28 Οκτωβρίου 2020
Με τους αριθμούς των κρουσμάτων του κορωνοϊού να είναι ιδιαίτερα ψηλοί –για τα ελληνικά πάντα δεδομένα-, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δυστυχώς αψηφά τον κίνδυνο που ενέχει η μετάδοση του ιού, με αποτέλεσμα να παρακολουθούμε συνεχώς εικόνες συνωστισμού. Εικόνες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν έχουν θέση σε μια τέτοια εποχή, για οποιοδήποτε γεγονός, κάτι το οποίο πρέπει ασφαλώς να διασαφηνιστεί.
Τελευταία αφορμή για τέτοιο γεγονός στάθηκαν οι προχθεσινές (26/10) εικόνες από την εκκλησιαστική λειτουργία για τον εορτασμό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, του Αγίου Δημητρίου. Παρατήρησα με μεγάλη θλίψη τις εικόνες συνωστισμού της Δευτέρας σε πρωινή εκπομπή ενός πολύ γνωστού τηλεοπτικού καναλιού. Με ακόμη μεγαλύτερη θλίψη παρατήρησα την επιδεικτική αδιαφορία μεγάλου μέρους των ανθρώπων, οι οποίοι προσήλθαν στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Άνθρωποι, οι οποίοι αγνοούσαν τα πάντα και μεταξύ άλλων και το νέο μέτρο, το οποίο θεσπίστηκε από την κυβέρνηση και αφορά βέβαια την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Εικόνες, οι οποίες προκαλούν έντονο θυμό διαδραματίστηκαν και στα γνωστά πάρτι τα οποία διοργανώθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχουν λάβει το φως το δημοσιότητας πολλά βίντεο, τα οποία απεικονίζουν στιγμιότυπα από τα εν λόγω πάρτι, τα οποία προκαλούν εύλογα την απορία, για το πόσο ψηλά θα κυμανθεί τις επόμενες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων.
Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο στάθηκε η έντονη κριτική, η οποία ασκήθηκε στο νεανικό σύνολο της πόλης με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων –ιδίως στη Θεσσαλονίκη- αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη τη χώρα. Επωμίστηκαν κατά κάποιον τρόπο δηλαδή οι νέοι όλο το μερίδιο ευθύνης για την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων.
Σίγουρα, εικόνες σαν αυτές από τα πανεπιστήμια δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτήν την περίοδο. Είναι κάτι οξύμωρο. Εν καιρώ πανδημίας δηλαδή, να γίνονται πάρτυ 1.500 ατόμων. Αλλά με συγχωρείτε, πως ασκείται τόση έντονη κριτική στους νέους και δεν ασκείται και στο υπόλοιπο σύνολο; Για ποιον λόγο δηλαδή να επιτρέπονται συγκεκριμένες εικόνες συνωστισμού και άλλες όχι;
Ποιο είναι το σωστό; Να μην επιτρέπεται φυσικά κανένα φαινόμενο συνωστισμού. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται με την ίδια ευκολία σε όλους τους χώρους και αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να το ξέρει. Γι’ αυτόν τον λόγο ας θυσιάσουμε όλοι μας για κάποιο καιρό ακόμη τις οποιεσδήποτε ανάγκες μας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε ξανά μια κανονική ζωή. Από μέρους μας τουλάχιστον, να έχουμε κάνει αυτό που μπορέσαμε. Το μπαλάκι μετά θα πεταχτεί αλλού…
Γράφει ο Γιάννης Κατσίκης