22 Απριλίου 2020
Η ιαπωνική anime σκηνή τα τελευταία χρόνια κάνει τεράστια βήματα παγκοσμίως και ο κόσμος τα γνωρίζει και ασχολείται, χωρίς να θεωρείται περίεργο hobby πλέον. Το Yu-Gi-Oh είναι ένα από τα κλασσικά anime που έγιναν γνωστά στην χώρα μας, όπως το Dragon Ball, το One Piece και η Sailor Moon. To anime βγήκε για πρώτη φορά στη Ιαπωνία το 2000 από το Studio Gallop και τον δημιουργό του Manga Kazuki Takahashi, ωστόσο το 1998 είχε βγει μια ακόμα εκδοχή του manga που δεν είχε να κάνει με το γνωστό Card Game αλλά με άλλα διάφορα παιχνίδια, η οποία ονομάστηκε αργότερα Yu-Gi-Oh Season 0. Τώρα, 20 χρόνια μετά έχουμε την εβδόμη σειρά Yu-Gi-Oh Sevens.
To Yu-Gi-Oh πέρασε πολλές αλλαγές ανά τα χρόνια. Στο Duel Monsters o πρωταγωνιστής Muto Yugi διαδέχτηκε τον μαθητή του Duel Academy Yuki Judai στο Gx, αυτός τον κάτοικο του κατεστραμμένου Satellite Fudo Yusei στο 5D’s, όπου κλείνει και την αρχική τριλογία. Η δεύτερη τριλογία ξεκίνα με τον Tskumo Yuma και τον Astral να βρίσκονται σε πόλεμο με τους Barrians στο Yu- Gi-Oh Zexal, ενώ μετά έχουμε τον Sakaki Yuya να θέλει να φέρει χαμόγελο στις τέσσερις διαστάσεις στο Arc-V και τέλος τον Fujiki Yusaku Playmaker να βρίσκεται θύμα στη διαδικασία δημιουργίας νέας τεχνολογίας στο Yu-Gi-Oh Vrains.
Odo Yuga
Όπως καταλαβαίνετε το Yu-Gi-Oh έχει πολύ πλούσια ιστορία με νέους κανόνες κάθε φορά που αλλάζει η σειρά στο Card Game. Πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε η εβδόμη σειρά Yu-Gi-Oh Sevens, η οποία υπεραπλουστεύει όλους τους μηχανισμούς και κανόνες του παιχνιδιού θέλοντας να προσεγγίσει περισσότερο νέους fans αφού οι παλιοί έχουν μεγαλώσει και τα νούμερα πέφτουν.
Πλέον την παραγωγή δεν την έχει το Studio Gallop το οποίο είχε αναλάβει το anime τόσα χρόνια, αλλά το Studio Bridge κυρίως για να χαμηλώσουν το κόστος παραγωγής και να κάνουν τη σειρά πιο εύκολα προσβάσιμη τα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος είχε κουραστεί με την συνεχή αλλαγή κανόνων και την προσθήκη νέων μηχανισμών καλέσματος τεράτων, όπως τα Synchro, Xyz, Pendulum, Link γι’ αυτό και η Konami αποφάσισε να πατήσει το κουμπί του Reset.
Τα Yu-Gi-Oh ανά τα χρονιά είχαν αρκετά σκοτεινή πλοκή και έθιγαν σοβαρά θεάματα κυρίως στο 5D’s και στο Vrains, όπου και οι πρωταγωνιστές είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Τώρα στο Sevens ο πρωταγωνιστής Odo Yuga είναι 11 χρονών και μαθητής δημοτικού, ο οποίος θελει να περασει τον δικό του τρόπο μονομαχίας Rush Duel στον κόσμο και κυρίως στην επιχείρηση που ελέγχει όλη την πόλη την Goha.
Τα Rush Duels είναι ένας απλουστευμένος τρόπος μονομαχίας, όπου οι παίκτες στην αρχή του γύρου τραβούν κάρτες μέχρι να έχουν 5 στο χέρι και μπορούν να καλέσουν όσα τέρατα θέλουν στον κάθε γύρο. Αυτό γίνεται κυρίως για να γίνουν γρήγορες οι μονομαχίες οι οποίες πλέον κρατούν 5 λεπτά, ενώ παλαιότερα μπορούσε να κρατήσουν και 30 λεπτά. Τα τέρατα πλέον είναι απλά, δηλαδή χωρίς ικανότητες, και ειδικά καλέσματα και οι μάχες βασίζονται κυρίως στους πόντους επίθεσης των τεράτων και όχι στα combos.
Sevens Road Magician
Η ποιότητα του Animation έχει πέσει πάρα πολύ, τα βασικά τέρατα των χαρακτήρων δεν είναι καθόλου ωραία, όπως στον παρελθόν (για παράδειγμα ο Stardust Dragon και ο Elemental Hero Neos δεν έχουν καποία σχέση ποιοτικά από τον Sevens Road Magician).
Στα 20 χρόνια Yu-Gi-Oh, η Konami έβαλε μπόλικη νοσταλγία στη σειρά από το πρώτο κιόλας επεισόδιο ο βασικός ανταγωνιστής είναι ένα Artificial Intelligence που μοιάζει με τον Kaibaman και τον Seto Kaiba από το Duel Monsters χρησιμοποιεί ακόμα και τον θρυλικό Blue Eyes White Dragon. Οι βασικοί χαρακτήρες Yuga και Rook έχουν Decks που θυμίζουν κόντρα Yugi Kaiba με μάγους και δράκους. Φαίνεται πως η Konami επενδύει στους λάτρες της παλιάς σειράς που πλέον δεν παρακολουθούν και στην νέα γενιά θεατών που τώρα βλέπουν Yu-Gi-Oh για πρώτη φορά.
Ωστοστο, πάντα όλα τα Yu-Gi-Oh ξεκινούν έχοντας έναν χαλαρό τόνο, χωρίς ιδιαίτερη πλοκή και βαθιά νοήματα, αλλά καταλήγουν με θανάτους δάκρυα και πολύ σκοτάδι, όπως έχουμε δει στο Zexal, στο Arc-V και στο GX. Η αλλαγή αυτή πιθανώς να έγινε λόγω της χαμηλής απήχησης που είχε το Yu-Gi-Oh Vrains με τον σκοτεινό χαρακτήρα του και τις σκληρές σκηνές.
Για να καταλαάβετε πόσο σκοτεινό είναι το Vrains ο πρωταγωνιστής Playmaker έχει παιδικά τραυματία γιατί όταν ήταν μικρός, τον απήγαγαν μαζί με άλλα παιδιά και τους έκαναν πειράματα για να αναπτύξουν μια νέα τεχνητή νοημοσύνη με ελεύθερη βούληση. Βέβαια, το Vrains είχε θέματα Pacing και πολυπλοκότητας του Card Game που μάλλον ώθησε μακριά τις μικρές ηλικίες.
Το παιδικό χιούμορ, η υπεραπλούστευση του παιχνιδιού τα μέτρια animation, οι ηλικιακά μικροί χαρακτήρες και ο ελαφρύς τόνος είναι οι λόγοι που πλέον το Yu-Gi-Oh με το Sevens δεν έχει την ίδια χροιά που είχαν τα προηγούμενα σε έναν fan της σειράς. Είναι νωρίς ακόμα να κρίνουμε πλήρως την κατάληξη του Sevens. Όπως μας δείχνει η ιστορία γίνονται πιο σκοτεινά επεισόδιο με το επεισόδιο, εξέλιξη που δεν έχει συμβεί στα πρώτα τρία που έχουν βγει. Ωστόσο, το Concept με την δικτατορική πόλη έχει ενδιαφέρον αν το χειριστούν σωστά.
Τέλος, θα πρότεινα σε όσους από εσάς έχετε παρατήσει την σειρά από καιρό, να ξαναρίξετε μια ματιά και να μου πείτε εσείς πως βλέπετε αυτή την αλλαγή στο Yu-Gi-Oh Sevens, σε σχέση με το παρελθόν του anime.
Γράφει ο Νίκος Αποστολίδης