Πόσο πιο χαμηλά μπορούμε να «πέσουμε»;

13 Νοεμβρίου 2019

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαδραματίστηκαν στην χώρα μας διάφορα περιστατικά, τα οποία χωρίς αμφισβήτηση προκαλούν θυμό και γενικότερα μια πληθώρα δυσάρεστων συναισθημάτων. Ένα λοιπόν από τα δυσάρεστα συμβάντα εξελίχθηκε στην πόλη των Γιαννιτσών.

Πιο συγκεκριμένα ομάδες μαθητών των 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών εξέφρασαν τα παράπονά τους σχετικά με την έλευση προσφύγων σε σχολεία των Γιαννιτσών. Οι εν λόγω μαθητές επέλεξαν να ακολουθήσουν το πιο συνηθισμένο ίσως τρόπο διαμαρτυρίας, πραγματοποιώντας πορείες στους δρόμους των Γιαννιτσών και φωνάζοντας συνθήματα όπως “Έξω οι λαθρομετανάστες από τα σχολεία’’. Επίσης αμφότερα τα επαγγελματικά λύκεια τελούσαν υπό κατάληψη.

Σίγουρα, τέτοια γεγονότα είναι πολύ δύσκολο να «περάσουν» απαρατήρητα. Και είναι πολύ λογικό. Πώς γίνεται να περάσει απαρατήρητο άλλωστε όταν παρατηρείς ότι ομάδες μαθητών στον 21ο αιώνα, απαιτούν την μη αποδοχή μαθητών με τους οποίους παρουσιάζουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά;

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις καταλαβαίνει κανείς πόσο έχει «δηλητηριαστεί» το μυαλό των νέων. Των νέων που τα στερεότυπα και οι ρατσιστικές αντιλήψεις «μπλοκάρουν» την λογική σκέψη και δεν τους επιτρέπει να εμφανίζουν μια στοιχειώδη ανοχή προς ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής ή θρησκεύματος. Βέβαια κατά την άποψή μου για εμένα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας άνθρωπος, στο μυαλό του οποίου θα υπάρχει παντελής έλλειψη στερεοτύπων. Υπάρχει όμως μια πολύ σημαντική διαφορά. Και αυτή είναι ο τρόπος που θα επιλέξει ο κάθε άνθρωπος να «καλλιεργήσει» ή να περιορίσει σε «χαμηλά επίπεδα» τα στερεότυπα, τα οποία έχει σφετεριστεί.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω την ελπίδα μου πως σε μερικά χρόνια –ελπίζω όχι πολλά- οι νέοι θα εμφανίζουν μεγαλύτερη ανοχή στην διαφορετικότητα. Σε οποιονδήποτε κλάδο και αν ανήκει αυτό το διαφορετικό χαρακτηριστικό. Πάντως λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες συνθήκες, κάτι τέτοιο στο μυαλό μου μόνο εύκολο δεν θα είναι.

Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα