Δημόσια vs Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Το Χρονικό

Το άρθρο 16 του Συντάγματος όπως αυτό θεσπίστηκε το 1975, ορίζει πως η παιδεία αποτελεί «βασική αποστολή του Κράτους» (παρ. 2). Προβλέπει ότι η ανώτατη εκπαίδευση «παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου» (παρ. 5). Επίσης, τους απονέμει «πλήρη αυτοδιοίκηση» (παρ. 5). Εντούτοις, θέτει τα ιδρύματα «υπό την εποπτεία του Κράτους» και αναγνωρίζει στους καθηγητές τους την ιδιότητα του «δημόσιου λειτουργού» (παρ. 6).

Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για τον τρόπο οργάνωσης της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα εντάθηκε για δύο λόγους. Πρώτον, διότι οι πόροι για την παιδεία συρρικνώνονται συνεχώς (και) λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα ελληνικά ΑΕΙ σταδιακά υποστελεχώνονται με τη μη αντικατάσταση του ακαδημαϊκού προσωπικού το οποίο συνταξιοδοτείται. Τα κονδύλια για έρευνα, υποδομές και διοικητικό προσωπικό συνεχώς συρρικνώνονται.

Το Νομοσχέδιο

Ύστερα από πολλά χρόνια συζητήσεων και διαφωνιών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να φέρει στη Βουλή για δημόσια διαβούλευση και ψήφιση, το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην χώρα μας.

Τα πανεπιστήμια αυτά θα είναι μη κρατικά και δε θα χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Κράτος όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερακάκης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης του στον Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΙ, το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των πανεπιστημίων θα το ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτερης Εκπαίδευσης και θα είναι πολύ αυστηρό.

Εξίσου αυστηρά θα είναι και τα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών σε αυτά τα πανεπιστήμια διότι το ξένο πανεπιστήμιο που θα έρθει να επενδύσει στη χώρα και να δημιουργήσει ένα παράρτημα, θα θέλει να είναι και ταυτόχρονα επιλεκτικό και προσεκτικό στην επιλογή των φοιτητών τους ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την καλή τους φήμη.

Πηγή: Ant1

Συνεχίζει, αναφέροντας ότι η παρουσία ξένων πανεπιστημίων θα ωθήσει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια στην εξωστρέφεια τους αλλά και στην επιπλέον χρηματοδότηση τους αφού συνεργαστούν με τα ιδιωτικά ώστε να δημιουργήσουν ένα σωστό και ομαλό πλαίσιο λειτουργίας αλλά και να μπορέσουν και οι δύο πλευρές να δώσουν ευκαιρίες σπουδών στους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα αλλά δεν το καταφέρνουν.

Οι Αντιδράσεις

Θέση για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πήραν και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, τα οποία υποδεικνύουν την πρωταρχική ανάγκη οικονομικής υποστήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων με στόχο την αναβάθμιση τους, ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιρροή από την έλευση των ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Από τα τρία μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ, μόνο το ΠΑΣΟΚ κλίνει προς την ψήφιση του νομοσχεδίου υπό όρους, ενώ τα άλλα δύο κόμματα είναι αρνητικά καθώς υποστηρίζουν ότι με την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μειωθεί η αξία των δημοσίων και θα εξαρτάται η φοίτηση ενός παιδιού από την οικονομική κατάσταση της οικογένειας.

πανεπιστήμια
Πηγή: Το Πρώτο Θέμα

Τα υπόλοιπα τέσσερα μικρότερα κόμματα δεν έχουν πάρει σαφή θέση και αναμένεται η τοποθέτηση τους κατά την συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος των ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι να προσελκύσει φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οικονομικά σε δίδακτρα, αν και όχι σε υπερβολικά υψηλά ποσά, και παρουσιάζουν μέτρια επίδοση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Είναι πιθανό πολλοί από αυτούς να αμφισβητήσουν τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές, επιλέγοντας να εισέλθουν άμεσα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η επιπρόσθετη αξία θα είναι η δυνατότητα να επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους, κάτι που αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό και δεν θα υπόκεινται στον περιορισμό των λίγων βαθμών στις Πανελλαδικές που τους εμπόδισαν να εισαχθούν στη σχολή της επιλογής τους. Για τους κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το οικονομικό βάρος θα κυμαίνεται περίπου στα επίπεδα των σπουδών σε άλλες πόλεις. Για τις οικογένειες της υπόλοιπης Ελλάδας, το κόστος των διδάκτρων θα προστίθεται στα έξοδα διαβίωσης σε άλλη πόλη, αντιμετωπίζοντας μεγαλύτερες προκλήσεις.

Όπως και να έχει η έλευση των ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων θα φέρει αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και θα φανεί αν τα δημόσια με τη βοήθεια του κράτους θα μπορέσουν να σταθούν στο ύψος τους και να αποτελούν την επιλογή των φοιτητών χωρίς τη σκέψη ότι τα πτυχία τους θα είναι κατώτερα από εκείνα των φοιτητών των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Μοιράσου το:

Γιώργος Μηλιάς

Γιώργος Μηλιάς

Το φοιτητικό μου ταξίδι ξεκινά στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και συνέχισα επιλέγοντας ως μεταπτυχιακό την Πολιτική Ανάλυση. Αυτομάτως η πολιτική και η επικαιρότητα γενικότερα ήταν κάτι που με απασχόλησε, καθώς είναι και το αντικείμενο μου, συνδυάζοντας τον γραπτό λόγο και τη συγγραφή άρθρων ώστε να ξεκινήσω το επαγγελματικό μου ταξίδι ως Πολιτικός Αναλυτής. Τα ενδιαφέροντα μου όμως δεν είναι μόνο η πολιτική, αλλά και η έρευνα, τα podcasts, η τεχνολογία, τα ταξίδια και το φαγητό. Στο DREAM ON-line μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας και να συνεργαστώ με άλλα άτομα της ηλικίας μου που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με μένα.

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα