Στις μέρες μας, τα social media έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα. Εκατομμύρια χρήστες, δισεκατομμύρια posts και likes. Ειδικά τον καιρό της πανδημίας, εφαρμογές όπως το TikTok και το Instagram είχαν πολλή απήχηση, την οποία διατηρούν ακόμη, αφού θεωρείται πολύ σημαντικό να είσαι ενεργός στα social media και να έχεις ένα ελκυστικό προφίλ. Μάλιστα, αν σε ρωτήσουν αν έχεις Instagram ή TikTok και η απάντησή σου είναι αρνητική, είναι πολύ πιθανό να σε κοιτάξουν περίεργα, με ένα βλέμμα γεμάτο απορία.
Βέβαια, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα social media έχουν βοηθήσει στην πληροφόρηση, την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, την ανάδειξη νέων ταλέντων και σε πολλά άλλα, λόγω της ταχύτητας και της εύκολης πρόσβασης. Όμως, όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και τα social media, εκτός από θετική, έχουν και αρνητική πλευρά.
Ζούμε σε μια εποχή όπου είναι πολύ εύκολο να συνομιλήσουμε, να φλερτάρουμε, να σχολιάσουμε, να κριτικάρουμε κάποιον ή κάτι σε τέτοιες πλατφόρμες. Πέρα από το γεγονός ότι η διά ζώσης επικοινωνία περνάει σε δεύτερη μοίρα, υπάρχει και μια ακόμη ανησυχία. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον τρόπο που αρκετοί άνθρωποι εκφράζουν τη γνώμη τους πίσω από την οθόνη.
Είναι φυσικό να μην μας αρέσουν όλες οι δημοσιεύσεις που βλέπουμε καθημερινά και σίγουρα έχουμε το δικαίωμα να εκφράσουμε τη γνώμη μας αφήνοντας κάποιο σχόλιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε βασικές αξίες, όπως η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια, όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον άλλον.
Υπάρχουν όμως αρκετοί, οι οποίοι δεν υπολογίζουν τίποτα από αυτά και σχολιάζουν αρνητικά με εντελώς προσβλητικό τρόπο. Συνήθως τέτοια άσχημα σχόλια βρίσκονται κάτω από δημοσιεύσεις ανθρώπων με κάποια διαφορετικότητα, όπως μια κοπέλα με παραπανίσια κιλά ή ένα θηλυπρεπές αγόρι.
Προσωπικά, έχω βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση, έχω απογοητευτεί, έχω εκνευριστεί. Κάθε φορά αναρωτιέμαι, πώς μπορεί να αισθάνεται εκείνο το αγόρι που απλώς χορεύει στο δωμάτιό του, εκείνη η κοπέλα που φόρεσε το μαγιό της και πήγε στην παραλία, όταν διαβάζει σχόλια όπως «αίσχος», «τζάμπα κέρναγε ο πατέρας σου στα καφενεία», «φάλαινα» και ακόμη πιο ακραία, όπως «ψόφα», «καρκίνο» και δυστυχώς, πολλά άλλα.
Όσο και να έχουμε προοδεύσει σαν κοινωνία, αυτό είναι ένα αγκάθι, ένα πρόβλημα που μπορεί και να μην διορθωθεί ποτέ, καθώς πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν την άσχημη κριτική, ψάχνοντας τρόπο να τραβήξουν την προσοχή ή καλύπτοντας ίσως δικές τους αδυναμίες και ιδιαιτερότητες.
Μπαίνοντας για λίγο στη θέση των ανθρώπων που δέχονται τέτοια σχόλια, καταλαβαίνουμε πως δεν είναι καθόλου εύκολο να έρχεσαι αντιμέτωπος με κάτι τέτοιο, και πως ούτε να τα αγνοήσεις μπορείς, αλλά ούτε και να απαντήσεις ανάλογα, καθώς έτσι απλώς μεγαλώνεις την πληγή.
Πιστεύω πως η πληγή θα επουλωθεί έστω και λίγο, αν σταματήσουμε να αδιαφορούμε μπροστά σε αυτήν την παθογένεια, αν δεν το θεωρούμε πράγμα μη αναστρέψιμο ή φυσιολογικό. Πάντα με ευγένεια και με γνώμονα το κοινό καλό, πιστεύω πως πρέπει να αντιδράμε σε ό,τι μας προκαλεί δυσφορία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά.
Ας αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ελεύθερη έκφραση, χωρίς όμως να προσβάλουμε την αξιοπρέπεια του άλλου!