Σάββας Αναστασιάδης: «Η αποχή και η ψήφος διαμαρτυρίας δεν οδηγούν πουθενά»

Έχοντας εισέλθει πλέον και επίσημα στην προεκλογική περίοδο, το DREAM ON-line επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών προσώπων και της νέας γενιάς με φόντο φυσικά τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Σάββα Αναστασιάδη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Θεσσαλονίκης και να μιλήσουμε μαζί του για τα όσα διακυβεύονται στις προσεχείς εκλογές.

Ο κ. Αναστασιάδης παρότρυνε τους νέους να μην αφήσουν την τύχη τους στα χέρια τρίτων και να συμμετέχουν αποφασιστικά στην εκλογική διαδικασία. Το ζήτημα του Braindrain μας απασχόλησε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, ενώ υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, μας δόθηκε η αφορμή να συνομιλήσουμε εκτενώς για θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο Σάββας Αναστασιάδης εκλέγεται σταθερά στη Β’ Θεσσαλονίκης από το 2009. Τον ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο του.

– Ήσασταν ένα από τα μέλη της ελληνικής αποστολής που ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα για την τελετή αφής του Αγίου Φωτός, το οποίο στη συνέχεια φέρατε στην Ελλάδα. Περιγράψτε μας αυτήν την εμπειρία.

– Ακολούθησα την αποστολή της Πολιτείας με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα απόδημου Ελληνισμού, κ. Κατσανιώτη.  Μαζί του ήμασταν τρεις βουλευτές από το κοινοβούλιο. Μεταφέραμε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και από εκεί εγώ το έφερα στη Θεσσαλονίκη.

Είναι μία συγκλονιστική εμπειρία. Αν κανείς ταξιδέψει σε αυτά τα μέρη σαν πολίτης, νιώθει ένα δέος, γιατί καταλαβαίνει το πόσο δυνατή είναι αυτή η παράδοση της πίστης και πόσο εθνικά ωφέλιμη είναι για την Ελλάδα. Και εξηγούμαι: ταξιδεύεις μέσα στην έρημο και ξαφνικά βλέπεις μια ελληνική σημαία μπροστά σου, σε ένα μοναστήρι. Εκεί λοιπόν νιώθεις περηφάνια, ρίγος και σκέφτεσαι το πώς αυτοί οι άνθρωποι θυσιάζονται για να κρατήσουν ζωντανή την πίστη, αλλά και την εθνική συνείδηση. Υπάρχουν ντόπιοι, οι οποίοι βαφτίζονται Ορθόδοξοι και μέσα από αυτούς διαιωνίζεται η ελληνική παιδεία. Όταν κανείς το επισκεφτεί, καταλαβαίνει το πώς η θρησκεία παράγει πολιτισμό.

Στα Ιεροσόλυμα υπάρχουν οι Κόπτες, οι Αρμένιοι και τώρα προσπαθούν να εισβάλλουν και οι Ρώσοι με έναν τρόπο δυναμικό, για να μην τον πω βίαιο. Διότι οι Ρώσοι, Ορθόδοξοι όντες δεν μπορούν να κατανοήσουν το πώς η Ελλάδα κυριαρχεί σε αυτά τα Πατριαρχεία. Παρόλα αυτά, εμείς κρατάμε ακόμη τα σκήπτρα στα μέρη αυτά και οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις χιλιάδες κόσμου να προσπαθεί να μπει μέσα στον Πανάγιο Τάφο για να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Μέχρι να μπούμε μέσα στον Ναό της Αναστάσεως υπό τον Πατριάρχη, κάναμε πάρα πολλή ώρα και στη διαδρομή υπήρχαν πολλοί Έλληνες που φώναζαν «Είμαστε Έλληνες, βάλτε μας μέσα», αλλά αυτό ήταν αδύνατον γιατί υπήρχε πάρα πολύς κόσμος στο εσωτερικό και βεβαίως πρώτο μέλημα των αρχών ήταν η τήρηση της ασφάλειας.

«Η δική μας πρόταση ήταν οι Έλληνες της Διασποράς να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο»

– Με δεδομένη την ιδιότητα που έχετε ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, φέτος για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Βέβαια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο αριθμός των εγγραφών στους σχετικούς καταλόγους δεν είναι μεγάλος. Πού οφείλεται αυτό;

– Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, όσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση, το οποίο δημιούργησαν τα κόμματα της αριστεράς. Επειδή  αυτό το νομοσχέδιο αυτό απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία (200 ψήφους), δεν μπορούσαμε να το στηρίξουμε μόνοι μας με αποτέλεσμα να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς. Τα κόμματα της αριστεράς βάλανε ορισμένους όρους, οι οποίοι δύσκολα γίνονται αποδεκτοί από τους Έλληνες της διασποράς. Καταρχάς να πούμε ότι το αίτημα να ψηφίσουν οι Έλληνες της διασποράς είναι διαχρονικό. Το δικαίωμά τους να ψηφίσουν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, απλά ο τρόπος για το πώς θα ψηφίζουν είναι ένα τεχνικό ζήτημα που έπρεπε να ρυθμιστεί με έναν νόμο.

Είναι η τέταρτη φορά που καταθέτουμε νομοσχέδιο ως κόμμα, το 2005, το 2009, το 2012 και τώρα. Δυστυχώς όμως δεν το ψηφίζουν τα κόμματα της αριστεράς, διότι θεωρούν ότι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό στηρίζουν κατά κανόνα τη Νέα Δημοκρατία.

Αναγκάστηκαν να το ψηφίσουν τελευταία, αλλά έβαλαν αυτούς τους όρους, οι οποίοι περιορίζουν πάρα πολύ τον κόσμο. Προκύπτει λοιπόν πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, συν τη γραφειοκρατία. Για αυτό και όσοι εγγράφηκαν για να ψηφίσουν είναι περίπου 40.000. Η δική μας πρόταση ήταν να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες. Δεν το δέχτηκαν αυτό τα αριστερά κόμματα και ζήτησαν να στηθούν εκλογικά κέντρα.

Ως εκ τούτου, θα στηθούν εκλογικά κέντρα σε διάφορες περιοχές, όπου έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα Έλληνες της διασποράς. Θα ανοίξουν εκλογικά τμήματα σε πρεσβείες ή προξενεία, θα πάνε εφορευτικές επιτροπές και δικαστικοί αντιπρόσωποι. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι προκύπτει ταλαιπωρία, αλλά και έξοδα, ενώ όλα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν ταχυδρομικώς.

Ακόμα και από αυτούς που έχουν εγγραφεί, ορισμένοι μπορεί να μην πάνε να ψηφίσουν, διότι αν ένα εκλογικό τμήμα έχει στηθεί στα 200, τα 300 ή τα 500 χιλιόμετρα από εκεί που διαμένουν, καταλαβαίνετε…

Πιστεύω ότι τα κόμματα της αριστεράς θα αντιληφθούν αυτήν την αδικία και στην επόμενη διαδικασία θα δεχτούν να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί για όσους φυσικά είναι γραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα. Παρόλο που προσδιορίζονται ως προοδευτικά κόμματα, αντιτίθενται σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια και είναι προσηλωμένα στο κατεστημένο.

– Ποια είναι η εντύπωση που έχετε αποκομίσει εσείς προσωπικά σχετικά με το φαινόμενο του Braindrain. Διαπιστώνετε τάσεις επιστροφής των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης ή κάτι τέτοιο δεν ισχύει;

– Καταρχάς να πούμε ότι ο ελληνικός λαός ήταν ανέκαθεν αποδημητικός, ταξίδευε πάντα, άλλωστε για αυτό υπάρχει και η ελληνική διασπορά σε όλον τον κόσμο. Και μιλάμε για ανθρώπους που έχουν αποδημήσει από τη χώρα εδώ και αιώνες. Και οι λόγοι για τους οποίους φεύγουν είναι κυρίως οικονομικοί και πολιτικοί. Έχει φύγει πάρα πολύς κόσμος, μετά τους Πολέμους και τον Εμφύλιο. Παρόλα αυτά, όσοι έχουν μεταναστεύσει, ακόμα κι αυτοί που έφυγαν πριν από αιώνες, έχουν διατηρήσει την εθνική τους συνείδηση και την έχουν μεταφέρει σε μεγάλο βαθμό και στα παιδιά τους. Παιδιά που ίσως να μην μιλάνε ελληνικά, όμως συνεχίζουν να λένε ότι είναι Έλληνες  και παρακολουθούν επισταμένως το τι γίνεται στην Ελλάδα.

Διαπιστώνουμε άλλωστε το πόσο ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους από τα ελληνικά λόμπι στην Αμερική, όπου γίνονται τεράστιες προσπάθειες και παρεμβάσεις στο Κογκρέσο και τη Γερουσία για να προωθήσουν τα ελληνικά συμφέροντα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι κοντά σε ισχυρά λόμπι των Ελλήνων, οι οποίοι τον στηρίζουν και αυτός με τη σειρά του στηρίζει τις ελληνικές θέσεις. Δεν θα πρέπει όμως να εφησυχάζουμε, θα πρέπει να είμαστε πάντα κοντά τους και να κρατάμε ανοιχτή τη γέφυρα των ομογενών και της Ελλάδας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο ρόλος μας στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού.

Όσον αφορά το Braindrain, είναι ένα φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας, όπου νέοι κυρίως με ικανότητες και υψηλή εξειδίκευση έχουν αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό γιατί η χώρα μας περνούσε όσα περνούσε. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα τελευταία χρόνια αρκετά μέτρα, ώστε να επιστρέψουν όσα από τα παιδιά αυτά θέλουν στην Ελλάδα.

Πρέπει να σας πω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επιθυμεί να γυρίσει στην Ελλάδα, διότι εμείς έχουμε συνηθίσει σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, σε σχέση με τις σύγχρονες χώρες της Δύσης. Σε ένα μεγάλο ποσοστό δόθηκε η δυνατότητα να γυρίσουν μέσα από τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει. Η Pfizer για παράδειγμα απασχολεί στη Θεσσαλονίκη περίπου 700 άτομα. Από αυτά, το 30% είναι παιδιά του Braindrain.

Ένα άλλο μέτρο που έχουμε πάρει ως κυβέρνηση και ήμουν εισηγητής τότε στο νομοσχέδιο ήταν να φέρουν οι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα με έκπτωση 50% της συνολικής φορολογίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι επειδή η τεχνολογία το επιτρέπει, ένας νέος που δουλεύει διαδικτυακά σε μία ναυτιλιακή εταιρεία στην Αγγλία, έρχεται στην Ελλάδα, μεταφέρει τη φορολογική του έδρα του εδώ, πληρώνεται, όπως πληρώνεται στην Αγγλία, και έχει έκπτωση 50% στη φορολογία του ελληνικού κράτους. Δίνουμε δηλαδή κίνητρα για να επιστρέψουν οι νέοι. Η επιδίωξη αυτή θα συνεχιστεί και συνεχίζεται. Σε μία συνεδρίαση της Βουλής, συνάντησα ακόμη και γιατρούς που ενώ δούλευαν στη Γερμανία, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

«Ας ψηφίσουν ό,τι θέλουν οι νέοι, αρκεί να συμμετέχουν»

Φωτ: Βασίλειος Ιατρούδης / dreamonline.gr

– Τι θα λέγατε σε έναν νέο που σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να απέχει από την εκλογική διαδικασία;

– Εγώ θα έλεγα καταρχάς ότι ενεργός πολίτης είναι αυτός που συμμετέχει. Το να αφορίζει κανείς και να μηδενίζει τα πάντα δεν είναι άποψη. Το να μην συμμετέχει επίσης δεν είναι άποψη. Το να αφήνει την τύχη του και τις αποφάσεις που θα του καθορίσουν τη ζωή σε άλλους, δεν είναι άποψη. Εγώ προτρέπω τους νέους να συμμετέχουν όχι μόνο στη διαδικασία του «εκλέγειν», αλλά και του «εκλέγεσθαι». Διότι η φύση είναι τέτοια που πρέπει να υπάρχει διαδοχή σε όλα.

Πρέπει οι νέοι να καταλάβουν ότι οι γενιές τελειώνουν, η ζωή κάνει έναν κύκλο, και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα οι ίδιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να καθορίσουν τη ζωή τους. Δεν είναι λύση να λέει κανείς ότι όλοι είναι ίδιοι και δεν πάω να ψηφίσω κανέναν. Δεν είναι όλοι ίδιοι, όπως και στη ζωή δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτή είναι μια φασιστική αντιμετώπιση και βολεύει ίσως κάποιους –αυτούς που θέλουν να κρατήσουν τους νέους μακριά. Αυτός που «δεν φοβάται» τους νέους, τους προτρέπει να πάνε και να ψηφίσουν και να συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Ο νέος είναι αυτός που θα ρισκάρει, είναι αυτός που θα δημιουργήσει, αυτός που θα διαιωνίσει τη ζωή. Ο δικός μας κύκλος κλείνει όπου να ‘ναι. Τώρα, οι νέοι θα πρέπει να πάρουν τη σκυτάλη. Ας ψηφίσουν ό,τι θέλουν, αρκεί να συμμετέχουν. Να επιλέξουν αυτόν που θεωρούν καταλληλότερο, ανάλογα με τα κριτήριά τους και τα θέλω τους.

– Και για να επεκτείνω το ερώτημα, γιατί ένας νέος να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, με δεδομένα τα όσα λάθη έγιναν, αλλά και τη συνολικότερη φθορά της τετραετίας;

– Ο νέος πρέπει να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, γιατί ως χώρος και ως παράταξη εκπροσωπεί μία σύγχρονη ιδεολογία που επικρατεί σε όλον τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, οι ιδεολογίες που επικρατούν σε όλον τον κόσμο, ταυτίζονται με εκείνες της ΝΔ. Το συστημικό και το μη συστημικό δεν έχει καμία σημασία. Το μη συστημικό, όπως ο Βαρουφάκης ή εξωκοινοβουλευτικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπορεί να λένε κουβέντες που ακούγονται καλά στα αυτιά, δεν δίνουν όμως λύση στα προβλήματα.

Η ΝΔ έχει πρόγραμμα. Κάνει πολλά πράγματα στην παιδεία. Πάντα με στραμμένο το βλέμμα της στους νέους. Είναι γεγονός και νομίζω ότι πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι νέοι πως για να έχουν απασχόληση και καλά αμειβόμενες θέσεις θα πρέπει οι ξένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που το καταφέραμε εμείς.

Πολυεθνικοί κολοσσοί επιλέγουν τη χώρα μας για να κάνουν επενδύσεις και αυτό έχει σχέση με τη διακυβέρνηση, τη σταθερότητα, τη βεβαιότητα, την ασφάλεια που προσφέρει η παράταξή μας, γιατί όπου υπάρχει ανασφάλεια, οι επενδυτές απομακρύνονται, όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι επενδύσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στη χώρα και οι θέσεις που δημιουργούνται πάνε να σπάσουν κάθε ρεκόρ. Δεν έχουν γίνει ποτέ άλλοτε.

Δεν λέμε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Και ποτέ δεν λύνονται όλα εξάλλου. Αλλά γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια και νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται οι λογικοί νέοι, όσοι σκέφτονται το μέλλον τους και το αύριο, και για αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι θα επιλέξουν τη ΝΔ.

«Ευθύνες έχουμε και εμείς και δεν μπορούμε να τις αποποιηθούμε»

Πηγή: real.gr

– Τα Τέμπη ήταν κάτι που πλήγωσε όσο τίποτα άλλο τη νέα γενιά. Προκάλεσε θυμό, αγανάκτηση και απογοήτευση. Είναι ικανή η ΝΔ να συγκρουστεί με τις παθογένειες ενός συστήματος που έως έναν βαθμό η ίδια δημιούργησε;

– Τα Τέμπη μας πλήγωσαν όλους. Ήταν ένα τυχαίο γεγονός, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να γίνει πριν από πέντε χρόνια, μετά από πέντε χρόνια ή ακόμη και ποτέ. Δυστυχώς υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα και υπάρχουν και ευθύνες. Ευθύνες έχουμε και εμείς και δεν μπορούμε να τις αποποιηθούμε. Η σύγκρουση αυτή που όπως λέει πρωθυπουργός ότι θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα και ίσως να είχαμε προλάβει αυτό το τραγικό γεγονός.

Πρέπει να σας πω όμως το εξής: οι υπάλληλοι και η υπηρεσία γνώριζαν την κατάσταση που επικρατούσε στον σιδηρόδρομο. Δεν υπήρχε η τηλεδιοίκηση, ούτε η τηλεματική, άρα θα έπρεπε να είχαν αυξημένη την προσοχή τους. Ήταν γνωστά αυτά τα κακώς κείμενα. Αντί να γίνει αυτό, δύο υπάλληλοι έφυγαν νωρίτερα, αφήσανε έναν άλλο υπάλληλο, ο οποίος δεν είχε τη συνέπεια που θα έπρεπε να είχε με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που κανείς δεν περίμενε. Σύγκρουση λοιπόν με το κατεστημένο, όπως επίσης και με το συνδικαλιστικό κατεστημένο των σιδηροδρόμων και γενικώς της δημόσιας διοίκησης. Οι παθογένειες δεν ανατρέπονται σε μία μέρα, χρειάζεται πολλή προσπάθεια και χρόνος για να ξεριζώσει κανείς αυτές τις λογικές.

– Είδαμε πριν από μερικές ημέρες τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται τη Δυτική Θεσσαλονίκη, εξαγγέλλοντας μια σειρά από έργα όπως την επέκταση του μετρό στα δυτικά και τον προαστιακό. Θεωρείται ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα είναι ισομερής, τόσο στα ανατολικά, όσο και στα δυτικά της πόλης;

– Είναι γεγονός ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Ανατολική είναι «παραμελημένη» και έχει κυριολεκτικά τεράστια προβλήματα. Διότι στη Δυτική Θεσσαλονίκη έχει εγκατασταθεί ο πιο λαϊκός πληθυσμός: εργάτες, παλιννοστούντες, κοινωνικές ομάδες που ανήκουν στη χαμηλή τάξη. Πρέπει τόσο την περιοχή, όσο και κυρίως τους ανθρώπους να τους δούμε ως ισότιμους πολίτες της χώρας και να φροντίσουμε να ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Για αυτό τα τελευταία χρόνια, έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, εξαγγέλλοντας πάρα πολλά έργα αναβάθμισης της περιοχής, ξεκινώντας από το παράκτιο μέτωπο, από την επέκταση του μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλα έργα υποδομών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Δεν ξέρω αν αυτή η σύγκλιση των δύο πλευρών της πόλης μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε για αυτήν. Γίνεται αυτή η προσπάθεια και ξεκίνησε για πρώτη φορά από αυτόν τον πρωθυπουργό.

«Οι καταθέσεις των προέδρων των προσφυγικών συλλόγων θα μείνουν στην αιωνιότητα»

– Το 2021 είδαμε ότι με κυβερνητική πρωτοβουλία έγινε μία πολύ δυναμική καμπάνια για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Αντίθετα, το 2022 δεν έγινε σχεδόν τίποτα από κυβερνητικής πλευράς, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πού οφείλεται αυτό το χάσμα στην αντιμετώπιση των δύο επετείων που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα;

– Το 2021 υπήρξε μία καμπάνια, γιατί το 1821 αποτελεί τη γενέτειρα του ελληνικού κράτους. Το 1922, αντίθετα, συμβολίζει τα 100 χρόνια από μία εθνική τραγωδία. Μέσα από αυτήν την τραγωδία βέβαια, η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε. Να γνωρίζετε πάντως ότι στην Αθήνα και τη νότια Ελλάδα δεν έχουν νιώσει την προσφυγιά στον βαθμό που την έχουμε αισθανθεί στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Θράκης έχει εγκατασταθεί κατά βάση στη βόρεια Ελλάδα. Έκανε η κυβέρνηση κάποια πράγματα, όπως και η Βουλή μία τιμητική εκδήλωση, αλλά να ξέρετε ότι η Επιτροπή της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω έκανε σημαντικά πράγματα. Καταρχάς ξεκινήσαμε το 2022 με μία συνεδρίαση που έγινε για πρώτη φορά στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχαν όλες οι προσφυγικές ομοσπονδίες.

Στην αρχή του 2022, δεν έγινε κάποια μεγάλη καμπάνια, γιατί ακόμη διανύαμε την περίοδο της πανδημίας. Στη συνέχεια, για πρώτη φορά με δική μου πρωτοβουλία, προσκάλεσα στην Επιτροπή της Βουλής, προσφυγικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα σε ειδικές συνεδριάσεις. Έχουν συμμετάσχει σε αυτές πάνω από 120 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Οι καταθέσεις των προέδρων των προσφυγικών συλλόγων θα μείνουν στα πρακτικά της Βουλής στην αιωνιότητα.

Κι αν κάποιος ερευνητής πάει στα πρακτικά και αναζητήσει στοιχεία για τους πρόσφυγες, θα ανατρέξει και σε αυτά. Κι αυτό επίσης έγινε για πρώτη φορά, ήταν μία πρωτοβουλία που άρεσε πολύ στους συλλόγους. Εμπλουτίσαμε μάλιστα και τις δικές μας γνώσεις, επειδή ήρθαν στην Επιτροπή προσφυγικοί σύλλογοι από την Πύλο, την Καλαμάτα, από περιοχές δηλαδή που δεν θα μπορούσα να φανταστώ. Η μεν Πύλος έχει ποντιακούς συλλόγους, η δε Καλαμάτα έχει μικρασιατικούς συλλόγους. Αυτό ήταν κάτι άγνωστο για εμάς. Και φυσικά ήρθαν πολλοί σύλλογοι από την περιφέρειά μας.

Όσον αφορά το επίσημο κράτος, έκανε κάποιες εκδηλώσεις, όχι βέβαια στο μέγεθος εκείνων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όμως λόγω της πανδημίας κι αυτές δεν είχαν την αίγλη που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν. Εμείς σαν Επιτροπή είχαμε συζητήσει με διάφορους εκλεγμένους βουλευτές, ελληνικής καταγωγής ανά τον κόσμο, το ενδεχόμενο να οργανώσουμε εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια στα επιμέρους κοινοβούλια, ωστόσο λόγω των συνθηκών αυτό δεν κατέστη δυνατό.

– Περιγράψτε μας μία τυπική μέρα του Σάββα Αναστασιάδη.

– Η μέρα ξεκινάει πάντοτε στις 6 το πρωί. Πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ενημερωθώ από τα μέσα και το διαδίκτυο και ύστερα γίνεται ο προγραμματισμός της ημέρας για το πού θα πάμε και ποιον θα δούμε. Όταν υπάρχει βέβαια κοινοβουλευτικό έργο είναι διαφορετικά τα πράγματα. Όπως διαφορετικά είναι όταν είμαι στο γραφείο ή όταν υπάρχει έργο για την περιφέρεια. Κάθε ημέρα είναι γεμάτη, είτε από κοινοβουλευτικό έργο, είτε από επισκέψεις και συναντήσεις με διάφορους φορείς ή πολίτες. Και έτσι συνεχίζει μέχρι το βράδυ. Πάντα με διάθεση να λύσουμε διάφορα προβλήματα του κόσμου, της περιφέρειας, των δήμων και των υποδομών.

Η περιφέρειά μας είναι και τεράστια και δύσκολη, αλλά και η διαστρωμάτωση είναι πολύ διαφορετική από περιοχή σε περιοχή. Δηλαδή η Β’ Θεσσαλονίκης έχει κτηνοτροφία, γεωργία, δυναμικές καλλιέργειες, αστικό πληθυσμό (Πυλαία-Πανόραμα), βιομηχανική περιοχή (Σίνδο), τουριστικές περιοχές, τόσο στον Στρυμωνικό, όσο και στον Θερμαϊκό κόλπο. Τα έχει όλα, είναι μία μικρογραφία όλης της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι κανείς πρέπει να είναι ενημερωμένος για όλα. Δεν νοείται δηλαδή να ερωτηθείς για κάτι από έναν πολίτη και να μην το ξέρεις. Για αυτό χρειάζεται προετοιμασία, δουλειά και ενημέρωση για όλα.

«Γιατί να μην θέλω, άμα μπορώ να το κάνω»

Φωτ: Βασίλειος Ιατρούδης / dreamonline.gr

– Ποια είναι τα παράπονα που ακούτε συνηθέστερα από τους πολίτες της Β’ Θεσσαλονίκης, μιας περιφέρειας που όπως είπατε είναι αρκετά ανομοιογενής;

– Το βασικό παράπονο που εκφράζεται από τους πολίτες, ανεξαρτήτως κοινωνικών τάξεων, είναι το οικονομικό. Καταρχάς για τους άνεργους η εύρεση εργασίας. Για τους εργαζόμενους η αύξηση του εισοδήματος. Για τους επιχειρηματίες η αύξηση του κέρδους. Για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες η ακρίβεια. Όλα αυτά είναι θέματα που μας θέτει καθημερινά ο πολίτης. Και επειδή οι πολίτες δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη μέσα στο μυαλό τους ποια είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού, ενός βουλευτή και ενός δημάρχου, γινόμαστε αποδέκτες όλων των ανησυχιών τους.

Θα πρέπει να πω όμως ότι η Β’ Θεσσαλονίκης έχει καλό κόσμο. Έχει νοικοκύρηδες, ανθρώπους του μόχθου, έξυπνους και επιτυχημένους επιχειρηματίες, αξιόλογα παιδιά που διαπρέπουν, έχοντας κάνει σπουδαία βήματα, όσον άφορα την επιστημονική τους μόρφωση και εξειδίκευση.

Το παράπονο και η γκρίνια δεν είναι απαραίτητα κακό. Δεν είναι κακό ο κόσμος να ζητά να βελτιώσει την καθημερινότητά του. Ίσα ίσα αυτό λέγεται πρόοδος, να θέλει δηλαδή κάτι καλύτερο. Το θέμα είναι να το ζητά με έναν όμορφο τρόπο, αλλά και να αντιλαμβάνεται τα όρια των αρμοδιοτήτων μας. Ο κόσμος λέει ότι «άπαξ και θέλει ο βουλευτής, μπορεί να το κάνει». Η απάντησή μου είναι γιατί να μην θέλω άμα μπορώ να το κάνω, γιατί να μην θέλω να έρχεται κανείς εδώ και να μου λέει ευχαριστώ, αντί να με βρίζει. Αυτή η νοοτροπία υπάρχει ακόμα κυρίως στις παλαιότερες γενιές.

– Πείτε μας το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες που διαβάζουν αυτήν τη συνέντευξη.

– Το μήνυμα που θέλω να περάσω μέσα από αυτή τη συνέντευξη είναι να πάνε στην κάλπη με τη λογική και όχι με θυμό ή με τιμωρητική διάθεση. Η αποχή και η ψήφος διαμαρτυρίας δεν οδηγούν πουθενά. Τα ζήσαμε και είδαμε τα αποτελέσματά τους. Οι ψηφοφόροι καλό θα ήταν να συγκρίνουν τα δικά μας πεπραγμένα με εκείνα των προηγούμενων. Να συγκρίνουν το πού ήμασταν τότε με το πού είμαστε τώρα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση τα πήγε πάρα πολύ καλά, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες και κρίσεις που συναντήσαμε. Μείναμε συνεπείς σε όλες τις υποσχέσεις μας και επίσης όσον αφορά εμένα, θεωρώ ότι τίμησα την ψήφο των πολιτών, την οποία και τιμώ χρόνια. Πιστεύω ότι τους εκπροσώπησα με αξιοπρέπεια, εντιμότητα και συνέπεια. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσω να τους εκπροσωπώ στο κοινοβούλιο.

Σάββας Αναστασιάδης
Φωτ: Βασίλειος Ιατρούδης / dreamonline.gr
Φωτ: Βασίλειος Ιατρούδης / dreamonline.gr

– Και κάτι που θα θέλατε να πείτε στη νέα γενιά.

– Στα νέα παιδιά θέλω να πω ότι η τύχη τους είναι στα χέρια τους. Να βάζουν στόχους στη ζωή και να προσπαθούν να τους πετύχουν. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όλα μπορούν να τα κάνουν, αρκεί να το πιστέψουν. Έχουν τις δυνατότητες. Χρειάζεται πίστη, θάρρος και επιμονή. Αν πορευθούν με αυτές τις αρχές, να είναι βέβαιοι ότι θα πετύχουν.

 

Συνέντευξη: Βαγγέλης Λαζαρίδης και Βασίλης Ιατρούδης

Μοιράσου το:

Βασίλης Ιατρούδης

Βασίλης Ιατρούδης

Απολαμβάνω να γράφω με άποψη για όλα τα σημαντικά της επικαιρότητας. Με σταθερή έδρα τη Θεσσαλονίκη, φοιτώ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο DREAM ON-line εκτελώ χρέη Αρχισυντάκτη. Λάτρης του καλού φαγητού, αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια, τη φωτογραφία και τον αθλητισμό. Το μότο μου; Μίλα λιγότερο, Άκου περισσότερο!

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα