Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ: τι να περιμένουν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού από τον Ισπανό προπονητή

Τη χαμένη του σταθερότητα ψάχνει ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός μετά το σύντομο και ανεπιτυχές πέρασμα του Καρβαλιάλ, φέρνοντας έναν ακόμα προπονητή από την Ιβηρική χερσόνησο, τον Μεντιλιμπάρ. Η διάρκεια του συμβολαίου που υπογράφηκε δεν είναι ακόμα γνωστή, όμως όλα θα κριθούν εντός των αγωνιστικών γραμμών. Η απόσταση του Ολυμπιακού από την κορυφή δεν είναι μεγάλη και οι ιθύνοντες εναποθέτουν την τύχη της ομάδας σε έναν έμπειρο προπονητή που βγαίνει για πρώτη φορά από την Ισπανία, με ό,τι κινδύνους μπορεί να εμπεριέχει μία τέτοια απόφαση. 

 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ

Ο Μεντιλιμπάρ μετά τη σύντομη και όχι ιδιαίτερα σημαντική ποδοσφαιρική καριέρα στα ισπανικά γήπεδα στράφηκε στην προπονητική, αναλαμβάνοντας αρχικά την ομάδα νέων της Αθλέτικ Μπιλμπάο τη σεζόν 1996-1997. Έκτοτε, έχει προπονήσει τις εξής ομάδες: Μπασκόνια (1997-1999 και 2000-2001), Αθλέτικ Μπιλμπάο (1999-2000 και 2005), Αουρέρα (2001-2002), Λανθαρότε (2002-2004), Έιμπαρ (2004-2005 και 2015-2021), Βαγιαδολίδ (2006-2010), Οσασούνα (2011-2013), Λεβάντε (2014), Αλαβές (2021-2022) και Σεβίλλη (2023). Από τον Οκτώβριο του 2023 βρισκόταν σε αναζήτηση του επόμενου προπονητικού του σταθμού και τον βρήκε στον Ολυμπιακό.

Μέχρι να πάρει την ευκαιρία στην πρώτη ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο Μεντιλιμπάρ βρισκόταν κάπου μεταξύ 2ης και 3ης κατηγορίας του ισπανικού πρωταθλήματος. Το όνομά του το έχτισε κυρίως στην εξαετία με την Έιμπαρ, όπου βίωσε και άνοδο και υποβιβασμό. Παρόλα τα σκαμπανεβάσματα στην προπονητική του καριέρα, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ένας αρκετά αξιόλογος προπονητής στην Ισπανία με μία ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία. Σαν σύστημα προτιμάει το 4-2-3-1, κάτι που βολεύει αρκετά τον Ολυμπιακό που γνωρίζει πολύ καλά τις απαιτήσεις αυτού του συστήματος.

Από τη σεζόν 2001-2002 και ύστερα έχει συμμετάσχει σε 562 αγώνες, με τον μέσο όρο συγκομιδής βαθμών να είναι σχετικά χαμηλός, ειδικά στα τελευταία έτη. Όμως, μόνο η Σεβίλλη είχε τη δυναμική να μαζεύει συστηματικά βαθμούς στην κορυφαία κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

Πηγή: koinoniki.gr

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Κατοχή

Οι ομάδες του Μεντιλιμπάρ είναι κάπως συντηρητικές όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι. Ο Ισπανός προπονητής είναι παλαιάς κοπής και δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στους αντιπάλους του να βγουν σε αντεπιθέσεις. Για τον λόγο αυτό, δεν επιθυμεί τις πάσες που έχουν μεγάλη δόση ρίσκου, προτιμώντας να «δοκιμάσει» το αντίπαλο μπλοκ με γρήγορες αλλά ασφαλείς αλλαγές πλευράς. Αυτές οι μετατοπίσεις προσφέρουν στην ομάδα του χώρο για να τον εκμεταλλευτεί, ενώ ταυτόχρονα δεν ρισκάρει, δίνοντας την αίσθηση μιας στιβαρής άμυνας. 

Ένας ακόμα τρόπος διάσπασης της αντίπαλης πίεσης είναι και οι μακρινές μπαλιές των αμυντικών, πετυχαίνοντας δύο σημαντικά πράγματα: την αποφυγή λαθών σε κομβικά σημεία του γηπέδου και τη γρήγορη δημιουργία απειλής μπροστά από το αντίπαλο τέρμα. Για τον Μεντιλιμπάρ ο σέντερ φορ είναι αρκετά σημαντικός στον τρόπο παιχνιδιού του, για αυτό και αναζητά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε αυτόν: ταχύτητα, οξυδέρκεια, καλή πρώτη επαφή και καλές επιλογές.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

Όταν η μπάλα φτάσει κοντά στην αντίπαλη περιοχή με build-up, ο τρόπος δημιουργίας διαφέρει ανάλογα τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του. Δίνει μεγάλη βάση στους μπακ και τους εξτρέμ, καθώς αρέσκεται να επιτίθεται από τις πλευρές. Όταν οι ομάδες του αγωνίζονται με παίκτες που έχουν ίδια πλευρά και ίδιο πόδι προτιμά τα γεμίσματα στην περιοχή. 

«Αν κάνω 15 σέντρες στη μεγάλη περιοχή, ξέρω ότι δε θα τις τελειώσω όλες, ίσως ολοκληρώσω μόνο τις 4 από αυτές. Αλλά αν από τις 11 άστοχες σέντρες κερδίσω το ριμπάουντ σε 7 από αυτές, πιέζοντας ψηλά, τότε θα έχω επιτύχει σε 11 από τις 15 επιθέσεις μου». 

Αν οι εξτρέμ και τα μπακ παίζουν με αντίθετο πόδι, η προσέγγιση του Μεντιλιμπάρ αλλάζει. Σε αυτήν την περίπτωση, η επίθεση των ομάδων του γίνεται αρκετά πιο συντηρητική, αποφεύγοντας το γρήγορο παιχνίδι. 

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιθετικοί μέσοι σπάνια πατούν περιοχή, και όταν το κάνουν το κάνουν με δισταγμό. Αυτό γίνεται για να διατηρήσει η ομάδα τη συνοχή της σε περίπτωση αντεπιθέσεων.

Ένα ακόμα τρικ του Ισπανού προπονητή είναι η υπερφόρτωση μία εκ των δύο πλευρών, σε φάση επίθεσης. Οι παίκτες του μπορούν να αλλάξουν θέσεις και να μπερδέψουν την αντίπαλη άμυνα, βγάζοντας τους αμυντικούς εκτός θέσης. Συνήθως, ο επιθετικός μέσος είναι διορατικός για να μπορεί να εντοπίσει και να εκμεταλλευτεί αυτά τα κενά. Ο Φορτούνης αναμένεται να αναλάβει μεγάλο μέρος αυτών των κάθετων μπαλιών, με τη μεγάλη ποιότητα που διαθέτει.

Πηγή: tanea.gr

Τέλος, οι παίκτες του Μεντιλιμπάρ είναι αρκετά κινητικοί και χωρίς τη μπάλα, δημιουργώντας προβλήματα στο μαρκάρισμα τους από την αντίπαλη άμυνα. Η καλή αντοχή και η οξύνεια είναι δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά για κάθε ομάδα του.

 

ΑΜΥΝΑ

Στο αμυντικό κομμάτι ο Μεντιλιμπάρ είναι αρκετά ευέλικτος. Σαν βασική επιλογή έχει το έντονο πρέσινγκ και την προσπάθεια για γρήγορη ανάκτηση της μπάλας ψηλά στο γήπεδο. Όμως, ειδικά με την Έιμπαρ, έχει δείξει ότι μπορεί να στήσει την ομάδα του, ώστε να μείνει πίσω από την μπάλα και να αμυνθεί πιο παθητικά. 

«Μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, που πάντα επιδιώκει να επιτεθεί και παίζεται στο αντίθετο μισό του γηπέδου»

Στο επιθετικό πρέσινγκ που εφαρμόζει, όταν η μπάλα βρίσκεται στον κεντρικό αμυντικό που δεν πιέζει ο φορ, βγαίνει ο πιο κοντινός μέσος για να τον πιέσει. Από πίσω του, τα χαφ τρέχουν να καλύψουν τις κάθετες πάσες, οδηγώντας τον αμυντικό, είτε σε μακρινή πάσα είτε σε πάσα προς το πλάι. 

Πολλές φορές βλέπουμε ομάδες του Μεντιλιμπάρ να αμύνονται σε 4-4-2 ή ακόμα και σε 3-5-2, φέρνοντας ως τρίτο στόπερ τον αμυντικό μέσο. 

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε στην αμυντική του προσέγγιση στη Σεβίλλη ήταν η μεγάλη απόσταση μεταξύ των γραμμών στην προσπάθεια για επιθετικό πρέσινγκ, καθώς οι αμυντικοί ήταν αρκετά βυθισμένοι, ενώ οι επιθετικοί πίεζαν ψηλά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά κενά για να τα εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοι. 

 

ΤΡΑΝΖΙΣΙΟΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Οι ομάδες του Μεντιλιμπάρ προσπαθούν αρκετά συχνά να επιτεθούν στο τρανζίσιον. Αυτό δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες για την ομάδα του, αλλά και για τους αντιπάλους. Τα παιχνίδια με αυτόν ως προπονητή, ειδικά στη Σεβίλλη, μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως χαοτικά, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω και τις ευκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη.

«Εάν μία φάση καταλήξει σε γκολ, δε με νοιάζει εάν έγιναν 3 ή 16 επαφές. Δεν είμαι ενάντια σε τίποτα στο ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που προτιμώ σε σχέση με άλλους. Δε θέλω να παίρνω πολλά ρίσκα κοντά στην περιοχή μου αλλά το να το κάνω αυτό στον αντίπαλό μου (σ.σ. να τον αναγκάσω να ρισκάρει κοντά στην περιοχή του) είναι κάτι που πάντα ήθελα».

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (στη Σεβίλλη)

Μεντιλιμπάρ
Πηγή: diariodecadiz.es

Ο Μεντιλιμπάρ πέρα από την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ στη Σεβίλλη δεν έχει να επιδείξει πολλά πράγματα. Σε 30 ματς είχε μόνο 11 νίκες, ενώ η ομάδα του δεχόταν σχετικά εύκολα γκολ. Κοιτάζοντας τα ισπανικά μέσα, τα μεγαλύτερα θέματα της Σεβίλλης υπό την καθοδήγησή του ήταν:

  • Η ακρίβεια στις πάσες
  • Οι επιλογές πασών
  • Η έλλειψη επικοινωνίας
  • Η μεγάλη απόσταση που έπρεπε να καλύψουν οι μέσοι και αμυντικοί όταν το επιθετικό πρέσινγκ αποτύγχανε
  • Το timing των ενεργειών στο επιθετικό τρίτο

 

Ο Μεντιλιμπάρ έρχεται στον Ολυμπιακό με μεγάλες περγαμηνές, καθώς πριν από λίγους μήνες κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ με τη Σεβίλλη. Αυτό, όμως, ήταν μόλις το δεύτερο τρόπαιο στην καριέρα του – το άλλο ήρθε τη σεζόν 2006-2007 όταν με τη Βαγιαδολίδ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Σεγούντα Ντιβιζιόν. Η προσαρμογή του σε ένα ξένο και διαφορετικό πρωτάθλημα είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ωστόσο, ήρθε η ώρα για τον Ολυμπιακό να αποκτήσει μία σταθερότητα στο κομμάτι του προπονητή, μία σταθερότητα που είναι μεταδοτική και στο υπόλοιπο τμήμα της ομάδας.

Μοιράσου το:

Φίλιππος Κορνάρος

Φίλιππος Κορνάρος

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στην Πάτρα. Τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας αθλητικά δρώμενα και βλέποντας ταινίες και σειρές. Tο DREAM ON-line είναι μία πλατφόρμα που μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω ορισμένους από τους προβληματισμούς μου. Η πλειοψηφία των κείμενων που γράφω απευθύνονται σε ένα αθλητικό κοινό, αλλά ανά περιόδους ακουμπώ και άλλους τομείς της καθημερινότητας.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα