Το DREAM ON-line παρέστη, το απόγευμα της Τετάρτης, στην ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο Βελλίδειο και σας μεταφέρει το κλίμα από το «πράσινο» στρατόπεδο.
Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα –με ηχηρές όμως απουσίες (Παπανδρέου, Λοβέρδος, Βενιζέλος, Γερουλάνος) – ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε με πατερίτσες, λόγω του πρόσφατου τραυματισμού του στο γόνατο. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της τρίτης πολιτικής δύναμης επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους με αποδέκτη των βελών που εξαπέλυσε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Φουλ επίθεση στο Μαξίμου
Η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη ρητορική κατά της κυβέρνησης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε και από το βήμα της ΔΕΘ τις αιτιάσεις περί «επιτελικού παρακράτους» και κατηγόρησε ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για απόπειρα «ομηρίας του ΠΑΣΟΚ».
Καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για «πλήρη συγκάλυψη», ενώ επαναδιατύπωσε το αίτημά του για άρση του απορρήτου, προκειμένου ο ελληνικός λαός να μάθει τους πραγματικούς λόγους της παρακολούθησης του από τις μυστικές υπηρεσίες. Κατά παράφραση μάλιστα του βιβλίου «1984», ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε σε σαρκαστικό τόνο ότι αν ο Όργουελ έγραφε στη σημερινή Ελλάδα το παραπάνω βιβλίο, δεν θα έκανε λόγο για τον «μεγάλο αδερφό», αλλά για τον «μεγάλο ανηψιό», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη στην υπόθεση.
Δριμεία ήταν η επίθεση και στη Νέα Δημοκρατία εν γένει, αναβιώνοντας πάθη του παρελθόντος με αφορμή την αναφορά του Πρωθυπουργού περί «τερατογενέσεων», σχετικά με μία πιθανή μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25. Σε μία προσπάθεια συσπείρωσης του παραδοσιακού ακροατηρίου, ο κ. Ανδρουλάκης μνημόνευσε τα Ιουλιανά του 1965 και την περίφημη αποστασία, το ειδικό δικαστήριο του 1989 και την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά στηλίτευσε επίσης τις πολιτικές της κεντροδεξιάς παράταξης που οδήγησαν τη χώρα στο κατώφλι των μνημονίων.
Με έναν καταγγελτικό λόγο που συνήθως εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατήγγειλε την κυβέρνηση για απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ και για μεθοδεύσεις στη δικαιοσύνη. Την ίδια ώρα όμως, ο κ. Ανδρουλάκης έσπευσε να πάρει αποστάσεις και από τον «λαϊκισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας την πάγια, όπως αποδεικνύεται, θέση του ότι αν ο λαός αποδοκιμάσει τους Μητσοτάκη και Τσίπρα, ο ίδιος δεν θα τους βάλει «από το παράθυρο».
Όσον αφορά τα ενεργειακά, ο Κρητικός πολιτικός έκανε λόγο για ενεργειακό παραλογισμό, καθώς η κυβέρνηση δίνει τώρα κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο, την ώρα που η μελέτη εγκαταστάσεων φυσικού αερίου είναι υποχρεωτική για τις νεόδμητες οικοδομές.
Έντονες ήταν οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την καθυστερημένη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ενώ πρότεινε εκ νέου την επιβολή πλαφόν στις ενεργειακές τιμές της λιανικής, προκειμένου το βάρος να μετακυλήσει από τους καταναλωτές στους παρόχους. Μεταξύ των προτάσεων που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ήταν και η κλιμακωτή –και όχι οριζόντια- επιδότηση της κιλοβατώρας ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και η παροχή φορολογικών κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα τρέχουν παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης εισηγήθηκε της δωρεάν πρόσβασης στα ΜΜΜ των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού δύσκολου χειμώνα.
Στα Ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης προτίμησε να στρέψει τα βέλη του εκτός των συνόρων, επικρίνοντας τις συμμαχικές χώρες που συνεχίζουν να εξοπλίζουν έναν «διεθνή ταραξία», όπως η Τουρκία. Υπεραμύνθηκε της πατριωτικής στάσης του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τις «μεγάλες», όπως τις αποκάλεσε, «αμυντικές συμφωνίες» που σύναψε η χώρα μας, ωστόσο μέμφθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι δεν έχει προβάλλει όσο θα έπρεπε διεθνώς την ανάγκη επιβολής εμπάργκο όπλων στο καθεστώς Ερντογάν.
Νέο παραγωγικό μοντέλο
Όσον αφορά τους λοιπούς τομείς της κοινωνίας και της κοινωνικής πολιτικής, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε ένα νέο οργανωτικό σχέδιο λειτουργίας με έμφαση στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στα ελληνικά ταμεία εντός των επόμενων ετών από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τη νέα κοινή αγροτική πολιτική.
Στα εργασιακά πρότεινε την κατάργηση διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη, προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις έναντι των συλλογικών, ενώ στο ζήτημα του κατώτατου μισθού ισχυρίστηκε ότι αυτός πρέπει να διαμορφώνεται, κατόπιν διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.
Κορωνίδα του προγράμματος που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν η μέριμνα της κοινωνικής κατοικίας και της φθηνής στέγης για νέους, όπως επίσης και η διαμόρφωση του νέου ΕΚΑΣ με φόντο τους χαμηλοσυνταξιούχους. Με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το πρόγραμμα φθηνής στέγης, ο κ. Ανδρουλάκης αστειεύτηκε, καθώς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντέγραψε τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ: «Να κι ένα καλό του να σε παρακολουθούνε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το ιδιωτικό χρέος πρότεινε τη ρύθμιση αποπληρωμής σε 120 δόσεις για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και την πάση θυσία προστασία και α’ κατοικίας.
Αναφορικά με την υγεία, επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, αλλά και την ένταξη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Στην παιδεία, εισηγήθηκε την έκδοση ενός εθνικού –ισάξιου- απολυτηρίου για όλους τους μαθητές που αποφοιτούν από το λύκειο και υποστήριξε την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ.
Στο ζήτημα της φορολογίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πρότεινε το αφορολόγητο των γονικών παροχών να σταθεροποιηθεί στις 400.000 ευρώ και ο συντελεστής των μερισμάτων να ανεβεί στο 15% για τη στήριξη των πιο ευάλωτων. Για την εναργέστερη λειτουργία των θεσμών του κράτους εισηγήθηκε την εξάπλωση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, όπου είναι δυνατό στον δημόσιο βίο, ακόμα και για τις δημόσιες δαπάνες των κομμάτων.
Προτού κλείσει την ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει ως εγγυητής ειρήνης στα Βαλκάνια. Τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός του ΟΛΘ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση της πόλης, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη ολοκλήρωσης των σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα γειτονικά κράτη.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ολοκλήρωσε την ομιλία του με την εξής φορτισμένη αποστροφή: «Το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι καθαρό: δημοκρατική ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή ανοχή στον καθεστωτισμό, τον λαϊκισμό, τον ελιτισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία».