Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, εταιρίες δημοσκοπήσεων, πολιτικοί αναλυτές, πολιτικά γραφεία αλλά και υποψήφιοι βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό.
Οι συγκεκριμένες εκλογές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού από αυτές θα επανακαθοριστεί η θέση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Χάρτη.
Μάλιστα με την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση της χώρας μας που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν αν η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί η θα λιμνάσει.
Τι χρειάζεται μία χώρα για να είναι ισχυρή στην Ευρώπη;
Σίγουρα εξωτερική πολιτική, διπλωματία και «βαριά» βιογραφικά.
Τι θεωρείται όμως βαρύ βιογραφικό στην Ευρώπη;
Σίγουρα η αντιπροσώπευσή μας στην Ευρώπη θα πρέπει να αποτελείται από πληθώρα βιογραφικών, επαγγελμάτων, ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων. Με 21 ευρωβουλευτές που δικαιούται η Ελλάδα, η επιλογή θα πρέπει να είναι προσεκτική αφού ο αριθμός αυτός είναι μικρός για τον όγκο της εργασίας που έχουν να αναλάβουν για να εκπροσωπήσουν, να προωθήσουν και να προστατέψουν τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Για αρχή, ως το βαρύτερο βιογραφικό θεωρούνται οι νομικές σπουδές. Με την πληθώρα των νόμων, των ψηφισμάτων και των διαταγμάτων που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση και καταλήγουν να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, χρήσιμη και αναγκαία είναι η ύπαρξη καταξιωμένων Ελλήνων νομικών.
Ο νομικός έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί, να κατανοήσει καθώς και να διαπραγματευθεί για νομοθεσίες οι οποίες θα είναι προς το συμφέρον της χώρας. Στους νομικούς θα μπορούσε να συμπεριληφθούν οι πρώην διπλωμάτες και οι πρώην δικαστικοί των οποίων η χρησιμότητα είναι αυτονόητη.
Στη δεύτερη θέση θα μπορούσε να βρίσκονται οι οικονομολόγοι. Με την πληθώρα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που παρέχονται, οι βουλευτές μας στην Ευρώπη, θα πρέπει να κάνουν χρήση τους στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε να ενισχυθούν διάφοροι τομείς στην πατρίδα. Μάλιστα, όπως δείχνουν οι πίνακες επιδόσεων της Κομισιόν, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που έχουν αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό τα Ευρωπαϊκά κονδύλια (όπως το ταμείο ανάκαμψης).
Στη συνέχεια, κρίσιμη είναι και η παρουσία νέων στην Ευρωβουλή. Οι ίδιοι θα πρέπει να αρχίσουν να αναλαμβάνουν τα ‘πρωτεία’ σε τομείς όπως η πολιτική, αφού οι εξελίξεις τρέχουν και οι ανάγκες της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαιροποιούνται με το πέρας του χρόνου.
Σίγουρα οι νέοι, εκτός της όρεξης και των φιλοδοξιών που έχουν, έχουν παράλληλα και μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για τα κοινωνικά, οικονομικά, κλιματικά και πολιτικά φαινόμενα της εποχής τα οποία και θα πρωταγωνιστήσουν στις επόμενες δεκαετίες. Επομένως η φωνή και η ύπαρξη τους σε καίριες πολιτικές θέσεις κρίνεται αναγκαία ώστε η Ελλάδα να καταστεί έτοιμη να αντιμετωπίσει και να πρωταγωνιστήσει στις μελλοντικές εξελίξεις.
Νέοι Υποψήφιοι και Ισχυρά Νούμερα
Τα φετινά ευρωψηφοδέλτια, στην προσπάθεια των κομμάτων να εντάξουν το γνωστό σε όλους «ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ», έχουν μία σχετικά έντονη παρουσία νέων, ηλικιακά, προσώπων. Σε αυτά, περιλαμβάνονται άτομα με βαριά βιογραφικά τα οποία τους εξασφαλίζουν μία θέση στα «χρυσά» ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων.
Οι αριθμοί ψήφων που θα συγκεντρώσουν, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, θα αποδειχθούν καθοριστικοί για το μέλλον της συνολικής συμμετοχής των νέων στις εκλογικές μάχες.
Οι νέοι υποψήφιοι, όπως είναι κατανοητό, είναι δύσκολο να κατακτήσουν μία από τις 21 πολυπόθητες θέσεις, αφού η προβολή τους είναι σαφέστατα λιγότερη από αυτή των παραδοσιακών πολιτικών προσώπων όπως και οι επαφές τους με τον κόσμο, που είναι περιορισμένες. Ταυτόχρονα το ελάχιστο διάστημα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μέχρι την ημέρα της κάλπης δίνει ελάχιστο χρόνο περιοδείας μέσα σε ένα ήδη υπέρ-φορτωμένο πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων.
Με το να συγκεντρώσουν όμως έναν σχετικά μεγάλο αριθμό ψήφων, για τα δεδομένα μίας νέας υποψηφιότητας, που θα τους κατατάξουν ψηλά στην τελική λίστα των ευρω-υποψηφιοτήτων, θα δικαιώσουν όχι μόνο την στάση των κομμάτων αλλά και τους διαχρονικούς αγώνες των νέων. Ενώ μία εκλογή τους στην Ευρωβουλή θα θέσει τις βάσεις μίας νέας Ελλάδας, με επίκεντρο την ατζέντα της νεολαίας και την ουσιαστική συμμετοχή τους στα κοινά.
Αλέξανδρος Πάλλας-Αναστασιάδης, φοιτητής Νομικής