Λαμία Calcio: Όταν οι Φθιώτες ασπάζονται τον… Ιταλισμό

Λαμία

Η φωτογραφία είναι δημιουργία του @__allaboutfootball

Όπως και να το κάνουμε, με τους «γείτονες» Ιταλούς, έχουμε αρκετά πάρε – δώσε ως λαός. Δεν είναι άλλωστε και λίγα τα κοινά που έχουμε μεταξύ μας. Κοινά που εμφανίζονται σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητας, με το ποδόσφαιρο να μην απουσιάζει. Κατά καιρούς, αρκετές ομάδες είχαν το ιταλικό στοιχείο στις συνθέσεις τους ή ακόμη και παίκτες με πλούσια εμπειρία στις ιταλικές επαγγελματικές κατηγορίες.

Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στη Λαμία. Στην πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας, η τοπική ομάδα, ΠΑΣ Λαμία, έχει αποτελέσει ομάδα – σταθμό για ανθρώπους του ποδοσφαίρου, η οποίοι μπορεί να μην κατάγονται από τη χώρα, αλλά είτε έχουν αγωνιστεί εκεί και κατέληξαν αργότερα στην Λαμία, είτε «εκτέλεσαν» το αντίστροφο δρομολόγιο. Παράλληλα και ο ίδιος ο σύλλογος φροντίζει για ανάλογη εικόνα προς τη γειτονική χώρα, με διαφόρους τρόπους: Πώς; Θα το δούμε μαζί στις επόμενες γραμμές.

Ο Βόκολος και το ιταλικό στοιχείο στο υπάρχον ρόστερ

Πηγή: fosonline.gr

Ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου , ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, έχει κάνει φιλότιμες προσπάθειες για την ανάδειξη της επαγγελματικότητας των «Φθιωτών», οι οποίοι πλέον λειτουργούν κάτω από εξαιρετικές συνθήκες υπό τις οδηγίες του Λεωνίδα Βόκολου. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού μεταξύ άλλων, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία τον περασμένο Φεβρουάριο και οδήγησε τον σύλλογο σε μια συγκλονιστική «κούρσα» παραμονής.

Τι σχέση έχει θα μου πείτε ο Βόκολος με την Ιταλία. Σωστά θα αναρωτηθείτε, αλλά αν γυρίσετε τον χρόνο πίσω, θα δείτε ότι αποτελούσε μέλος της ομάδας του Αντρέα Στραματσιόνι, όταν ο Ιταλός ήταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού και της Σπάρτα Πράγας. Ο Βόκολος τότε, ως τεχνικός διευθυντής, ασχολούταν ενεργά με την ιταλική αγορά, μέχρι που αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του ως προπονητής.

Ας προχωρήσουμε στα ενδότερα της Λαμίας. Πάμε να δούμε σε βάθος το φετινό ρόστερ του συλλόγου. Πριν από μερικές ημέρες διαβάσατε για το σπουδαίο «μπαμ» με τον πρώην παίκτη της Ίντερ, Σαμουέλε Λονγκό. Αν παρατηρήσετε, είναι ο μόνος Ιταλός στο ρόστερ, αλλά όχι ο μοναδικός που έχει αγωνιστεί στη χώρα.

Από πέρυσι, στη μεσαία γραμμή, δεσπόζει ο Λιθουανός Βικίντας Σλίβκα με το νούμερο 14. Ανήκει στην Λαμία από πέρυσι, ήρθε στην Ελλάδα προ τριετίας για λογαριασμό του Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά πριν έρθει στα μέρη μας, φρόντισε να αφήσει τα διαπιστευτήριά του στη γειτονική χώρα για μια τετραετία. Η Γιουβέντους τον έφερε από τις ακαδημίες της Εκράνας Πανέβεζις και αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού σε Ασκόλι και Μοντένα, πριν αποχωρήσει το 2017 για τη Σκωτία και τη Χιμπέρνιαν.

Η λίστα δεν τελειώνει εκεί. Ο Ντάνιελ Αντέτζο βρίσκεται στη Λαμία από το 2018. Έχει φορέσει πάνω από 150 φορές τη φανέλα της Λαμίας και αποτελεί πλέον έναν εκ των αρχηγών του συλλόγου. Ο Νιγηριανός κεντρικός αμυντικός βρίσκεται από παιδική ηλικία στην Ιταλία, ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της μικρής Έστε και εν συνεχεία αγωνίστηκε στις Ρετζίνα, Βιτσέντσα και Σαλερνιτάνα, έχοντας και ένα διετές πέρασμα από την ΑΕΛ Καλλονής.

Λαμία: Το μεγάλο ιταλικό παρελθόν

Ας ανατρέξουμε όμως και λίγο στο παρελθόν. Ο Λιρόι Αμπαντά εμφανίστηκε στο προσκήνιο την τελευταία αγωνιστική με το νικητήριο γκολ στον αγώνα του ΟΦΗ με τον ΠΑΟΚ. O Γάλλος αριστεροπόδαρος αμυντικός ήρθε στη Λαμία πέρυσι με τη μορφή δανεισμού από την Σερένγκ του Βελγίου, ωστόσο προηγουμένως, είχε φορέσει τη φανέλα της Μίλαν για μια τριετία, ακόμη και αν δεν φόρεσε ποτέ τα «ροσονέρι».

Στις αρχές του 2022 και ο έμπειρος διεθνής επιθετικός, Απόστολος Βέλλιος φόρεσε τα κυανόλευκα. Μετά τα σπουδαία κατορθώματα του με τον Ηρακλή και τις περιπλανήσεις του σε Αγγλία, Βέλγιο και Δανία, ο νυν επιθετικός της Τσβόλε επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Ατρόμητο. Αφότου σκόραρε ένα απίθανο γκολ κατά του συλλόγου και πέρασε ένα σύντομο διάστημα από την ιταλική Άσκολι και την Κλιντσένι της Ρουμανίας, ήρθε στη Λαμία για το δεύτερο μισό της σεζόν 2021-22. Παρέμεινε «άσφαιρος» σε έξι παιχνίδια και αποχώρησε για την Ολλανδία όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Ένας ακόμη παίκτης με μακρά ιστορία στο ταλικό πρωτάθλημα που φορούσε μέχρι πρότινος τη φανέλα του συλλόγου ήταν και ο Σάββας Γκέντσογλου. Ο Έλληνας μέσος ξεκίνησε την πορεία του στην ΑΕΚ, από την οποία και αποχώρησε νεαρή ηλικία για λογαριασμό της Σαμπντόρια. Ακολούθησε ο δανεισμός του σε Λιβόρνο και Σπέτσια, επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Εργοτέλη. Το πέρασμά του από την Κρήτη έλαβε τέλος όταν αποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα της Μπάρι, όπου και παρέμεινε για δύο χρόνια.

Παράλληλα με τους δυο Έλληνες, ταυτόχρονα στον σύλλογο βρέθηκε και ο Σέρβος Βλάντιμιρ Γκόλεμιτς. Ο Σέρβος κεντρικός αμυντικός, ήρθε στη Λαμία το 2021 από την Κροτόνε. Μετά από μια σεζόν στην Ελλάδα, επέστρεψε στους «Έλληνες» της Ιταλίας και πλέον αγωνίζεται με τη φανέλα της Βιτσέντσα.

Στην πορεία της Λαμίας στη Σούπερ Λιγκ αυτά τα επτά χρόνια, αδιαμφισβήτητα μία είναι η μεταγραφή που σήκωσε τους «Φθιώτες» στο πόδι. Ο Ρίτσμοντ Μποάκιε. Ο Γκανέζος σταρ, μετά από μια αξιοσημείωτη καριέρα με τις Τζένοα, Σασσουόλο, Γιουβέντους, Αταλάντα και Λατίνα, έφτασε στο «Αθανάσιος Διάκος» μέσα σε κύμα αποθέωσης. Η προχωρημένη ηλικία του Γκανέζου πρώην διεθνή εξτρέμ, ωστόσο δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και αποχώρησε μετά από μερικούς μήνες για την Αλ Ακντάρ της… Λιβύης.

Πηγή: starsports.gr

Μιας και αναφέραμε τη Σασσουόλο, ποιος Έλληνας αγωνίζεται εκεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Ναι σωστα μαντέψατε, ο Γιώργος Κυριακόπουλος. Ο 27χρονος ακραίος αμυντικός, ξεκίνησε από τον Αστέρα Τρίπολης, δόθηκε δανεικός το 2016 στη Λαμία, μέχρι που το 2019 ξεκίνησε το «Italian Dream» με τη Σασσουόλο. Σήμερα αγωνίζεται στη Μόντσα με τη μορφή δανεισμού από τους «Νεροβέρντι», ενώ πέρασε πέρυσι και από την Μπολόνια.

Όσο προχωράμε προς τα πίσω, η λίστα μεγαλώνει. Το 2018, ο διεθνής Τυνήσιος, Σελίμ Μπεν Τζεμιά φόρεσε τη φανέλα του συλλόγου, έχοντας αγωνιστεί στο παρελθόν για τις Τζένοα, Φροσινόνε και Πάντοβα, ενώ ο «ξεχασμένος» Νεμάνια Τσόβιτς που ήρθε στη Λαμία το 2017, ανακοινώθηκε το 2010 από την Πάρμα, δίχως ωστόσο να αγωνιστεί ποτέ με τον σύλλογο. Δεν είναι μόνο αυτοί.

Ο… Έλληνας πλέον, Βάντερσον Σκαρντοβέλι, πριν έρθει στην Ελλάδα το 2009 για τον ΠΑΣ Γιάννενα, είχε περάσει ένα «φεγγάρι» από τις Σιένα, Μαρτίνα και Τρεβίσο.

Θα νομίζετε ότι τον έχω ξεχάσει, αλλά δεν γίνεται να μην γίνει αναφορά στον Χακίμ Μαστούρ. Το «παιδί-θαύμα» της Μίλαν που ουδέποτε δικαίωσε τις προσδοκίες, πέρασε από τα μέρη μας το 2018 μέχρι που έφυγε για τη Ρετζίνα και την Κάπρι, ενώ σήμερα βρίσκεται στη Β΄κατηγορία του Μαρόκου.

«Ιταλούς» βρίσκουμε και από την εποχή που η ομάδα βρισκόταν σε χαμηλότερες κατηγορίες. Ο Ισπανός Γκιγιέρμο Μορένο ήρθε το 2015 στη Λαμία από τον Πανθρακικό και από τότε αγωνίζεται στις χαμηλές κατηγορίες της Ιταλίας, φορώντας τη φανέλα ομάδων όπως η Μποργκοσέσια, η Λενιάνο, η Κασατέσε και η Κασέλε, ενώ αντίστοιχη είναι και η ιστορία του Μάριου Γκούρμα, ο οποίος άφησε τη Λαμία για τις Παγκανέσε, Καμπομπάσο, Αλμπαλόνγκα και Νουόβα Μοντερόσι, πριν επιστρέψει στην Αλβανία και την Λουφτεράρι.

Ξεχωριστή είναι και η ιστορία του Βαγγέλη Πίτκα, ενός τερματοφύλακα με μεγάλο ταλέντο, ο οποίος βρέθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο Καρπερής, στις ακαδημίες της Ουντινέζε. Μετά από δυσκολίες προσαρμογής και μια απόρριψη συμβολαίου από την Μπόλτον, επέστρεψε με άσχημο τραυματισμό στην Ελλάδα, αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Λαμία για τη διετία 2016-2018.

Όπως είδατε και εσείς, η σύνδεση της Λαμίας με την Ιταλία είναι διαχρονική και σταθερή την τελευταία δεκαετία. Για όσους δεν πειστήκατε ακόμη, ρίξτε και μια ματιά στις νέες εμφανίσεις του συλλόγου, με την πρώτη εμφάνιση να θυμίζει έντονα τα… «Νερατζούρι» της Ίντερ.

Επιμέλεια: Φάνης Αγριτέλλης & Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Μοιράσου το:

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όμως πλέον κατοικώ στη Θεσσαλονίκη. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στη νομική και εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος. Παράλληλα βρίσκομαι στο Betmarket.gr και στην ραδιοφωνική εκπομπή «Football Factory» του City 106.1. Η δημοσιογραφία ήταν πάντα ο κρυφός μου πόθος και πλέον, μέσω του DREAM ON-line, έχω την ευκαιρία να μοιράζομαι τις σκέψεις και τις απόψεις μου.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα