Reptile: Μία αξιόλογη προσθήκη στο είδος των αστυνομικών ταινιών

Reptile

Το Reptile, το οποίο κυκλοφόρησε στο Netflix στις 29 Σεπτεμβρίου, περιστρέφεται γύρω από τις προσπάθειες του Tom Nichols, ενός σκληροτράχηλου ντετέκτιβ, ο οποίος ερευνά τη δολοφονία μίας μεσίτριας. Σκηνοθέτης είναι ο Grant Singer, που συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τους Benjamin Brewer και Benicio del Toro, ο οποίος και πρωταγωνιστεί, ενώ επίσης παίζουν οι Justin Timberlake, Alicia Silverstone, Michael Carmen Pitt, Domenick Lombardozzi, Eric Bogosian, Ato Essandoh και Mike Pniewski.

Όταν μία ταινία έχει τον Benicio del Toro στον πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν μπορεί παρά να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν σπουδαίο ηθοποιό, με ευρεία γκάμα και τεράστιες δυνατότητες, που μας έχει χαρίσει μοναδικές ερμηνείες.

Έτσι και εδώ, ο καταξιωμένος ηθοποιός δίνει ακόμη μία δυνατή παράσταση υποδυόμενος έναν αστυνομικό με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αφοσιωμένο στη δουλειά του και πιστό στρατιώτη του νόμου. Ο del Toro έχει εντρυφήσει στα άδυτα του ρόλου που αναλαμβάνει, ο ντετέκτιβ Tom Nichols δεν συμβιβάζεται, διακρίνεται για την υπομονή και την επιμονή του, είναι μεθοδικός και διατεθειμένος να βρει τους υπαίτιους με κάθε κόστος.

Στις ταινίες του αστυνομικού είδους ένα γενικά κοινό χαρακτηριστικό είναι, ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και κανένας δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και εδώ, με τα plot twists να είναι λίγο-πολύ προβλέψιμα, αν και διασκεδαστικά. Η διαφθορά, η θέση της αστυνομίας στην κοινωνία, η συγκάλυψη καταστάσεων και ο αμοραλισμός με σκοπό το κέρδος και το ηθικό δίλημμα, που αντιμετωπίζει ο πρωταγωνιστής, είναι στοιχεία που οι λάτρεις του αντικειμένου έχουν ξαναδεί.

Επομένως, το ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνεται η πλοκή να είναι αρκετά ελκυστικός, ώστε να διεγείρει την περιπέτεια του θεατή για το τι θα συμβεί στο τέλος, κάτι το οποίο και συμβαίνει στο Reptile.

Στο σκηνοθετικό κομμάτι, ο Grant Singer επιχειρεί και επιλέγει να προσδώσει έναν αργό, με την καλή έννοια, ρυθμό, δίνει χρόνο και χώρο στους χαρακτήρες να αναπτυχθούν, διανθίζει το πρότζεκτ του με έναν αέρα μυστηρίου και αβεβαιότητας. Οι έρευνες για την εύρεση του δολοφόνου δημιουργούν προβληματισμό, δεύτερες σκέψεις και σύγχυση σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν οι αστυνομικοί.

Νέοι ύποπτοι κάνουν την εμφάνισή τους, τα στοιχεία παραπλανούν και τα φαινόμενα απατούν. Τα χρώματα είναι μουντά, αντανακλούν την αίσθηση απογοήτευσης που φαίνεται να διαιωνίζεται, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι μουσικές επιλογές, με διακριτικούς ήχους.

Το Reptile διαθέτει έναν εξαιρετικό Benicio del Toro, μυστήριο και αγωνία. Μπορεί κάποιοι να δυσανασχετήσουν λόγω της έλλειψης δράσης και της αργής αφήγησης των γεγονότων, παρόλα αυτά πρόκειται για μία πολύ καλή προσπάθεια, η οποία αξίζει μία ευκαιρία.

Μοιράσου το:

Γιώργος Ψάλλας

Γιώργος Ψάλλας

Αντισυμβατικός και υπερβολικά διαφορετικός για την ηλικία μου, θα με βρεις να προτιμάω την ηρεμία από την ένταση και την παράνοια, να βλέπω ταινίες, να ακούω μουσική (την κανονική, όχι αυτή που βρίσκεται στη μόδα), να παρακολουθώ τα αθλητικά τεκταινόμενα και ενίοτε να διαβάζω βιβλία.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα