Έρευνα ΙΕΛΚΑ: η Ελλάδα πρωτοστατεί στις χαμηλές τιμές στα σουπερμάρκετ

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα και το 2024. Οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών σε καθημερινά προϊόντα δυσκολεύει σημαντικά την κάλυψη των βασικών αναγκών των νοικοκυριών. Αυτό το ζήτημα απασχολεί αρκετά την ελληνική κυβέρνηση, αν κρίνουμε από τις προσπάθειες που κάνει για να βελτιώσει την τρέχουσα κατάσταση, αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες των Ελλήνων πολιτών.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) οι τιμές του τυπικού ελληνικού «καλαθιού» είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε και μία μικρή μείωση στο κόστος του ελληνικού «καλαθιού» τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023. 

Οι χώρες με τις οποίες έγινε η σύγκριση είναι οι εξής: Ισπανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία. Τα προϊόντα που συγκρίθηκαν ήταν συνολικά 44 και μερικά από αυτά ήταν: αλεύρι, γάλα, απορρυπαντικό πιάτων κτλ (υπάρχει αναλυτικός πίνακας στο τέλος).

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει ότι μόνο η Πορτογαλία έχει φθηνότερο «καλάθι» από την Ελλάδα, με τις υπόλοιπες χώρες να έχουν αρκετά ακριβότερο. (πίνακας 1)

Από τον παραπάνω πίνακα παίρνουμε, όμως, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο. Ο υψηλός ΦΠΑ που υπάρχει στην Ελλάδα μικραίνει σημαντικά την απόσταση των άλλων χωρών από την Ελλάδα. Στην Ελλάδα ο ΦΠΑ είναι 13%. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%).

Ακόμα, επιπλέον σύγκριση μεταξύ των «καλαθιών» του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2023 μας δείχνει ότι στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Ιταλία παρατηρήθηκε μία πτώση του «καλαθιού» των νοικοκυριών. Αντίθετα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση των τιμών των προϊόντων.  (πίνακας 2)

ΙΕΛΚΑ

Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ που εξετάστηκαν στην παρούσα έρευνα ήταν οι εξής: 

  • Ελλάδα: Σκλαβενίτης, ΑΒ, My Market, Μασούτης και Market In
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Morrisons, ASDA, Sainsbury’s, Coop, Ocado και TESCO
  • Ισπανία: Carrefour, Marcadona, Caprabo, Condis, Dia, Eroski, SoySuper και Alcampo
  • Ιταλία: CosiComodo, emiDrive, Pim Spesa, Agora, Everli, HeyConad, easyCoop
  • Πορτογαλία: continente, MiniPreco, Auchan και Spar
  • Γαλλία: monoprix plus, Carrefour, super U, Auchan και Aldi

 

Βέβαια, μπορεί στην Ελλάδα να παρατηρείται ένα από τα χαμηλότερα «καλάθια» νοικοκυριών, όμως, η σύγκριση αυτή δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την υπάρχουσα κατάσταση. Οι χαμηλοί ελληνικοί μισθοί εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες «αναιρούν» τις χαμηλές τιμές που υπάρχουν στα σουπερμάρκετ και συνεχίζουν να προβληματίζουν την ελληνική κοινωνία.

Homepage

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Βρίσκομαι στο τελευταίο έτος της Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και ανυπομονώ για την ολοκλήρωση των φοιτητικών μου υποχρεώσεων. Τον περιορισμένο ελεύθερό μου χρόνο τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ξένες σειρές και βλέποντας αθλητικά δρώμενα. Tο DREAM ON-line είναι μία ιστοσελίδα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα