ΗΠΑ: η απόφαση για απαγόρευση των αμβλώσεων και το δικαίωμα της επιλογής

Το ξημέρωμα της 25ης Ιουνίου 2022 βρήκε εκατομμύρια γυναίκες – κατοίκους των ΗΠΑ απροστάτευτες. Μία κίνηση ακατανόητη του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν αρκετή για να στερήσει από εκατομμύρια γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση, μία απόφαση που όπως φαίνεται ανέτρεψε την νομολογία της υπόθεσης Roe v. Wade, την απόφαση – ορόσημο του 1973 η οποία διασφάλιζε για περίπου μισό αιώνα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Με έξι ψήφους υπέρ και μόλις τρεις κατά το κατά βάση συντηρητικό Δικαστήριο προχώρησε σε ένα «ανεπανόρθωτο λάθος» όπως χαρακτηρίστηκε, καθώς έδωσε την άδεια σε κάθε πολιτεία μεμονωμένα να αποφασίσει για τον περιορισμό ή ακόμη και την κατάργηση των αμβλώσεων. Όπως διαβάζουμε τις τελευταίες ώρες τουλάχιστον 13 πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει νόμους προκειμένου να θέσουν σε ισχύ την απαγόρευση τους ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher συνολικά 26 πολιτείες είναι βέβαιο ή πιθανό να τις απαγορεύσουν.
Εικόνα 2. Πηγή: enikos.gr
Τι και αν χώρες όπως η Ιρλανδία, η Αργεντινή και το Μεξικό, χώρες παραδοσιακά Καθολικές νομιμοποίησαν τις αμβλώσεις; Με την παρούσα απόφαση οι ΗΠΑ και οι γενικότερες αντιλήψεις της Χριστιανικής Δεξιάς κατέδειξαν την έλλειψη σωστής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και τις πατριαρχικές ρίζες της κοινωνίας που όπως φαίνεται, δύσκολα θα εκλείψουν. Τέτοιες αποφάσεις όχι μόνο πηγαίνουν μία χώρα πίσω αλλά δείχνουν ότι η ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στον δημόσιο βίο δεν είναι επιθυμητή ενώ η σεξουαλική της έκφραση οφείλει να έχει στόχο την αναπαραγωγή ή την ικανοποίηση του συζύγου της. Εξάλλου, αναρωτήθηκε κανείς γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχοι νόμοι που περιορίζουν το ανδρικό σώμα ή γιατί η κατάργηση των αμβλώσεων αποτελεί μείζον ζήτημα, αλλά η κατάργηση της οπλοκατοχής όχι;  Επομένως, αποφάσεις για το ίδιο το σώμα των γυναικών λαμβάνονται δυστυχώς από άλλους. Από άτομα που δεν γνωρίζουν ή αψηφούν τους κινδύνους που ενέχει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αψηφούν την πιθανότητα μία γυναίκα να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να μεγαλώσει ένα παιδί. Να υποχρεωθεί να το μεγαλώσει μόνη της. Να ρισκάρει την υγεία την δική της ή και του παιδιού που κυοφορεί. Να έχει μείνει έγκυος εξαιτίας ενός βιασμού. Και στην τελική, της στερούν το δικαίωμα να επιλέξει, το δικαίωμα να αποφασίσει το πώς θέλει να ζει.
Εικόνα 3. Πηγή: sinidisi.gr
Οι γυναίκες που θα θέλουν να κάνουν άμβλωση πλέον είτε θα αναγκάζονται να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη τους, είτε θα πρέπει να ταξιδέψουν σε περιοχές και πολιτείες όπου η άμβλωση θα επιτρέπεται, κάτι που βέβαια απαιτεί την οικονομική δυνατότητα για να το υποστηρίξουν, είτε θα «παρανομήσουν» και θα προβούν σε μη ασφαλείς τρόπους άμβλωσης με κίνδυνο την ίδια τους την ζωή. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι δεν θα σταματήσουν να γίνονται αμβλώσεις, αλλά  θα γίνονται με επικίνδυνες μεθόδους καθώς η ασφάλεια μιας κλινικής δεν θα αποτελεί πλέον επιλογή. Σαφέστατα τα άτομα που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις γνωρίζουν τις συνέπειες μίας τέτοιας κατάστασης, ωστόσο θεωρούν σημαντικότερο το να επιβάλλονται στο γυναικείο σώμα.  Αυτήν την ώρα χιλιάδες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Αμερική. Γυναίκες έχουν βγει στους δρόμους φωνάζοντας για τα αυτονόητα, φωνάζοντας για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Για το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους. Γιατί το δικαίωμα της επιλογής είναι ένα δικαίωμα ανθρώπινο και κανένας δεν πρέπει να το καταπατά. Γιατί όπως δήλωσε και η γνωστή ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου «Δεν έχει σημασία να γεννιούνται παιδιά αλλά ευτυχισμένα παιδιά…για τα άλλα ξέρουν οι μήτρες που τα έχουν τι να τα κάνουν».
Εικόνα 4. Η ανάρτηση της ηθοποιού Μαριάννας Τουμασάτου
  Πηγές: https://www.athensvoice.gr/world/763277-i-katargisi-toy-dikaiomatos-stin-amvlosi-pos-gyrisan-oi-ipa-150-hronia-piso https://www.rosa.gr/koinonia/toumasatou-gia-amvloseis-as-frontizoume-na-zoun-me-axioprepeia-ta-paidia-pou-idi-gennithikan/ https://rproject.gr/article/giati-einai-oi-ipa-toso-opisthodromikes-sto-zitima-tis-amvlosis

Μοιράσου το:

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσα στη Σαντορίνη. Σπουδάζω Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει ο αθλητισμός και ό,τι συνεπάγεται με αυτόν. Στον ελεύθερό μου χρόνο παίζω ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο, ακούω podcast και ενημερώνομαι για θέματα επικαιρότητας. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου δημόσια και να κάνω εξάσκηση πάνω στο κομμάτι που σπουδάζω.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα