22 Μαρτίου 2020
Σε ένα από τα προηγούμενα μου άρθρα, μιλούσα για την Απουσία της Ψυχραιμίας.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, είναι παράδειγμα προς μίμηση για τα παντός τύπου πρόσωπα του δημοσίου διαλόγου (Βουλευτές και Υπουργοί, Δημοσιογράφοι και Επιστήμονες).
Κάθε μέρα, καλείται να ανακοινώσει στο ανήσυχο και εκνευρισικά απειθάρχητο έθνος μας τα νέα κρούσματα, τους νεκρούς και τα νέα μέτρα που καλούμαστε όλοι να ακολουθήσουμε.
Ψύχραιμος και σεμνός, δίχως την έπαρση και τον εκνευρισμό που οποιοσδήποτε άλλος θα είχε σε τέτοιες καταστάσεις, κάθε απόγευμα εμφανίζεται (φανερά καταβεβλημένος) στις οθόνες μας και ενημερώνει όλους εμάς για τις εξελίξεις στην ακατανόμαστη νόσο, με καμία όρεξη να τρομοκρατήσει τους ήδη τρομοκρατημένους Έλληνες.
Σε προσωπικό επίπεδο, το βιογραφικό του αριθμεί 27 (!) σελίδες και ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και το Harvard University.
Γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1965 και τελείωσε το σχολείο στην Κυψέλη. Πέρασε στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων και πήρε μετεγγραφή ως αριστούχος στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Έπειτα ξεκίνησε το 1991 για τις ΗΠΑ. Αν και πολλοί στην θέση του θα προτιμούσαν μια καριέρα στο εξωτερικό, εκείνος επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να κάνει το αγροτικό του στην Μεσσηνία.
Έχει, επίσης, 7 παιδιά.
Μεταξύ άλλων, ήταν εκείνος που έπεισε την Ιερά Σύνοδο για την τελική της απόφαση.
Από τις συνεντεύξεις τύπου που έχει δώσει, έχω συγκρατήσει δύο λόγια από αυτόν που δείχνει σε όλους εμάς το μεγαλείο της ψυχής του:
– «Την λύπη όταν την μοιραζόμαστε είναι μισή, ενώ την χαρά όταν την μοιραζόμαστε διπλασιάζεται» – αναφορικά με τον θάνατο ενός συνανθρώπου μας από τον κορονοιό.
-Ένας συνάδελφός μου ανέφερε ότι “κάνετε φασαρία για άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν υποκείμενα νοσήματα”.
Τότε, ο κ. Τσιόδρας, απάντησε με τρεμάμενη φωνή ότι “αυτοί είναι οι μανάδες και οι πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Η ιατρική του 2020 πρέπει να ενισχύσει την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων”.
Ο Πρωθυπουργός, πριν λίγες ημέρες σε διάγγελμα του είπε τα εξής:
«Είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Αν πετύχουμε να περιορίσουμε το ρυθμό μετάδοσης θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας».
Αφού λοιπόν, κάθε πόλεμος πρέπει να έχει και τον κατάλληλο στρατηγό, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο καταλληλότερος για αυτή την θέση.
Κι όλοι εμείς, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του και τον ακούμε με προσοχή και σεβασμό.