Νέα σελίδα ή το τέλος μιας εποχής;

20 Απριλίου 2021
Το logo της νέας διοργάνωσης
Αναταράξεις και ανακατατάξεις αναμένεται να γίνουν μετά την είδηση που έσκασε τις τελευταίες μέρες για σύσταση μιας νέας διοργάνωσης στην οποία θα συμμετέχουν 20 ομάδες (οι μεγαλύτερες από τα πιο γνωστά πρωταθλήματα της Ευρώπης). Μάλιστα ήδη 12 σύλλογοι (Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ) συμφώνησαν στην ίδρυση αυτής της νεοσύστατης διοργάνωσης κοινώς ως “European Super League” προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Πηγή: khellnow.com/ οι 12 ιδρυτικές ομάδες της ESL
Τι θα είναι η European Super League; Ουσιαστικά, 20 σύλλογοι, 15 εκ των οποίων θα έχουν εξασφαλισμένη θέση κάθε χρόνο και 5 θα διεκδικούν το εισιτήριο τους μέσω προκριματικών, θα χωρίζονται σε δύο ομίλους των 10 ομάδων. Οι 3 πρώτες κάθε ομίλου θα περνάνε στην επόμενη φάση των «8». Οι υπολειπόμενες 2 θέσεις θα κρίνονται μέσω ενός mini πρωταθλήματος μεταξύ των τέταρτων και πέμπτων ομάδων των ομίλων. Από εκεί και πέρα η διοργάνωση θα θυμίζει…Champions League με νοκ-άουτ διπλές αναμετρήσεις μέχρι τον τελικό που θα γίνεται κάθε Μάιο. Πλάνα υπάρχουν ώστε να γίνει κάτι αντίστοιχο και στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ως προς το οικονομικό κομμάτι, oι σύλλογοι απλά και μόνο με την υπογραφή του συμβολαίου συμμετοχής θα μοιραστούν σε πρώτη φάση ένα ποσό της τάξης των 3.5 δις ευρώ, προκειμένου να υποστηρίξουν τα επενδυτικά πλάνα για τις υποδομές τους, ενώ η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει μεγάλη οικονομική αύξηση η οποία θα είναι συνυφασμένη με τα έσοδα του κάθε συλλόγου. Οι πρώτες αντιδράσεις Μετά την ανακοίνωση, UEFA και οι Ομοσπονδίες των μεγάλων πρωταθλημάτων απειλούν με αποκλεισμό από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση είτε εγχώρια είτε ευρωπαϊκή. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η UEFA μαζί με την Αγγλική Ομοσπονδία και την Premier League, την ισπανική Ομοσπονδία και τη La Liga, την ιταλική Ομοσπονδία και τη Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι ορισμένες ομάδες από Αγγλία Ισπανία και Ιταλία σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας, ονόματι Super League. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι οι παραπάνω φορείς, καθώς και η FIFA και όλα τα μέλη της, θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ., ένα πρότζεκτ που βασίζεται στο ιδιωτικό συμφέρον λίγων συλλόγων, σε μια εποχή που η κοινωνία μας έχει ανάγκη την αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ. Θα εξετάσουμε όλα τα δυνατά μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο νομικά όσο και αγωνιστικά, με σκοπό να το αποτρέψουμε να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται στις ανοιχτές διοργανώσεις και τα αγωνιστικά κριτήρια. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όπως ανακοίνωσε προηγουμένως η FIFA και οι έξι Ομοσπονδίες, οι σύλλογοι που εμπλέκονται θα αποβληθούν από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο και οι παίκτες τους ενδέχεται να μην έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν πια τις εθνικές τους ομάδες. Ευχαριστούμε όλους τους συλλόγους στις υπόλοιπες χώρες, ειδικά τους γαλλικούς και τους γερμανικούς, που αρνήθηκαν να υπογράψουν σε αυτό το πλάνο. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να μας στηρίξουν στη μάχη κόντρα σε αυτό το πρότζεκτ, αν όντως ανακοινωθεί κι επίσημα. Η επιμονή ορισμένων στο δικό τους συμφέρον έχει κρατήσει πολύ. Αρκετά».
Πηγή: skysports.com
Το τέλος μιας εποχής Το ποδόσφαιρο ανέκαθεν ήταν ένα άθλημα που εκπροσωπούσε τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Έδινε στέγη στον καθένα που ήθελε να το παρακολουθήσει είτε επειδή αγαπάει την ομάδα του είτε επειδή αγαπάει το άθλημα ως άθλημα. Σημαίνει αγάπη, ήθος, ένταση, χαρές, λύπες, χιλιάδες συναισθήματα, χιλιάδες στιγμές χαραγμένες στις αναμνήσεις των φιλάθλων. Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό σαν άθλημα; Σίγουρα οι συγκινήσεις και οι ανατροπές που μπορεί να προσφέρει. Ο Δαβίδ να νικάει τον Γολιάθ και τα παραδείγματα είναι πολλά. Ήρθε η στιγμή όμως να ξεχάσουμε όσα ξέραμε. Το άθλημα που αγαπήθηκε και προσέφερε αμέτρητες συγκινήσεις θυσιάζεται πλέον στον βωμό των αμέτρητων χρημάτων και των χαοτικών δισεκατομμυρίων. Δεν είναι άλλωστε κάτι πρωτόγνωρο. Είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει και λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Το καταλαβαίνεις από την είσοδο νεόπλουτων Αράβων στις διοικήσεις των ομάδων και από τα αστρονομικά ποσά που παίζουν σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Και αν δεν είναι το χρήμα αυτό καθαυτό που καταστρέφει το άθλημα, σίγουρα είναι η απληστία του ανθρώπου. Η νέα μορφή αυτής διοργάνωσης που θυμίζει…Euroleague δεν θα ενέχει ανατροπές ή πόσο μάλλον συγκινήσεις. Χάνεται πλέον ο ρομαντισμός και η ταπεινότητα που ξεχώριζαν το ποδόσφαιρο τόσα χρόνια. Ίσως να είχε χαθεί εδώ και καιρό με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το ποδόσφαιρο αλλάζει σελίδα χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα καλό. Και όσοι έχουν περάσει την ζωή τους στο γήπεδο το ξέρουν καλά.
Πηγή: Instagram/rising ballers
Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Αν όντως δημιουργηθεί η European Super league αναμενόμενο φαίνεται να είναι το χάσμα μεταξύ των ομάδων που θα μετέχουν σε αυτήν με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Στην περίπτωση αυτή χρέος της UEFA και της FIFA είναι να αποκλείσουν τις συγκεκριμένες ομάδες από τις λοιπές διοργανώσεις καθώς το εν λόγω χάσμα θα δημιουργήσει ανισότητες. Αν τελικά όμως δεν υλοποιηθεί η ιδέα της «κλειστής λίγκας» άγνωστη φαντάζει η συνέχεια. Ένα πράγμα είναι το σίγουρο. Το ποδόσφαιρο περνάει κρίση. Ας κρατήσουμε όμως την ουσία. Την αγάπη και το πάθος που έχουμε όλοι εμείς οι φίλαθλοι για αυτό το άθλημα. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.  

Μοιράσου το:

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσα στη Σαντορίνη. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει ο αθλητισμός και ό,τι συνεπάγεται με αυτόν. Στον ελεύθερό μου χρόνο παίζω ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο, ακούω podcast και ενημερώνομαι για θέματα επικαιρότητας. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου δημόσια και να κάνω εξάσκηση πάνω στο κομμάτι που σπουδάζω.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα