Κώστας Μπλιάτκας: Ραντεβού με την Ιστορία του ΑΠΘ

Για τη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με μια ιστορία που ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας (με ρεπορτάζ 42 ετών όπως ο ίδιος αναφέρει) μάζεψε και εξέδωσε στο νέο του βιβλίο «Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Ο ζωντανός λοιπόν αυτός οργανισμός έχει σκάλες τις οποίες πάτησαν γενιές και γενιές, έδρανα που έγραψαν ιστορία, και στις 20 Ιανουαρίου, φοιτητές όλων των γενεών θα συναντηθούν για την παρουσίαση του βιβλίου στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής.

Διαβάζοντας το βιβλίο του κ. Μπλιάτκα, «συστήνονταισ» τον αναγνώστη οι άνθρωποι που καθόρισαν το Αριστοτέλειο. Πρόκειται για ιστορικά ντοκουμέντα από συνεντεύξεις μεγάλων δασκάλων τηw σχολής, όπως οι αείμνηστοι Εμμανουήλ Κριαράς, Ιωάννης Μανωλεδάκης και Χρίστος Τσολάκης. Όπως άλλωστε έγραψε στον πρόλογο του βιβλίου και ο Παντελής Σαββίδης, «Η ψυχή του Αριστοτελείου είναι οι άνθρωποι του». Οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι καθηγητές αλλά και οι φοιτητές-απόφοιτοι του: από τον Αντώνη Μανιτάκη μέχρι τον Άλμπερτ Μπουρλά.

Κώστας Μπλιάτκας
ο Συγγραφέας με τον Εμ. Κριαρά

Προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους να διαβάσουν το βιβλίο. Όσοι σπούδασαν στο ΑΠΘ θα μάθουν τα πάντα για το μέρος που επί σειρά ετών ήταν το «σπίτι» τους. Όσοι πάλι δεν σπούδασαν εκεί θα διαβάσουν τα πάντα για έναν χώρο ταυτισμένο με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τους ανθρώπους που το καθόρισαν.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της Εκδήλωσης, στην οποία η ομάδα μας θα παραστεί:

Οι εκδόσεις Επίκεντρο και ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ, διοργανώνουν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στις 6.30 μ.μ, στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ (Κτίριο Παλαιάς Φιλοσοφικής), εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κώστα Δ. Μπλιάτκα «Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν :

  • Νικόλαος Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής
  • Παναγιώτης Δόικος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Φιλοσοφίας, ΑΠΘ
  • Χρίστος Ζαφείρης, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος
  • Μανόλης Ξεξάκης, Συγγραφέας
  • Παντελής Σαββίδης, Δημοσιογράφος
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Πρ. Πρύτανης ΑΠΘ

 

και ο συγγραφέας του βιβλίου, Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλους, Δρ Βαλκανικών Σπουδών, εκδότης, συγγραφέας.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί σύντομο σχετικό φιλμ.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

  • Κωνσταντίνος Μπίκος, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
  • Ζαχαρίας Σκούρας, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μια έρευνα με συνεντεύξεις και ντοκουμέντα από τον κόσμο των σπουδαίων καθηγητών, στοχαστών και μεγάλων προσωπικοτήτων που λάμπρυναν το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σμιλεύοντας τη συνείδησή του, περιλαμβάνει το βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάτκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Η ιστορία του ΑΠΘ, που ήταν πάντα ένα ίδρυμα ανοιχτό στα νέα ρεύματα στη σκέψη και με σημαντική προσφορά στον επιστημονικό αλλά και πολιτικό βίο της χώρας, έχει να διδάξει πολλά στις επόμενες γενιές.

Το βιβλίο αυτό, με τις προσεγμένες, πρωτότυπες και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις αξέχαστων πανεπιστημιακών δασκάλων (Εμμανουήλ Κριαράς, Δημήτρης Μαρωνίτης, Ιωάννης Μανωλεδάκης, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Χρίστος Τσολάκης) και με το αφιέρωμα στον Αριστόβουλο Μάνεση αποτελεί σημαντική συμβολή σε ό,τι αφορά το ιστορικό υπόβαθρο του ΑΠΘ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

«Ο Κώστας Μπλιάτκας, δημοσιογράφος με μεγάλη εμπειρία από το 1980 στα εκπαιδευτικά ζητήματα (Εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη), με εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση (ΕΡΤ3) και συγγραφέας βιογραφικών βιβλίων, βάλθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία να καταγράψει, να διασώσει και να αναδείξει ένα σημαντικό μέρος από τη συλλογική ιστορική μνήμη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ π. Πρύτανης

«Στα 100 χρόνια ζωής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ξεχώρισε μία πλειάδα καθηγητών. Εκτός από τις γνώσεις δίδαξαν συνέπεια, ήθος και δημοκρατικότητα “λόγω και έργω”. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα. Οι συνεντεύξεις με κάποιους από αυτούς με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά και ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά μέσω:

https://youtu.be/CYtAsXGR2B0 και https://www.facebook.com/epikentro.publishers/live/

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα