Κιβωτός του Κόσμου VS The Spotlight: Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις των τελευταίων ημερών που έχει απασχολήσει πολύ έντονα την κοινή γνώμη, είναι αυτή της Κιβωτού του Κόσμου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Πιο συγκεκριμένα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ένα αγόρι ηλικίας 19 ετών, κατήγγειλε στην υποδιεύθυνση ανηλίκων, ένα στέλεχος της Κιβωτού, για σεξουαλική παρενόχληση και ασέλγεια, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του στις δομές της. Το παιδί αυτό φιλοξενούνταν στις δομές από τα 6 του χρόνια, μαζί με τη μητέρα του και τον μεγαλύτερο αδερφό του. Τον Σεπτέμβριο του 2020, το παιδί άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά του ατόμου αυτού, ήταν κακοποιητική. Μέχρι πριν από λίγες μέρες δίσταζε να μιλήσει, δεδομένου ότι φοβόταν μήπως “βρεθεί στον δρόμο” η μητέρα του, η οποία ήταν άρρωστη (της είχε παραχωρηθεί σπίτι από την Κιβωτό του Κόσμου).

Παρόλα αυτά, βρήκε το θάρρος να καταγγείλει επώνυμα το συγκεκριμένο άτομο, δηλώνοντας μάλιστα ότι σε αντίστοιχη θέση με τη δική του, είχαν βρεθεί και άλλα ανήλικα παιδιά.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο ιδρυτής της Κιβωτού, Πατέρας Αντώνιος, δήλωνε έκπληκτος με τα όσα καταγγέλθηκαν, λέγοντας, ότι δεν γνώριζε ποιο ήταν το αγόρι που έκανε την καταγγελία. Μάλιστα, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της εκπομπής, απαντούσε με τρόπο διπλωματικό, μη δίνοντας μια σαφή απάντηση. Τις επόμενες μέρες, το φως τη δημοσιότητας είδαν και άλλες καταγγελίες παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές, καταγγέλλοντας σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ασέλγεια σε βάρος τους. Επιπλέον, η ροή των χρήματων αλλά και οι κινήσεις των λογαριασμών, τόσο του πατρός Αντωνίου, όσο και της πρεσβυτέρας, δηλώνουν ότι όλα αυτά τα χρόνια είχαν συγκεντρωθεί τεράστια ποσά, τα οποία διατίθεντο κατά το δοκούν από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο.

Ποια όμως είναι η σύνδεση με την υπόθεση spotlight;

Κιβωτός του Κόσμου

Τον Ιανουάριου του 2002, η αμερικανική εφημερίδα The Boston Globe και συγκεκριμένα η ομάδα Spotlight, έφερε στην επιφάνεια μια υπόθεση που αφορούσε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Δημοσίευσαν δηλαδή κείμενα, στα οποία αποδείκνυαν ότι οι κληρικοί της Βοστώνης κακοποιούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά. Η ομάδα των δημοσιογράφων, που αποτελούνταν από πέντε άτομα, ανακάλυψε ότι πολλοί κληρικοί μετακινούνταν χωρίς ουσιαστική αιτία, από ενορία σε ενορία, προκειμένου να καλύψουν ουσιαστικά τη δράση τους. Έτσι, έρχονταν σε επαφή με πάρα πολλά παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν αγόρια, ασελγώντας πάνω τους. Έπειτα, έπειθαν τα παιδιά να μην μιλήσουν στους γονείς τους, αλλά ακόμα και αν αυτά μιλούσαν, οι γονείς συνήθως δεν ήθελαν να τα πιστέψουν. Άρα, η δράση τους έμενε στο σκοτάδι για αρκετές δεκαετίες.

Ύστερα από εκτεταμένη έρευνα, η ομάδα κατέγραψε περίπου 40 μαρτυρίες ατόμων, τα οποία είχαν πέσει θύματα των κληρικών, ενώ μετά τη δημοσίευση των άρθρων, πάνω από 300 άτομα τηλεφώνησαν στην εφημερίδα για να αναφέρουν τη δική τους μαρτυρία. Εν τέλει, αποκαλύφθηκε ότι 249 ιερείς της Αρχιεπισκοπής της Βοστώνης είχαν κακοποιήσει πάνω από 300 παιδιά, όλα αυτά τα χρόνια, πράγμα που χάρη στην ομάδα της Boston Globe, κατάφερε να φτάσει την υπόθεση στη  δικαιοσύνη.

Μήπως λοιπόν η ιστορία επαναλαμβάνεται; Όπως και να έχει, πρόκειται για μια εν εξελίξει υπόθεση  για την οποία η δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί ακόμα. Επομένως, οφείλουμε να είμαστε όλοι διακριτικοί και να μην προδικάζουμε ανθρώπους και καταστάσεις.

Πηγές: Μηχανή του χρόνου, CNN Greece

 

Μοιράσου το:

Εβελίνα Στεφανάκη

Εβελίνα Στεφανάκη

Μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης και τα τελευταία χρόνια ζω και σπουδάζω στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μου αρέσουν οι εκδρομές με φίλους, τα ταξίδια και τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι. Με ενδιαφέρει πάντα να ενημερώνομαι για τα σημαντικά, εγχώρια και μη γεγονότα, πράγμα που με έκανε να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα