Ένας Έλληνας θα σώσει την ανθρωπότητα(;)

21 Νοεμβρίου 2020
Πηγή: real.gr – ο Έλληνας CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά
Χωρίς το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, λίγοι Έλληνες θα γνώριζαν το όνομα ενός συμπατριώτη τους που διοικεί μία εκ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο. Ο λόγος φυσικά για τον Άλμπερτ Μπουρλά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής Pfizer, η οποία σε συνεργασία με τη γερμανική BionTech φέρεται να είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι, ώστε να κόψουν πρώτοι το νήμα της κούρσας για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο. Η ζωή του Μπουρλά Γεννημένος το 1961 στη Θεσσαλονίκη, ο Μπουρλά από μικρός ξεχώριζε για το κοφτερό μυαλό του. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, ο αρχηγός του στα «Λυκόπουλα», τα παιδιά ηλικίας 7-11 ετών, στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων θυμήθηκε την ευστροφία που διέκρινε από μικρό τον Μπουρλά, ενώ εξήρε την ηγετική στόφα που τον ξεχώριζε ανάμεσα στους άλλους προσκόπους. Γόνος παλαιάς εβραϊκής οικογένειας, ο Άλμπερτ Μπουρλά φοίτησε στο 10ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στην οδό Ικτίνου στο κέντρο της πόλης. Ο πατέρας του διατηρούσε ποτοποιείο στα Λαδάδικα, ενώ η οικογένεια διέμενε επί της Λεωφόρου Νίκης στην Παλιά Παραλία. Τελειώνοντας το σχολείο, εισήχθη στην κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία και ολοκλήρωσε με επιτυχία. Σήμερα είναι επίτιμο μέλος της σχολής και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για αυτήν. Οι φίλοι του, τον θυμούνται ως «Άκη τον Αρειανό», αφού δεν έκρυβε τα οπαδικά του συναισθήματα για την κιτρινόμαυρη πλευρά της πόλης. Ο Μπουρλά πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς το 1993 και εργάστηκε εξαρχής για την Pfizer. Έχοντας αλλάξει τέσσερις διαφορετικές πόλεις διαμονής, σήμερα έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, όπου εκεί στεγάζονται άλλωστε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Με την πάροδο του χρόνου ο Μπουρλά κατόρθωσε να ανελιχθεί στην ιεραρχία της Pfizer. Στις αρχές του 2019, ανέλαβε το ανώτατο αξίωμα της φαρμακευτικής και πλέον έχει τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε απόφαση. Η μάχη για το εμβόλιο Από την πρώτη κιόλας στιγμή εμφάνισης του νέου απειλητικού ιού, η Pfizer ξεκίνησε τις μελέτες για την ανάπτυξη ενός μελλοντικού εμβολίου, το οποίο θα απάλλασσε την ανθρωπότητα από τον βραχνά του COVID-19. Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, η αμερικανική εταιρεία έδειξε πρώτη «το φως στο τούνελ». Σε απόλυτη σύμπνοια με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, BionTech, η Pfizer ανακοίνωσε στις 9 Νοεμβρίου ότι το εμβόλιό της είχε ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 90%, κατά τις δοκιμές που διεξήχθησαν σε περίπου 45.000 ανθρώπους. Το ποσοστό αυτό εξέπληξε την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, τη στιγμή που η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα δώσει έγκριση σε όποιο εμβόλιο φτάσει τουλάχιστον σε ποσοστό αποτελεσματικότητας, άνω του 50%. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές παρενέργειες.
Πηγή: kathimerini.gr
Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ ή αλλιώς το «μαύρο πρόβατο» του Τραμπ, Άντονι Φάουτσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός και υπογράμμισε ότι εφόσον εγκριθεί θα το κάνει και ο ίδιος. Την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των δοκιμών, οι μετοχές των Pfizer-BionTech εκτοξεύτηκαν στο χρηματιστήριο, ενώ την ίδια ώρα οι ρωσικές αρχές, χωρίς να χάσουν πολύτιμο χρόνο, ανακοίνωσαν ότι το ρωσικό εμβόλιο, Sputnik V κατέγραψε παρόμοια ποσοστά επιτυχίας. Την περασμένη Δευτέρα, δυνατά στην κούρσα του εμβολίου κατά του COVID-19 μπήκε και η επίσης αμερικανική Moderna, η οποία υποστήριξε ότι το δικό της εμβόλιο ξεπέρασε τα ποσοστά των ανταγωνιστριών της, αγγίζοντας το 94,5%. Λίγες ώρες μετά από αυτήν την τοποθέτηση, η Pfizer, ίσως και για εμπορικούς-επικοινωνιακούς λόγους, επανήλθε λέγοντας ότι οι τελικές δοκιμές της αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 95%. Ερωτηματικά εγείρει βέβαια ο τρόπος διανομής αυτού, αφού το εμβόλιο των Pfizer-BionTech απαιτεί την αποθήκευσή του στους -70 βαθμούς κελσίου. Χθες, δια στόματος Μπουρλά, η Pfizer επιβεβαίωσε ότι κατέθεσε κατεπείγον αίτημα στην αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων, ώστε να εγκρίνει το εμβόλιο, προκειμένου να τεθεί στην αγορά. Μετά τη διαφαινόμενη έγκρισή του, ανοίγει ο δρόμος, ώστε να διαμοιραστούν οι πρώτες δόσεις στις ενδιαφερόμενες χώρες. Η διανομή των εμβολίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει ήδη σειρά συμφωνιών με εταιρείες που εργάζονται για την παρασκευή του εμβολίου, μεταξύ αυτών και η Pfizer, με την οποία, μάλιστα, η οριστική συμφωνία επισημοποιήθηκε χθες. Οι υπόλοιπες είναι η βρετανική AstraΖeneca, η γαλλική Sanofi-GSK, η γερμανική Cure-Vac και η βελγική Janssen Pharmaceutica, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Moderna αποδεικνύονται σκληρές. Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει πως η Ελλάδα θα λάβει γύρω στις 25 εκατομμύρια δόσεις, κατά την πρώτη μοιρασιά των εμβολίων, εφόσον εγκριθούν και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν είναι λίγες οι χώρες που θα επιλέξουν βέβαια το ρωσικό εμβόλιο με την Τουρκία, τη Βραζιλία και την Κίνα να έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους. Αίσθηση προκαλεί η επιλογή της Ουγγαρίας, ενός αυταρχικού μεν, ευρωπαϊκού κράτους δε να παραλάβει και το Sputnik V, σε μία περίοδο που δοκιμάζεται η σχέση Βρυξελλών – Βουδαπέστης.
Πηγή: real.gr
Παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που προέρχονται από τη μαζική παραγωγή των εμβολίων, τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει. Έλληνας ή μη, εκείνος που θα δώσει το αντίδοτο στην ανθρωπότητα, σίγουρα θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Το δεύτερο κύμα είναι εδώ, πιο απειλητικό από ποτέ και όλοι καλούμαστε να προστατεύσουμε εμάς και τους συνανθρώπους μας, έως ότου τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που συγκλονίζει τη χώρα και τον πλανήτη. Όπως είπε και ο Άλμπερτ Μπουρλά σε ελληνικό σταθμό της ομογένειας στη Νέα Υόρκη, «πρέπει όλοι να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα και να είμαστε σε πλήρη επιφυλακή». Σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα. Το εμβόλιο έρχεται, αλλά ο ιός υπάρχει και θερίζει καθημερινά κόσμο, φτάνοντας, παράλληλα, ή και ξεπερνώντας τα όρια των εθνικών συστημάτων υγείας. Πάντως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπουρλά: «θα ήταν ευχής έργον, αν ένας Έλληνας και δύο Τούρκοι (σ.σ. αναφέρεται στους δύο τουρκικής καταγωγής ιδρυτές της BionTech) καταφέρουν να σώσουν τον κόσμο από την πανδημία», στέλνοντας συγχρόνως ένα ενωτικό μήνυμα, με αποδέκτες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, σε μία εποχή που η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν δείχνει να εκτονώνεται.  

Μοιράσου το:

Βασίλης Ιατρούδης

Βασίλης Ιατρούδης

Απολαμβάνω να γράφω με άποψη για όλα τα σημαντικά της επικαιρότητας. Με σταθερή έδρα τη Θεσσαλονίκη, φοιτώ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο DREAM ON-line εκτελώ χρέη Αρχισυντάκτη. Λάτρης του καλού φαγητού, αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια, τη φωτογραφία και τον αθλητισμό. Το μότο μου; Μίλα λιγότερο, Άκου περισσότερο!

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα