Πριν λίγες μέρες, το DREAM ON-line είχε την χαρά να συναντηθεί με την ομάδα που στελεχώνει το Ancient Guardians, δηλαδή τη φετινή εικονική επιχείρηση των Εκπαιδευτηρίων E. Μαντουλίδη. Οι εκπρόσωποι της ομάδας, μας μίλησαν μεταξύ άλλων, για την εφαρμογή τους, για τη συνεργασία τους με φορείς, αλλά και την ιδέα που δημιούργησε τη φετινή τους Εικονική Επιχείρηση.
– Καλησπέρα παιδιά! Πείτε μας ποιο είναι το αντικείμενο της φετινής σας Εικονικής Επιχείρησης!
– Η Εικονική μας Επιχείρηση ονομάζεται Ancient Guardians και αντικείμενο της είναι η ανάδειξη μικρών και μεγάλων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημείων, είτε αυτά είναι τοπόσημα, είτε είναι συλλογές. Σκοπός μας είναι να αναδειχθούν μικρά και άγνωστα στο ευρύ κοινό, αρχαιολογικά στοιχεία που έχει κάθε χώρος και η μικρή ιστορία που τα περιβάλλουν.
– Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
– Μετά από πολλές συναντήσεις που έκανε η ομάδα μας, παρατήρησε μερικά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα σχετικά με τα μνημεία μας.
– Ποια είναι τα προβλήματα που ανακαλύψατε; Είναι πολλά και δεν είναι ευρέως γνωστά…
– Ακριβώς, υπάρχουν πολλά μνημεία που είναι παραμελημένα και δεν συντηρούνται. Επικοινωνήσαμε λοιπόν με ειδικούς πάνω στο αντικείμενο και μας ενέπνευσαν να καταλήξουμε σε αυτήν την ιδέα. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, προμοτάρει πολλά (αλλά συγκεκριμένα) μνημεία σε κάθε πόλη και αφήνει κάποια άλλα σε δεύτερη μοίρα. Για παράδειγμα, στην Θεσσαλονίκη, όλοι γνωρίζουν τον Λευκό Πύργο και την Ροντόντα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν το γεφύρι του Χορτιάτη, το παλιό υδραγωγείο. Πολλές φορές ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν τα μνημεία της περιοχής τους.
– Άρα ο σκοπός σας είναι να αναδειχθούν στο κοινό μερικά μνημεία που δεν γνωρίζουμε;
– Ακριβώς, ο στόχος μας είναι, να κοινοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες μεταξύ της μαθητικής κοινότητας σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα δίκτυο που θα δίνει την δυνατότητα να γίνει μια συστηματική καταγραφή, να ανταλλάσσονται πληροφορίες και να παρακολουθείται η κατάσταση των μνημείων αυτών.
– Πολύ σημαντικό αυτό, έχετε λοιπόν μια σπουδαία αποστολή!
– Εμείς ως ομάδα έχουμε την αποστολή να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία και να τα προστατέψουμε αυτήν την άγνωστη ή υποβαθμισμένη κληρονομιά, και παράλληλα να αφυπνίσουμε τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη.
– Μιλήστε μας για την εφαρμογή που δημιουργήσατε.
– Δημιουργήσαμε ένα app, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε διαφορετικών βαθμίδων χρήστες (δωρεάν και επί πληρωμή) να αλληλοεπιδρούν σε έναν ψηφιακό χώρο, στον οποίο θα παράγεται υψηλής (ποιοτικής και επιστημονικής) αξίας περιεχόμενο για τους
χαμένους θησαυρούς της πατρίδας μας. Η εφαρμογή θα επιτρέπει να «συναντηθούν» αρχαιολόγοι, τεχνικοί και επιστήμονες για να ανταλλάσουν απόψεις, να σχολιάζουν και να εμπλουτίζουν αυτό το ευρετήριο στο σύνολό του. Το app ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένας εξειδικευμένος τουριστικός οδηγός που θα αποφέρει έσοδα από τις συνεργασίες με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, όπως επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικά γραφεία.
– Ποιες είναι οι ανάγκες που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα της εφαρμογής;
– Αρχικά είναι η κοινωνική συμμετοχή. Είναι αναγκαίο να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων στην πλατφόρμα μας. Για να το πετύχουμε αυτό, δημιουργούμε ένα φόρουμ στην πλατφόρμα όπου οι χρήστες μπορούν να συζητούν και να μοιράζονται ιδέες για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων, ενώ παράλληλα οργανώνουμε online chat rooms για ζωντανές συζητήσεις με αρχαιολόγους ή ειδικούς πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.
Στην συνέχεια, είναι επίσης σημαντική η διαδραστική χαρτογράφηση, να δώσουμε τη δυνατότητα δηλαδή μιας διαδραστικής
χαρτογράφησης στην εφαρμογή, ώστε οι χρήστες να μπορούν να σημειώνουν νέα σημεία ενδιαφέροντος και να προσθέτουν πληροφορίες. Για να το πετύχουμε αυτό, ενσωματώνουμε ένα σύστημα όπου οι χρήστες μπορούν να προσθέτουν νέα σημεία ενδιαφέροντος και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους, ενώ θα παρέχουμε εργαλεία σχεδιασμού περιήγησης για να ενισχύσουμε την εμπειρία του χρήστη.
– Εντός της εφαρμογής θα υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με ανθρώπους του κλάδου;
– Εννοείται, επικοινωνούμε με επαγγελματίες αρχαιολόγους και επιστήμονες για να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα, προσφέροντας τις γνώσεις τους και σχολιάζοντας τις πληροφορίες που παρέχουν οι χρήστες. Γι’ αυτό δημιουργούμε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης για τους επαγγελματίες που συνεισφέρουν στην πλατφόρμα και προσφέρουμε δυνατότητες συνεργασίας, όπως συνεντεύξεις και συμμετοχή σε διαδικτυακά events.
– Άρα μέσω της εφαρμογής προγραμματίζετε και events;
– Ναι, για την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητας, είναι σημαντικό να εξελίσσουμε την πλατφόρμα ως έναν χώρο όπου οι χρήστες θα μπορούν να συναντηθούν από κοντά για εκδηλώσεις ή οργανωμένες εκδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους. Οργανώνουμε εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, προσελκύοντας τα μέλη της κοινότητας μας, ενώ δημιουργούμε προγράμματα εκπαίδευσης και ξεναγήσεις με ειδικούς.
– Παραπάνω μου αναφέρατε ότι στον σχεδιασμό σας υπολογίζετε και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στον τουριστικό κλάδο. Πώς θα τις ενσωματώσετε στην εφαρμογή;
– Σκοπός μας είναι να διαφημίζουμε και Τουριστικές Υπηρεσίες, ώστε να αναπτύξουμε μια συνεργασία με τοπικά τουριστικά γραφεία ή παρέχουμε υπηρεσίες μέσω ειδικών πακέτων για τους χρήστες της πλατφόρμας. Αυτό θα γίνει με διαφημίσεις τοπικών επιχειρήσεων πάνω στην πλατφόρμα μας.
– Τι θα μπορεί να δει ένας χρήστης της εφαρμογής σας;
– Προσφέρουμε πλούσιο περιεχόμενο, όπως βίντεο, εικόνες και ιστορίες, για να καταγράφουμε και να μοιραζόμαστε την
ιστορία πίσω από κάθε αρχαιολογικό σημείο. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα γίνεται Κινηματογράφηση με ενδιαφέροντα γεγονότα και
ιστορίες πίσω από τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ θα παρέχεται συνεχής ενημέρωση του περιεχομένου μας για να διατηρούμε το ενδιαφέρον των χρηστών.
– Ποιο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο πίσω από το Ancient Guardians;
– Για τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του μοντέλου βασιζόμαστε σε δύο κατηγορίες: η πρώτη είναι το συνδρομητικό μοντέλο της εφαρμογής, όπου προσφέρουμε Premium υπηρεσίες μέσω συνδρομής για επιπλέον πλεονεκτήματα, και η δεύτερη αφορά τις συνεργασίες και τις χορηγίες από τουριστικά γραφεία ή κυβερνητικούς οργανισμούς.
Συνέντευξη: Βαγγέλης Λαζαρίδης