Ρόμπερτ Σάρβερ: Η ιστορία ενός ανθρώπου που καταπάτησε τα ιδεώδη του NBA από τη θέση του ιδιοκτήτη

Σάρβερ

Μετά από δημόσια κατακραυγή ο ιδιοκτήτης των Φοίνιξ Σανς και των Φοίνιξ Μέρκιουρι, Ρόμπερτ Σάρβερ, αποφάσισε να πωλήσει και τις δύο αυτές ομάδες, οι οποίες περιμένουν τον επόμενο αγοραστή τους. Οι αντιδράσεις του κόσμου αλλά και μελών τόσο της λίγκας όσο και της ίδιας του της ομάδας είχαν την επιθυμητή απήχηση, αναγκάζοντας τον Σάρβερ να απομακρυνθεί από τον αθλητισμό – τουλάχιστον για την ώρα. Τι συνέβη μέσα σε αυτά τα 17 χρόνια που αποτέλεσε  ιδιοκτήτη των δύο αυτών ομάδων, με σχετικά επιτυχημένες πορείες και προέβη σε μία τέτοια ενέργεια;

Οι κατηγορίες

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στην ομάδα εμφανίστηκαν οι πρώτοι τριγμοί για το όνομά του. Σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκόμενων, στην προσπάθειά του να πείσει το καλοκαίρι του 2004 τον, μετέπειτα δύο φορές MVP της λίγκας, Στιβ Νας να υπογράψει στους Σανς, ο Σάρβερ χρησιμοποίησε φυλετικούς χαρακτηρισμούς που προκάλεσαν δυσφορία στην αίθουσα. 

Μετά από αρκετά χρόνια, το 2016, ο Σάρβερ προσέλαβε στη θέση του πρώτου προπονητή, τον Ερλ Γουότσον. Σύμφωνα με έναν πρώην εκτελεστικό διευθυντή των Σανς, ο Γουότσον θα ταίριαζε στην ομάδα καθώς ήταν Αφροαμερικανός και θα μπορούσε να μιλήσει “την ίδια γλώσσα” με ένα μεγάλο μέρος των παικτών. 

Λίγες εβδομάδες μετά το περιστατικό αυτό, ο Σάρβερ ρώτησε τον Γουότσον σε ποιους τομείς θεωρούσε, κατά την κρίση του, ότι έπρεπε να βελτιωθεί η ομάδα. Όταν εκείνος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε αρκετή “διαφορετικότητα” ο Σάρβερ εκνευρίστηκε και δήλωσε ότι δεν του αρέσει η “διαφορετικότητα”.

Πέραν του ρατσισμού, ο Σάρβερ θεωρείται ότι είναι και μισογύνης, με πολλές υπαλλήλους του να το επιβεβαιώνουν. Ένα αρκετά περίεργο περιστατικό στους πρώτους μήνες της ιδιοκτησίας του ήταν αρκετό για να καταλάβουν αρκετοί και αρκετές το ποιόν του Σάρβερ. Ο ιδιοκτήτης των δύο μεγαλύτερων ομάδων στην περιοχή του Φοίνιξ, έδωσε κάποια στιγμή τη φωτογραφία της γυναίκας του που φορούσε ένα μπικίνι των Σανς στους εργαζομένους του, δήθεν για να προτείνει καινούρια είδη για την μπουτίκ της ομάδας. 

Γενικά η συμπεριφορά του εντός των τειχών έχει προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις του με το προσωπικό και με τους παίκτες της ομάδας. Υπάρχουν πολλές ακόμα μαρτυρίες – καταθέσεις από ανθρώπους που έχουν γίνει αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες των συμπεριφορών του Σάρβερ.  

Σάρβερ
edition.cnn.com

Η πορεία των ερευνών

Οι πρώτες αποκαλύψεις για τις ανάρμοστες συμπεριφορές του Ρόμπερτ Σάρβερ έγιναν από το ESPN (αμερικανικό αθλητικό τηλεοπτικό κανάλι), στις 4 Νοεμβρίου του 2021. Την ίδια κιόλας μέρα, το NBA ξεκίνησε έρευνες, καθώς είναι μία λίγκα που προσπαθεί να αποτάξει τις στερεοτυπικές απόψεις και συμπεριφορές από τους κύκλους της. Η γυναίκα του Σάρβερ κατάφερε να έρθει σε επαφή με τρεις πρώην υπαλλήλους της ομάδας, πείθοντάς τους να δώσουν εμπιστευτικά τις μαρτυρίες τους στους ερευνητές της υπόθεσης.

Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2022, οι Σανς δημιουργούν μία εμπιστευτική γραμμή για τους υπαλλήλους της ομάδας και στις αρχές του Απριλίου ο κομισάριος του NBA δηλώνει ότι υπόθεση οδεύει προς το τέλος. 

Για να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο, όπου οι έρευνες βρίσκουν ένοχο για όλες τις κατηγορίες τον Σάρβερ και τον υποχρεώνουν:

  1. Ένα χρόνο αποχή από τα γήπεδα του NBA (χωρίς κανένα περιορισμό) και
  2. Πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων

Η κατάληξη της υπόθεσης σχεδόν προδιαγεγραμμένη, με τον Σάρβερ να αποφασίζει να πωλήσει και τις δύο ομάδες του. Οι πιθανοί αγοραστές είναι αρκετοί, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση. 

Συμπέρασμα

Σε μία κοινωνία όπου γίνεται μία σημαντική προσπάθεια για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και του μισογυνισμού, δεν είναι δυνατό να υπάρχουν άτομα σε τόσο υψηλές θέσεις που ασπάζονται αυτές τις μειωτικές απόψεις. Για 16 χρόνια περίπου, δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από τα θύματα ή τους γνώστες της συμπεριφοράς του Σάρβερ, γεγονός που είναι ανησυχητικό, την ώρα που διάφοροι φορείς, όπως είναι και το NBA προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε είδους ρατσιστικές συμπεριφορές. 

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ανάλογων συμπεριφορών που αξίζουν την αποδοκιμασία του κόσμου στον μαγικό κόσμο του NBA, και είναι καθήκον όλων να τις αντιμετωπίσουν και να τις απομακρύνουν από το άθλημα. 

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Βρίσκομαι στο τελευταίο έτος της Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και ανυπομονώ για την ολοκλήρωση των φοιτητικών μου υποχρεώσεων. Τον περιορισμένο ελεύθερό μου χρόνο τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ξένες σειρές και βλέποντας αθλητικά δρώμενα. Tο DREAM ON-line είναι μία ιστοσελίδα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα