Η ομάδα του Dream On-line στο Nasa App Challenges

16 Οκτωβρίου 2019

Από τις 11 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα στο ΟΚ THESS στην Καλαμαριά έλαβε χώρα το 3ο Nasa Space App Challenges υπό την καθοδήγηση και οργάνωση των μελών του Greek Newspace Society. Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 130 αφήνοντας έκπληκτους τους διοργανωτές από το ενδιαφέρον του κόσμου.

Τι είναι το NASA Space Apps Challenge

Πρόκειται για έναν τριήμερο διεθνή μαραθώνιο καινοτομίας κατά τη διάρκεια του οποίου επιστήμονες, μηχανικοί, προγραμματιστές, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, γιατροί και καλλιτέχνες συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων διαστημικής τεχνολογίας και εξερευνούν μέσα σε 48 ώρες τον πιο πολύπλοκο πλανήτη στα χρονικά της επιστήμης, τη Γη!

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι συμμετέχοντες δημιουργούν ομάδες προκειμένου να συζητήσουν ιδέες και να αναπτύξουν λύσεις πάνω στο θέμα του φετινού διαγωνισμού ‘Exploring Near and Far’. Επίσης, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες από επιστήμονες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

O Φετινός Διαγωνισμός

Οι λάτρεις των προκλήσεων παραβρέθηκαν λοιπόν στο ΟΚ ΤΗESS την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου για να παρακολουθήσουν μία σειρά ομιλιών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι ομιλητές ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για την δική τους προσωπική δουλεία και έρευνα, θέτοντας τα θεμέλια για ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο καινοτόμες ιδέες και προκλήσεις. Παράλληλα, παραβρέθηκαν μέλη της ομάδας Aristotle Space & Aeronautics Team( A.S.A.T.)  που παρουσίασαν τα 3 βασικά project τους:

Aeronautics (UAVs)RocketryCubeSat

Οι διαγωνιζόμενοι έπιασαν δουλειά στις 9 το πρωί του Σαββάτου, οι οποίοι αφού σχημάτισαν ομάδες κλήθηκαν να διαλέξουν το challenge/task  το οποίο θα προσπαθούσαν να φέρουν εις πέρας μέχρι το μεσημέρι της επομένης. Τα επιμέρους challenges τοποθετούνται σε μία από τις κατηγορίες που έδωσε το Nasa International Space Apps:

Earth’s Οcean

Our Moon

Planets Near and Far

To the stars

Living in our world

Invent your own challenge

Έτσι, οι φετινοί διαγωνιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να δώσουν ζωή στις καινοτόμες ιδέες και προτάσεις τους, τις οποίες και υλοποίησαν με εφόδια την αγάπη τους για την επιστήμη, και τις γνώσεις τους στους τομείς της πληροφορικής, της βιολογίας, της αστρονομίας, της φυσικής και του μάρκετινγκ.

Στηρίζοντας την προσπάθειά τους αυτή η ομάδα του Greek Newspace Society προσκάλεσε και προσέφερε στους νεαρούς επιστήμονες τη βοήθεια από πλήθος συμβούλων (mentors) καθένας από τους οποίους δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς και συγχρόνως σχετικούς με τα challenges τομείς.

Την Κυριακή 13/10 οι ομάδες του Nasa Space Apps Challenge Thessaloniki έκλεισαν το φετινό hackathon παρουσιάζοντας την δουλειά τους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. Ο ανταγωνισμός ήταν αυξημένος και το έπαθλο αξιοζήλευτο, μιας και οι δύο ομάδες που θα διακρίνονταν στον τοπικό τελικό θα είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες στον παγκόσμιο τελικό. Τελικά οι ομάδες Hostis Lunaris και Sailors κατάφεραν να διακριθούν παίρνοντας το εισιτήριο για το παγκόσμιο τελικό.

Hostis Lunaris Team 1

Sailors Team 1

Ας πάρουμε όμως μια μικρή γεύση της αξιοζήλευτης περιπέτειας των περσινών διαγωνιζόμενων:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=B3xfpQ-yu_c

Ποιος κρύβεται πίσω από τις καινοτόμες αυτές δράσεις

Ο GREEK NEWSPACE SOCIETY είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και το ελληνικό chapter του National Space Society και αποσκοπεί στην προώθηση των δραστηριοτήτων της Νέας Διαστημικής Οικονομίας στο ελληνικό κοινό και ιδιαίτερα στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των νέων σε αυτόν τον τομέα.

Γράφει ο Γιώργος Γκύζης

Μοιράσου το:

Dreamonline

Dreamonline

Το ταξίδι του DREAM ON-line ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ακόμα ήμασταν μαθητές λυκείου. Πολύ σύντομα, η ομάδα μας μεγάλωσε με νέα μέλη, με όνειρα και με όρεξη να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Σύντομα καταφέραμε να προσεγγίσουμε νέους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παλέψαμε για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, κάτι που θα περιέχει ένα κομμάτι από όλους μας. Και τα καταφέραμε. Καθημερινά, η ομάδα μας προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τα μάτια νέων από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Η στέγη μας είναι το dreamonline.gr, όπου συνυπάρχουν κατηγορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, ενώ το κοινό μας ενημερώνεται καθημερινά και από τα Social Media. Η πορεία που ακολουθεί το site τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που αποτυπώνεται αφενός στους αριθμούς προβολών των άρθρων στον ιστότοπο και τους ακολούθους στα Social Media και αφετέρου από τον αυξανόμενο αριθμό των μελών στην ομάδα μας. Πολύ σύντομα η ομάδα μας θα επεκταθεί στον χώρο των Podcast, ενώ υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο studio που θα αποτελέσει την «έδρα» μας για τα επόμενα χρόνια, όπου εκεί θα γίνονται συζητήσεις της λέσχης βιβλίου που δημιουργήσαμε (READ ON-line), το ερευνητικό κομμάτι του site, καθώς και οι συνεντεύξεις. Η ομάδα μας πιστεύει πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός, και αυτόν τον κόσμο ονειρευόμαστε!

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα