«Maid»: ο αγώνας μιας γυναίκας και μητέρας ενός παιδιού απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία και την εξαθλίωση

maid

Η σειρά του Netflix με τίτλο «Maid» (οικιακή βοηθός) πραγματεύεται την ιστορία μιας νέας γυναίκας και μητέρας ενός παιδιού, της Alex (Margaret Qualley), που αγωνίζεται να ξεφύγει από ένα κακοποιητικό περιβάλλον και να ορθοποδήσει, ώστε αυτή και η κόρη της να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Η σειρά μάς εισάγει στην ιστορία τη στιγμή που η πρωταγωνίστρια αποφασίζει, μετά από μια έκρηξη θυμού του αλκοολικού συντρόφου της, Sean (Nick Robinson), και πατέρα της δίχρονης κόρης της, να πάρει το παιδί και να φύγουν από το σπίτι. Από αυτό το σημείο παρακολουθούμε την πορεία της Alex ως μια single μητέρα χωρίς εισόδημα να έρχεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα, από γραφειοκρατικής και νομικής φύσεως ζητήματα μέχρι ψυχικές ασθένειες, εθισμούς και οικονομική εξαθλίωση. Ένα από τα πρώτα βήματα προς την καλυτέρευση της ζωής τους ήταν να βρει η Alex μια δουλειά. Η πρώτη δουλειά, λοιπόν, που βρίσκει −με ελάχιστα χρήματα− και την βοηθάει να επιβιώσει είναι ως καθαρίστρια (οικιακή βοηθός) σε σπίτια, εξ ου και ο τίτλος του έργου.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο «ταξίδι» τους, η Alex και η κόρη της, Mandy (Rylea Nevaeh Whittet), έρχονται σε επαφή με διάφορους ανθρώπους που είτε τις βοηθούν, είτε όχι, θίγοντας έτσι κάποια πολύ σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Ένα από αυτά αποτελεί το πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα με παιδιά ή χωρίς να ξεφύγει από μια κακοποιητική σχέση, είτε ψυχολογικής φύσεως είτε και σωματικής. Υπογραμμίζοντας, ακριβώς, ότι και η ψυχολογική βία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Μάλιστα, αναφέρεται πως είναι πολύ σύνηθες γυναίκες, οι οποίες έχουν καταφέρει κι έχουν φύγει από τον κακοποιητή τους, μετά από λίγο καιρό να ξαναγυρνούν πίσω σε αυτόν. Κι αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο μία φορά. Αφορμή αυτού του ζητήματος στάθηκε η διαμονή της Alex και της Mandy σε έναν ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και η επαφή τους με άλλες γυναίκες εκεί.

Πηγή: cosmopolitan.com

Η ηρωίδα μας δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες μόνο στη σχέση με τη μητέρα της, αλλά και με τον πατέρα της, Hank (Billy Burke). Ο Hank, αν και απεξαρτημένος καιρό τώρα, όταν εκείνη ήταν μικρή, είχε προβλήματα εθισμού με το αλκοόλ και κακοποιούσε τη μητέρα της. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Paula την πήρε και έφυγαν μακριά του. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, πως διαγράφεται ένας κύκλος στις σχέσεις που έχει η Alex στη ζωή της.Ένα άλλο ζήτημα που παρουσιάζεται στη σειρά είναι η ζωή και η συμπεριφορά ενός ψυχικά ασθενούς ατόμου. Αυτό το άτομο είναι η μητέρα της Alex, η Paula (Andie MacDowell) ‒που είναι και μητέρα της στη ζωή‒ και ο τρόπος που εκείνη διαχειρίζεται την ασθένειά της και τις καταστάσεις της ζωής της. Η Paula είναι ο πιο κοντινός άνθρωπος για την Alex, αλλά παρατηρούμε πως δεν μπορεί να παρέχει στην κόρη της τη βοήθεια που χρειάζεται σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Έτσι, ούτε η Alex μπορεί να βασιστεί πλήρως σε αυτήν, αφού κι η μητέρα της είναι ένας άνθρωπος που χρειάζεται κι ο ίδιος βοήθεια.

Πιο αναλυτικά, διαπιστώνουμε ότι, ενώ ξέφυγε από ένα κακοποιητικό περιβάλλον ως παιδί, επέστρεψε πάλι σε αυτό ως ενήλικη, επιλέγοντας για σύντροφό της και πατέρα της κόρης της έναν αλκοολικό άνθρωπο με εξάρσεις θυμού· έναν άνθρωπο σαν τον πατέρα της. Επίσης, παρατηρούμε και συμπεριφορές που μεταβιβάζονται από τη μια γενιά στην άλλη. Για παράδειγμα, η Paula ήρθε αντιμέτωπη με κακοποιητικές συμπεριφορές του άνδρα της και πήρε την κόρη της μακριά από αυτόν, όπως βλέπουμε να κάνει και η Alex. Βέβαια, η αντιμετώπιση της Alex στην κακοποιητική συμπεριφορά που υφίσταται διαφέρει πάρα πολύ από της μητέρας της, τονίζοντάς μας πως δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος να αντιδράσει κανείς στη βία που δέχεται. Κάτι παραπλήσιο συναντούμε και στη ζωή του συντρόφου της, Sean, ο οποίος μεγαλώνοντας σε ένα κακοποιητικό και αδιάφορο περιβάλλον, καταλήγει να γίνει ο ίδιος κακοποιητικός προς άλλους. Και ο Sean και η Alex αναπαράγουν, στην ουσία, γνώριμες σε αυτούς συμπεριφορές. Ο καθένας, βέβαια, με τον δικό του τρόπο.

Ωστόσο, η πρωταγωνίστριά μας παρότι έχει να ανταπεξέλθει σε τόσα προβλήματα, παλιά και νέα, βρίσκει παρηγοριά σε μια ξεχασμένη της αγάπη, το γράψιμο. Και κάπως έτσι της γεννάται ξανά η επιθυμία να σπουδάσει και να γίνει συγγραφέας. Ένα όνειρο που είχε παρατήσει για χάρη του έρωτά της για τον Sean και της οικογένειας που δημιούργησαν.

Πηγή: nytimes.com

Κλείνοντας, θα λέγαμε πως το «Maid» είναι μια σύγχρονη σειρά που θίγει καίρια ζητήματα κυρίως γύρω από τη βία που εισπράττει ένα άτομο σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής του. Από την ενδοοικογενειακή βία μέχρι την οικονομική εξαθλίωση, την καθημερινή βιοπάλη και την αμέλεια της πολιτείας σε αυτά. Όλα αυτά, όμως, δεν παρουσιάζονται με έναν μελοδραματικό και δακρύβρεχτο τρόπο, αλλά με μια ρεαλιστική απλότητα και μια τρυφερότητα, που φέρνει πιο κοντά τον τηλεθεατή με την ουσία του θέματος. Είναι μια σειρά που αναδεικνύει την ψυχική δύναμη που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του και τη θέλησή του για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή.

 

Τίτλος: Maid
Δημιουργός: Molly Smith Metzler
Παραγωγή: 2021
Είδος: Δράμα
Κύκλος: 1  Επεισόδια: 10

Μοιράσου το:

Μαρία Γεωργίου

Μαρία Γεωργίου

Γεννήθηκα μια ανοιξιάτικη μέρα στη Θεσσαλονίκη και από τότε πορεύομαι σε αυτήν την πόλη. Η ζωή με έφερε πριν αρκετά χρόνια στο τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κι από εκεί στο μεταπτυχιακό της Πολιτιστικής Διαχείρισης και Επικοινωνίας επίσης στο Α.Π.Θ. Μια γενική ιδέα για μένα θα έλεγα πως συνοψίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες της ζωής μου. Αυτοί είναι ο άνθρωπος −η συμπεριφορά του, οι σχέσεις του, οι πεποιθήσεις του, η ύπαρξή του γενικότερα− και οι τέχνες, καθώς αποτελούν πηγές έμπνευσης, αναστοχασμού και αναθεώρησης τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Στο DREAM ON-line, λοιπόν, μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράζομαι και να τοποθετούμαι πάνω σε θέματα που με αφορούν και σχετίζονται με τους δύο αυτούς άξονες.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα