5 Μαρτίου 2020
Τις τελευταίες μέρες στην χώρα μας -όπως έχει γίνει γνωστό- παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού, της ασθένειας που πρωτοεμφανίσθηκε στην χώρα της Κίνας και εν συνεχεία παρατηρήθηκε στην Ιταλία. Η εμφάνιση του εν λόγω ιού προκάλεσε και την εμφάνιση ενός μεγάλου ποσοστού Ελλήνων, οι οποίοι διακατέχονται από έντονα αισθήματα φόβου, αγωνίας. Ποιός όμως συμβάλλει στην «καλλιέργεια» των συγκεκριμένων αισθημάτων; Πραγματοποιώντας μια σύντομη παρένθεση, για τους λίγους που ίσως ακόμη να μην έχουν ενημερωθεί, τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης από μια γυναίκα ηλικίας 38 ετών, η οποία είχε επιστρέψει από ταξίδι σε περιοχή της Βόρειας Ιταλίας.
Όπως έγινεμετά γνωστό από ανακοινώσεις γιατρών του ΑΧΕΠΑ, ημσυγκεκριμένη γυναίκα λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα και δεν συντρέχει κανέναν κίνδυνο η υγεία της. Ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη η παρακολούθηση της υγείας των ανθρώπων με τους οποίους συναναστράφηκε καθώς διατάχθηκε και απομόνωσή τους
Κλείνουμε αυτήν την παρένθεση και επανερχόμαστε στο αρχικό ζήτημα. Από την στιγμή λοιπόν, κατά την οποία διαδόθηκε η συγκεκριμένη είδηση, σε μια καθημερινή περιήγησή μου στα social media, παρατήρησα διάφορα φαινόμενα, τα οποία αν μη τι άλλο χαρακτηρίζονταν από υπερβολή. Από υπερβολή που μας διακατέχει σχεδόν πάντα εμάς τους Έλληνες σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας.
Αυτά τα φαινόμενα, τα οποία μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και με έκαναν να αναρωτιέμαι, ήταν φωτογραφίες με άδεια ράφια
σουπερμάρκετ καθώς και η τάση να ξεπουλιούνται μάσκες. Όχι αποκριάτικες, αλλά ιατρικές. Το συγκεκριμένο ποσοστό ανθρώπων επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο πολλά ΜΜΕ παρουσιάζουν την συγκεκριμένη κατάσταση, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους όπως η παρερμήνευση γεγονότων και η κινδυνολογία, με απώτερο σκοπό να σπείρουν τον τρόμο και τον φόβο του κοινού που τους παρακολουθεί.
Ως άνθρωποι, οφείλουμε να δίνουμε την πρέπουσα προσοχή στις πηγές από τις οποίες αντλούμε τις πληροφορίες μας για κάθε ζήτημα το οποίο μας απασχολεί. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα
ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα, όπως ένα ζήτημα υγείας. Για αυτό θα ήταν ιδανικό να ακούμε τις συμβουλές ειδικών και όχι εκείνων, οι οποίοι διατυπώνουν τις ιδέες τους σε διάφορα μέσα, πιστεύοντας ότι είναι ειδικοί επί του ζητήματος.
Για να αποφευχθεί πάντως κάθε είδους παρεξήγηση, κανείς μας δεν πρέπει να παραμελήσει το θέμα του κορονοϊού. Αλλά όχι και να του δώσουμε παραπάνω σημασία από όσο πρέπει. Τι οφείλουμε δηλαδή να κάνουμε; Να τηρούμε με συνέπεια τους στοιχειώδους κανόνες υγιεινής, οι οποίοι (ευελπιστώ πως) είναι γνωστοί σε όλους
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για το χιούμορ, με το οποίο αντιμετωπίζουμε (και) την συγκεκριμένη περίπτωση εμείς οι Έλληνες. Δεν χωράει αμφισβήτηση πιστεύω ότι αρκετές εικόνες είχαν μεγάλη δόση χιούμορ. Απαραίτητο, προκειμένου να μην χάνουμε ποτέ το χαμόγελό μας αλλά και για να αποφορτιστούν πολλοί άνθρωποι από τον φόβο που τους διακατέχει.
Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης