο παιχνιδιού των Λέικερς που βάζουν τη μπάλα στα χέρια του Λεμπρόν. Ο Γουέστμπρουκ δεν είναι καλός σουτέρ και αυτό τον καθιστούσε σοβαρή αδυναμία για τους λιμνανθρώπους, αν και ερχόμενος από τον πάγκο φέτος έδειξε ξανά λίγο από τον καλό εαυτό του. Ο Ράσελ που ήρθε ως αντικαταστάτης του έχει εξελιχθεί σε έναν καλό πασέρ που είναι σε θέση να απειλήσει και από την περιφέρεια. Επιπλέον, οι Μπίσλι, Βάντερμπιλτ και Μπάμπα θα προσφέρουν ορισμένα ποιοτικά λεπτά ξεκούρασης στους βασικούς, ενώ ταιριάζουν και στην αγωνιστική ταυτότητα που χρειάζονται οι Λέικερς.

Πηγή: clutchpoints.com

Λος Άντζελες Κλίπερς

Με τους σταρ τους να βρίσκονται σε μία ηλικία όπου δεν τους απομένουν πολλά χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο, οι Κλίπερς ήταν αναγκασμένοι να προβούν σε αλλαγές στο ρόστερ τους, με σκοπό να κάνουν μία μακρά πορεία στα πλέι οφ. Χωρίς να δώσουν κάποιον χρήσιμο παίκτη, απέκτησαν τον Μπόουνς Χάιλαντ, έναν νεαρό παίκτη, κάπως εκκεντρικό, αλλά με τεράστιο ταλέντο που μπορεί να τους βοηθήσει φέτος. Ακόμα, δίνοντας τον Γουόλ – ο οποίος δεν υπολογιζόταν από τον Λου – και τον Κενάρντ, έναν καλό σουτέρ που δεν αμύνεται, έφεραν πίσω στο Λος Άντζελες τον Έρικ Γκόρντον. Τέλος, δίνοντας έναν ακόμα παίκτη που δεν υπολογιζόταν, τον Ρέτζι Τζάκσον, πήραν τον Πλάμλι που μπορεί να προσφέρει ποιοτικά λεπτά εν τη απουσία του Ζούμπατς.

Οι κινήσεις των Κλίπερς, αν και έγιναν με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση των πιθανοτήτων τους στα πλέι οφ, δεν νομίζω ότι θα είναι αρκετές για να κοντράρουν ομάδες όπως οι Γκρίζλις ή οι Σανς, που έχουν ταλέντο και βάθος για μία αξιοσημείωτη πορεία στα πλέι οφ. Ίσως, αν παραμείνουν υγιείς να έχουν ελπίδες, καθώς ο Λέοναρντ έχει αποδείξει πως μπορεί να κουβαλήσει μία μέτρια ομάδα στον τίτλο.

Φίνιξ Σανς

Με τον Πολ να μην έχει πολλά χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο, τον Μπούκερ να είναι διψασμένος για μία διάκριση και τον Έιτον να έχει μόλις ανανεώσει, οι Σανς χρειάζονταν τον παίκτη που θα τους ανέβαζε επίπεδο. Μόλις έγινε φανερό ότι ο Ντουράντ ήταν διαθέσιμος προσέφεραν στους Νετς ένα πακέτο που δεν μπορούσαν να αρνηθούν: πέντε πικ πρώτου γύρου, τον Μπρίντζες και τον Τζόνσον. Για να καλύψουν το κενό του Τζόνσον, που ήταν πολύ χρήσιμος στα χρόνια του στην Αριζόνα, έφεραν τον Μπέιζλι, δίνοντας σχετικά μικρά ανταλλάγματα. 

Όπως και οι Λέικερς, έτσι και οι Σανς δεν μπορούν να περιμένουν τη χρονιά τους, για αυτό και κινήθηκαν αρκετά δυναμικά στην αγορά. Είναι ένα θέμα το πως θα καταφέρει ο Μόντι Γουίλιαμς να ενσωματώσει αρμονικά στο ρόστερ τον Ντουράντ, ο οποίος θέλει να έχει τη μπάλα στα χέρια του. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι επαφές των Μπούκερ και Πολ και κατ’ επέκταση και του Έιτον. Το βάθος του πάγκου είναι ένα ζήτημα, όμως οι προσθήκες των Γουόρεν και Μπέιζλι μπορούν να αποδειχθούν κομβικές. 

trade
Πηγή: clutchpoints.com

Μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες κινήσεις και επιλογές είναι: 

  • Η απόφαση των Γουόριορς να εγκαταλείψουν ένα πολύ δυνατό πρόσπεκτ, τον Γουάισμαν, ο οποίος ταλαιπωρείται διαρκώς από τραυματισμούς.
  • Η προσθήκη του Μπέι από τους Χοκς, που θα προσφέρει πολλές λύσεις με το περιφερειακό του σουτ, αλλά και την ικανότητά του να δημιουργήσει.
  • Η προσπάθεια των Σπερς να μαζέψουν όσον το δυνατό περισσότερα πικ (κυρίως πρώτου γύρου), εστιάζοντας στο μέλλον.
  • Η απόκτηση του Κόνλει από τους Τίμπεργουλβς που μπορεί να βοηθήσει στη σχεδόν ανύπαρκτη χημεία των λύκων.
  • Η επιλογή των Μπακς να αποκτήσουν τον Κράουντερ, μία επιλογή που τους κόστισε 5 πικ δεύτερου γύρου.

Τα δύο πολύ μεγάλα μπαμ της φετινής trade deadline ήταν οι σταρ των Νετς. Οι ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες τους δεν τους επέτρεψαν να έχουν μία καλή χημεία εντός γηπέδου, οδηγώντας τους να ζητήσουν ανταλλαγή. Εκτός από αυτούς, χρήσιμοι ρολίστες πήγαν σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, δίνοντάς τους το κάτι το διαφορετικό που τους έλειπε. Από την άλλη πλευρά, ομάδες όπως οι Τζαζ και οι Σπερς εκμεταλλεύτηκαν τις ανάγκες των διεκδικητών, δίνοντας τους παίκτες τους για μελλοντικά πικ. Μένει να φανεί αν κάποια από τις ομάδες που ενισχύθηκαν αυτήν την περίοδο θα μπορέσουν να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου.   

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας αθλητικά δρώμενα και βλέποντας ταινίες και σειρές. Tο DREAM ON-line είναι μία πλατφόρμα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα