Γουίλ Καρβάλιο: Τα όνειρα, οι μάνατζερ και η Ελλάδα

Carvalho

Η φωτογραφία προφίλ είναι δημιουργία του @__allaboutfootball

Ο Γουίλ Καρβάλιο είχε μπροστά του μια λαμπρή καριέρα, όντας μέλος των ακαδημιών της Μπενφίκα και μετέπειτα της Γουέστ Χαμ, όμως η κακή επιρροή των μάνατζερ τον έβαλε σε περιπέτειες και τώρα κυνηγά τις τελευταίες του ελπίδες για το όνειρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για έναν αθλητή με όλη τη σημασία της λέξης, ο οποίος αγωνίζεται κυρίως στον χώρο του κέντρου. Ξεχωρίζει τόσο για τα φυσικά του χαρακτηριστικά, όσο και για την ικανότητα του να ελέγχει την μπάλα και να διαβάζει το παιχνίδι. Τη φετινή σεζόν έκανε το αναμενόμενο και ξεχώρισε στο τοπικό πρωτάθλημα, ενώ του χρόνου πιθανότατα θα τον δούμε σε μια υψηλότερη κατηγορία.

Ο 23χρονος ποδοσφαιριστής, με καταγωγή από τη Γουινέα – Μπισάου, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία και πέρασε από δύο αρκετά σπουδαίες ακαδημίες, ενώ στη συνέχεια κυνηγώντας το όνειρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μπήκε σε περιπέτειες, καθώς έπεσε θύμα ανέντιμων μάνατζερ. Η πρώτη του περιπέτεια ήταν στην Πολωνία, στη συνέχεια ακολούθησε η Ασία, έπειτα έκανε ένα μικρό διάλλειμα στην Αγγλία και πλέον βρίσκεται στη χώρα μας. Το κυνήγι του ονείρου όμως δεν σταματά και ο Καρβάλιο φέτος απέδειξε πως αξίζει μια ευκαιρία.

Φυσικά, το να βρεθεί κάποιος από τις ακαδημίες της Γουέστ Χαμ στο τοπικό πρωτάθλημα της Ελλάδας δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το σφάλμα του ήταν πως άκουσε τους λάθος ανθρώπους.

Το ξεκίνημα στη Μπενφίκα και η Αγγλία

Ο Γουίλ Καρβάλιο ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε πολύ νεαρή ηλικία και η πρώτη του επαφή με την μπάλα ήταν στις ακαδημίες της Μπενφίκα. Εκεί έμεινε μέχρι 12 ετών και είχε την ευκαιρία να μάθει πολύ βασικά πράγματα για το ποδόσφαιρο, σε μια από τις καλύτερες ακαδημίες της Ευρώπης. Στη συνέχεια αποχώρησε από τη χώρα, καθώς οι δυσκολίες της ζωής ανάγκασαν τον πατέρα του να οδηγηθεί στη μετανάστευση και να ψάξει ένα καλύτερο μέλλον στην Αγγλία.

Το κεφάλαιο Γουέστ Χαμ

Γουέστ Χαμ

Στην αρχή της ζωής του στην Αγγλία, η μόνη του επαφή με το ποδόσφαιρο ήταν στον δρόμο και σε διάφορα μικρά γήπεδα που έπαιζε με φίλους του. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι, ένας συγγενής του παρατήρησε την ικανότητα του στο ποδόσφαιρο και αμέσως ενημέρωσε έναν γνωστό του, που εργαζόταν στο τμήμα σκάουτινγκ της Γουέστ Χαμ. Ο νεαρός πήγε να δοκιμαστεί στις ακαδημίες της ομάδας και επιλέχθηκε αμέσως.

Στα «Σφυριά» παρέμεινε για έξι χρόνια, έως τα 19 του και αγωνίστηκε μέχρι και την U23. Οι εμπειρίες του από την παρουσία σε έναν τέτοιο σύλλογο είναι πάρα πολλές, ενώ κατάφερε να δουλέψει και να γαλουχηθεί ποδοσφαιρικά σε άκρως επαγγελματικά πλαίσια.

Όταν έφτασε τα 19, τον ενημέρωσαν από την ομάδα πως θα έπρεπε να αγωνιστεί δανεικός σε μία πολύ χαμηλή κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου, κάτι που δεν του άρεσε. Εκτίμησε πως δεν θα ήταν καλό για την καριέρα του και ήθελε να μείνει στην ομάδα ή να πάει δανεικός σε υψηλότερη κατηγορία. Έτσι, δεν δέχθηκε την πρόταση δανεισμού και η ομάδα τον αποδέσμευσε. Ως εκ τούτου, έμεινε ελεύθερος και αποφάσισε να κυνηγήσει μόνος του το όνειρο.

Αρχικά πήγε σε ένα δοκιμαστικό που έγινε στο Λονδίνο, για ελεύθερους ποδοσφαιριστές, κάνοντας καλή εντύπωση. Στη συνέχεια τον προσέγγισε ένας μάνατζερ, ο οποίος του πρότεινε ένα πρότζεκτ στην Πολωνία. Το πλάνο ήταν να πάει την πρώτη χρονιά στην τέταρτη κατηγορία της χώρας και την επόμενη σεζόν να αγωνιστεί σε κάποια ομάδα υψηλότερης κατηγορίας. Ο Γουίλ διψούσε για την ευκαιρία του και έτσι δέχθηκε.

Ο ανέντιμος μάνατζερ και η Πολωνία

Στην Πολωνία αγωνίστηκε στην Λάντα Μπίλγκοραζ, σύλλογο που τότε βρισκόταν στην τέταρτη κατηγορία της χώρας. Εκεί συνάντησε μια ομάδα με πολύ φανατικούς οπαδούς, ενώ η πόλη ήταν μικρή και σε περίπτωση που ένας παίκτης δεν είχε καλή απόδοση, τότε ήταν πιθανό να έχει μπλεξίματα.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, οι ικανότητες του έκαναν την διαφορά από νωρίς και ξεχώριζε στο γήπεδο. Το πρόβλημα ήταν πως ο προπονητής του δεν τον επέλεγε σε μία συγκεκριμένη θέση, αλλά τον άλλαζε συνεχώς ώστε να καλύψει τα κενά της ομάδας.

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με δυσκολίες και ο μάνατζερ είχε εξαφανιστεί. Πάντως, η παρουσία του στο πρωτάθλημα δεν πέρασε απαρατήρητη κι έτσι μια ομάδα από την τρίτη κατηγορία της χώρας έκανε πρόταση για την απόκτηση του. Φαίνεται όμως πως ο Καρβάλιο… λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς ο πρόεδρος της Λάντα Μπίλγκοραζ είχε υψηλές απαιτήσεις και δεν ήταν διατεθειμένος να τον αφήσει να φύγει εύκολα από την ομάδα. Η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ κι έτσι ο παίκτης επέστρεψε απογοητευμένος στην Αγγλία.

Η περιπέτεια της Ασίας

Με την επιστροφή του στην Αγγλία επικοινώνησε μαζί του ένας νέος μάνατζερ από την Ασία, ο οποίος τον ενημέρωσε πως έχει επαφές με μια ομάδα από την πρώτη κατηγορία του Νεπάλ και θα του έφερνε σύντομα μια προσφορά με αρκετά χρήματα. Ο Γουίλ αν και δύσπιστος πλέον επέλεξε να μπει σε διαπραγματεύσεις και εν τέλει συμφώνησε.

Το κλίμα που αντίκρυσε εκεί ήταν αρκετά θετικό, ο σύλλογος λειτουργούσε σε επαγγελματικά πλαίσια και άρχισε να απολαμβάνει ξανά το ποδόσφαιρο. Το πρόβλημα ήταν πως ένα γραφειοκρατικό θέμα εμπόδιζε τη μεταγραφή του και έτσι, ενώ είχε ενταχθεί κανονικά στις προπονήσεις της ομάδας, δεν κατάφερε να γίνει και επίσημα παίκτης της. Έτσι, μετά από τρεις μήνες προσπαθειών επέστρεψε στην Αγγλία απογοητευμένος.

Η επιστροφή στην Αγγλία και το FA Cup

Στην δεύτερη επιστροφή του επέλεξε να παραμείνει και να αγωνιστεί στην Athletic Newham FC, μια ομάδα που βρισκόταν στις χαμηλές κατηγορίες της χώρας, με μεγαλύτερο επίτευγμα εκεί τη συμμετοχή του στο FA Cup. Σε αυτό το επίπεδο βέβαια ξεχώριζε αρκετά κι έτσι τον προσέγγισε ακόμη ένας μάνατζερ και του πρότεινε μια ομάδα στην τρίτη κατηγορία της Κροατίας. Βέβαια, μετά από όσα έζησε στο εξωτερικό δεν ήταν θετικός και απέρριψε την προσφορά.

Η προοπτική της Ελλάδας και ο Αστέρας Ιτέας

Το όνειρο του φυσικά δεν είχε σβήσει και ακόμα έψαχνε την ευκαιρία του. Σε μία συζήτηση με έναν συγγενή του που είχε παίξει στην Ελληνική Superleague 2, τον Carlos Dias, έμαθε πως στη χώρας μας ένας παίκτης με τα δικά του χαρακτηριστικά θα μπορούσε να διακριθεί κι έτσι του μπήκαν οι πρώτες ιδέες. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν επέλεξε τη βοήθεια ενός μάνατζερ, για ευνόητους λόγους και αναζήτησε μόνος του πιθανές επιλογές.

Ξεκίνησε λοιπόν να βλέπει τα social media διάφορων συλλόγων της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και του Αστέρα Ιτέας. Ένας άνθρωπος της ομάδας παρατήρησε πως ο Γουίλ είχε δει το προφίλ του συλλόγου και αμέσως τον προσέγγισε. Αφού επικοινώνησαν και οι άνθρωποι της ομάδας είδαν το βιογραφικό και κάποια βίντεο του τον κάλεσαν να δοκιμαστεί στην προετοιμασία.

Από τις πρώτες προπονήσεις του έκανε τη διαφορά, ενώ βρισκόταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Μάλιστα, στο πρώτο του φιλικό, με αντίπαλο τον Ναυπακτιακό Αστέρα (Γ’ Εθνική), είχε τόσο καλή απόδοση που με τη λήξη του αγώνα ολοκληρώθηκε και η μεταγραφή του.

Η σεζόν που μας πέρασε και το μέλλον

Τη φετινή σεζόν αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες του Αστέρα Ιτέας και κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Ενώ, εντυπωσιακά ήταν και τα στατιστικά του, καθώς σε 22 συμμετοχές κατάφερε να σκοράρει 5 γκολ και να μοιράσει 13 ασίστ. Μάλιστα, σε κάποια παιχνίδια της ομάδας έτυχε να τον παρατηρήσει ένας προπονητής που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Betsson Superleague 2 και ρώτησε τη διοίκηση του συλλόγου για τα στοιχεία του παίκτη.

Προφανώς και το να κάνει κάποιος ποδοσφαιριστής τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι έτοιμος για τις επαγγελματικές κατηγορίες, όμως ένας παίκτης με τα δικά του προσόντα, που κατάφερε να διακριθεί από την πρώτη του χρονιά στη χώρα μας, σίγουρα αξίζει μία ευκαιρία για να αποδείξει την αξία του.

Με την ολοκλήρωση της σεζόν επέστρεψε στην Αγγλία, όμως ήδη τον έχουν προσεγγίσει ομάδες της Γ’ Εθνικής και δεν είναι απίθανο να επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα.

Γουίλ Καρβάλιο: «Πιστεύω πως έχω τις ικανότητες να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα»

Γουίλ Καρβάλιο

Αναλυτικά τα όσα μας δήλωσε ο Γουίλ Καρβάλιο:

– Πως ήταν η εμπειρία σου στις ακαδημίες της Γουέστ Χαμ;

– Η εμπειρία μου στις ακαδημίες της West Ham United ήταν πραγματικά όμορφη! Έμαθα πολλά για το ποδόσφαιρο εκεί, καθώς επίσης και για τη ζωή μου εκτός γηπέδων. Για παράδειγμα, το πώς να είμαι σωματικά έτοιμος για τα παιχνίδια της ομάδας και το πώς να προετοιμάζομαι ψυχολογικά πριν από τα παιχνίδια.

– Έχεις υπάρξει συμπαίκτης με ποδοσφαιριστές που κατάφεραν να γίνουν επαγγελματίες;

– Ναι, έχω φίλους που παίζουν ποδόσφαιρο επαγγελματικά αυτή τη στιγμή. Ήμουν συμπαίκτης με τον Florentino Luis της Benfica και τον Mesaque Dju, που φέτος αγωνιζόταν στον ΟΦΗ. Ήμασταν και με τους δύο συμπαίκτες στις ακαδημίες της Benfica, από τις οποίες ξεκίνησα την πορεία μου στο ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία.

– Έχεις βλέψεις να αγωνιστείς σε υψηλότερες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου;

– Θέλω να παίξω επαγγελματικά ποδόσφαιρο στην Ελλάδα! Πιστεύω πως μπορώ να φτάσω σε αυτό το επίπεδο, αρκεί να βρεθεί κάποιος να ανοίξει μια πόρτα σε έναν από τους επαγγελματικούς συλλόγους της χώρας. Πιστεύω ότι έχω τις ικανότητες να τα καταφέρω, αρκεί να μου δώσει κάποιος την ευκαιρία να δείξω τι αξίζω.

– Ποια θεωρείς πως είναι τα δυνατότερα σου σημεία;

– Πιστεύω ότι τα καλύτερα χαρακτηριστικά μου είναι στο «ένας εναντίον ενός», καθώς επίσης και στο να παίζω στην επίθεση. Οι προπονητές μου με έχουν χαρακτηρίσει ως γρήγορο, αθλητικό και πολύ δυνατό.

– Τι θα πρότεινες στους νέους ποδοσφαιριστές που επιθυμούν να γίνουν επαγγελματίες, ώστε να μην γίνουν θύματα ανέντιμων μάνατζερ όπως συνέβη σε εσένα;

– Η συμβουλή μου ως θύμα, σε κάποιον που θέλει να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι το να μην εμπιστεύεται κανέναν που θα του πει «έχω επαφή με αυτή την ομάδα, θα δώσουμε κάποια χρήματα για να σε πάρουν αρχικά και μετά όλα θα είναι καλύτερα». Οι περισσότεροι από αυτούς ενδιαφέρονται μόνο για το πως θα βγάλουν χρήματα για τον εαυτό τους. Δεν ενδιαφέρονται για τον προγραμματισμό της ομάδας ή τις φιλοδοξίες σου.

Τα προσπερνούν όλα και θέλουν απλώς τα χρήματα που τους αναλογούν. Επίσης, προσοχή με τα συμβόλαια των ατζέντηδων που θα υπογράψετε! Διαβάστε το συμβόλαιο που θα σας προτείνουν όσες φορές χρειαστεί, για τυχόν ελλείψεις ή αστοχίες και προπαντός συμβουλευτείτε την οικογένεια σας. Οι συμβουλές των συγγενών είναι πάντα χρήσιμες.

– Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη εμπειρία σου, από την μέχρι τώρα καριέρα σου στο ποδόσφαιρο;

– Η ωραιότερη εμπειρία μου μέχρι στιγμής, ήταν η παρουσία μου στη West Ham. Όπως είπα και πριν, εκεί έμαθα πολλά για το ποδόσφαιρο συνολικά, το πώς να νιώθω άνετος σε ένα μεγάλο παιχνίδι, πώς να είμαι υπομονετικός και πως να κερδίζω τη θέση μου στην πρώτη ενδεκάδα.

Η χειρότερη μου εμπειρία, ήταν στην Πολωνία. Εκεί με συμπαθήσαν αρκετοί άνθρωποι, αλλά είχα σημαντικό πρόβλημα με τον προπονητή. Επέλεγε συνεχώς να με αλλάζει θέση μέσα στο γήπεδο, γεγονός που δεν μου επέτρεπε να προσαρμοστώ σε κάποιο συγκεκριμένο ρόλο. Ακόμη, δεν μου άρεσε που οι Πολωνοί παίκτες ασκούσαν μεγάλη επιρροή στον προπονητή σχετικά με τις επιλογές του.

Μοιράσου το:

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όμως πλέον κατοικώ στη Θεσσαλονίκη. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στη νομική και εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος. Παράλληλα βρίσκομαι στο Betmarket.gr και στην ραδιοφωνική εκπομπή «Football Factory» του City 106.1. Η δημοσιογραφία ήταν πάντα ο κρυφός μου πόθος και πλέον, μέσω του DREAM ON-line, έχω την ευκαιρία να μοιράζομαι τις σκέψεις και τις απόψεις μου.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα