Στο Ohio Players οι Black Keys είναι παίκτες υψηλής κλάσης

Από το 2002, όταν και έκαναν το ντεμπούτο τους με το «The Big Come Up», μέχρι και το 2009, οι Black Keys ήταν μία πολύ underground μπάντα. Κυκλοφορούσαν άλμπουμ πολύ συχνά, οι ηχογραφήσεις τους λάμβαναν χώρα στο υπόγειο του Dan Carney, μπασίστα του ντουέτου, έπαιζαν σε μπαρ και μικρούς χώρους μπροστά σε πολύ εκλεκτό κοινό, περιόδευαν μέσα σε βαν, ενώ για την χρηματοδότηση της πρώτης τους περιοδείας έπιασαν δουλειά κουρεύοντας γκαζόν και λίγο-πολύ σχεδόν κανένας δεν πίστευε στις δυνατότητές τους.

Το 2010, και ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, είχαν φτάσει κοντά στη διάλυση, διότι ο Patrick Auerbach, τραγουδιστής και κιθαρίστας, σιχαινόταν την τότε γυναίκα του Carney, ήταν το σημείο καμπής. Κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Brothers», το οποίο προκάλεσε πάταγο και έλαβε διθυραμβικές κριτικές και έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν το «El Camino», το οποίο σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, τόσο εμπορικά, όσο και σε κριτικές. Αυτό ήταν. Η ώρα της ανόδου και της καταξίωσης είχε πλέον φτάσει. Έκτοτε, οι Black Keys δεν κοίταξαν ποτέ πίσω. Εξελίχθηκαν σε ένα από τα σπουδαιότερα ντουέτα του 21ου αιώνα, ήρθαν δύο φορές στην Ελλάδα (το 2015 και πέρυσι),  γέμισαν και συνεχίζουν να γεμίζουν στάδια.

Πριν από λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου, έγινε διαθέσιμο το δωδέκατό τους άλμπουμ, με τίτλο «Ohio Players».

Black Keys
Φωτογραφία από την ηχογράφηση του On the Game. Στο κέντρο ο Patrick Auerbach, δεξιά ο Dan Carney και αριστερά ο Noel Gallagher

Η πρώτη ακρόαση οδηγεί στο εξής συμπέρασμα. Όσος καιρός και αν περάσει οι Black Keys συνιστούν δύο πλέον χαρακτηριστικούς εκφραστές του garage rock. Οι πολύ δυναμικές μελωδίες, η «σκληρή κιθάρα» του Auerbach και τα έντονα ντραμς του Carney, από τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά τους, δεν απουσιάζουν ούτε από το «Ohio Players». Παράλληλα, εδώ επιστρατεύουν πλήθος μουσικών, για να συνδράμουν στην ηχογράφηση του άλμπουμ, με το όνομα του τιτάνα Noel Gallagher να ξεχωρίζει. Ο τεράστιος αυτός Άγγλος μουσικός, συμμετείχε στη συγγραφή του «On the Game», στο οποίο επίσης έπαιξε και ηλεκτρική κιθάρα, ενώ παρείχε δεύτερα φωνητικά στο προαναφερθέν κομμάτι, καθώς και στο «Only Love Matters» και «You’ll Pay».

Αξίζει εδώ να παρεκκλίνουμε για λίγο από το κύριο θέμα του κειμένου και να κάνουμε μία αναφορά στο τέταρτο άλμπουμ του Noel Gallagher και του συγκροτήματός του, τους High Flying Birds, με τίτλο «Council Skies», το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι και πραγματικά αξίζει να το ακούσετε.

Επανερχόμαστε στο Ohio Players και το «On the Game», το οποίο αποτελεί ένα από τα highlights του άλμπουμ, με ένα άκρως διασκεδαστικό βίντεο, που λειτουργεί σαν κάποια συνέχεια του «Lonely Boy». Το δεύτερο τραγούδι, που πραγματικά ξεχωρίζει, είναι το «Beautiful People (Stay High)». Κυκλοφόρησε νωρίτερα ως promotional single, σε ένα ρεσιτάλ σωστού μάρκετινγκ και ανέβασε τις προσδοκίες με την αισιόδοξη και θετική χροιά των στίχων.

Με εξαίρεση το «Candy and Her Friends» και το «Paper Crown», το «Ohio Players» βρίσκει τους Black Keys σε τρομερή κατάσταση και εύκολα κατατάσσεται στην πεντάδα των κορυφαίων άλμπουμ του ντουέτου. Η απόφαση συνεργασίας με αρκετούς μουσικούς λειτούργησε ευεργετικά, καθώς αξιοποιήθηκε σωστά και συνέδραμε στην ένταξη νέων στοιχείων στη μουσική τους, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η ταυτότητά τους.

Ενώ τα πρώτα χρόνια της πορείας του περνούσαν απαρατήρητοι και μόνο ενθουσιασμό δεν σκορπούσαν, εδώ και σχεδόν 15 χρόνια οι Black Keys αποδεικνύουν, ότι διαθέτουν το ταλέντο και τις αρετές μίας μεγάλης ροκ μπάντας, με το «Ohio Players» να είναι η τρανή απόδειξη της προόδου τους, σε μία από τις κορυφαίες μουσικές στιγμές του έτους, που διανύουμε. Everybody’s on the Game, λοιπόν!

Μοιράσου το:

Γιώργος Ψάλλας

Γιώργος Ψάλλας

Αντισυμβατικός και υπερβολικά διαφορετικός για την ηλικία μου, θα με βρεις να προτιμάω την ηρεμία από την ένταση και την παράνοια, να βλέπω ταινίες, να ακούω μουσική (την κανονική, όχι αυτή που βρίσκεται στη μόδα), να παρακολουθώ τα αθλητικά τεκταινόμενα και ενίοτε να διαβάζω βιβλία.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα