Η πολιτικοποίηση των νέων είναι μάθημα ζωής

Όντας εκλεγμένος για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, Φάνης Παπάς καταθέτει στο DREAM ON-line την άποψή του για τη σημασία της πολιτικοποίησης των νέων από μικρή ηλικία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος έγινε δήμαρχος Σοχού σε ηλικία μόλις 29 ετών, έχοντας προσφέρει πολλά στον τόπο του, χρόνια προτού ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Η ενασχόληση με τα κοινά είναι μια διαδικασία, που είναι ευκταίο να αρχίζει από νεαρή ηλικία. Δεν έχουμε όλοι τις ευκαιρίες να το κάνουμε. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε πως η πολιτικοποίηση από τη νεαρή ηλικία διαμορφώνει χαρακτήρες, εκπαιδεύει τη σκέψη και είναι κινητήριος μοχλός για την παραγωγή ιδεών, την εξεύρεση λύσεων, την υιοθέτηση ενός πρακτικού τρόπου θεώρησης των πραγμάτων, ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση υλοποιήσιμου οράματος.

Βοηθάει δηλαδή να αποκτήσουμε έναν ορθό τρόπο σκέψης, μας κάνει πιο αποτελεσματικούς και χρησιμεύει αποφασιστικά στην ενδυνάμωση του χαρακτήρα, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, στη σωστή διαχείριση των ικανοτήτων του καθενός, στην απόκτηση ισχυρής προσωπικότητας.

Η πολιτικοποίηση είναι μάθημα ζωής. Επιμένω στην πολιτικοποίηση κι όχι στην κομματικοποίηση, διότι η επιλογή κόμματος είναι μια επιλογή που απαιτεί γνώσεις και εμπειρίες. Επίσης δεν είναι μονόδρομος. Μπορεί να ανήκω σε συγκεκριμένο κόμμα, να έχω δώσει μάχες και αγώνες γι’ αυτό, να γνωρίζω πολύ καλά την αξία των κομμάτων, να ασπάζομαι την ιδεολογία, όμως ακούω και τους κομματικούς μου αντιπάλους, εμπλουτίζω τις ιδέες μου με δικές τους ιδέες και δεν φοράω παρωπίδες. Εξάλλου, τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, εξελίσσονται ταυτόχρονα με την κοινωνία, ωριμάζουν μαζί με τη Δημοκρατία.

Το κύτταρο της πολιτικής, η εισαγωγή στην πολιτική σκέψη και θεώρηση των πραγμάτων, είναι όμως η Αυτοδιοίκηση. Είναι ο βαθμός διοίκησης που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Τα αποτελέσματα του έργου και της δράσης στην Αυτοδιοίκηση είναι απτά, καθημερινά και πολύ πρακτικά. Κι αυτό σημαίνει ότι ο νέος μπορεί να αντιληφθεί την αξία της συμμετοχής του στην Αυτοδιοίκηση από την πρώτη μέρα.

Μέσα από την Αυτοδιοίκηση πολιτικοποιούμαστε και μαθαίνουμε να διοικούμε. Και με λάθη και με σωστές αποφάσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, στη γειτονιά μας, στους δικούς μας ανθρώπους, σε εμάς τους ίδιους.

Η συμμετοχή στην Αυτοδιοίκηση γι’ αυτούς τους λόγους είναι γοητευτική. Και υπάρχει κι άλλος ένας πολύ ισχυρός λόγος για να ασχοληθεί ένας νέος με την Αυτοδιοίκηση. Η υλοποίηση του οράματος που έχει για τον τόπο του, για την οικογένειά του, για τους φίλους του, για τον ίδιο τον εαυτό του. Είναι η αγάπη που αποτελεί το κίνητρο για τη συμμετοχή.

Και το λέω αυτό, επειδή ήταν ίσως το πιο ισχυρό κίνητρο για να μπω από νεαρή ηλικία στον αυτοδιοικητικό στίβο και να αποκτήσω τη διάθεση να παλέψω για έναν σκοπό και για πολλούς στόχους.

Ήμουν ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος στον τόπο κατοικίας μου, τον Σοχό. Ήμουν ο νεότερος δήμαρχος Σοχού. Και σε νεαρή ακόμη ηλικία αποφάσισα να κάνω το επόμενο βήμα μου στην πολιτική, που και πάλι ήταν στην Αυτοδιοίκηση. Αυτή τη φορά δεύτερου βαθμού, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου επί σειρά ετών διατέλεσα αντιπεριφερειάρχης, με αυξημένες αρμοδιότητες και με αποφάσεις, που δεν αφορούσαν μόνο στο στενό μου περίγυρο, αλλά σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό σύνολο, δύο εκατομμυρίων κατοίκων επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

πολιτικοποίηση
Πηγή: fanispapas.gr

Γυρίζοντας πίσω, είναι ο σκοπός, το όραμα, που με ώθησε να μπω σε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι. Το όραμά μου για τον τόπο μου. Η πίστη και η αποφασιστικότητά μου ότι μπορώ να λύσω προβλήματα, που αφορούσαν τον στενό περίγυρο μιας πόλης, μιας περιοχής του δήμου Σοχού. Όντας πολιτικοποιημένος είχα βάλει τις βάσεις για να καταρτίσω προτάσεις, που θα έλυναν προβλήματα. Και ως δημοτικός σύμβουλος άρχισα να βάζω στόχους.

Συγκεκριμένα προβλήματα για την επίλυση των οποίων άρχισα να παλεύω από το δικό μου μετερίζι, με τις δικές μου δυνάμεις, με τη δική μου φωνή. Κι όταν αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονταν, όταν ένα πρόβλημα λυνόταν, τότε έβλεπα την ανεκτίμητη αξία της προσφοράς, την ανεκτίμητη αξία της συμμετοχής μου στην Αυτοδιοίκηση. Κι όταν ερχόταν η αποτυχία, δεν υπήρχε απογοήτευση, αλλά πείσμα και επιμονή μέχρι την επιτυχία.

Αυτή είναι η γοητεία της συμμετοχής στην Αυτοδιοίκηση ως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για τη συμμετοχή στην πολιτική και για τη διαμόρφωση του κόσμου όπως ο καθένας μας τον θέλει και τον ονειρεύεται. Κατάλαβα ότι πλέον εγώ ορίζω την τύχη μου, ένιωσα το βάρος της ευθύνης, ένιωσα και τη χαρά να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου, την αξία κάθε απόφασής μου για τη ζωή των άλλων.

Και σήμερα, έπειτα από τόσα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση και την πολιτική μπορώ να πω με ευθύτητα και υπευθυνότητα ότι η επιλογή μου να μην αποστασιοποιηθώ, αλλά να συμμετέχω ενεργά στην Αυτοδιοίκηση και πλέον στην κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής ήταν ένα πολύτιμο εφόδιο, ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες της προσωπικής μου εξέλιξης, της πορείας της ζωής μου.

Καλώ κάθε νέο να συμμετέχει στα κοινά του τόπου του αν θέλει να αλλάξει τα πράγματα και να τα οδηγήσει εκεί που θεωρεί καλύτερα. Δεν θα το κάνει κανένας άλλος για εμάς. Θα το κάνουμε εμείς συμμετέχοντας, αποφασίζοντας, παίρνοντας τη ζωή στα χέρια μας. Τολμήστε να ασχοληθείτε με την Αυτοδιοίκηση. Τολμήστε να κάνετε πράξη τις ιδέες σας. Τολμήστε να δείτε τα αποτελέσματα των σκέψεών σας. Τολμήστε να κάνετε τον τόπο σας καλύτερο.

Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα προς τους νέους που σκέφτονται αν θα πρέπει να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση ή όχι. Αξίζει. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως και έπειτα από πολλά χρόνια στην Αυτοδιοίκηση με πολλές χαρές και πολλές απογοητεύσεις. Αλλά πάντα με την ικανοποίηση ότι ήμουν πάντα εκεί και είχα πάντα λόγο σε ό,τι με αφορούσε, σε ό,τι με αφορά.

Άρθρο του Φάνη Παπά – Βουλευτή ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα