Η βία (να μην) φέρνει βία

12 Mαρτίου 2021 Μάρτιος 2021, Ελλάδα, η χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία, μια δημοκρατία που νοσεί όλο και περισσότερο σε κάθε περιστατικό βίας. Περιστατικά βίας που λαμβάνουν χώρα εδώ και δεκαετίες με τις τελευταίες πικρές εικόνες να έρχονται από την Αθήνα και τη Νέα Σμύρνη. Την Κυριακή 7/3/21 εκτυλίχθηκε ένα αποτρόπαιο περιστατικό όπου βίντεο κατέγραψε την βίαιη και απρόκλητη επίθεση αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ ενάντια σε πολίτη. Η αστυνομία μετά το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αιτιολογούσε το συμβάν κάνοντας αναφορά για επίθεση 30 ατόμων η οποία πυροδότησε τα επεισόδια. Την ανακοίνωση αυτή αναπαρήγαγαν πολλά μέσα δίνοντας ουσιαστικά άλλοθι στην παρούσα πράξη.
Πηγή: www.gazzetta.gr
Πηγή: twitter.com
9/3/21. Συγκεντρώσεις στη Νέα Σμύρνη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια της Κυριακής αλλά και ως αντίδραση απέναντι στο φαινόμενο της αστυνομικής βίας. Πραγματοποιήθηκε ειρηνική πορεία προς το αστυνομικό τμήμα, αλλά η κατάσταση άλλαξε δραματικά μετά τις 7 το απόγευμα όταν και ο έλεγχος χάθηκε και οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με πλήθος διαδηλωτών. Αποκορύφωμα της όλης κατάστασης, ο σκληρός τραυματισμός ενός εκ των αστυνομικών όταν και ένας από τους διαδηλωτές τον πέταξε στο έδαφος με αποτέλεσμα τον άγριο ξυλοδαρμό του. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται ανάλογα περιστατικά στη χώρα. Η αστυνομική βία είναι ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει κατά καιρούς την κοινωνία. Αδιαμφισβήτητα, αρμοδιότητα της ελληνικής αστυνομίας είναι η προστασία του πολίτη και όχι ο εκφοβισμός ή ο ξυλοδαρμός του στους δρόμους. Ιδιαίτερα αν είναι απρόκλητος. Σημειώνεται επίσης η εισβολή δυνάμεων των Μ.Α.Τ. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο ξυλοδαρμός ενός εκ των φοιτητών.
Πηγή: efsyn.gr
Εξίσου όμως καταδικαστέος και αποτρόπαιος είναι ο ξυλοδαρμός ενός αστυνομικού. Η φράση «η βία φέρνει βία» δεν είναι το κλειδί για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων, αλλά αντίθετα ενισχύει στο να συνεχίσουν να λαμβάνουν χώρα ανάλογα περιστατικά. Η βία δεν πρέπει να έχει χώρο πουθενά ιδιαίτερα αν μιλάμε μεταξύ ανθρώπων.
Πηγή: iefimerida.gr
Αρμόδια για να θέσει όρια αλλά και να εξασφαλίσει τον έλεγχο είναι η κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι κινείται σε λάθος νερά. Σε μία εποχή όπου η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας λόγω της πανδημίας του covid-19, η κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με περισσότερες ΜΕΘ, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και μηχανήματα παρά σε αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή κινημάτων και πορειών.
Πηγή: cnn.gr
Τα πρόσφατα φαινόμενα αστυνομικής βίας, η μονόπλευρη ενημέρωση και η φίμωση δημοσιογράφων και βουλευτών με αντίθετες απόψεις αλλά και το διάγγελμα του πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης, στο οποίο καταδίκασε την επίθεση στον αστυνομικό και όχι τα επεισόδια της Κυριακής, δεν βοηθούν αλλά διχάζουν. Πιθανόν να χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση από μεριάς της κυβέρνησης καθώς η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων δεν είναι εκείνη που θα λύσει το ζήτημα της πανδημίας, αλλά είναι εκείνη που πιθανόν να πυροδοτήσει ανάλογες σκηνές βίας και διχασμού των πολιτών σε μία εποχή που το παν είναι η ενότητα και η συλλογική δράση.

Μοιράσου το:

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Νίκος Ζαφειρόπουλος

Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη αλλά μεγάλωσα στην Σαντορίνη. Σπούδασα  Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μου αρέσουν πολύ ο αθλητισμός και τα ταξίδια. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου παίζω ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο, ακούω podcast και  ενημερώνομαι για θέματα επικαιρότητας. Το DREAM ON-line είναι μία ευκαιρία να γράψω για ό,τι με απασχολεί αλλά και να κάνω εξάσκηση πάνω στο κομμάτι που έχω σπουδάσει.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα