Η αμφιλεγόμενη εκλογή ενός πλανητάρχη.

7 Νοεμβρίου 2019

Σαν σήμερα, το 2000, διεξάγονται οι πλέον πιο αμφιλεγόμενες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο  George Walker Bush και ο Al Gore δίνουν μάχη «ψήφο με ψήφο» για την προεδρία. Ο πρώτος, Κυβερνήτης του Τέξας από το 1995 έως και το 2000, μίας περιοχής όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ισχυρή παρουσία εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά, το επώνυμο του δεν διεκδικεί για πρώτη φορά την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος είναι γιος του 41ού προέδρου των ΗΠΑ, George Herbert Walker Bush, ο οποίος, αν και πρόεδρος μιας μόνο τετραετίας, κατάφερε μαζί με την γυναίκα του Barbara Bush να έχει υψηλή δημοτικότητα και φυσικά τον σεβασμό όλων των Αμερικανών αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Ο δεύτερος, πρώην Γερουσιάστης, και έως τότε Αντιπρόεδρος της προεδρίας του Bill Clinton, ο οποίος αφήνει τον Λευκό ως ένας πετυχημένος πρόεδρος και με αξιοζήλευτη πέραση στους ψηφοφόρους, παρόλο που το Σκάνδαλο Κλίντον-Λεβίνσκι φαινόταν ότι θα ταράξει την σχέση του με τον λαό αλλά και με το Δημοκρατικό Κόμμα.  Ο Al Gore, έχοντας την στήριξη των Δημοκρατικών, του εν ενέργεια προέδρου αλλά  και πλήθος Αφροαμερικανών, αποτελεί ένα μεγάλο φαβορί για τον επόμενο ιδιοκτήτη του Οβάλ Γραφείου.

Η ημέρα των εκλογών ήταν η 7 ή Νοεμβρίου.

Η κάλπη ξεκίνησε να βγάζει τα αποτελέσματα, με τον Al Gore να θεωρείται ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως, ο Bush συγκεντρώνει το 47,9% των ψήφων και 30 πολιτείες, ενώ ο Gore το 48,4% των ψήφων και 20 πολιτείες.
Ο Gore, είναι ο πρόεδρος που εξέλεξε ο λαός, έχασε όμως το Εκλεκτορικό Κολλέγιο, με αποτέλεσμα ο Bush,που ήρθε δεύτερος στη λαϊκή ετυμηγορία, να συγκεντρώνει περισσότερους εκλέκτορες και να ανακηρύσσεται πρόεδρος. Είναι ο δεύτερος γιός πρώην προέδρου, μετά τον Άνταμς που εκλέγεται πρόεδρος.

Οι Aμερικανοί, όμως, έπρεπε να κάνουν υπομονή για να μάθουν τον νέο τους πρόεδρο.Η εκλογική μάχη ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, με πολλές πολιτείες να κρίνουν το αποτέλεσμα ακόμα και σε μια ψήφο. Το όνομα του 43ου προέδρου το έμαθαν στις 14 Δεκεμβρίου.

Σημείωση: αξίζει να αναφέρουμε ότι παρόμοιο γεγονός συνέβη και στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η Hillary Clinton συγκέντρωσε 65.853.516 και 227 εκλέκτορες, ενώ ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump συγκέντρωσε μόλις 62.984.825 και 304 εκλέκτορες. Μείζον πρόβλημα στις ΗΠΑ αποτελεί το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς άλλο πρόσωπο εκλεγεί ο λαός και άλλο πρόσωπο κατοικεί στον Λευκό Οίκο.
Γράφει: Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα