Ο νέος ποδοσφαιρικός κόσμος της Super League

22 Σεπτεμβρίου 2019

 

Οι παλιές εποχές όπου μπορούσες να δεις την πλειονότητα των αγώνων της Α΄ Εθνικής σε δωρεάν κανάλια έχει παρέλθει. Όλοι οι αγώνες έχουν πάει σε ιδιωτικά κανάλια ή την ΕΡΤ όπου πάλι καταβάλεις χρηματικό ποσό. 

Και όχι μόνο αυτό. Μία νέα καινοτομία βρίσκεται στα σκαριά των “μεγάλων” της λίγκας. Με πρωτοστάτη τον ΠΑΟΚ, τον νταμπλούχο της προηγούμενης χρονιάς, δημιουργείται ένα νέο τηλεοπτικό πακέτο που παρέχεται αποκλειστικά από την ομάδα για τα εντός έδρας παιχνίδια. 

Την σκέψη αυτή την είχε και η ΑΕΚ η οποία αναμένεται να ακολουθήσει τον δρόμο του ΠΑΟΚ παρέχοντας τους αγώνες της επί πληρωμής (pay per view). Αυτές οι κινήσεις θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών στο τρόπο θέασης αγώνων. 

Με την δημιουργία αυτών των ιδιωτικών καναλιών (ΠΑΟΚ TV και AEK TV αντίστοιχα) τα υπάρχοντα δορυφορικά κανάλια που τα μετέδιδαν ως τώρα θα χάσουν αρκετά χρήματα και συνδρομητές, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. 

Οι οπαδοί των ομάδων αυτών θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν είτε όποια παιχνίδια τους ενδιαφέρουν είτε όλα με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Και εδώ ξεκινάνε οι ερωτήσεις και οι αμφιβολίες για το κατά πόσο θα είναι λειτουργικό αυτό το σύστημα. 

Μέχρι τώρα φαίνεται να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ μέσα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του (τότε γράφεται και το άρθρο αυτό). Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τα πακέτα που επιλέγει ο καθένας και κυμαίνονται από 5€ έως 8€ για την απόκτηση δικαιωμάτων ενός μόνο παιχνιδιού, ενώ το συνολικό πακέτο αγγίζει τα 70€. 

Η δομή του ΠΑΟΚ TV θα είναι η εξής: θα προβάλλει τους εντός έδρας αγώνες ενώ θα έχει και τους δικούς του χορηγούς που θα αναδεικνύονται μέσω διαφημίσεων. Θα προσφέρει επίσης αποκλειστικές εκπομπές, αφιερώματα αλλά και την δυνατότητα απεριόριστων επαναλήψεων. Οι καταστηματάρχες θα μπορούν να προμηθεύονται και αυτοί άδειες, με ένα μεγαλύτερο ποσό και στην ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ θα αναγράφονται ποια καταστήματα το διαθέτουν ώστε να γνωρίζουν οι οπαδοί που μπορούν να δουν τους αγώνες της ομάδας τους. 

Οι απόψεις για την δημιουργία αποκλειστικών καναλιών διίστανται και οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Από την μία πλευρά υπάρχουν αυτοί που το στηρίζουν ως κάτι που θα προκαλέσει μία ευχάριστη αλλαγή και θα ανεξαρτητοποιήσει τους συλλόγους από τα κανάλια ενώ από την άλλη ορισμένοι θεωρούν πως είναι σπατάλη χρημάτων μόνο και μόνο για την παρακολούθηση ορισμένων μόνο αγώνων ενώ στα δορυφορικά κανάλια μπορείς να δεις και άλλα πρωταθλήματα. 

Οι καταστηματάρχες είναι φανερά αντίθετοι με όλη αυτή την πορεία καθώς τα έξοδα ήταν ήδη αυξημένα για τα δορυφορικά κανάλια και θα επιβαρυνθεί παραπάνω με αυτή τη καινοτομία. 

Αν καθίσει κάποιος και αναλύσει τα θετικά και τα αρνητικά από την αλλαγή αυτή θα διαπιστώσει ότι μάλλον δεν μπορεί να αποφανθεί ως προς τι είναι καλύτερο. Ωστόσο, αφού η απόφαση έχει παρθεί όλοι οφείλουν να το αποδεχθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. 

Αν αυτά τα κανάλια θα έχουν επιτυχία ή όχι θα φανεί στο μέλλον και ακόμα δεν έχει μεταδοθεί κάποιος αγώνας για να γνωρίζει ο κόσμος πως θα είναι ακριβώς το κανάλι αυτό. Είναι πολύ πιθανό και άλλες “μεγάλες” ομάδες να ακολουθήσουν αυτό το πρότυπο σε περίπτωση που έχει επιτυχία. Μέχρι τότε όμως όλοι έχουν απορία για το πως θα λειτουργήσει το κανάλι, αν θα έχει προβλήματα στην αναμετάδοση κ.τ.λ. Η αρχή θα γίνει με το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης στις 22 Σεπτεμβρίου. 

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Βρίσκομαι στο τελευταίο έτος της Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και ανυπομονώ για την ολοκλήρωση των φοιτητικών μου υποχρεώσεων. Τον περιορισμένο ελεύθερό μου χρόνο τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ξένες σειρές και βλέποντας αθλητικά δρώμενα. Tο DREAM ON-line είναι μία ιστοσελίδα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα