Λίγες ημέρες πριν από την τελική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το DREAM ON-line συνομίλησε με τον υποψήφιο Δήμαρχο, Στέλιο Αγγελούδη και επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη». Η προσπάθεια του κ. Αγγελούδη ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στον πολιτικό στίβο της πόλης και να διεκδικήσει την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα.
Γνωστός για το πέρασμά του από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, έχει διατελέσει επίσης Γενικός Γραμματέας Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ξεχωριστή θέση στη ζωή του έχει όμως ο αθλητισμός. Ο Στέλιος Αγγελούδης εκτελεί μέχρι και σήμερα καθήκοντα Α’ αντιπροέδρου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ στο παρελθόν κατείχε τη θέση του Ειδικού Γραμματέα Αθλητισμού Μακεδονίας – Θράκης. Το μεγαλύτερο του αποτύπωμα στην πόλη είναι αναμφίβολα η συμβολή του για τη δημιουργία του Ολυμπιακού Μουσείου του οποίου ήταν πρωτεργάτης, αλλά και σημερινός Πρόεδρος.
Χωρίς να έχει την επίσημη στήριξη κάποιου κόμματος, ο Στέλιος Αγγελούδης κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, καταγγέλοντας τη λογική των κομματικών δεσμεύσεων στην αυτοδιοίκηση. Ο υποψήφιος Δήμαρχος μας ανέλυσε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του και έστρεψε τα βέλη του εναντίον του κ. Ζέρβα, στον οποίο καταλόγισε ότι δεν διεκδίκησε τίποτα αυτά τα τέσσερα χρόνια για τη Θεσσαλονίκη. Αφού τον ρωτήσαμε για τα επίκαιρα ζητήματα του Καυταντζογλείου, των ντιμπέιτ και των κλιματικών αντοχών της πόλης, του ζητήσαμε επίσης να μας κάνει ένα σχόλιο και για τις δημοσκοπήσεις που τον χρίζουν φαβορί ενόψει του β’ γύρου.
Τον ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που μας διέθεσε, ανήμερα της προεκλογικής του ομιλίας.
– Κ. Αγγελούδη, τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στην πόλη, αυτό που θέλετε να αλλάξετε αύριο, εφόσον εκλεγείτε Δήμαρχος;
– Πολλά. Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, δεν είναι τρία. Πρέπει να αλλάξουμε οτιδήποτε ασχημαίνει τη ζωή μας, οτιδήποτε αντιαισθητικό, αλλά και πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, την κατάσταση με τα σκουπίδια, τους δημόσιους χώρους, τον πολιτισμό που έχει χαθεί. Πολλά πράγματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με μία μενταλιτέ που δημιουργήθηκε γύρω από μία αντιαισθητική συμπεριφορά που οφείλεται βέβαια και στην αδιαφορία και στην εικόνα εγκατάλειψης από τους διοικούντες.
– Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης είναι ανέκαθεν η καθαριότητα. Στο πρόγραμμά σας, βλέπουμε ότι θα θεσπίσετε τον θεσμό του Επόπτη Γειτονιάς. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του και πώς θα εξυπηρετεί τον πολίτη;
– Ο Επόπτης Γειτονιάς αποτελεί μία προσέγγιση στη λογική ότι πρέπει να δούμε το πρόβλημα, όχι στο σύνολο της πόλης, αλλά σε κάθε γειτονιά. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την εγκατάλειψη του δημόσιου χώρου. Ο δημόσιος χώρος εμπεριέχει τα απορρίμματα, εμπεριέχει όμως και το πράσινο που απουσιάζει. Άρα θέλουμε να δημιουργήσουμε τον Επόπτη ή τους Επόπτες στη γειτονιά, οι οποίοι θα έχουν κατά πρώτον, την ευθύνη της επικοινωνίας με τον κόσμο: «Γεια σας, είμαι ο Αγγελούδης, πείτε μου τι θέλετε, ποιο πρόβλημα υπάρχει τώρα;».
Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι στελέχη του Δήμου, τα οποία θα εκπαιδεύσουμε ταχύρρυθμα. Πέραν της επικοινωνίας με τον κόσμο, οι ίδιοι θα έχουν την ευθύνη της εποπτείας, του δημόσιου χώρου, του πρασίνου, της καθαριότητας, καθώς και θέματα αστυνόμευσης που εμπίπτουν στην ευθύνη της δημοτικής αστυνομίας. Στόχος μας είναι να έχουμε μία γρήγορη επικοινωνία με τον κόσμο και τις υπηρεσίες και μια όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του θέματος στην καρδιά του προβλήματος.
«Ο Δήμαρχος έχει ευθύνη να σηκώνει το τηλέφωνο, να πηγαίνει στην Αθήνα, να διεκδικεί και να ασκεί κριτική»
– Πριν από λίγες μέρες, είδαμε ότι ο Ηρακλής δεν μπόρεσε να πάρει αδειοδότηση για το εγκαταλελειμμένο Καυταντζόγλειο. Αυτές τις μέρες συζητάμε για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, λόγω προβλημάτων στατικότητας στο στέγαστρο. Πώς διορθώνονται τα προβλήματα αυτά, τι θα κάνετε εσείς για να τα διορθώσετε και τι ευθύνη έχει η σημερινή διοίκηση για την εικόνα που παρουσιάζει το μεγαλύτερο στάδιο της πόλης;
– Δεν είναι καταρχάς στις αποκλειστικές ρυθμιστικές αρμοδιότητες του Δήμου. Παρά το γεγονός ότι ένας από τους Αντιδημάρχους του κ. Ζέρβα δεν το ήξερε, κάνοντας μάλιστα άτοπες αναρτήσεις και σχόλια, η υπόθεση του Καυταντζογλείου ανήκει στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Εδώ λοιπόν έχω να πω τα εξής: δεν έχω ακούσει τον Δήμαρχο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να μιλάει για την κατάσταση στο Καυταντζόγλειο. Δεν παρουσιάστηκε τώρα το πρόβλημα. Το Καυταντζόγλειο εδώ και αρκετά χρόνια διαλύεται, αποσυντίθεται.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχει φθορές ο χορτοτάπητας, ο πλαστικός τάπητας, να μην έχουμε υποστηρίξεις για τη συντήρηση, τη στιγμή που στον εσωτερικό χώρο διακρίνουμε πτώσεις επιχρισμάτων. Αυτά λοιπόν μπορεί να μην είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου, αλλά ο Δήμαρχος έχει ευθύνη να σηκώνει το τηλέφωνο, να πηγαίνει στην Αθήνα, να διεκδικεί και να κάνει κριτική. Όταν δεν έχει κάνει τίποτα από όλα αυτά, παρά μόνο selfies με τους Υπουργούς και Tik Tok, τότε είναι γεγονός ότι φτάνουμε στο τελικό σημείο που είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.
«Ο κ. Ζέρβας αποφάσισε να είναι ένας αόρατος και κρυπτόμενος Δήμαρχος»
– Την προηγούμενη Παρασκευή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ένα debate μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων στην TV100, το οποίο εν τέλει ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά. Εσείς, όπως και άλλοι συνυποψήφιοί σας, βάλατε σφόδρα κατά του κ. Ζέρβα με αφορμή αυτήν την εξέλιξη. Κάντε μας ένα σχόλιο σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα, αλλά και για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος φέρεται να αποφεύγει τέτοιου είδους δημόσιους διαλόγους.
– Ο κ. Ζέρβας αποφάσισε να είναι μέχρι το τέλος ένας αόρατος και κρυπτόμενος Δήμαρχος. Το γεγονός ότι πήγε να κάνει αυτήν την κίνηση σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον, όπως είναι αυτό της δημοτικής τηλεόρασης, και στη συνέχεια το ακύρωσε, δείχνει ότι πραγματικά φαίνεται ότι φοβάται να αντιμετωπίσει τον διάλογο και τους συνυποψηφίους του. Τίθεται όμως και ένα θέμα δημοκρατίας.
Η δημοτική τηλεόραση δεν είναι μαγαζί του Δημάρχου, ούτε ιδιοκτησία του. Οι δε υπάλληλοι εκεί οφείλουν να λειτουργούν με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία και όχι ένα 24ωρο πριν να βρίσκουν γελοίες δικαιολογίες που να οδηγούν σε υπαναχώρηση μιας απόλυτα λογικής και υποχρεωτικής διαδικασίας. Όλα όμως τίθενται στην κρίση των ψηφοφόρων και θα έχουν την απάντησή τους την Κυριακή.
– Ο κ. Ζέρβας δεν θα συμμετέχει ούτε στο debate που θα γίνει την Τετάρτη, 4/10, στο Δημαρχείο από την ΕΣΗΕΜ-Θ με ερωτήσεις που θα κάνουν συμφοιτητές μας από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
– Δεν έχει δεχθεί καμία μα καμία πρόταση να συμμετέχει σε διάλογο. Είναι ανεπίτρεπτο. Εάν δεν μπορεί, ας παραιτηθεί και από υποψήφιος.
«Στον Δήμαρχο απλώς είπαν ότι πρέπει να μοιράσει κουλούρια έξω από το κρουαζιερόπλοιο»
– Ασφαλτοστρώσεις, κρουαζιέρες, εκδηλώσεις τυπικού χαρακτήρα για έργα που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα είναι μόνο μερικά πράγματα από τα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης, τα οποία έχετε σχολιάσει ποικιλοτρόπως. Είναι πραγματικά αυτές οι παρεμβάσεις που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης;
– Όχι βέβαια! Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια, μακάρι να είχε κάνει ο ίδιος κάτι. Άλλοι τα κάνανε που σχετίζονται με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στον Δήμαρχο απλώς είπαν ότι πρέπει να μοιράσει κουλούρια έξω από το κρουαζιερόπλοιο και επειδή το θεώρησε ως καλή επικοινωνιακή κίνηση, το έκανε, όμως και αυτό του βγήκε ανάποδα. Κατά τ’ άλλα, δεν λέμε όχι στις ασφαλτοστρώσεις, αλλά όχι όλες στο τελευταίο εξάμηνο, πριν τις εκλογές… Δεν μπορούν να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, ώστε να υπάρχει και μια νορμάλ διαχείριση των δρόμων;
– Σε ό,τι αφορά ένα άλλο καυτό ζήτημα της πόλης, το κυκλοφοριακό και το πάρκινγκ, είδαμε ότι στο πρόγραμμά σας μιλάτε για τη δημιουργία 1.000 θέσεων πάρκινγκ τον χρόνο. Εάν ήμουν αντίπαλός σας, θα σας έλεγα ότι άλλοι μιλούν για «λεφτόδεντρα», ο Αγγελούδης μιλά για «παρκόδεντρα». Θα ήθελα να μου πείτε πώς θα γίνουν πράξη αυτές οι δεσμεύσεις σας;
– Υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω στα 3.000 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, πεταμένα στους δρόμους δεξιά και αριστερά της πόλης. Θέλουμε αυτά να τα αποσύρουμε και να τα στείλουμε ως σκραπ για να απελευθερώσουμε χώρο. Άρα δεν λέμε 3.000 θέσεις, αλλά 1.000 για να δούμε πώς θα είναι η ροή της μετακίνησης.
Δεύτερον, έχουμε αποφασίσει ότι στην πόλη, θα φέρουμε αυτές τις μεταλλικές θέσεις στάθμευσης σε μικρούς χώρους 100-150 τ.μ. –που είναι ανοδικές μεταλλικές θέσεις- σαν του καρουζέλ για παράδειγμα που μπαίνεις μέσα και ανεβαίνεις. Αυτές οι δύο προσεγγίσεις μας δίνουν βάσιμες ενδείξεις ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτές τις θέσεις.
– Υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι που έχετε κατά νου για αξιοποίηση;
– Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και σε χώρους του Δήμου που είναι ανοιχτά οικόπεδα, να γίνουν εκεί οι εν λόγω τοποθετήσεις.
«Θα σας έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις»
– Κοιτάτε καθόλου τις δημοσκοπήσεις; Εάν ναι, σας επηρεάζουν; Ειδικά από τη στιγμή που κάποιες από αυτές, όπως της Opinion Poll, σας χρίζουν μάλιστα φαβορί ενόψει του β’ γύρου.
– Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν τις κοιτάω. Δεν νομίζω ότι με επηρεάζουν. Δίνουμε μία ακατάπαυστη μάχη εδώ και οχτώ μήνες. Πολλές από τις δημοσκοπήσεις, καθ’ ότι απείχαν χρονικά από τις εκλογές, έχουν περιθώρια βελτίωσης, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους άλλους συνδυασμούς. Τα ευρήματά τους πάντως δείχνουν ότι θα έχουμε έναν αγώνα με ένταση μέχρι το τέλος.
– Πώς σκοπεύετε να συνεργαστείτε με την κυβέρνηση, εφόσον εκλεγείτε; Έχετε υπόψη κόκκινες γραμμές, όσον αφορά τις δικές σας προτεραιότητες για την πόλη;
– Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όταν πρόκειται να διεκδικήσω ή να ζητήσω κάτι για την πόλη μου. Επομένως, στα θέματα που ο Δήμος έχει αποφασίσει, είμαι υποχρεωμένος, αλλά και σαν άνθρωπος είναι οι απόψεις μου τέτοιες, ότι θα συνεργαστώ απόλυτα και με τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να γίνει η δουλειά της πόλης. Διότι πρόκειται για δουλειά και όχι για πολιτική…
– Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΔΕΘ, παρατηρούμε ότι έχετε κοινές απόψεις με άλλους υποψήφιους, όπως π.χ. με τον κ. Πέγκα, για τη μετατροπή του χώρου σε Μητροπολιτικό Πάρκο, καθώς και για την αξιοποίηση του Γ’ Σώματος. Θα επιδιώξετε συγκλίσεις την επόμενη μέρα, εφόσον εκλεγείτε;
– Για το Γ’ Σώμα πρέπει να σας πω ότι μόνο εμείς έχουμε την άποψη να προστεθούν οι εκτάσεις του στο Μητροπολιτικό Πάρκο. Ο κ. Πέγκας έρχεται ως δεύτερος. Βέβαια εγώ χαίρομαι για τον κ. Πέγκα, διότι πριν από οχτώ χρόνια είχε ψηφίσει εναντίον του Μητροπολιτικού Πάρκου ως Αντιδήμαρχος και υπέρ του πρότζεκτ της Έκθεσης. Το γεγονός ότι βλέπει τώρα τη σωστή επιλογή, η οποία ήταν εξαρχής η δική μας, με κάνει χαρούμενο και φυσικά θα συνεργαστούμε μαζί, εάν θέλει να προχωρήσουμε στη στήριξη μιας ενιαίας πρότασης για την αύξηση του πρασίνου και της ανθεκτικότητας της πόλης.
– Έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας μία πιθανή συνεργασία με τον κ. Πέγκα ή με κάποιον άλλον υποψήφιο Δήμαρχο;
– Από τη στιγμή που θα είμαστε στον δεύτερο γύρο, θεωρώ ότι θα διεκδικήσω, όπως έχω ζητήσει με ευγένεια και πολιτισμό, από όλους τους συνυποψηφίους μου, να συνεργαστούμε προκειμένου η πόλη να απαλλαγεί από τη χειρότερη διοίκηση που είχε ποτέ.
– Έχετε έρθει σε επικοινωνία με κάποιον συγκεκριμένα;
– Έχω απευθυνθεί προς όλους τους υποψηφίους. Όλους αυτούς που τους ενδιαφέρει η πόλη και είναι μέσα στο τόξο της κανονικότητας εννοείται, και προπαντός τους ενδιαφέρει η πόλη να γυρίσει σελίδα. Εγώ θέλω να τους πω ότι μπορούμε να την γυρίσουμε μαζί αυτή τη σελίδα.
«Όχι σε φαραωνικούς σχεδιασμούς με φοινικόδεντρα, χουρμαδιές και… λίμνες»
– Πηγαίνοντας στα έργα, έχετε καυτηριάσει την επιλογή του κ. Ζέρβα για την ανάπλαση της Αριστοτέλους. Αντίθετα, έχετε προκρίνει για παράδειγμα την ανάπλαση της Πλατείας Δημοκρατίας. Δεν θεωρείτε πρώτον ότι χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα η κεντρική πλατεία της πόλης; Δεύτερον, η ανάπλαση της Πλατείας Δημοκρατίας συμβολίζει και μια ευρύτερη προσπάθειά σας για την πάταξη της ανομίας στην περιοχή;
– Τα έχετε πει σχεδόν όλα. Καταρχάς δεν είμαι εναντίον του φρεσκαρίσματος. Το αντίθετο μάλιστα. Έχω πει ότι η Αριστοτέλους πρέπει να γίνει η Πλατεία-τοπόσημο της πόλης που είναι συνυφασμένη με την ιστορία της. Πρέπει να καθαριστεί, να βαφεί, να αλλάξουν τα πλακόστρωτα και να γίνουν οι καλές δαπεδοστρώσεις. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι όχι φαραωνικούς σχεδιασμούς με φοινικόδεντρα, χουρμαδιές και λίμνες… το λέω καθ’ υπερβολήν. Δεν είμαστε στη Μέση Ανατολή, είμαστε στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει την Αριστοτέλους ως την κεντρική της ιστορική πλατεία.
Σε ό,τι αφορά την Πλατεία Δημοκρατίας, μιλάμε για τον ανασχεδιασμό ενός εμβληματικού χώρου, ο οποίος τώρα χρειάζεται αστυνόμευση, ανάπλαση και χρειάζεται να δούμε ξανά την είσοδο της πόλης σε μία ενιαία πλέον προσέγγιση. Η Πλατεία Δημοκρατίας σηματοδοτεί ότι μας ενδιαφέρουν κι άλλες περιοχές, πέραν του στενού κέντρου.
– Οφείλουμε δυστυχώς να κάνουμε και μία ερώτηση για το μετρό. Έχει καταντήσει κλισέ και κουραστικό, αλλά είναι ένα σημαντικό έργο για τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης. Γιατί συνέβη η νέα καθυστέρηση και πώς πιστεύετε εσείς ότι θα εξυπηρετηθεί το κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης;
– Δεν υπάρχει καινούργια καθυστέρηση. Υπάρχει ελλιπής ενημέρωση από τους ιθύνοντες. Όλοι ξέραμε και λέγαμε ότι το μετρό έχει ολοκληρωθεί, απλούστατα δεν ακουγόμασταν. Αυτό είναι αληθές. Απλά το μετρό μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον 16 μήνες μετά από τη στιγμή που θα έρθει ο παραχωρησιούχος, ο οποίος θα είναι ο υπεύθυνος λειτουργίας. Αυτό γίνεται τώρα, για αυτό και το μετρό θα αρχίσει να λειτουργεί και θα το χρησιμοποιούμε όλοι μαζί στο τέλος του 2024. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να λέγεται.
Θέλουμε όμως και μία καινούργια κυκλοφοριακή μελέτη που να συνδυάζει το μετρό με μία νέα λειτουργία του ΟΑΣΘ, σε σχέση με τις στάσεις και συγχρόνως με μία αναδιάταξη της λειτουργίας των ταξί. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει χθες.
– Έχοντας μακρά εμπειρία στα διοικητικά του λιμανιού, ποιο θεωρείτε είναι το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξή του;
– Να γίνει επιτέλους η 6η προβλήτα, η οποία θα φέρει μεγαλύτερα πλοία και θα μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε Hub λιμάνι, κι όχι σε λιμάνι μεταφόρτωσης, όπως γίνεται τώρα. Πηγαίνουν στον Πειραιά και μετά έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Μιλάω πάντα για τα containers.
– Οι κρουαζιέρες συνιστούν ένα θετικό βήμα;
– Οι κρουαζιέρες έχουν μπει σε καλό δρόμο και νομίζω κάνει καλή δουλειά το λιμάνι. Τα 40 πλοία που είχα φέρει εγώ τότε, τα έχουν διπλασιάσει. Και νομίζω του χρόνου θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση του ΟΛΘ.
– Όσον αφορά το κομμάτι των νέων, που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη, αναγνωρίζετε ως μία από τις προτεραιότητές σας το να τους παρέχετε κίνητρα να μείνουν στην πόλη και να χτίσουν τις ζωές τους; Και σε δεύτερη φάση, σε τι βαθμό μπορεί η άθλια κατάσταση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και τα αυξημένα ενοίκια να τους απωθήσουν;
– Έχετε εντοπίσει μία σειρά από σημαντικά θέματα. Αρχικά, θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει μία δίοδος επικοινωνίας με τους 60.000 νέους φοιτητές στα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα. Άρα, πρώτη δουλειά είναι να γίνει αυτό. Δεύτερον, πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κρατήσουμε όλους αυτούς τους νέους επιστήμονες.
Μία λύση είναι όταν θα ολοκληρώσουμε τις ενεργειακές κοινότητες, που είπαμε να διαμορφώσουμε για την παραγωγή ρεύματος, ένα μέρος από αυτές να δίνονται ως κίνητρο με δωρεάν κιλοβατώρες, στους νέους επιστήμονες που θέλουν να επιλέξουν να μείνουν στην πόλη.
Ένα τρίτο, είναι να οργανωθεί μία συμβουλευτική διαδικασία σε επίπεδο Δήμου, για να έχουμε μία καλή ενημέρωση σε ό,τι αφορά την εξεύρεση εργασίας. Επιπλέον, οφείλουμε να συζητήσουμε αυτήν την περίπτωση που υπάρχει εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, το λεγόμενο «Home Matching και Home-Sharing». Να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε τέτοιες κοινότητες, στις οποίες θα μπορούν σε πρώτη φάση να συστεγαστούν οι νέοι και μετά να δούμε πολιτικές για τις νέες οικογένειες που θα γίνουν.
– Στην εκδήλωση που διοργανώσατε πρόσφατα, φιλοξενήσατε στο πάνελ ΑΜΕΑ, εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων κλπ. Είδαμε ακόμα ότι σκοπεύετε να ιδρύσετε το πρώτο κέντρο για ανθρώπους που ζουν με το Αλτσχάιμερ…
– Θέλουμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας να δούμε το θέμα του δημοτικού γηροκομείου και επίσης να δούμε το θέμα ενός κέντρου διημέρευσης σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ.
– Θεωρείτε ότι τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και δικαιωμάτων είναι από τα ζητήματα στα οποία η πόλη πρέπει να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά;
– Φυσικά. Αλλά πρέπει να το κάνει, όχι μόνο υποστηρίζοντας τις δομές που υπάρχουν. Δηλαδή όλες αυτές τις δομές που έχουν να κάνουν με την παροχή στέγης κλπ. Πρέπει να έχουμε και νέες προσεγγίσεις. Η νόσος Αλτσχάιμερ χτυπάει ένα μεγάλο μέρος -κυρίως- των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας. Άρα πρέπει να το επεξεργαστούμε αυτό. Πρέπει να δούμε το θέμα του γηροκομείου. Έχουμε επομένως μία προσέγγιση, η οποία είναι προσθετική στους υπάρχοντες μηχανισμούς.
– Με αφορμή τις καταστροφές που βίωσε η χώρα τους προηγούμενους μήνες, τόσο με τις φωτιές, όσο και με τις πλημμύρες, υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης; Είμαστε στοιχειωδώς προετοιμασμένοι;
– Δεν ξέρω αν υπάρχει θέμα ανησυχίας, γιατί η ανθεκτικότητα είναι το μείζον θέμα ενόψει της ήδη επελθούσας κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να δούμε θέματα που έχουν να κάνουν και με την αντιπλημμυρική προστασία, -πολλά ρέματα βλέπω ότι δεν είναι καθαρισμένα- αλλά κυρίως πρέπει να υπάρξει ένα κοινωνικό μοντέλο ενίσχυσης του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, πρέπει να είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες.
«Δεν αποβάλλουμε τις ιδεολογικές μας ταυτότητες, αποβάλλουμε τις δεσμεύσεις»
– Το γεγονός ότι δεν έχετε κάποια κομματική στήριξη, το θεωρείτε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;
– Κάποιοι το θεωρούν μειονέκτημα, το οποίο εμείς όμως το έχουμε μετατρέψει σε πλεονέκτημα. Και θέλω να πω, ότι ο κόσμος θα μας το αναγνωρίσει αυτό. Ακόμα και ο κόσμος των στενών κομματικών προσεγγίσεων θα δει ότι δεν αποβάλλουμε τις ιδεολογικές μας ταυτότητες, αποβάλλουμε τις δεσμεύσεις. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Κρατάμε την ιδεολογική, προοδευτική μας νοοτροπία. Για τη ζωή, για την κοινωνική πολιτική, αλλά συγχρόνως απεγδυόμαστε δεσμεύσεις που μπορεί να αποτελούν ένα βάρος για το έργο μας.
– Πιστεύετε γενικότερα ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν έναν πολιτικό χαρακτήρα; Μπορούν να αναδείξουν σε έναν βαθμό και τη δυναμική των κοινοβουλευτικών κομμάτων;
– Πιστεύω ότι κάθε φορά γίνεται απόπειρα, ώστε να συμβεί αυτό. Και κάθε φορά νομίζω πως το εκλογικό σώμα βρίσκει τρόπο να ξεφεύγει από τον εναγκαλισμό των εθνικών κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Άλλωστε πρόσφατα μόλις, ψηφίσαμε και εκφραστήκαμε εθνικά, δεν καταλαβαίνω γιατί μόλις σε τρεις μήνες αυτό θα πρέπει να εκφραστεί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία κατά γενική ομολογία δεν πρέπει να έχει χρώμα.
«Να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη σε ένα Hub για τα νέα Ολυμπιακά αθλήματα»
– Έχετε διατελέσει Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού και επί σειρά ετών αντιπρόεδρος στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Είστε νομίζω ο μόνος από τους υποψηφίους που δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στις αθλητικές υποδομές. Είναι ικανή η Θεσσαλονίκη να κοιτάξει στα μάτια άλλες πόλεις της Ευρώπης και να διεκδικήσει τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων που τόσο έχουν λείψει;
– Όχι βέβαια. Είναι σαφές. Και σας το λέω με την ιδιότητα μου ως αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να κάνει μόνο σε επίπεδο ατομικών αγωνισμάτων πανευρωπαϊκά ή παγκόσμια τουρνουά και σε λίγα από τα ομαδικά αγωνίσματα. Μπορεί να κάνει ποδόσφαιρο; Ή χάντμπολ; Με δυσκολία το βόλεϊ. Και αυτό χρησιμοποιώντας γήπεδα τα οποία δεν είναι όλα δημοτικά ή κρατικά.
Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Και επειδή εδώ είναι η ιστορία με το αβγό ή την κότα, πρέπει συγχρόνως να διεκδικούμε διοργανώσεις οι οποίες θα αναγκαστούν να μας φέρουν υποδομές ή το αντίθετο. Είναι ένα παιχνίδι που το γνωρίζω καλά, γιατί το έχω παίξει.
– Ποια αθλήματα έχετε κατά νου;
– Θεωρούμε ότι η πόλη επειδή έχει μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τα γνωστά αθλήματα, πρέπει να επιδιώξει να γίνει μία πόλη Hub στα νέα Ολυμπιακά αθλήματα. Το παρκούρ, το σκέιτμπορντ, η αναρρίχηση, η ποδηλασία βουνού. Αυτά δεν θέλουν μεγάλα κοστολόγια. Να εξελιχθούμε σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο για αυτά τα αθλήματα. Δεν θέλει και μεγάλα host για τη διοργάνωσή τους.
«Πρέπει να αποκτήσουμε τουριστική ταυτότητα με αρχή, μέση και τέλος»
– Και ένα σύντομο σχόλιο για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.
– Η τουριστική ανάπτυξη της πόλης πρέπει να διέλθει από το βασικό, που και αυτό δεν έγινε. Η πόλη να αποκτήσει την τουριστική της ταυτότητα. Να γίνει ένα master plan. Ποια είναι η τουριστική μας ταυτότητα; Το ξέρουμε; Η μπουγάτσα; Το κουλούρι; Ο πατσάς; Τι είναι τελικά; Πρέπει να αποκτήσουμε τουριστική ταυτότητα με αρχή, μέση και τέλος. Έτσι κάνουν όλες οι πόλεις. Και αφού κάνουμε αυτό, να δουλέψουμε όλοι μαζί στη βάση ενός σχεδίου.
– Ποιο είναι το μήνυμά σας στους αναγνώστες που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη;
– Στις 8 Οκτωβρίου γυρίζουμε σελίδα και την γράφουμε μαζί με τους νέους από την αρχή. Σε λευκή σελίδα λοιπόν θα φτιάξουμε μια καινούργια Θεσσαλονίκη, ένα καινούργιο πρόγραμμα και ένα μεγάλο χαμόγελο.
Συνέντευξη: Γιάννης Κωστάκογλου & Βασίλης Ιατρούδης