Πώς να ξεφεύγω από την πραγματικότητα; 6+1 Τρόποι!

πραγματικότητα

Υπάρχουν καταστάσεις εύκολες, δύσκολες και πιο δύσκολες.

Υπάρχουν στιγμές που δεν θέλεις να πιστέψεις πως τις ζεις.

Υπάρχουν συναισθήματα που δεν αντέχει το σώμα σου.

Είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο πως στη ζωή του κάθε ανθρώπου θα έρθουν δυσκολίες. Μεγαλύτερες, μικρότερες, περισσότερες ή λιγότερες. Άλλωστε δεν θα ήταν και φυσικό να ζούμε μια ζωή ρόδινη!

Τι γίνεται, όμως, όταν ο πόνος είναι τόσο μεγάλος που νιώθεις το στήθος σου να σπάει; Τι γίνεται όταν ξεχνάς για λίγο το πώς είναι να ζεις ως φυσιολογικός άνθρωπος; Όταν βλέπεις τους γύρω σου να ζουν φυσιολογικά κι εσύ αισθάνεσαι ένας απλός παρατηρητής, ένας θεατής μιας ταινίας που θα ήθελες πολύ να είναι πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς δεν είναι.

Σήμερα, λοιπόν, μιλάμε για αυτές τις καταστάσεις, τις «πιο δύσκολες», όχι απλά τις δύσκολες. Διότι -ανεξαρτήτως ηλικίας- ο καθένας ενδέχεται να βιώσει μια μεγάλη στενοχώρια, αν και φυσικά το απευχόμαστε (π.χ. απώλεια, προβλήματα υγείας, κ.α…).

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, τι κάνουμε; Πώς να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας; Πώς να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα;

Σίγουρα, πολλοί από εμάς έχουμε σκεφτεί τις ουσίες, όμως δεν είναι λύση…

Παρακάτω, λοιπόν, θα δούμε μερικούς τρόπους για «να φεύγουμε» από την πραγματικότητα, όποτε νιώθουμε ανάγκη πως χρειάζεται, αλλά χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας. Απεναντίας, οι παρακάτω τρόποι συμβάλλουν είτε στη σωματική, είτε στην ψυχολογική ευεξία, έστω και πρόσκαιρα:

  1. Ύπνος: Ίσως ακούγεται αστείο, κι όμως ο ύπνος -έστω στην αρχή μιας κατάστασης- είναι μια απίθανη μέθοδος, που πολλοί υποτιμούν. Εκτός του ότι το σώμα ξεκουράζεται και το μυαλό είναι πιο «καθαρό» για να σκεφτεί λύσεις στο πρόβλημα (https://papadimitriadis.gr/2024/05/i-simasia-toy-ypnoy-gia-tin-psychiki-ygei/), το βασικό κέρδος είναι η πραγματική φυγή από την πραγματικότητα. Είναι οι μοναδικές ώρες της ημέρας που δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε τα προβλήματά μας. Βέβαια, εάν τα τελευταία έχουν γίνει στην κυριολεξία εφιάλτης, ή αν δημιουργούν αϋπνίες, τότε καλύτερα να επισκεφτούμε έναν ειδικό.

 

  1. Γυμναστική: Σύμφωνα και με τη βιβλιογραφία (https://alterlife.gr/fitness/pos-i-gimnastiki-voitha-tin-psixiki-mas-igeia/), η γυμναστική έχει πολλαπλά οφέλη. Πέραν του ότι απασχολεί το μυαλό, αυξάνει και την αυτοπεποίθηση του ατόμου, εφόσον αποκτά μια καλύτερη φυσική κατάσταση. Το ιδιαίτερο όφελος που προσφέρει η γυμναστική στον οργανισμό, παρόλα αυτά, είναι πως με τη βοήθειά της εκρήγνυνται ορμόνες, οι οποίες μας ανεβάζουν σταδιακά τη διάθεση.

 

  1. Μυθοπλασία: Σειρές, Ταινίες, Βιβλία… Ακόμη και Θέατρο. Γενικότερα, οποιαδήποτε ιστορία μυθοπλασίας μας βγάζει από τη δική μας πραγματικότητα, είναι θεμιτή. Και γιατί αυτό; Διότι αν επιλέξεις κωμωδία, θα γελάσεις και θα ξεχαστείς.  Εάν επιλέξεις δράμα, θα σκεφτείς πως υπάρχουν και χειρότερα δράματα από το δικό σου, άρα θα νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου. Άλλωστε, ως επί το πλείστον, οι δραματικές ιστορίες είναι λίγο τραβηγμένες, γιατί αυτός είναι και ο σκοπός τους.

 

  1. Εργασία: Εάν το πρόβλημα δεν αφορά τη δουλειά, τότε η εργασία είναι ο κατάλληλος τρόπος για να ξεχαστεί κανείς. Κατά πρώτον, γιατί απασχολείται πολλές ώρες τη μέρα. Κατά δεύτερον, γιατί νιώθει χρήσιμος και ικανός, άρα αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή του. Αλλά κατά τρίτον -και κυριότερον- γιατί αισθάνεται ξανά φυσιολογικός. Συναναστρέφεται με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση που μπορεί να περνάει και του φέρονται κανονικά. Έτσι, και το άτομο νιώθει κανονικό.

 

  1. Hobby: Στον ίδιο άξονα της παραπάνω λογικής κινείται και αυτή η ιδέα. Ένα hobby, μια ασχολία, είναι πάντα ένας καλός τρόπος να ξεχνιέσαι, να κάνεις κάτι δημιουργικό. Ιδιαίτερα εάν είναι ομαδικό, έρχεται ξανά το αίσθημα του «ανήκειν» σε ένα σύνολο, γνωρίζεις καινούργιο κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα και περνάς κάποιες ώρες ξέγνοιαστες. Γίνεσαι ξανά παιδί.

 

  1. Εθελοντισμός: Φιλοζωία, Συσσίτια, συλλογή ρούχων, δράσεις για τις κοινωνικές ανισότητες ή την προστασία του περιβάλλοντος είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Συμμετέχοντας σε κάτι τέτοιο, υπάρχουν δύο κύρια οφέλη. Αφενός, υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως υπάρχουν κι άλλα προβλήματα και πως είναι παντού γύρω σου, επομένως είσαι καλύτερα με τον εαυτό σου, όσο κι αν ακούγεται εγωιστικό. Αφετέρου, καταλαβαίνεις πως υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που έχουν την ανάγκη σου, και δεν έχεις μόνον εσύ τη δική τους.

 

  1. Τέχνη: Εφόσον μιλήσαμε για το ομαδικό, ας μιλήσουμε λίγο και για το ατομικό. Ζωγράφισε, γράψε κείμενα, στιχάκια, μουσική, χόρεψε στο σαλόνι… Η Τέχνη είναι απελευθέρωση, είναι έκφραση και αποσυμπίεση συναισθημάτων. Ίσως και από τους λίγους τρόπους να εξωτερικεύσεις με ακρίβεια τι αισθάνεσαι, χωρίς να σε κρίνει κανένας. Γιατί δεν χρειάζεται να δείξεις την τέχνη σου σε κανέναν. Την επιστρατεύεις παρά μόνο για να λειτουργήσει ως βαλβίδα απελευθέρωσης του οτιδήποτε έχει πνιγεί.

 

Όπως βλέπουμε, όλες οι παραπάνω ιδέες σέβονται την ανθρώπινη υγεία, την ανθρώπινη φύση, και αγκαλιάζουν τον ψυχισμό του κάθε ανθρώπου χωρίς να τον διαταράσσουν. Ίσα-ίσα, αποβλέπουν στην ψυχική, πνευματική ή σωματική ανάταση, και μάλιστα άμεσα, με καθόλου ή ελάχιστο οικονομικό κόστος.

Μακάρι ο οποιοσδήποτε πόνος του οποιουδήποτε ανθρώπου να απαλύνεται, έστω και σταδιακά.

Θα ευχόμουν αυτό το άρθρο να φανεί χρήσιμο, αλλά τελικά εύχομαι να μην χρησιμεύσει σε κανέναν. Ίσως και αυτό το άρθρο να συγκαταλέγεται σε έναν από τους παραπάνω τρόπους…

Μοιράσου το:

Αγγελίνα Κατράνη

Αγγελίνα Κατράνη

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά, σπουδάζω Παιδαγωγικά αλλά αγαπάω πάρα πολύ και τις Ανθρωπιστικές επιστήμες και τις Τέχνες, κυρίως το Θέατρο. Η ανάγκη μου για έκφραση εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της εφηβείας σε ανάγκη για γράψιμο, και σήμερα είναι τρόπος ζωής. Γράφω για την κοινωνία και τον πολιτισμό. Λατρεύω να βλέπω σειρές, να τρώω γλυκά και να μιλάω με ανθρώπους με χιούμορ. Προσπαθώ να συνδυάζω ευαισθησία με δυναμισμό, γλυκύτητα με αυστηρότητα, ρομαντισμό με ρεαλισμό. Να είμαι ταυτόχρονα και ώριμη και παιδί. Μότο μου το carpe diem!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα