Μετά την λήξη του αγώνα Λαμία – ΑΕΚ για την 24η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, ο προπονητής των γηπεδούχων «κάρφωσε» την πρώτη μεταγραφή του «Δικεφάλου» για το καλοκαίρι, καθώς στην ουσία ανακοίνωσε πως ο Σωτήρης Τσιλούλης θα συνεχίσει την καριέρα του στην «Ένωση».
Στο σύμπαν της ΑΕΚ πλέον δεν αποκτούνται παίκτες απλά για να αποκτηθούν. Είναι πασιφανές ότι ο Ματίας Αλμέιδα προτιμάει να έχει ποδοσφαιριστές που ξέρει ότι θα ανταποκριθούν στα θέλω του, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Κανείς δεν περίμενε τα όσα θα έλεγε ο προπονητής της Λαμίας, Λεωνίδας Βόκολος, λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα. Με απόλυτη «ευθύτητα» και καμία μυστικοπάθεια ανακοίνωσε ότι ο Σωτήρης Τσιλούλης έχει υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας από το ερχόμενο καλοκαίρι, για αυτό και έμεινε εκτός αποστολής στον αγώνα απέναντι στον «Δικέφαλο».
Ήδη ξεκίνησαν να ακούγονται τα μύρια όσα στα social media, χωρίς φυσικά να λαμβάνει κανείς υπόψιν το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το ερχόμενο καλοκαίρι, μπορούν από τον Ιανουάριο να συζητούν με όποια ομάδα θέλουν. Το προσπερνάμε
αυτό, δεν είναι το θέμα μας σήμερα. Σήμερα το θέμα μας είναι ένα. Ποιός είναι ο Τσιλούλης; Που θα χρησιμεύσει; Τι σόι μεταγραφή είναι αυτή; Όλα τα ερωτήματα θα απαντηθούν. Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Σωτήρης Τσιλούλης: Το «Who is Who»
Ο Σωτήρης Τσιλούλης γεννήθηκε στην Λάρισα στις 14 Φλεβάρη του 1995. Κοινώς, πριν δέκα μέρες έκλεισε το παιδί τα 29 και βαδίζει ολοταχώς για τα πρώτα -άντα, τα οποία εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα τον βρουν στις εγκαταστάσεις της ΑΕΚ. Για να φτάσει όμως εδώ, έπρεπε να περάσει από όλα τα… στάδια του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε το 2009 στις ακαδημίες της ΑΕΛ, μέχρι που μόλις ενηλικιώθηκε, βρέθηκε στην Γ’ Εθνική και τον Δωτιέα Αγιάς. Ο -τότε- προπονητής του συλλόγου και νυν προπονητής του Παναθηναϊκού Β’, Σωτήρης Αντωνίου, τον ξεχώρισε για την ποιότητα και το πάθος που έβγαζε εντός αγωνιστικού χώρου, ανταμείβοντας τον με 28 συμμετοχές.
Η εξαιρετική του πορεία στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, του έδωσε «προαγωγή» για τον Εθνικό Γαζώρου, ο οποίος βρισκόταν τότε στην Β’ Εθνική. Η τραγική πορεία της ομάδας των Σερρών, δεν εμπόδισε τον Τσιλούλη να διαπρέψει. Μέσα σε μόλις 19 συμμετοχές, κατάφερε να ξεχωρίσει και να προκαλέσει για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της Λαμίας, η οποία μόλις ξεκινούσε την δική της «επανάσταση» στις Ελληνικές κατηγορίες.
Πράγματι λοιπόν, ο Σωτήρης Τσιλούλης, το καλοκαίρι του 2015 υπογράφει συμβόλαιο στην Λαμία. Ο Γιώργος Βαζάκας ωστόσο, έδειξε γρήγορα ότι πρόκειται να βασιστεί σε έμπειρους παίκτες, με στόχο να φτάσει η Λαμία στην πολυπόθητη άνοδο. Στην Φθιωτική πρωτεύουσα έμεινε μεταξύ πάγκου και εξέδρας, αφού οι θέσεις στις οποίες αγωνιζόταν ήταν μόνιμα «κατειλημμένες». Σε ηλικία 20 ετών, του φαινόταν αποτρόπαιο να βρίσκεται σε μια ομάδα και να μην αγωνίζεται και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, βρέθηκε στην Αναγέννηση Καρδίτσας.
Εκεί, ξεκίνησαν να ανεβαίνουν κατακόρυφα οι μετοχές του. Υπό τις οδηγίες του Σάκη Θεοδωσιάδη, άρχισε να αγωνίζεται τακτικά. Μέχρι που κέρδισε μια θέση στην ενδεκάδα και δεν την έχασε ποτέ. Ενίοτε θα τον έβρισκες στην αριστερή πλευρά, ενίοτε στην δεξιά και άλλες φορές είτε στο κέντρο είτε και πίσω από τον επιθετικό. Η παρουσία του βοήθησε την Αναγέννηση να φτάσει άνετα στον στόχο της παραμονής, ενώ το ίδιο συνέβη και την αμέσως επόμενη σεζόν, υπό τις οδηγίες του Γιάννη Μάγγου αυτή την φορά.
Η παρουσία του στην Καρδίτσα ολοκληρώθηκε με 44 συμμετοχές και 13 τέρματα, μέχρι που το καλοκαίρι του 2017 αποφασίζει να επιστρέψει στην γενέτειρά του για να βοηθήσει τον τοπικό Απόλλων, ο οποίος θα επέστρεφε στην Β’ Εθνική για πρώτη φορά μετά από το 1965. Κατά τη θητεία του στον Απόλλων Λάρισας, αντιμετωπίστηκε ως «σταρ». Αγωνίστηκε σε επτά (!) διαφορετικές θέσεις σε μια σεζόν, δείχνοντας ότι επρόκειτο για ένα πραγματικό πολυεργαλείο, του οποίου η αξία θα αναγνωριζόταν αργά ή γρήγορα. Εννοείται ότι αφότου βοήθησε την ομάδα να παραμείνει εύκολα στην κατηγορία, ήταν θέμα χρόνου να κάνει το μεγάλο βήμα για την άνοδο στην Σούπερ Λιγκ.
Το «βάπτισμα πυρός» το έδωσε ο Πανιώνιος του Ζοσέ Ανιγκό. Ο «Ιστορικός» προερχόταν από μια σπουδαία σεζόν, κατά την οποία έχασε το ευρωπαϊκό «τρένο» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, για μόλις πέντε βαθμούς και προσπαθούσε μέσα από ένα ακόμη «παιδομάζωμα» να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα. Στην Νέα Σμύρνη, έδειξε για ακόμη μια φορά ότι είναι ένας πολυσύνθετος παίκτης. Αγωνίστηκε σε πέντε διαφορετικές θέσεις, δείχνοντας όμως ότι μπορεί να γίνει κομβικός ποδοσφαιριστής όταν αγωνίζεται στα άκρα.
Στον Πανιώνιο αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Ηγήθηκε της ομάδας που βίωσε τον οδυνηρό υποβιβασμό και με αναγνωρισμένη την αξία του πλέον, μετακόμισε έπειτα από 63 εμφανίσεις στον Απόλλων Σμύρνης, στον οποίον έδωσε σώμα και ψυχή για ακόμη μια διετία. Αφότου βίωσε ακόμη έναν υποβιβασμό, ήρθε η επιστροφή στην Λαμία, με την οποία το καλοκαίρι θα κλείσει επίσης δυο χρόνια σταθερής παρουσίας σε ενδεκάδα ομάδας στην Σούπερ Λιγκ.
Γιατί στην ΑΕΚ;
Φτάνουμε στο δεύτερο ερώτημα που τέθηκε στην αρχή του κειμένου. Στην Λαμία, ο Τσιλούλης ήταν από τους Έλληνες που αποτελούν εδώ και δυο χρόνια τις «σταθερές» της ομάδας. Ο Λεωνίδας Βόκολος, που γνώριζε τον παίκτη από την σύντομη θητεία του στον Πανιώνιο, ήξερε ακριβώς που και πώς να τον χρησιμοποιήσει. Ήξερε δηλαδή ότι έχει στα χέρια του έναν πολυθεσίτη, ο οποίος διαθέτει ταχύτητα, έχει εξαιρετική ικανότητα στην τελική πάσα και διαθέτει τέτοιο work rate και οξυδέρκεια που του επιτρέπει να παίζει όπου ακριβώς του ζητηθεί.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ΜΟΝΟ στην Λαμία τα τελευταία δυο χρόνια, ο Τσιλούλης έχει αγωνιστεί από δέκα φορές ως αριστερό και δεξί εξτρέμ, εννέα φορές ως αριστερός μέσος, πέντε ως δεξιός μέσος, πέντε φορές ως επιθετικός και δυο φορές σε ρόλο δεύτερου επιθετικού; Σας θυμίζει κάτι; Αν προσθέσετε και τον ρόλο του δεξιού μπακ, ο Σωτήρης Τσιλούλης μπορεί να συνεισφέρει σε όσες θέσεις μπορεί να συνεισφέρει και ο Ορμπελίν Πινέδα. Προς Θεού. Η ποιότητά του δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του Μεξικανού, αλλά είναι πασιφανές ότι πρόκειται για ένα πολυεργαλείο που μπορεί να «λύσει» τα χέρια του Ματίας Αλμέιδα ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Στο 4-4-2 του Αλμέιδα με «διαμάντι» στο κέντρο, ο Τσιλούλης μπορεί να αγωνιστεί σε όσες ακριβώς θέσεις αγωνίστηκε και για λογαριασμό της Λαμίας. Πάμε να το δούμε πιο αναλυτικά!
Α) Στον τελευταίο αγώνα της ΑΕΚ απέναντι στην Λαμία, απουσίαζε ο Γκατσίνοβιτς από την αριστερή πλευρά του κέντρου. Στους αγώνες που λείπει ο Σέρβος, «επιστρατεύεται» στη θέση του ο Ελίασον, αφήνοντας τον Άμραμπατ στα δεξιά. Δεδομένου λοιπόν ότι αυτή είναι η τελευταία σεζόν του Μαροκινού στην Ελλάδα, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τσιλούλης θα μπορούσε από την νέα σεζόν να αγωνίζεται είτε στη θέση του Σέρβου, είτε να λειτουργεί ως αντικαταστάτης του Άμραμπατ.
Β) Μην ξεχνάμε ότι από το καλοκαίρι και ο Σέρχιο Αραούχο θα επιστρέψει -εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου- στην Λαμία. Ο Αργεντίνος στην ΑΕΚ έχει καθιερωθεί να αγωνίζεται πίσω από τον επιθετικό, αντικαθιστώντας επί της ουσίας τον Τσούμπερ. Με τον Ροντόλφο Πιζάρο να «ψάχνεται» ακόμη στο γήπεδο και τον Αραούχο να μοιάζει ανήμπορος να δημιουργήσει πλέον επικίνδυνες προϋποθέσεις εντός του γηπέδου, ο Τσιλούλης θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο δραστήριος και από τους δύο.
Με δεδομένη λοιπόν την αποχώρηση τουλάχιστον τριών παικτών από το φετινό ρόστερ, ο Σωτήρης Τσιλούλης, έρχεται -με την σύμφωνη ξανά λέω- γνώμη του Αλμέιδα, να «μπαλώσει» τρία μελλοντικά κενά. Αν πάμε μάλιστα να αναλύσουμε και ποσοτικά το τί καλείται να αντικαταστήσει ο Έλληνας πολυθεσίτης, μιλάμε για επτά ασίστ και έξι γκολ. Αυτά έχει πάρει μέχρι στιγμής η ΑΕΚ από τους Πιζάρο, Αραούχο και Άμραμπατ μέσα στην σεζόν, με τον τελευταίο μάλιστα να κατέχει την μερίδα του «λέοντος», αφού ήδη μετράει τρία γκολ και έξι ασίστ.
Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι το συμπλήρωμα του Μαροκινού θα είναι (και) ο Πάολο Φερνάντες, τότε ο Τσιλούλης το μόνο που έχει να κάνει, είναι να σκοράρει τρεις φορές και να «σερβίρει» ένα τέρμα στους συμπαίκτες του. Και όλα αυτά βέβαια, μη συνυπολογίζοντας το κενό του Φαν Βέερτ στην επίθεση. Η τελική σύνοψη λοιπόν είναι μια. Προφανώς δεν πρόκειται για μια μεταγραφή βασικού παίκτη.
Πρόκειται για μια προσθήκη, η οποία έρχεται να καλύψει ποσοτικά τριών τουλάχιστον παικτών που δεν θα βρίσκονται στο ρόστερ την ερχόμενη σεζόν. Συνεπώς λοιπόν, στα δικά μου μάτια, ο Τσιλούλης δεν είναι απλά μια έξυπνη μεταγραφή. Είναι μια μεταγραφή που δείχνει ότι ο Αλμέιδα και οι συνεργάτες του δεν σκέφτονται ατομικά, αλλά ομαδικά. Ψάχνουν δηλαδή με έναν παίκτη, να καλύψουν τα ποσοτικά κενά συμπληρωματικών ποδοσφαιριστών. Και αυτό για εμένα είναι το επιστέγασμα της ποδοσφαιρικής ευφυΐας.