No S(h)ave November

 

Διανύουμε τα μέσα του μήνα είναι η αλήθεια αλλά δεν είναι ποτέ αργά όταν πρόκειται για ζήτημα συνεισφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο λόγος για το No-Shave November, μία παγκόσμια πρωτοβουλία με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με την πρόληψη ασθενειών που αφορούν κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό όπως προστάτη, καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο των όρχεων.

Ξεκίνησε το 2009 ως ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα προς τιμήν του Matthew Hill, ενός άνδρα που έχασε την μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου τον Νοέμβριο του 2007. Έτσι υιοθετήθηκε η ιδέα από την οικογένεια του κάθε Νοέμβριο να θέτουν σε παύση την διαδικασία του ξυρίσματος και να διαθέτουν το ποσό, που θα αφιέρωναν σε ξυριστικά προϊόντα, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που πραγματοποιούν έρευνες για τις προαναφερθείσες ασθένειες.

Αν και δεν αποτελούν τους πρώτους που υιοθέτησαν αυτήν την ιδέα, καθώς κάτι παρόμοιο υπήρχε από το 2003 με το ίδρυμα Movember (Moustache+November) η πρωτοβουλία τους είναι αξιοσημείωτη. Στην πράξη, οι αρρένες καλούνται να αφήσουν τα ξυριστικά τους για 30 μέρες του Νοεμβρίου και να αφήσουν τα μούσια τους να μεγαλώσουν “wild and free”.

Πρόκειται για μία προσπάθεια να υπενθυμίσει και να αφυπνίσει την κοινή γνώμη. Καθημερινά αρκετοί άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου δίνουν την δική τους πάλη με έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς, τον καρκίνο (αναφορικά με έρευνες δείχνουν ότι αποτελεί την δεύτερη πιο θανάσιμη ασθένεια μετά τις καρδιοπάθειες). Κάτι που λοιπόν εμείς θεωρούμε δεδομένο όπως οι τρίχες για εκείνους τους ανθρώπους αποτελεί μυθοπλασία καθώς τις χάνουν με τις χημειοθεραπείες και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Αναλογιστείτε τον εαυτό σας χωρίς τρίχες. Χρειάζεται θάρρος και χρόνο για να το αποδεχτείς.

Στην συνέχεια λοιπόν, καλούμαστε να δωρίσουμε το ποσό που θα καταβαλλόταν σε ξυριστικά είδη στο ίδρυμα No-Shave November (κάτι που μπορεί να γίνει στην σχετική σελίδα τους με την επιλογή “donate”). Παράλληλα στην ιστοσελίδα τους θα βρείτε προϊόντα (μπλούζες, βραχιόλια) με το σχετικό λογότυπο τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε. Το ίδρυμα αφιερώνει πάνω από το 86% των εσόδων του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και στην στήριξη ερευνών για την ενημέρωση αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου. Εννοείται πως η συμμετοχή και η προσφορά βοήθειας δεν περιορίζεται μόνο γύρω από τον ανδρικό πληθυσμό αλλά αφορά όλους.

Κλείνοντας, τέτοιες δράσεις φαντάζουν ως μία λάμψη ελπίδας και ανθρωπιάς απέναντι σε έναν κόσμο που κυριαρχεί κυρίως η κερδοσκοπική και ιδιοτελή νοοτροπία του ανθρώπου, σε έναν κόσμο που αξίες και ιδανικά καταστρατηγούνται και θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους και του προσωπικού συμφέροντος. Ας γίνουμε λοιπόν δέκτες αυτής της πρόσκλησης και πρόκλησης ταυτόχρονα. Ας αφιερώνουμε χρόνο και χρήματα σε δράσεις όπως αυτήν. Ας αφήσουμε για λίγο τον εγωισμό που μας χαρακτηρίζει ως είδος και ας συνεισφέρουμε συλλογικά για μία κοινωνία καλύτερη για εμάς τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά μας.

Μοιράσου το:

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσα στη Σαντορίνη. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει ο αθλητισμός και ό,τι συνεπάγεται με αυτόν. Στον ελεύθερό μου χρόνο παίζω ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο, ακούω podcast και ενημερώνομαι για θέματα επικαιρότητας. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου δημόσια και να κάνω εξάσκηση πάνω στο κομμάτι που σπουδάζω.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα