Η περασμένη εβδομάδα ως πυξίδα για το μέλλον

17 Οκτωβρίου 2021
Πηγή: debater.gr
Μία εβδομάδα ακραίων καιρικών φαινομένων φαίνεται ότι τελείωσε για την ελληνική κοινωνία. Η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε τα πολλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν την εξαγρίωση των κατοίκων σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας είχαμε τρία περιστατικά στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που πραγματικά είναι ανεπίτρεπτα. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς. Νομίζω πως όλοι λίγο-πολύ είδαμε την άθλια κατάσταση που επικράτησε στην Αθήνα εξαιτίας των λανθασμένων υπολογισμών των δήμων όσον αφορά το αποχετευτικό σύστημα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, βεβαίως, να πλημμυρίσουν αρκετοί δρόμοι και να εγκλωβιστούν οι πολίτες στον χώρο που βρίσκονταν. Αρκεί να δούμε την περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου μαθητές χρειάστηκαν να βγουν από το σχολείο τους με τη χρήση θρανίων ως γέφυρας για να αποφύγουν το σωρευμένο νερό που υπήρχε στον δρόμο, αλλά και τον εγκλωβισμό λεωφορείου κάτω από τη γέφυρα Ποσειδώνος, με το νερό σχεδόν να καλύπτει το ίδιο το λεωφορείο.
Πηγή: tanea.gr
Στη Θεσσαλονίκη είχαμε την κατάρρευση μέρος του δρόμου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, με ένα λεωφορείο ουσιαστικά να απορροφάται προς τα έγκατα της γης και να χρειάζεται τη βοήθεια διασωστικών συνεργείων που έβγαλαν και τους επιβάτες (14 τον αριθμό) από το λεωφορείο και το ίδιο το λεωφορείο από την τρύπα.
Πηγή: in.gr
Βλέποντας αυτά τα περιστατικά αναρωτιέται κανείς γιατί κάθε φορά πρέπει να έχουμε παρόμοια συμβάντα; Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να επενδύσουμε σε μηχανισμούς και μέτρα με σκοπό να αποτρέψουμε τέτοια ατυχήματα; Ξεκινώντας από τα γεγονότα στην Αθήνα, είναι φανερό ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το αποχετευτικό σύστημα, ένα πρόβλημα που δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει μία καλύτερη οργάνωση σε τόσο πρακτικά ζητήματα που θα διευκολύνουν σημαντικά τη ζωή και τη μετακίνηση των πολιτών. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται μόνο στην Αθήνα, απλώς εκεί είχαμε τα σοβαρότερα γεγονότα. Οι περισσότερες πόλεις δεν έχουν ένα αξιόλογο αποχετευτικό σύστημα με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατρέπονται πολύ γρήγορα σε μικρά ποτάμια. Και είναι απολύτως κατανοητό ότι όταν το νερό δεν μπορεί να φύγει από κάποιο σημείο θα παραμείνει στον δρόμο, με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από ορατά.
Πηγή: athensvoice.gr
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, από την άλλη πλευρά, «φωνάζει» ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας. Αυτή η τρύπα δεν δημιουργήθηκε μόνο εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, αλλά σημαντική συμβολή είχε και η πολύ πρόχειρη κατασκευή του δρόμου, ο οποίος είχε καταρρεύσει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν. Το οδικό δίκτυο της χώρας είναι σε αρκετά άσχημη κατάσταση και δεν γίνονται κάποιες κινήσεις για την βελτίωσή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στα σημεία στα οποία γίνεται βελτίωση, η φθορά είναι πολύ μεγάλη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Άρα ουσιαστικά το πρόβλημα λύνεται μόνο προσωρινά, ενώ συνεχίζει το Κράτος να επενδύει κονδύλια σε επαναλαμβανόμενες κατασκευές που είναι ιδιαίτερα επισφαλείς. Η ανάπτυξη και αναβάθμιση της χώρας, που τόσο πολύ επιδιώκουμε, οφείλονται να γίνονται σε όλους τους τομείς και όχι μόνο σε μερικούς. Πόσο μάλλον όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Αυτές οι καταστροφές μπορούν να γίνουν η αρχή για μία τελείως διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση αυτών των φαινομενικά λιγότερο σημαντικών τομέων γιατί δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τόσο πρακτικά ζητήματα που μοιάζουν τόσο εύκολα. Και τα δύο αίτια που προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα έχουν ειπωθεί εκατοντάδες φορές κατά το παρελθόν και παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών δεν έχουμε δει καμία σημαντική αλλαγή. Για να μην ξαναζήσουμε τέτοια περιστατικά.

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Βρίσκομαι στο τελευταίο έτος της Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και ανυπομονώ για την ολοκλήρωση των φοιτητικών μου υποχρεώσεων. Τον περιορισμένο ελεύθερό μου χρόνο τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ξένες σειρές και βλέποντας αθλητικά δρώμενα. Tο DREAM ON-line είναι μία ιστοσελίδα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα