29 Δεκεμβρίου 2021
Έγινε γνωστός ως Ντίνος Χριστιανόπουλος, μα αυτό είναι το παρανόμι του σπουδαίου ποιητή. Το πραγματικό του όνομα είναι Κωνσταντίνος Δημητριάδης. Ο Χριστιανόπουλος γεννήθηκε και έζησε στην Θεσσαλονίκη. Είναι καταξιωμένος ποιητής, ωστόσο ποτέ δεν δέχτηκε να χρηματιστεί από το δημόσιο για το έργο που προσέφερε, μιας και έλεγε ότι γράφει για τον εαυτό του μόνο. Μάλιστα αρνήθηκε να παρευρεθεί σε βραβεία που κέρδιζε και παραδέχτηκε σε συνέντευξη του πως μέσα από την ποίηση δεν δέχτηκε ποτέ να βγάλει χρήματα και ούτε έβγαλε.
Γεννήθηκε στις στις 20 Μαρτίου 1931, σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1958 ως το 1965 εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Παράλληλα το 1958 ίδρυσε και ανέλαβε το περιοδικό “Διαγώνιος”, που κυκλοφόρησε ως το 1983 με ολιγόχρονες παύσεις. Το 1962 δημιούργησε τις “Εκδόσεις της Διαγωνίου” και από το 1965 εργάστηκε ως διορθωτής και επιμελητής. Το 1974 ίδρυσε τη Μικρή Πινακοθήκη της Διαγωνίου που λειτούργησε έως το 1995.
Λογοτεχνικά έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά το 1949 με τη δημοσίευση του ποιήματος “Βιογραφία” στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης “Μορφές”. Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο “Εποχή των ισχνών αγελάδων” με δικά του αποκλειστικά έξοδα, μιας και δεν τον στήριζε το κοινωνικό του πλαίσιο. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της ομάδας που είναι γνωστή ως “Κύκλος της Διαγωνίου”
Αναφορικά με το ποιητικό του έργο, ως πρότυπο είχε τον Κωνσταντίνο Καβάφη και στενές επαφές με τον Βασίλη Τσιτσάνη, με θεματικές στο έργο του την ερωτική επιθυμία και την ανεκπλήρωτη διάστασή της, την ερωτική επίτευξη, απόρριψη ή και εκμηδένιση, την κατά χριστιανική έννοια αυτοταπείνωση αλλά και την πολιτική διάσταση του έρωτα και την κοινωνική κριτική. Αναφορικά με την κριτική που του ασκήθηκε, του καταλόγιζαν πάρα πολλά και συζητούνταν πολύ συχνά το όνομα του. Ειδικότερα, για το γεγονός ότι ήταν ομοφυλόφιλος και για το ότι έγραφε και μιλούσε ειλικρινέστατα και χωρίς να χρησιμοποιεί φίλτρα. Οι κριτικοί του μεταξύ άλλων ήταν οι παπάδες, οι αστυνομικοί, οι Χρυσαυγίτες και προφανώς οι συνάδελφοι του. Το 2011 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Απεβίωσε στις 11 Αυγούστου 2020 έπειτα από προβλήματα υγείας.
Πηγές:https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=4748https://www.documentonews.gr/article/ntinos-xristianopoylos-den-ebgala-oyte-mia-draxmh-apo-thn-poihsh/