Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Το 17ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι εδώ και η Γερμανία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Βερολίνο, Μόναχο, Ντόρτμουντ, Στουτγκάρδη, Γκελζενκίρχεν, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Ντίσελντορφ, Κολωνία και Λειψία είναι οι πόλεις, στις οποίες θα διεξαχθούν οι αγώνες. Μέχρι τότε όμως, υπάρχει λίγος καιρός, οπότε μπορούμε να δούμε το προφίλ των ομάδων, που θα αγωνιστούν. Ολοκληρώνουμε με τον Στ’ όμιλο με την Τουρκία, τη Γεωργία, την Πορτογαλία και την Τσεχία.
Τουρκία
Προπονητής: Με δύο χρόνια εμπειρίας στον πάγκο της Αντάνα Ντεμίρσπορ, ο Βιντσέντζο Μοντέλα ανέλαβε την εθνική Τουρκίας μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Άκρως απαιτητικός, με παραστάσεις από πολύ σημαντικούς συλλόγους της Ιταλίας (Φιορεντίνα, Μίλαν, Ρόμα), ο «Αεροπλανίνο», όπως είναι το παρατσούκλι του, θέλει και επιζητά την κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας και το χτίσιμο των επιθέσεων βασισμένων στην υπομονή και τη μεθοδικότητα.
Αρχηγός: Χακάν Τσαλχάνογλου
Ομάδα: Με εξαίρεση το 2004 και το 2012, η Τουρκία έχει βρεθεί σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα από το 1996 και έπειτα. Η καλύτερη επίδοση ήταν αυτή στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας το 2008, όταν με προπονητή τον Φατίχ Τερίμ, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου ένα γκολ του Φίλιπ Λαμ στις καθυστερήσεις της στέρησε το όνειρο του τελικού. Η παρουσία στην προηγούμενη διοργάνωση ήταν το λιγότερο αποκαρδιωτική, αφού υπέστη τρεις ήττες από Ιταλία, Ελβετία και Ουαλία, σκοράροντας μόνο ένα γκολ και δεχόμενη οχτώ. Στα προκριματικά η ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα τερμάτισε πρώτη, μπροστά από Κροατία, Ουαλία, Αρμενία και Λετονία.
Η τελική αποστολή είναι αρκετά αποδυναμωμένη, καθώς Τσαγκλάρ Σογιουντσού, Οζάν Καμπάκ, Ενές Ουνάλ και Τσενγκίζ Ουντέρ, παίκτες δηλαδή, που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο και λογίζονται ως βασικοί, θα χάσουν το τουρνουά λόγω τραυματισμών, προβληματίζοντας έντονα το Μοντέλα για τον καταρτισμό της ενδεκάδας. Το ταλέντο δεν λείπει, με παίκτες όπως ο Αρντά Γκιουλέρ και ο Ορκούν Κιοκτσού, όμως παρατηρείται έλλειμμα προσωπικοτήτων, με εξαίρεση τον Τσαλχάνογλου.
Η Τουρκία εκκινεί τις προσπάθειές της ως τρίτο φαβορί για το εισιτήριο προς τους 16, πίσω από Πορτογαλία και Τσεχία, όμως το παρελθόν με τη δεύτερη είναι με το μέρος της, καθώς στην τελευταία τους συνάντηση σε Euro, το 2016, είχε επιβληθεί με 2-0. Επιπλέον, το 2008 είχαν κληρωθεί και πάλι με Πορτογαλία και Τσεχία στον όμιλο, παίρνοντας την πρόκριση μαζί με τους Ίβηρες.
Αστέρι: Φορώντας πλέον το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ο Χακάν Τσαλχάνογλου θα συμμετάσχει στο τρίτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της καριέρας του. Με τα 15 γκολ που σκόραρε, βοήθησε την Ίντερ να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα στην Ιταλία και τώρα θέλει να ηγηθεί των προσπαθειών της εθνικής ομάδας της χώρας του για μία καλή πορεία. Χρησιμοποιεί καλά και τα δύο πόδια, ενώ διακρίνεται για την ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του, καθώς και στις άρτιες εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ.
Γεωργία
Προπονητής: Με πολλή δουλειά και υπομονή, ο Βίλι Σανιόλ κατάφερε να δημιουργήσει ένα σκληροτράχηλο σύνολο, με ξεκάθαρο σχέδιο και προσανατολισμό. Υπήρξε ένας εξαιρετικός αμυντικός, οπότε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Γεωργία διαθέτει μία πολύ καλή μεσοαμυντική λειτουργία. Τα τρία χρόνια, που βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας, είναι ο απόλυτος ηγέτης της και άπαντες σέβονται και το βεληνεκές, αλλά και την πρόοδο που αυτή έχει διαγράψει στη θητεία του.
Αρχηγός: Γκουράμ Κάσια
Ομάδα: Στην παρθενική της συμμετοχή σε Euro, η Γεωργία δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένη για αυτό το σπουδαίο επίτευγμα. Ήταν κάτι που κυνηγούσε έντονα τα τελευταία χρόνια και δικαιώθηκε. Μπορεί στα προκριματικά να μην ενθουσίασε, όμως στο Nations League δεν λάθεψε. Νίκη με 2-0 κόντρα στο Λουξεμβούργο για τον ημιτελικό, νίκη με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στην εθνική μας και πρόκριση στα γήπεδα της Γερμανίας.
Με λίγους ποιοτικούς παίκτες (Κβαρατσχέλια, Μαμαρντασβίλι, Μικαουτάτζε), αλλά και πολλή αυταπάρνηση και πάθος, η Γεωργία σίγουρα δεν έχει τις πιθανότητες με το μέρος της. Για την ακρίβεια, η πρόκριση στην επόμενη φάση περισσότερο θυμίζει επικίνδυνη αποστολή για τον Τομ Κρουζ, παρά πρόκειται για κάποιο ρεαλιστικό σενάριο. Παρόλα αυτά, οι Γεωργιανοί διεθνείς θα παίξουν χωρίς άγχος και θα διεκδικήσουν με άγνοια φόβου και κινδύνου το καλύτερο που μπορούν. Το γεγονός, ότι όλοι παίρνουν τη Γεωργία αψήφιστα είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Βίλι Σανιόλ και των ποδοσφαιριστών του και μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, για να αιφνιδιάσουν τους αντιπάλους τους.
Αστέρι: Η χρηματιστηριακή του αξία ξεπερνά το 50% της εθνικής Γεωργίας. Ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια είναι ήδη τρίτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής του και δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι από τα πόδια του περνάνε όλες, μα όλες οι επιθέσεις της ομάδας. Η χρονιά, που ολοκληρώθηκε, ήταν περίεργη, καθώς μπορεί τα στατιστικά του να μην ήταν άσχημα, όμως η περσινή πρωταθλήτρια Νάπολι ήταν μία αποτυχία σε ό,τι διοργάνωση συμμετείχε. Με έφεση στη ντρίμπλα και στο «ένας με έναν», ο νεαρός βιρτουόζος θα προσπαθήσει να βοηθήσει τη Γεωργία να αποφύγει την τέταρτη θέση.
Πορτογαλία
Προπονητής: Υπηρετώντας με ευλάβεια τις αρχές του Γιόχαν Κρόιφ, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει ταιριάξει απόλυτα με το πλούσιο μεσοεπιθετικό ταλέντο της Πορτογαλίας. Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2016 σκοράρουν πολύ, επιτίθενται κατά ριπάς, κυκλοφορούν τη μπάλα με άνεση και συνέπεια και δημιουργούν πολλές ευκαιρίες σε κάθε παιχνίδι. Η προηγούμενη παρουσία του σε πάγκο εθνικής, αυτόν του Βελγίου από το 2016 έως το 2022 δεν ήταν η ιδανική, επομένως μένει να φανεί, αν έχει το ειδικό βάρος, για να οδηγήσει τους Ίβηρες στην κορυφή της Ευρώπης.
Αρχηγός: Κριστιάνο Ρονάλντο
Ομάδα: Αφού η Πορτογαλία απέτυχε παταγωδώς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, απέλυσε τον Φερνάντο Σάντος και βρήκε έναν προπονητή συμβατό με τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα των παικτών της, κάποιον που δεν φοβάται και τη σκιά του. Ολοκλήρωσε τη διαδικασία των προκριματικών με το απόλυτο των νικών, 36 γκολ ενεργητικό και μόλις 2 παθητικό, μπροστά από Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Βοσνία και Λιχτενστάιν, σε έναν ομολογουμένως εύκολο όμιλο. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020, οι Πορτογάλοι απογοήτευσαν, καθώς αποκλείστηκαν από το Βέλγιο στη φάση των 16.
Το μεγάλο όπλο της ομάδας φέτος είναι ο πλήρης εναρμονισμός των αρχών του Μαρτίνεθ με την κλάση των ποδοσφαιριστών και ειδικότερα με αυτή την μεσοεπιθετικών. Η Πορτογαλία είναι πλέον μία ομάδα, που θέλει την κατοχή της μπάλας, έχει δημιουργικότητα και φαντασία στο παιχνίδι της, βγάζει ωραίες συνεργασίες και αυτοματισμούς. Κριστιάνο Ρονάλντο, Ντιόγκο Ζότα, Μπρούνο Φερνάντες, Ζοάο Φέλιξ, Ράφαελ Λεάο, Μπερνάρντο Σίλβα συνθέτουν μία τρομακτική γραμμή κρούσης, ενώ και στα μετόπισθεν υπάρχει μπόλικη ποιότητα, με τους Ρούμπεν Ντίας, Ζοάο Κανσέλο να ξεχωρίζουν. Παράλληλα, υπάρχει και ο 41χρονος Πέπε, που εξακολουθεί όχι μόνο να παίζει, αλλά να βγάζει το ίδιο πάθος, όντας πάντα έτοιμος για τσαμπουκάδες και αντιαθλητικά μαρκαρίσματα.
Η καλύτερη επίδοσή της ήταν αυτή του 2016, όταν αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, κερδίζοντας με 1-0 στην παράταση την οικοδέσποινα Γαλλία. Παίρνοντας ως δεδομένο, ότι όχι απλά θα προκριθεί στους 16, αλλά θα τερματίσει και πρώτη, στο τελευταίο Euro του Κριστιάνο, η Πορτογαλία διαθέτει ποιότητα και πληρότητα, για να προχωρήσει στη διοργάνωση και γιατί όχι να φτάσει μέχρι και το τέλος της διαδρομής.
Αστέρι: Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, ο αρχηγός της εθνικής Πορτογαλίας έχει σπάσει κάθε πιθανό και απίθανο ρεκόρ και συνεχίζει να φοράει το εθνόσημο, που τόσο αγαπάει. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, πρώτος σκόρερ σε Euro και πολλά άλλα επιτεύγματα κοσμούν την καριέρα του Ρονάλντο, ο οποίος θα βρεθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για έκτη συνεχόμενη φορά. Μπορεί να είναι πλέον 39 χρονών, όμως η δίψα του για διακρίσεις παραμένει η ίδια. Ο εγωισμός και η μεγαλομανία του δεν επιτρέπουν τίποτα λιγότερο από την κορυφή της Ευρώπης, όπως και το 2016.
Τσεχία
Προπονητής: Η αιφνιδιαστική απόφαση του Γιάροσλαβ Σίλχαβι να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του, παρά την πρόκριση στα τελικά του Euro, ώθησε την ομοσπονδία να προσλάβει στη θέση του τον Ιβάν Χάσεκ, του οποίου το βιογραφικό σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται και αξιοσημείωτο. Στα τέσσερα φιλικά, που έχει προλάβει να καθοδηγήσει τους παίκτες του, μετράει ισάριθμες νίκες. Στα τρία εξ αυτών επέλεξε σχηματισμό με τριάδα στην άμυνα, κάτι που αναμένεται να κάνει και στα προσεχή παιχνίδια, με στόχο να διασφαλίσει την όσο μεγαλύτερη αμυντική ασφάλεια και να ψάξει το γκολ με γρήγορες αντεπιθέσεις.
Αρχηγός: Τομάς Σούτσεκ
Ομάδα: Η Τσεχία δεν έχει λείψει από κανένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το 1996 έφτασε στον τελικό, αλλά ο Όλιβερ Μπίρχοφ με δύο γκολ ανατροπής έδωσε το τρόπαιο στη Γερμανία. Το 2004 έφτασε στα ημιτελικά, αλλά το «ασημένιο» γκολ του Τραϊανού Δέλλα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης έδωσε την πρόκριση στην Ελλάδα, σε ένα ματς στο οποίο η Τσεχία είχε χάσει κάθε πιθανή και απίθανη ευκαιρία. Έκτοτε, μπορεί το επίπεδο να έπεσε, όμως σε δύο τουρνουά, του 2012 και του 2020, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι 12 από τους 26 αγωνίζονται στις δύο μεγάλες ομάδες της Πράγας, την Σπάρτα και τη Σλάβια, ενώ τρεις παίζουν στη Βικτόρια Πλζεν. Υπάρχουν πολλοί καλοί και αξιόλογοι παίκτες, αλλά και πολλοί νεαροί και ελπιδοφόροι, με την παραγωγή ταλέντων να ήταν ανέκαθεν από τα προσόντα του τσέχικου ποδοσφαίρου. Τομάς Σούτσεκ, Βλάντιμιρ Τσούφαλ, Αντονίν Μπαράκ, Τομάς Χολές και Πάτρικ Σικ είναι αυτοί που διαθέτουν τις περισσότερες παραστάσεις και συνθέτουν τη βάση της ομάδας.
Με εξαίρεση την Πορτογαλία, οι άλλες δύο ομάδες του ομίλου μόνο δέος δεν προκαλούν. Η Τσεχία έχει τόσο τη φανέλα, όσο και την ομάδα, για να περάσει στους 16 και έχει ένα σαφές προβάδισμα συγκριτικά με την Τουρκία για την κατάληψη της δεύτερης θέσης.
Αστέρι: Στα 29 του χρόνια και όντας πλέον αρχηγός της ομάδας, ο Τομάς Σούτσεκ είναι μακράν του δεύτερου ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην εθνική Τσεχίας. Εδώ και χρόνια αγωνίζεται στην Αγγλία με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ και έχει καθιερωθεί ως ένας πολύ καλός αμυντικός χαφ. Παράλληλα, έχει αξιοθαύμαστη αίσθηση του γκολ για τη θέση στην οποία αγωνίζεται, έχοντας σκοράρει 10 γκολ τη σεζόν που πέρασε, ενώ εκτελεί και πέναλτι.
Εκτίμηση ομίλου
Η Πορτογαλία έχει σαφές προβάδισμα πρόκρισης και κατάληψης της πρώτης θέσης και αυτό αναμένεται να συμβεί. Τουρκία και Τσεχία είναι ισοδύναμες, όμως θα δώσουμε ένα προβάδισμα στη δεύτερη, η οποία διακρίνεται για την σταθερότητά της στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Δύσκολα θα απειληθούν από τη Γεωργία, η οποία δύσκολα θα αποφύγει την τέταρτη θέση.