2 Ιουνίου 2019
Ο Μιγκέλ Καρντόσο είναι με κάθε επισημότητα ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Μετά από ενδελεχές ψάξιμο η «Ένωση» κατέληξε στον 47χρονο τεχνικό με την προσδοκία και ελπίδα ότι ο Πορτογάλος θα μπορέσει να μεταδώσει μία πιο επιθετική νοοτροπία στην ομάδα, θα επαναφέρει το περίφημο «ΑΕΚ σημαίνει επίθεση». Εξάλλου, δεν ήταν οι τίτλοι αυτοί που έκαναν ΑΕΚ τους ΑΕΚτζήδες, αλλά η μπαλάρα που έπαιζε η ομάδα. Στις πρώτες του δηλώσεις φάνηκε συνειδητοποιημένος για το που έρχεται και έτοιμος για αυτήν τη νέα πρόκληση στην καριέρα του. Πλέον η προσοχή επικεντρώνεται στο μεταγραφικό κομμάτι και στη στελέχωση του ρόστερ.
Η διοίκηση οφείλει να στηρίξει το νέο προπονητή με παίκτες ποιότητας, οι οποίοι θα μπορέσουν να υπηρετήσουν το αγωνιστικό του πλάνο. Δεδομένης της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η ΠΑΕ, δεν υπάρχει η δυνατότητα για αποτυχία στις προσθήκες που θα γίνουν, κάτι που σημαίνει ότι ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Νίκος Λυμπερόπουλος, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ευέλικτος στις επιλογές του. Ήδη έχουν ακουστεί τα πρώτα ονόματα, που προέρχονται κυρίως από την αγορά της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Η πιο προχωρημένη από όλες τις περιπτώσεις είναι αυτή του Φρανσίσκο Ζεράλδες, του 24χρονου μέσου που ανήκει στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας και αγωνίζεται ως μέσος. Προέρχεται από μία πολύ κακή σεζόν, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε μόλις 3 εμφανίσεις. Ο ίδιος έχει πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από τα «Λιοντάρια», καθώς επιθυμία του είναι να βρει μία ομάδα, η οποία θα του εξασφαλίσει χρόνο συμμετοχής. Είναι ένας παίκτης τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά ο Καρντόσο, αφού οι δυο τους συνεργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία στη Ρίο Άβε τη σεζόν 2017-2018. Στις πρώτες επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές ο Ζεράλδες ήταν πολύ θετικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον προπονητή που τον «εκτόξευσε» αγωνιστικά. Επομένως, σύντομα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα να υπάρξουν εξελίξεις.
Παράλληλα οι άνθρωποι της ομάδας αναζητούν, σε συνεννόηση, με τον προπονητή έναν κεντρικό αμυντικό, ένα δεξί μπακ, δύο εξτρέμ, καθώς και δύο επιθετικούς. Κινήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την αναχώρηση για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.
Το κυριότερο όμως είναι και η εμπιστοσύνη που οφείλει να δείξει η διοίκηση προς τον προπονητή και το πλάνο του σε περίπτωση πρόωρων αποτυχιών. Αναφέρομαι φυσικά στο Γιουρόπα Λιγκ και στο δύσκολο έργο που έχει η ΑΕΚ για την πρόκριση στους ομίλους. Ο «Δικέφαλος» καλείται να περάσει δύο προκριματικούς γύρους, αν θέλει να έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο. Και αν στον τρίτο προκριματικό τα πράγματα είναι πιο εύκολα, δε θε λέγαμε το ίδιο και τα πλέι οφ της διοργάνωσης, εκεί όπου η ελληνική ομάδα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στους ανίσχυρους. Θα αναφέρουμε μόνο κάποιος από τις ομάδες, που θα μπορούσαν να κληρωθούν με τους κιτρινόμαυρους. Ρόμα, Σεβίλλη, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σπαρτάκ Μόσχας, Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό αυτές οι ομάδες υπερτερούν και σε ποιότητα και σε παραστάσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως σε αντίθεση με την ΑΕΚ, στα εντός έδρας παιχνίδια τους θα έχουν την στήριξη του κόσμου τους.
Ας μη γελιόμαστε. Η ΑΕΚ χρειάζεται να είναι πολύ τυχερή, για να παίξει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Δε θα συνιστά όμως και καταστροφή αν δε το κατορθώσει. Κανείς δεν έχει την απαίτηση από τους παίκτες της ομάδας να αποκλείσουν τη Γιουνάιτεντ ή τη Ρόμα. Αν το καταφέρουν θα είναι τεράστια επιτυχία, αν όχι μία λογική αποτυχία. Δυστυχώς έτσι είναι. Ο υποβιβασμός κόστισε σε πολλούς τομείς, ένας από τους οποίους ήταν και το πρεστίζ σε διεθνές επίπεδο. Το σενάριο του αποκλεισμού θα πρέπει να το σκέφτονται και να το έχουν στο μυαλό τους άπαντες στη διοίκηση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο προπονητής δεν είναι μάγος. Δεν μπορεί να μετατρέψει τον Μπακασέτα, τον Οικονόμου, το Σιμόες σε Ζιντάν, Μαλντίνι και Ρόι Κιν. Δε δύναται να τους μάθει όση μπάλα δεν έχουν μάθει σε όλη τους τη ζωή. Θα έρθει, θα επιδιώξει να εφαρμόσει το αγωνιστικό του πλάνο και θα προσπαθήσει να εξελίξει το αγωνιστικό dna της ομάδας. Δε γίνεται να κριθεί από το αν η ομάδα θα παίξει στους ομίλους ή όχι.
Εκεί θα φανεί η νηφαλιότητα και κριτική σκέψη και ικανότητα του Δημήτρη Μελισσανίδης, χαρακτηριστικά τα οποία, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δε μας έχει αποκαλύψει. Υποτίθεται ότι έφερε τον Καρντόσο, για να παρασουσιάσει μία ομάδα ελκυστική, απολαυστική, μία ομάδα που θα «πνίγει» τον αντίπαλο με το παιχνίδι της. Πρέπει να επενδύσει πάνω στον προπονητή και να μην του πει: «Δε μας έβαλες στους ομίλους, άρα γεια σου». Δεν πάει έτσι. Γιατί αν είναι με την πρώτη «στραβή» να απολυθεί ο προπονητής, τότε η ΑΕΚ θα έχει κάνει μία τρύπα στο νερό και όλη διαδικασία στην υπόκειται ο οργανισμός αυτές τις μέρες θα έχει πάει στράφι, θα έχει καταστεί εντελώς ανούσια.
Κλείνω λέγοντας πως ο κόσμος της ομάδας πρέπει να κατανοήσει και κυρίως να «αγκαλιάσει» αυτήν τη νέα προσπάθεια. Όχι να απαιτήσει τίτλους με το καλημέρα. Η μετάβαση είναι δύσκολη και χρειάζεται χρόνο, υπομονή και θετική αύρα. Και όπως έχει πει κάποιος κάποτε: «Αν θέλετε πρωταθλήματα, κάντε τα παιδιά σας Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς». ΑΕΚ δεν είναι μόνο οι τίτλοι.