Κρύο, καιρός για…σκι;

Μπαίνοντας δυναμικά στη χειμερινή σεζόν με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια παντού, είναι η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσουμε ένα χειμερινό χόμπι. Πολλοί επιλέγουν ως χειμερινό άθλημα το σκι για μια πληθώρα αιτιών. Τι κερδίζουμε μέσα από το σκι όμως και πώς βοηθά στη ψυχολογία μας; 

Αρχικά, μας δίνει μια αίσθηση κατορθώματος. Το σκι είναι ένα άθλημα που χρειάζεται πολλές τεχνικές ικανότητες και αρκετή προπόνηση για να το τελειοποιήσουμε (όσο μπορούμε). Μας αναγκάζει επίσης να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις το οποίο μας βοηθάει και στην καθημερινή μας ζωή ώστε να δρούμε εγκαίρως απέναντι σε διάφορα προβλήματα. Με το να μαθαίνουμε τεχνικές οι οποίες μας επιτρέπουν να βελτιωθούμε, μπορούμε να προκαλέσουμε τον εαυτό μας όλο και περισσότερο με το να δοκιμάσουμε μια πιο δύσκολη πίστα, να κατέβουμε μια πιο απότομη πλαγιά,  ή να μείνουμε περισσότερη ώρα. Αυτό το αίσθημα κατορθώματος ανεβάζει την αυτοπεποίθηση μας και μας προκαλεί να δοκιμάσουμε ακόμα περισσότερα. 

Έπειτα μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Το σκι, παρόλο που είναι ένα όμορφο άθλημα είναι ταυτόχρονα και τρομακτικό, για κάποιον που δεν το γνωρίζει καλά. Οι πιο συχνοί φόβοι είναι: η περίπτωση ατυχήματος, το αίσθημα αποτυχίας (αν δεν είμαστε καλοί σε κάτι) , ή ακόμη το τι θα πει ο περίγυρος μας. Όπως με κάθε extreme Sport, ο φόβος και η αδρεναλίνη που λαμβάνεις από το άθλημα είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να το κάνουν. Με το να διαχειριζόμαστε τα αισθήματα μας και να προκαλούμε τον εαυτό μας να δοκιμάσει πράγματα που φοβάται να κάνει, αποκτούμε ένα αίσθημα ελέγχου και νιώθουμε σαν να ανακαλύπτουμε ξανά τον εαυτό μας. Μας κάνει να αναρωτιόμαστε, εφόσον μπορούμε να κάνουμε κάτι τόσο δύσκολο, γιατί να μην είμαστε ικανοί για τα πάντα; 

Ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση. Το βουνό κρατάει μια ξεχωριστή ομορφιά. Σε κάνει να αισθάνεσαι μικρός σε σχέση με τα πελώρια βουνά που σε περιτριγυρίζουν. Βλέπεις τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία και όλα τα προβλήματα της ζωής σου, σου φαίνονται τόσο μικρά και ασήμαντα. Από τα αρχαία χρόνια, οι Ίνκας είχαν μια θεωρία για τα βουνά καθώς για αυτούς ήταν «το μέρος εκείνο που προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας, ισορροπίας και υποστηρικτικής ενέργειας». Το βουνό σε ωθεί να δώσεις βάση στις αισθήσεις σου και να γίνεις ένα με τη φύση. 

Παράλληλα, συνδυάζει την επαφή με το σώμα μας και τη γυμναστική. Σύμφωνα με έρευνες, η κατάβαση μιας πίστας απελευθερώνει ενδορφίνες, που σε συνδυασμό με την αδρεναλίνη την οποία νιώθεις, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας σου και σε βοηθά να αντιμετωπίσεις το άγχος και την κατάθλιψη. Το σκι είναι ένα απαιτητικό σπορ το οποίο χρειάζεται καταβολή ενέργειας και προσπάθειας. Στο τέλος της ημέρας, βελτιώνει και την ποιότητα ύπνου μας καθώς γυρνάς κουρασμένος από μια μέρα στο βουνό , αλλά την άλλη μέρα ξυπνάς πιο ξεκούραστος από ποτέ! 

Κάνοντας σκι έχεις μόνο να κερδίσεις πράγματα. Από την αντιμετώπιση των φόβων σου, την σύνδεση με τη φύση και την εκγύμναση. Είναι αδιαμφισβήτητα, ένα άθλημα για τους τολμηρούς που ψάχνουν το κάτι παραπάνω για τον χειμώνα τους. Και για τους λιγότερο τολμηρούς μια επίσκεψη στο βουνό ίσως τους αλλάξει γνώμη και αποφασίσουν να δώσουν μια ευκαιρία στο χειμερινό σκι!  

Μοιράσου το:

Σοφία Καφταντζή

Σοφία Καφταντζή

22 χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη. Με όνειρα … εν πάσει περιπτώσει σπουδάζω Γεωπονία, αγαπώ τα παιδιά και τα ενδιαφέροντά μου αν και αποκλίνουν μεταξύ τους, ποικίλλουν. Αθλήτρια πετοσφαίρισης, δασκάλα σκι, μαθαίνω γερμανικά (κουτσά-στραβά) και γράφω για όλα αυτά και πολλά άλλα που ζω και διαβάζω σε βιβλία. Κάποιες φορές είμαι αστεία… δουλεύω πάνω σ' αυτό.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα