Το DREAM ON-line είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 48 ετών από την ίδρυση της «γαλάζιας» παράταξης και να ξεναγηθεί στην έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων που διοργάνωσε η διοικούσα επιτροπή.
Ξεναγός μας, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Μητράκας, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας ιστορίες και παραλειπόμενα πίσω από τις ιστορικές φωτογραφίες που παρουσιάζουν μέσα σε λίγα καρέ τη διαδρομή του κόμματος από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δημοσίευσε την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, στις 4 Οκτωβρίου του 1974.
Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων
Μοναδικά ντοκουμέντα από τα προσωπικά αρχεία των Προέδρων, αλλά και από τις συλλογές γνωστών φωτογράφων, τοιχοκολλήθηκαν εν είδει φωτογραφικής έκθεσης, την οποία μάλιστα επισκέφθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.
Από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που βρήκαμε αναρτημένο, ξεχωρίσαμε σε πρώτη φάση τις «ψυχρές» και «επιθετικές» αφίσες των δύο πρώτων δεκαετιών της Μεταπολίτευσης που σήμερα δεν θα θεωρούνταν «πολιτικά ορθές», αλλά μετέφεραν πλήρως το κλίμα εκείνης της εποχής και την ακραία πόλωση μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων. Με τον καιρό, οι διαφημιστικές καμπάνιες έκαναν τη «στροφή» προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, όπως και γενικότερα η ΝΔ, μετά την εκλογή του Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με τον κ. Μητράκα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των 48 ετών, διαπιστώνουμε ότι το πρόσωπο του Προέδρου ξεχωρίζει και τίθεται στο κέντρο του κάδρου σε μία προσπάθεια συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου γύρω από τον εκάστοτε ηγέτη. Δεν λείπουν ακόμα στιγμιότυπα από «cult» στιγμές της πολιτικής πραγματικότητας του τότε, όταν με πρωτοβουλία των τοπικών οργανώσεων κληρώνονταν ακόμη και αυτοκίνητα που έφεραν τον «πυρσό»…
Οι εικόνες από τις περιοδείες των Προέδρων στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη είχαν το δικό τους ενδιαφέρον, όμως εκείνες από τις προεκλογικές ομιλίες του πατρός Μητσοτάκη στην πλημμυρισμένη -από κόσμο- παραλία και την ασφυκτικά γεμάτη Αριστοτέλους μπορεί να φαντάζουν γνώριμες στους παλαιότερους, αλλά υπερβολικά παράταιρες σε εμάς τους νεότερους. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Μητράκας, ο Τύπος της εποχής φούσκωνε αρκετά τον αριθμό του πλήθους σε σχέση με τα πραγματικά αριθμητικά δεδομένα.
Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι αδύνατον να συγκριθεί η συμμετοχή του κόσμου στις σημερινές συγκεντρώσεις των κομμάτων με τη λαϊκή ορμή που χαρακτήριζε την περίοδο του ακραιφνούς δικομματισμού και των «μπλε» και «πράσινων» καφενείων.
Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν ιστορικά καρέ από το προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των συναντήσεων που είχε με σημαίνουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, όπως επίσης και σπάνιες εικόνες από το αρχείο του Κυριάκου Μητσοτάκη που απεικόνιζαν τον σημερινό πρωθυπουργό σε αθέατες στιγμές με τον πατέρα του Κωνσταντίνο, σε πολύ νεαρή ηλικία.
Σε περίοπτη θέση τοποθετήθηκαν τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών της Μεταπολίτευσης στις οποίες η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή συγκέντρωσε το ποσοστό ρεκόρ του 54,37%, αλλά και ιστορικά πρωτοσέλιδα της εποχής στην κλασική ασπρόμαυρη έκδοση.
Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν μάλιστα την ευκαιρία να κάνουν πιο διαδραστική την εμπειρία τους, παρακολουθώντας βίντεο από ιστορικές ομιλίες μέσω συσκευής VR, όπου είχε εγκατασταθεί στον χώρο της έκθεσης.
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης
Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, ο κ. Μητράκας είχε την καλοσύνη να μας απαντήσει, χωρίς μισόλογα και αστερίσκους, σε μερικές ερωτήσεις, αναφορικά με τη Νέα Δημοκρατία του τότε και του σήμερα, αλλά και για την προοπτική της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου από την έτερη θέση που κατέχει ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τον ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσε:
– Κύριε Μητράκα, ποια εκλογική αναμέτρηση θεωρείτε ότι ήταν η πιο κρίσιμη για τη Νέα Δημοκρατία και ποια η πιο ιστορική σε αυτά τα 48 χρόνια;
– Στη Νέα Δημοκρατία μπήκα ενεργά στα τέλη της δεκαετίας του ’80, και θεωρώ πως εκείνη η περίοδος ήταν η κρισιμότερη τόσο για τη ΝΔ όσο και για την ίδια την Ελλάδα. Η χώρα είχε τριπλές εκλογές και γενικά το 1989 υπήρξε πολύ σημαντική χρονιά για τη σύγχρονη ιστορία. Η Νέα Δημοκρατία, αν και έλαβε 46,19% στις εκλογές δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Συνεπώς οδηγήθηκε το πολιτικό σκηνικό σε λύσεις συνεργασίας στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα.
– Μετά από την τριπλή εκλογική αναμέτρηση σχηματίζεται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
– Ναι, η οποία κατά κοινή ομολογία και με γνώμονα τη μετέπειτα οικονομική πορεία της χώρας, ήταν μπροστά από την εποχή της, όπως και το καταστατικό του κόμματος το 1974 το οποίο ήταν επίσης πρωτοπόρο. Το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε ξανά στην εξουσία νικώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε μία ιστορική νίκη -θα πω- από την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ έμεινε για 11 χρόνια στην εξουσία, μία περίοδος όμως με αρνητικό πρόσημο για τη χώρα. Ο Μητσοτάκης σηματοδότησε την απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από τον λαϊκισμό.
– Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, αφού αναφέραμε την κρισιμότερη, ποια εκλογική αναμέτρηση θεωρείται ιστορικής σημασίας;
– Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν ξεχωριστή σημασία: η πρώτη ήταν η εκλογική αναμέτρηση του 2000, όπου η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές… το επόμενο πρωί. Παρά την ήττα της, κατάφερε να κάνει μια ιδεολογική διεύρυνση που όμοιά της δεν είχε ξαναγίνει.
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση ήταν εκείνη του 2012, όταν η Νέα Δημοκρατία νίκησε στις εκλογές υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, σε μια εποχή βαθιά μνημονιακή και με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα. Εδώ επιτρέψτε μου να κάνω και μια ειδική αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στο ΠΑΣΟΚ, γιατί θεωρώ πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αποτέλεσε μια γενναία και πατριωτική πράξη από το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον Βενιζέλο, παρόλο που σηματοδότησε την κατάρρευση του κόμματος.
– Ποιον πρόεδρο της ΝΔ θα θεωρούσατε τον πιο αδικημένο ιστορικά;
– Τον Μιλτιάδη Έβερτ. Ήταν αδικημένος και από τους πολίτες που δεν του έδωσαν την ευκαιρία αλλά και από τους Νεοδημοκράτες γιατί στάθηκε απέναντι στο ΠΑΣΟΚ όσο λίγοι (γι’ αυτό πήρε και το παρατσούκλι του «Μπουλντόζα»).
– Ως Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, θέλουμε να μας πείτε τα πολιτικά επιχειρήματα που θα προβάλλει η Νέα Δημοκρατία για να κερδίσει ξανά την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του 2023.
– Η Νέα Δημοκρατία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ποντάρει στη σταθερότητα που έχει αναδείξει αυτήν την τετραετία, με μεγαλύτερα της παράσημα την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, την αποκατάσταση της χώρας μας στα μάτια των ξένων, τις διεθνείς συμμαχίες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ), τις επενδύσεις που έρχονται όσο ποτέ άλλοτε, καθώς και την πάταξη της γραφειοκρατίας σε μεγάλο ποσοστό, μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία στην τετραετία προχώρησε και σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η προστασία των ζώων, η περιβαλλοντική πολιτική, η προστασία της μονογονεϊκής οικογένειας κ.α.
«Καθαρή νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές»
– Θεωρείτε πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές; Σας ανησυχεί ο χειμώνας που έπεται;
– Ναι, θεωρώ πως η Νέα Δημοκρατία θα έχει «καθαρή» νίκη στις επόμενες εκλογές, ενδεχομένως με μερικές δυσκολίες λόγω του σκληρού χειμώνα που μας περιμένει, που αντικειμενικά θα επηρεάσει την κατάσταση, χωρίς όμως να προβλέπω ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
– Η απλή αναλογική θα αποτελέσει εμπόδιο η ευκαιρία;
– Εμπόδιο. Να θεωρείτε εξαιρετικά πιθανές τις δεύτερες εκλογές, συνεπώς και την πολιτική αστάθεια που ενδέχεται να προκαλέσουν. Αναμένω όμως από τους πολίτες ότι θα δώσουν «καθαρή» εντολή, ήδη από την πρώτη Κυριακή!
«Πρωταγωνίστρια η Θεσσαλονίκη»
– Με αφορμή τη θέση που έχετε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τι να περιμένει η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων;
– Η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει την ίδια ανοδική πορεία που είχε και τα προηγούμενα χρόνια: θα αποτελέσει πρωταγωνίστρια για την Ελλάδα και τη μετεξέλιξη της. Το σύγχρονο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης την καθιστά πρωταγωνίστρια των εξελίξεων: το μετρό σταματάει να είναι ανέκδοτο, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» τελείωσε την επέκτασή του και προσέλκυσε αμέτρητους τουρίστες, το λιμάνι αναπτύσσεται και συνδέεται επιτέλους με τη σιδηροδρομική γραμμή, οι επενδυτικοί κολοσσοί (Pfizer, Cisco, Deloitte) και τα τεχνολογικά πάρκα θα δώσουν στην πόλη νέα ταυτότητα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της. Την ίδια στιγμή, η φυσιογνωμία του ιστορικού κομματιού της πόλης μένει αναλλοίωτο, με αφορμή και τα επικείμενα εγκαίνια της Αγοράς Μοδιάνο. Το επόμενο και πολλά υποσχόμενο έργο είναι το Flyover.
– Άρα πιστεύετε ότι η Θεσσαλονίκη του 2030 θα είναι μια διαφορετική πόλη;
– Ναι, είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό. Είναι η πρώτη φορά που έχουν αναγγελθεί, δρομολογηθεί και ήδη υλοποιούνται τόσα πολλά έργα πνοής για την πόλη μας.
– Η μεταμόρφωση της πόλης προϋποθέτει και τη δυναμική συμμετοχή των νέων ανθρώπων, μερίδα των οποίων έχει επιλέξει να φύγει από τη χώρα. Εσείς από τη θέση σας, βλέπετε αντιστροφή του φαινομένου του «Braindrain»;
– Σαφώς. Το βλέπω και στον κύκλο μου με συγγενείς μου που έφυγαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στην Ελλάδα, επειδή επιτέλους βλέπουν την πολυπόθητη σταθερότητα στη χώρα. Δεν είναι μόνο η διαφορά των μισθών ανάμεσα σε Ελλάδα και εξωτερικό που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να ξενιτευτούν, αλλά πολύ περισσότερο το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπετε, οι μισθοί μπορεί να είναι καλύτεροι στο εξωτερικό, αλλά το κόστος ζωής παραμένει πολύ υψηλό. Δύσκολα θα βρεις αλλού την ποιότητα ζωής που προσφέρει η Ελλάδα.
Συνέντευξη και ρεπορτάζ: Βαγγέλης Λαζαρίδης & Βασίλης Ιατρούδης