Να μην ξεχάσετε ποτέ αυτές τις εικόνες

14 Ιανουαρίου 2021

Ας λέμε τα πράγματα με το όνομα τους: στις 6 Ιανουαρίου 2021, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, έγινε απόπειρα παρεμπόδισης άσκησης εξουσίας και των δημοκρατικών διαδικασιών.

Εκείνη την ιστορική βραδιά, το Κογκρέσο θα επικύρωνε την νίκη του Τζο Μπάιντεν, παρουσία του απερχόμενου αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο Τραμπ πραγματοποιούσε ομιλία στους οπαδούς του, όπου υποστήριζε για άλλη μια φορά το γραφικό επιχείρημα της νοθείας. Μιας νοθείας που υποστηρίζει χωρίς αποδείξεις. Παρότρυνε το πλήθος να σταματήσει την “αδικία”. Την ίδια στιγμή, Ρεπουμπλικανοί Βουλευτές υποστηρίζουν την γραμμή Τραμπ περί νοθείας μέσω των ομιλιών τους. Μόλις ο Τραμπ τελείωσε την ομιλία του, το οργανωμένο πλήθος ξεκίνησε να κατευθύνεται προς το Καπιτώλιο, όπου ξεκινάει την πολιορκία του.
Το Καπιτώλιο, αποτελεί το σημαντικότερο κτήριο στις ΗΠΑ, καθώς συμβολίζει την ενότητα και την ασφάλεια του Έθνους.

Στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αποτελούσε έναν από τους στόχους, αλλά ευτυχώς οι τρομοκράτες δεν κατάφεραν να το προσεγγίσουν. Την ίδια βραδιά, όλοι οι Βουλευτές μαζεύτηκαν έξω από το κτήριο και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Αυτό λοιπόν το ιερό κτήριο παραβιάστηκε από φασιστοειδή που ο ίδιος ο πρόεδρος έφερε στο προσκήνιο, με τη ρητορική του.
Την ίδια στιγμή της εισβολής στο Καπιτώλιο, το κτήριο φρουρείται από ελάχιστους αστυνομικούς. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν απούσα, ειδικά αν συγκρίνουμε τη φύλαξη που είχε όταν διαδήλωνε το κίνημα Black Lives Matter, το οποίο ουδέποτε θέλησε να πολιορκήσει το Καπιτώλιο!

Η αστυνομική δύναμη του Καπιτωλίου, κατά την διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων του Black Lives Matter.

Την τελευταία φορά που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ήταν πριν από 207 χρόνια, όταν εισέβαλαν οι Βρετανοί κατακτητές και εν έτει 2021, στο καλύτερα φυλασσόμενο κράτος του κόσμου, απειλούνται με όπλα Γερουσιαστές, Βουλευτές, υπάλληλοι, δημοσιογράφοι και ανάμεσα τους ο Αντιπρόεδρος, η Πρόεδρος της Βουλής, οι επικεφαλής της Γερουσίας και η Εκλεγμένη Αντιπρόεδρος!
Μάλιστα, το πλήθος των οπαδών του Τραμπ έψαχνε τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς (ο οποίος φυγαδεύτηκε κακήν κακώς μαζί με την Κάμαλα Χάρις, η οποία επίσης βρισκόταν στο κτήριο) για να τον κρεμάσει για παραδειγματισμό, επειδή επέλεξε να μην υιοθετήσει τη ρητορική του Τραμπ και να κάνει το καθήκον του, με βάση τους κανόνες του Συντάγματος.

Με τους οπαδούς του Τραμπ να σπάνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, να οπλοφορούν και να τραυματίζουν αστυνομικούς, εισέβαλαν και λεηλάτησαν τον ναό της Δημοκρατίας. Χάος και αναρχία! Ήταν το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι είχε απομείνει από την τετραετία του Τραμπ, ο οποίος χωρίς καμία αμφιβολία είναι εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνος για τις εικόνες που είδαμε.

Ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του μίλησε για επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, την οποία υποκίνησε ο Τραμπ, και τον κάλεσε να βγάλει δημόσιο διάγγελμα, για να αποχωρήσουν οι υποστηρικτές του από το Καπιτώλιο. Ο Τραμπ όμως, αν και βγήκε σε διάγγελμα, προτίμησε να τους επαινέσει. Το ίδιο πριν από αυτό είχε κάνει και η κόρη του, Ιβάνκα, αποκαλώντας τους “πατριώτες”.

Ο Τραμπ λοιπόν, αφού για άλλη μια φορά ανέφερε πως του έκλεψαν τις εκλογές, δήλωσε πως τους αγαπάει, πως είναι υπέροχοι, και πως πρέπει να γυρίσουν σπίτι. Αποκάλεσε την εισβολή στο Καπιτώλιο ως ξέσπασμα ανθρώπων που αγαπούν την πατρίδα.
Μέσα στο κτήριο, βεβήλωσαν αγάλματα, εισέβαλαν σε γραφεία, κατέστρεψαν εξοπλισμό δημοσιογράφων αλλά και έγγραφα. Ευτυχώς που οι υπάλληλοι της Γερουσίας “έσωσαν” τους ψήφους του σώματος των Εκλεκτόρων.
Μετά από 4 ώρες παραμονής των οπαδών του Τραμπ, και με απόφαση του Αντιπροέδρου Πενς, η Εθνοφρουρά μπήκε στο Καπιτώλιο για να βγάλει τους εγκλωβισμένους Βουλευτές, οι οποίοι μετέπειτα μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση. Αφότου ο χώρος ήταν ασφαλής, τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, μπήκαν στο κτήριο και επικύρωσαν την νίκη Μπάιντεν. Μάλιστα, αρκετοί που υποστήριζαν την γραμμή Τραμπ, τελικά εναντιώθηκαν μετά τα επεισόδια.

Ο Τραμπ μετά την εισβολή

Είναι ξεκάθαρο πως ο Τραμπ πλέον έχει εξανεμίσει οποιοδήποτε πολιτικό κεφάλαιο του είχε απομείνει. Παρακολουθήσαμε σε ζωντανή μετάδοση τον Τραμπισμό στην πράξη, με εικόνες ντροπής εν καιρώ ειρήνης. Οι εικόνες πολιορκίας του Καπιτωλίου πλήγωσαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της “υπερδύναμης”.
Ευθύνη όμως έχει και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που αν και προσπάθησε να απομακρυνθεί από την μετεκλογική ρητορική του Τραμπ, φέρει μερίδιο ευθύνης για όλο αυτό που θα αφήσει πίσω του ο απερχόμενος πρόεδρος.
Δεδομένου πως ο Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία (ακόμη και το περίφημο “STOP THE COUNT” ουσιαστικά έλεγε να σταματήσουν να μετριούνται οι ψήφοι των πολιτών), η παραβίαση του Συντάγματος δεν φάνταζε απίθανη από τα πεπραγμένα του σε όλη την τετραετία. Όμως, με αυτό που συνέβη, παραβίασε τον όρκο που έδωσε ως πρόεδρος.
Επί ημερών του, κυμάτισε η σημαία του Νότου στον αμερικανικό εμφύλιο μέσα στον ναό της Δημοκρατίας, και εντός του ναού υπήρξαν 5 νεκροί! Αυτό δυστυχώς δε γίνεται να ξεχαστεί από κανέναν, και ορθώς κινούνται οι διαδικασίες καθαίρεσης του, έτσι ώστε να μην μπορεί να ξαναείναι υποψήφιος για το αξίωμα.

Πρέπει επιτέλους ο Τραμπ να αναγνωρίσει τον Μπάιντεν ως πρόεδρο και να σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών και της δημοκρατικής διαδικασίας.

Η επόμενη ημέρα για τον Μπάιντεν θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς θα πρέπει να επουλώσει τις αμέτρητες πληγές και τον διχασμό που αφήνει πίσω του ο Τραμπ. Αν και ο Μπάιντεν θα είναι πρόεδρος μιας θητείας και ίσως δεν καταφέρει να μας κάνει να ξεχάσουμε τον Τραμπ, η Κάμαλα Χάρις μόλις ξεκινάει ένα μακρύ ταξίδι.

Ο Τραμπ έχει τελειώσει

Ο Τραμπισμός οφείλει να φύγει από την πολιτική σκηνή, και αυτό σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο, ειδικά για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Το Αμερικανικό Έθνος δύσκολα ξεχνά.

Μπορεί και όχι.

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα