Πέννυ Δαλαμπούρα: «Η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ηλικιακή υπόθεση»

Ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, το DREAM ON-line συναντήθηκε με την Πέννυ Δαλαμπούρα, υποψήφια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος. Μιλήσαμε μεταξύ άλλων για το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης και τις πολιτικές προεκτάσεις που αυτό είχε, ενώ μας έθεσε τους στόχους της πράσινης παράταξης για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Με αφορμή την άνοδο του ΠΑΣΟΚ συζητήσαμε για το πώς φιλοδοξεί να καταστεί ο ισχυρός πόλος της αντιπολίτευσης «απέναντι στη συντήρηση», ενώ όπως είπε η ίδια το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι «παντοδυναμία της ΝΔ ή δημοκρατικά αναχώματα απέναντί της».

Ούσα και η ίδια εκπρόσωπος της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ και καταφέρνοντας ένα καλό πλασάρισμα στην Α’ Θεσσαλονίκης, η κ. Δαλαμπούρα μάς ξεκαθάρισε ότι η ανανέωση δεν νοείται μόνο με ηλικιακά κριτήρια, αλλά πολύ περισσότερο με την εισαγωγή φρέσκων νοοτροπιών και νέων πολιτικών ηθών στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Την ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που διέθεσε.

– Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές; Θεωρείτε εφικτό να γίνετε η αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

– Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θέλουμε να γίνουμε η αξιόπιστη και η προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό που είναι κρίσιμο για εμάς –και το απέδειξε η κάλπη της 21ης Μαΐου- είναι στην ουσία ότι δεν υπήρχε μία σοβαρή αντιπολιτευτική αντιπρόταση απέναντι στη συντήρηση και τη Νέα Δημοκρατία. Αν μας δώσουν τη δύναμη και μία ισχυρή εντολή οι πολίτες, θέλουμε να κληθούμε –εμείς-  να παίξουμε αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο για το πολιτικό σύστημα.

– Στο κομμάτι της αντιπολίτευσης, θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε;

– Νομίζω ότι ισχύουν όλα αυτά που λέγαμε το προηγούμενο διάστημα ότι δηλαδή το μεγαλύτερο επιχείρημα υπέρ της ΝΔ ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με άλλα λόγια, όπως λέει και ο πρόεδρός μας, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός της ΝΔ και αυτό αποδείχθηκε στην κάλπη.

«Οι πολίτες ψηφίζουν με κριτήριο ποιος θα κάνει λιγότερο άσχημα τα πράγματα»

Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / dreamonline.gr

– Πώς ερμηνεύετε το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου για τα τρία κόμματα εξουσίας;

– Καταρχάς εγώ νομίζω ότι αυτό που είχαμε παρατηρήσει όλοι το προηγούμενο διάστημα είναι ότι είχαμε βουβές εκλογές. Με έναν τρόπο οι πολίτες δεν τοποθετούνταν πολιτικά πριν από τις εκλογές και εγώ είμαι αρκετά ικανοποιημένη και από το ποσοστό των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδικασία και δεν απείχαν. Δεν το περίμενα, γιατί εγώ έκανα αυτό που θα λέγαμε ground grass campaign. Πήγαινα παντού, μοίραζα φυλλάδια μόνη μου, ώστε να ακούω και να καταλαβαίνω τι θέλει ο πολίτης σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπήρχε κλίμα υπέρ της ΝΔ. Οι βουβές εκλογές εν τέλει οδήγησαν στην επιλογή Μητσοτάκη. Εμείς γενικότερα κι αν εξαιρέσουμε τα τρία πρώτα κόμματα, θορυβούμαστε από το γεγονός ότι υπάρχει μία συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό που λέγαμε διαχρονικά μετά τη Μεταπολίτευση ότι το 55-60% των ανθρώπων τοποθετούνται αριστερά ή κεντροαριστερά  δεν συμβαίνει πια. Οι πολίτες ψηφίζουν με διαφορετικά κριτήρια και κατά τη δική μου γνώμη ψηφίζουν με κριτήριο τον φόβο, όχι με κριτήριο την ελπίδα. Δεν ψηφίζουν με βάση ποιος θα τους βελτιώσει τη ζωή και θα παραδώσει μία χώρα καλύτερη για αυτούς και για τα παιδιά τους.

Ψηφίζουν με βάση ποιος θα τα κάνει λιγότερο άσχημα τα πράγματα. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η επιλογή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρώ πάντως ότι τόσο πανελλαδικά, όσο και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, τα ποσοστά της Νίκης και του κ. Βελόπουλου δημιουργούν ανησυχία και απογοήτευση για τις επιλογές των πολιτών.

– Κάποτε η Α’ Θεσσαλονίκης αποτελούσε προπύργιο του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας πρωτοκλασάτα στελέχη. Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι βγήκατε τέταρτοι, κερδίζοντας μόλις μία έδρα; Τι πηγαίνει λάθος στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα που καταγράψατε χαμηλές επιδόσεις; 

– Στη δική μας την παράταξη ήταν σαν να είχαμε δύο εκλογικά αποτελέσματα. Ένα εκλογικό αποτέλεσμα της επαρχίας και ένα άλλο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αν όλοι οι πολίτες ψήφιζαν, όπως ψήφισαν οι πολίτες στις μικρότερες περιοχές, τώρα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν δεύτερο κόμμα. Πήγαμε πολύ καλά, ακόμα και στην Κεντρική Μακεδονία «χτυπήσαμε» τη δεύτερη θέση, ενώ και στην Κρήτη στείλαμε ένα σαφές μήνυμα.

Νομίζω ότι για αυτήν την απόκλιση, έπαιξε έναν ρόλο η επικυριαρχία της ΝΔ σε όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Ήθελε ένα μικρό, ασθενικό και ανεμικό ΠΑΣΟΚ και στην πραγματικότητα τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό αντίπαλο. Από την άλλη, δυστυχώς η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, που όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, έχει κάνει συντηρητικές επιλογές και έχει συντηρητικά αντανακλαστικά.

Υπήρξε μεν η οκταετία Μπουτάρη που ουσιαστικά δημιούργησε μία περίοδο εξωστρέφειας για τη Θεσσαλονίκη, αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι πάλι η πόλη απομακρύνεται από αυτή τη λογική. Υπάρχει δε και μια άλλη αλήθεια ως προς το ΠΑΣΟΚ: Επί πολλά χρόνια δεν υπήρχε τόσο δυναμική παρουσία και εκπροσώπηση στα θέματα της πόλης. Αυτό συνέβη, είτε γιατί ο παλιός μας Πρόεδρος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν αρχηγός κόμματος και δεν μπορούσε ως βουλευτής να ασχολείτο τόσο πολύ με τα θέματα της Θεσσαλονίκης, είτε για διάφορους άλλους λόγους.

Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο θα κληθούμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και εμπρός, γιατί είναι αρκετά κρίσιμο να νιώθουν οι πολίτες ότι ψηφίζοντας ένα κόμμα, αυτό να εκπροσωπεί τα προβλήματα της περιφέρειάς τους στη Βουλή, όπως και οι εκπρόσωποί του.

«Άμα δεν πάει καλά το ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν θα πάει καλά»

Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / dreamonline.gr

– Φαντάζομαι ότι είναι και προσωπικός σας στόχος η Α’ Θεσσαλονίκης «να πρασινίσει» λίγο παραπάνω.

– Εννοείται! Είναι πολύ σημαντικός προσωπικός στόχος. Εγώ έδωσα τη μάχη μου την πρώτη φορά, την δίνω και τώρα. Πρώτα από όλα βάζουμε το συλλογικό καλό, πάνω από το ατομικό. Άμα δεν πάει το ΠΑΣΟΚ καλά, κανείς δεν θα πάει καλά. Εγώ ασχολούμαι με το ΠΑΣΟΚ γιατί πιστεύω ότι η χώρα θα πάει καλύτερα με εμάς στο τιμόνι. Οπότε το να διεκδικήσουμε όχι μόνο μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά και φυσικά τη δεύτερη έδρα είναι σαφώς ο στόχος μας για αυτές τις εκλογές.

– Πώς σχολιάζετε την επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης;

– Ο Πρόεδρός μας είχε το δικαίωμα να διαλέξει μία από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες είχε κατέλθει υποψήφιος. Επέλεξε τη Θεσσαλονίκη, γιατί ήθελε να δείξει με την εκλογή του και με τις επιλογές του από εδώ και εμπρός ότι δίνει μεγάλο βάρος στη δική μας περιφέρεια. Οπότε νομίζω ότι ήταν τιμή για το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης ότι ο Πρόεδρός μας επέλεξε την έδρα της περιοχής μας.

«Η ΝΔ έχει αποφασίσει να παραδώσει τη δημόσια υγεία στα ιδιωτικά συμφέροντα»

– Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για την Α’ Θεσσαλονίκης; Πού δίνετε το μεγαλύτερο βάρος;

– Σαφώς όταν υπάρχουν θέματα, όπως αυτά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που χειμάζουν όλη τη χώρα και όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη, προφανώς και αυτά είναι μία μεγάλη μας προτεραιότητα. Από εκεί και μετά, το 2000 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη στο ΑΕΠ ανά κάτοικο. Αυτή τη στιγμή είναι μόλις όγδοη. Οικονομικά μιλώντας έχει υποστραφεί πάρα πολύ. Βλέπουμε ότι πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι δεν επιλέγουν να μείνουν στη Θεσσαλονίκη, επιλέγουν να φύγουν είτε στο εξωτερικό, είτε στην Αθήνα για να βρουν εργασία, να κάνουν οικογένειες κτλ.

Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά ανησυχητικό. Δηλαδή για ποιον λόγο η πόλη μας την τελευταία εικοσαετία έχει υποστραφεί τόσο πολύ και δεν έχει πια σχέση με την Αθήνα. Είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα το πώς θα καταφέρει η Θεσσαλονίκη να γίνει ξανά ισότιμος συνομιλητής της Αθήνας. Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που λέγεται ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όσον αφορά το οποίο η Θεσσαλονίκη είναι σαν να μην υπάρχει στον χάρτη. Όλα τα κονδύλια βλέπουμε ότι απορροφώνται από την Αθήνα.

Υπάρχει επίσης ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο θα αφορά τα επόμενα αρκετά χρόνια, ωστόσο οι βάσεις πρέπει να τοποθετηθούν σωστά από τώρα. Και αναφέρομαι στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης που είναι 50 χιλιόμετρα. Φυσικά θα πρέπει να δούμε αυτό που εμείς λέγαμε από το 2010 για την ανέγερση του ογκολογικού πάρκου, το οποίο θα πρέπει να στηθεί στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Δεν γίνεται να έρχεται επίσης το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να μας λέει ότι θέλει να κάνει ένα παιδιατρικό νοσοκομείο με 33 κλίνες ΜΕΘ παίδων που θα εξυπηρετούσε όλη την Κεντρική Μακεδονία και με διάφορες παλινωδίες και για οικονομικούς λόγους να θέλει ουσιαστικά να αποσύρει την προσφορά του. Και να έρχεται ο τέως Υπουργός Υγείας και να λέει ότι θα μπει και το κράτος να χρηματοδοτήσει το έργο για να μπορέσει τελικά να ολοκληρωθεί.

Ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο εμείς θα δώσουμε βαρύτητα, εκτός από την υγεία, είναι και το θέμα των συγκοινωνιών. Προφανώς και ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει κάθε μέρα με τις συγκοινωνίες και την κυκλοφορία. Το μετρό έχει καταντήσει σαν ανέκδοτο. Το θέμα δεν είναι πότε μόνο θα τελειώσει το μετρό, αλλά κι αν θα μπορέσει να υπάρχει σύνδεση του μετρό με τον ΟΑΣΘ. Δηλαδή να γίνει ένας ενιαίος φορέας αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού και του συγκοινωνιακού ζητήματος, όπως είναι στην Αθήνα ο ΟΑΣΑ.

Και οπωσδήποτε το μεγάλο και κυρίαρχο θέμα της υγείας, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας. Εγώ είμαι και γιατρός και με ενδιαφέρει λίγο παραπάνω. Πώς θα αναβαθμίσουμε δηλαδή το ΕΣΥ. Δεν γίνεται να έχεις στη Θεσσαλονίκη τόσο υποστελεχωμένα νοσοκομεία που δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Δεν γίνεται το Παπανικολάου να έχει 28 θέσεις για αναισθησιολόγους και να είναι μόνο 7 και να περιμένουν 3.500 άνθρωποι να χειρουργηθούν.

Δεν γίνεται στο Θεαγένειο που είναι το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης να μην υπάρχουν άτομα στο παθολογικό εργαστήρι. Για να γίνει η διάγνωση του καρκίνου, πρέπει να γίνει μια ιστοπαθολογική εξέταση. Δεν γίνεται στο κατεξοχήν ογκολογικό νοσοκομείο να στέλνεις τους ασθενείς να εξεταστούν κάπου αλλού. Αυτά είναι σημάδια που μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ΝΔ έχει αποφασίσει να παραδώσει τη δημόσια υγεία στα ιδιωτικά συμφέροντα και αυτό εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

– Πώς σχολιάζετε τα πρόσφατα περιστατικά που ανέδειξαν κατά τραγικό τρόπο τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ;

– Νομίζω ότι είναι σαφές ότι παρόλο που το πρόγραμμα της ΝΔ λέει ότι το ΕΚΑΒ πρέπει να πηγαίνει σε 7-10 λεπτά μετά την κλήση στο όποιο περιστατικό, είδαμε ότι οι άνθρωποι που πέθαναν περίμεναν η μεν μιάμιση ώρα, ενώ η άλλη γυναίκα ξεψύχησε πάνω στην καρότσα. Περιστατικά που δείχνουν ότι σε αυτό το κομμάτι είμαστε χώρα υποσαχάριας Αφρικής και όχι μία χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης και του ευρώ.

Ενώ υπήρχαν τα κονδύλια για να στελεχωθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν υπήρχαν τα κονδύλια για να προσληφθούν 700 διασώστες ΕΚΑΒ. Νομίζω ότι είναι και θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων και ιεράρχησης του τι θέλεις να κάνεις. Εμείς τόσα χρόνια φωνάζουμε ότι δεν γίνεται το ΕΣΥ να είναι στην κατάσταση που είναι σήμερα και η Πολιτεία να το κοιτάει και να μην κάνει τίποτα. Αλλά ξαναλέω: κονδύλια για την πανεπιστημιακή αστυνομία υπήρχανε, για διασώστες του ΕΚΑΒ, όχι. Και αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι που δείχνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

– Θεωρείτε ότι ο κόσμος θα βρει στο ΠΑΣΟΚ αυτά που δεν βρήκε στον ΣΥΡΙΖΑ επί μία τετραετία; Πιστεύετε ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα καταστείτε η αντιπολίτευση που χρειάζεται η χώρα, ακόμα και στην περίπτωση που παραμείνετε τρίτο κόμμα;

– Εμάς δεν μας ενδιαφέρει καθόλου τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι η συντήρηση και η ΝΔ. Μας ενδιαφέρει τι κάνει ΝΔ και με βάση αυτό εμείς θα κάνουμε τις αντιπροτάσεις μας και την κριτική μας. Από εκεί και μετά, είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει ένα μεγάλο κλίμα εσωστρέφειας, γιατί μετά από δύο εκλογικές διαδικασίες αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να είναι κόμμα εξουσίας, όπως το είχε κάνει το 2012 και το 2015. Ειδικά μετά τις τελευταίες εκλογές που έχασε με 20 μονάδες διαφορά, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση.

Ήδη πριν από τις εκλογές, εμείς είχαμε επιλέξει τον δύσκολο δρόμο, ο οποίος βραχυπρόθεσμα δεν αποδίδει τα μέγιστα, αλλά μακροπρόθεσμα αποδίδει. Έχουμε επιλέξει να μην υποσχεθούμε πολλά σε πολλούς. Όταν γυρνούσα και συνομιλούσα με τους πολίτες, μου λέγανε «γιατί δεν μας λέτε ότι θα ξαναβάλετε αυτό το δώρο στους δημοσίους υπαλλήλους ή ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό στα 1000 ευρώ». Εμείς βάλαμε στο πρόγραμμά μας, αυτά που κατά τη δική μας γνώμη είναι δημοσιονομικά εφικτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλοι ξέρουμε στο παρελθόν, είχε τάξει τα πάντα σε όλους. Ήταν το περίφημο τότε το 2015 ότι «το ένα να κάνετε από τα 10 που λέτε, εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι».

Νομίζω ότι εμείς είμαστε ανέκαθεν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πάντα ήμασταν με τη λογική, τον ορθό λόγο και τη μετριοπάθεια και προσπαθούσαμε να δείξουμε στους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε μία ρεαλιστική και σοβαρή πρόταση εξουσίας, μακριά από την τοξικότητα και τα διχαστικά διλήμματα. Και αυτό νομίζω ότι θα κάνουμε όλο το υπόλοιπο διάστημα.

«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι το δημοκρατικό ανάχωμα που έχει ανάγκη η χώρα»

– Είστε μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ανήκετε στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Ανδρουλάκη. Θα θέλαμε να μας μεταφέρετε το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Υπάρχει αισιοδοξία, ενθουσιασμός;

– Στην αρχή ήταν πολύ μεγάλη η χαρά και η αισιοδοξία, γιατί μετά από δέκα χρόνια που δεν ήταν εύκολα για το ΠΑΣΟΚ, ήταν μία πρώτη μεγάλη νίκη. Ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε, πήρε 40% και επικράτησε του αντιπάλου του με 20 μονάδες διαφορά, όμως εμείς ήμασταν η παράταξη που αύξησε περισσότερο τα νούμερά της σε αριθμό ψηφοφόρων. Οπότε ήμασταν σαφώς στην όχθη των νικητών.

– Το 11,5% ήταν το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που ήθελε ο κ. Ανδρουλάκης;

– Τηρουμένων των αναλογιών και της κατάστασης μετεκλογικά, ναι, ήταν το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θέλαμε. Τώρα όμως θέλουμε παραπάνω, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να εκπροσωπήσουμε ακόμα περισσότερους Έλληνες. Νομίζω ότι αν μας δώσουν πάλι μία ισχυρή εντολή, θα είμαστε ένας πόλος, ένα ανάχωμα απέναντι σε αυτό που πιθανά μπορεί να δημιουργηθεί, μία παντοδυναμία δηλαδή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά αν έχει πάνω από 180 βουλευτές. Πιστεύουμε ότι εμείς μπορούμε να είμαστε το δημοκρατικό ανάχωμα που έχει ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή.

«Οι δημοσκόποι πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 27-28%»

– Γιατί ένας «Πασοκογενής» ψηφοφόρος που μπορεί να ψήφισε ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου υπό τον φόβο της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, να επιλέξει τώρα το ΠΑΣΟΚ και να αλλάξει την ψήφο του; Ήταν κάτι που ομολογουμένως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές.

– Υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό που με ρωτάτε, η οποία είναι η εξής: από τις δημοσκοπήσεις ειδικά των τελευταίων ημερών, ο μεγάλος χαμένος ήταν το ΠΑΣΟΚ. Φάνηκε από τα νούμερα, λίγο πριν από τις εκλογές, ότι υπήρχε μία επιμονή να μας δίνουν σε μονοψήφιο ποσοστό και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ με μία διαφορά 5-6 μονάδων υπέρ της δεύτερης. Δημιουργήθηκε έτσι το κλίμα από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ότι είμαστε πολύ κοντά και ότι πρέπει όλοι να πάμε να ψηφίσουμε για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι θα γίνει άμα κάνει κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη που θα μας πάει στις «Δήμητρες» κτλ.

Και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία δημοσκόπηση δεν βρέθηκε στο 20%. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι ένας μηχανικός όταν πέφτει μία οικοδομή, πρέπει να κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Έτσι λοιπόν και ένας δημοσκόπος δεν πρέπει να δώσει εξηγήσεις; Οι δημοσκόποι που έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 27-28% πρέπει να μας εξηγήσουν πώς έγινε αυτό. Από τα exit polls, φάνηκε ότι τις τελευταίες ημέρες κερδίσαμε περίπου 5% από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παράλληλα χάσαμε ένα 2-2,5% προς τη ΝΔ από όσους μας είχαν ψηφίσει το 2019, υπό το φόβητρο της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

– Πιστεύετε ότι μετά την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών στις τελευταίες εκλογές, οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση;

– Εγώ νομίζω –και αυτό είναι πολύ κρίσιμο για την παράταξή μας- ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να πέσει στη «λούπα» να πιστέψει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο. Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι παντοδυναμία της ΝΔ ή δημοκρατικά αναχώματα απέναντί της. Εάν υπήρχε ενισχυμένη αναλογική, η ΝΔ θα είχε βγάλει 172 βουλευτές και θα ήταν πολύ κοντά στο να εκλέξει 180, όπως μαρτύρησε ο κ. Γεωργιάδης. Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο στην πολιτική, είναι μία φωτογραφία της στιγμής. Πολλές φορές εργαλειοποιούνται από τα κόμματα και από τα μέσα, αλλά σαφώς και είναι ένα εργαλείο. Το ζητούμενο για εμάς είναι οι πολίτες να μην πιστέψουν ότι αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών: αυτοδυναμία Μητσοτάκη ή τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, γιατί δεν είναι αυτό το δίλημμα.

– Στο υποθετικό σενάριο όμως που η ΝΔ κερδίσει 149-150 έδρες και με δεδομένη την άρνησή σας να συνεργαστείτε μαζί της, είναι κατά τα φαινόμενα μοιραίο ότι θα οδηγηθούμε σε τρίτες κάλπες.

– Εμείς έχουμε πει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να έχει σε κορυφαία παραγωγικά υπουργεία πρώην στελέχη του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος έλεγε τα καλύτερα για αυτόν. Ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης και ο κ. Γεωργιάδης ήταν ομογάλακτοι σε ένα κόμμα που ήταν βουλευτής και ο κ. Βελόπουλος. Άρα θεωρούμε ότι εάν υπάρξει ζήτημα πλειοψηφίας, μπορεί να πιάσουν από τη γαλάζια πολυκατοικία κάποια στελέχη, τα οποία μπορεί να είναι διατεθειμένα να συμπλεύσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως το έκανε ο κ. Κρανιδιώτης και ο κ. Καρατζαφέρης.

– Θεωρείτε δηλαδή ότι ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να αρπάξει βουλευτές από την Ελληνική Λύση ή να κάνει συγκυβέρνηση μαζί της;

– Όπως μπόρεσε να συμπλεύσει πολιτικά με πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ, γιατί όχι να μην συμπλεύσει και με τον κ. Βελόπουλο. Δεν ξέρει γιατί πρέπει οπωσδήποτε το ΠΑΣΟΚ να παίξει αυτόν τον ρόλο. Νομίζω ότι είναι σαφές από τις εκλογές ότι οι πολίτες έδωσαν άλλο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά, όχι αυτόν του βολικού συμπληρώματος, αλλά του πρωταγωνιστή της αντιπολίτευσης.

– Εάν δεν κάνω λάθος, οι 23 από τους 41 βουλευτές που εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ, εξελέγησαν για πρώτη φορά. Πόσο σημαντική θεωρείτε την ανανέωση των προσώπων, ειδικά στα κόμματα εξουσίας, μιας που κι εσείς η ίδια είστε ένα νέο πολιτικό πρόσωπο;

– Η ανανέωση ήταν ένα από τα προτάγματα που είχε θέσει ο Πρόεδρός μας κατά την εσωκομματική διαδικασία για εκλογή αρχηγού. Είχε πει τότε «Ενότητα-Ανανέωση-Πολιτική Αυτονομία» και αυτό ήταν το τρίπτυχο που μας ενδιέφερε για την επόμενη μέρα. Αλλά είναι σαφές για εμάς ότι η ανανέωση δεν είναι μόνο ηλικιακή υπόθεση. Η ανανέωση έχει να κάνει περισσότερο με πρακτικές, νοοτροπίες και νέο πολιτικό ήθος και δευτερευόντως με ηλικιακή ανανέωση. Πιστεύουμε ότι όλα τα στελέχη, τα οποία έχουν βγει μπροστά αυτό το διάστημα εκπροσωπούν την ανανέωση, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα που είπα. Και αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο από όλα.

«Δεν πας να κερδίσεις τον Τρωικό Πόλεμο, μόνο με τον Αχιλλέα, χρειάζεσαι και τους Νέστορες»

Πέννυ Δαλαμπούρα
Φωτ: Βασίλης Ιατρούδης / dreamonline.gr

– Η ανανέωση ισοδυναμεί ίσως και με απαλλαγή από κάποια στελέχη που έκαναν τη διαδρομή τους για πολλά χρόνια στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς;

– Όχι, εγώ διαφωνώ με αυτό. Εμείς έχουμε τη χαρά να έχουμε στην παράταξή μας κάποια στελέχη, τα οποία έπαιξαν πολύ σημαντικό και κρίσιμο ρόλο σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Και αυτά τα στελέχη, τα θέλουμε δίπλα μας, να είναι παρόντα σε όλη τη διαδικασία αναγέννησης της παράταξης από εδώ και μπρος. Είναι πολύ σημαντική η γνώμη τους, η συνεισφορά τους και όλη αυτή η βιωματική σχέση που έχουν με το ΠΑΣΟΚ. Εμείς και πολλά άλλα στελέχη της νεότερης γενιάς έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι αυτοί τα έχουν ζήσει και τα έχουν κάνει πράξη. Έχει τεράστια διαφορά. Τους έχουμε απόλυτη ανάγκη, γιατί αυτοί είναι οι Νέστορες της παράταξής μας. Δεν πας να κερδίσεις τον Τρωικό Πόλεμο, μόνο με τον Αχιλλέα, χρειάζεσαι και τους Νέστορες.

– Διάβασα πρόσφατα μία συνέντευξή σας στο political.gr που λέγατε ότι η ΝΔ προσπαθεί να θολώσει το μήνυμά σας με αφορμή την αντιπαράθεση για τη φορολογική πολιτική. Θέλω να ρωτήσω όμως μήπως το πρόγραμμά σας δεν είναι τόσο ξεκάθαρο σε αυτό το πεδίο, κάτι που όπως έδειξε για παράδειγμα η κάλπη της 21ης Μαΐου στοίχισε ακριβά στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα όσα έγιναν με την τοποθέτηση Κατρούγκαλου, λίγες ημέρες πριν από τις προηγούμενες εκλογές.

– Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα στη φορολογική πολιτική. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μία αντιστροφή της φορολογικής πυραμίδας, όπως την ξέρουμε σήμερα. Ένα από τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι όντως υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη. Η ΝΔ στην πραγματικότητα υπερφορολόγησε τα φτωχά νοικοκυριά, όσο κι αν μπορεί κάποιος να μην το καταλαβαίνει. Αυτός ο ΦΠΑ που υπεραποδίδει και έχουμε πέντε δις έσοδα δεν είναι βιώσιμος στα οικονομικά ολονών, πέραν του κ. Σκέρτσου που λέει τα αντίστροφα από αυτά που υποστηρίζουν οι κανονικές οικονομικές θεωρίες. Είναι σαφές ότι όταν πας να πάρεις βασικά καταναλωτικά αγαθά, αυτός που αποδίδει τον ΦΠΑ είναι ο χαμηλόμισθος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο ευάλωτος. Αυτός ουσιαστικά καταναλώνει τα ελάχιστα που χρειάζεται και υπεραποδίδει ο ΦΠΑ.

Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε πει μείωση της φορολογίας για τις οικογένειες, μείωση της φορολογίας στη μισθωτή εργασία, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς. Έχουμε πει αύξηση μόνο στις γονικές παροχές, γιατί για εμάς είναι σαφές ότι ένα κόμμα, το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται στη σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να επιτρέπει ένας άνθρωπος να μπορεί να λαμβάνει αθροιστικά από παππούδες, γιαγιάδες και τους γονείς του, 800.000 ευρώ αφορολόγητα από τον κάθε έναν. Δηλαδή σύνολο 4.800 ευρώ αφορολόγητο ως γονική παροχή.

Αυτό εμείς λέμε ότι θα το κάνουμε 400.000 ανά γονιό, το οποίο είναι και σαφές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολύς κόσμος σήμερα στην Ελλάδα που μπορεί να του κληροδοτήσουν οι γονείς του, περισσότερα από 800.000 ευρώ σε ακίνητη ή κινητή περιουσία. Από εκεί και μετά, θεωρούμε ότι αυτοί που έχουν παραπάνω, θα πρέπει να φορολογηθούν και περισσότερο.

«Η προεκλογική καμπάνια είναι σαν να έχεις πάρει ένα πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό»

 


– Καταγράψατε μία πολύ καλή επίδοση στις τελευταίες εκλογές, βγαίνοντας τέταρτη σε ψήφους με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε τόσο ενεργά με την πολιτική και μάλιστα τόσο επιτυχημένα, όπως αποδείχθηκε.

– Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Νομίζω ότι εγώ είχα μία αρκετά μεγάλη κομματική διαδρομή. Το 2013, ήμουν η νεότερη εκλεγμένη στην κεντρική πολιτική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και από τότε έχω μία συνεπή πολιτική διαδρομή στα συλλογικά όργανα της παράταξής μας. Τον Μάιο του 2022, εκλέχθηκα και στο 30μελές πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω βαθιά ότι η παράταξή μας επέστρεψε και ότι με αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη, μπορούμε πραγματικά να γράψουμε ιστορία, όχι μόνο στη δημοκρατική παράταξη, αλλά και στη χώρα.

Θα ήθελα σε αυτή τη διαδρομή που έχουμε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2021 και ουσιαστικά σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της παράταξης, να είμαι παρούσα. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρήκα πολύ θετικό κλίμα από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία αυτή μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θεωρώ ότι είναι σαν να έχεις πάρει ένα πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό, μετά από όλα αυτά.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να μιλάς με τον κόσμο, να καταλαβαίνεις τις διαφορές ανάμεσα σε επαγγελματικούς κλάδους ή ανάμεσα σε περιοχές και γειτονιές της Θεσσαλονίκης και να μπορείς πρώτα να συνειδητοποιείς για να καταλάβεις αργότερα, τα προβλήματα που έχει ο καθένας. Αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής, να καταλαβαίνεις τα προβλήματα, ώστε να μπορέσεις να βρίσκεις λύσεις για να τα αντιμετωπίσεις.

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη;

– Νομίζω ότι αυτό που πρώτα πρέπει να πούμε σε όλους τους νέους ανθρώπους που παρακολουθούν και διαβάζουν το site σας είναι να συμμετάσχουν στις εκλογές. Η πολιτική είναι ο μοναδικός τρόπος να δεις τι δεν σου αρέσει στην καθημερινότητά σου για να μπορέσεις στη συνέχεια να το αντιμετωπίσεις και να το λύσεις. Εάν δεν πιστεύεις ότι μέσα από την πολιτική μπορείς να βρεις λύσεις και στα σύνθετα και στα απλά προβλήματα της καθημερινότητάς μας, δεν μπορείς να λειτουργήσεις σαν πολίτης.

Ως μία παράταξη που έχει κάνει μία βαθιά και ριζική ανανέωση, στόχος μας είναι να κάνουμε όσο πιο πολλούς νέους ανθρώπους γίνεται, όχι απλώς να ψηφίσουν την παράταξή μας, αλλά να ασχοληθούνε ενεργά, γιατί θα πιστέψουν πραγματικά, όπως το κάνω εγώ και πολλοί άλλοι φίλοι και σύντροφοι, ότι μέσα από το ΠΑΣΟΚ η ζωή τους θα γίνει καλύτερη και θα παραδώσουμε μία χώρα με πραγματική αλληλεγγύη, ισότητα, ευημερία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για όλους.

Συνέντευξη: Βασίλης Ιατρούδης και Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μοιράσου το:

Βασίλης Ιατρούδης

Βασίλης Ιατρούδης

Απολαμβάνω να γράφω με άποψη για όλα τα σημαντικά της επικαιρότητας. Με σταθερή έδρα τη Θεσσαλονίκη, φοιτώ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο DREAM ON-line εκτελώ χρέη Αρχισυντάκτη. Λάτρης του καλού φαγητού, αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια, τη φωτογραφία και τον αθλητισμό. Το μότο μου; Μίλα λιγότερο, Άκου περισσότερο!

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα