Τα «νούμερα» που αγαπήσαμε

Με τον όρο «νούμερο» στην ποδοσφαιρική αργκό, εννοούμε κάποιον παίκτη, ο οποίος διαθέτει μπόλικο ταλέντο, αλλά δεν φημίζεται για την πειθαρχία και τη συγκέντρωσή του, αντίθετα αρπάζεται με το παραμικρό, μαλώνει για κάθε πιθανό και απίθανο λόγο και γενικά δεν γουστάρει να του λένε τι να κάνει, είναι ένας αντιρρησίας συνείδησης ή του αρέσει να κάνει χαβαλέ και να σπάει πλάκα ή και όλα αυτά μαζί.

Στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με μερικούς παίκτες, τους οποίους λατρέψαμε για το ταλέντο τους, αλλά και για όλη την ποδοσφαιρική και μη τρέλα, που τους χαρακτηρίζει και τις ιστορίες, που χαρίσανε. Κάποιοι έχουν αποσυρθεί, κάποιοι εξακολουθούν να αγωνίζονται.

Ατέμ Μπεν Αρφά

νούμερα
Sky Sports

Λίγοι διέθεταν την ποδοσφαιρική χάρη του Ατέμ Μπεν Αρφά. Με καριέρα σε Λιόν, Μαρσέιγ, Νιουκάστλ, Νις και Παρί Σεν Ζερμέν μεταξύ άλλων και συμμετοχές στην εθνική Γαλλίας, δεν υπήρχε σχολιαστής ή ποδοσφαιρόφιλος, που να μην θαύμαζε τον Γαλλοτυνήσιο εξτρέμ. Το πρόβλημα ήταν, ότι δεν ήξερες ποιον Μπεν Αρφά θα πετύχαινες.

Ο καλός Μπεν Αρφά μπορούσε να περάσει τους αντιπάλους πέντε-πέντε και να γυρίσει πίσω, για να τους ξαναπεράσει, είχε φαρμακερό αριστερό, μπορούσε να κουβαλήσει την εκάστοτε ομάδα χωρίς άγχος ή πίεση (αρκεί κάποιος να δει το γκολ του με την φανέλα της Νιουκάστλ κόντρα στη Μπόλτον). Ο κακός Μπεν Αρφά ήταν αυτός, που βαριόταν να κάνει προπόνηση, ήταν αδιάφορος στο γήπεδο, μάλωνε και με τα πόμολα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει, ότι περίμενε να πάει Σεπτέμβριος, για να υπογράψει στη Ρεν, επειδή πολύ απλά δεν γούσταρε να κάνει προετοιμασία ή τον καβγά του με τον τότε προπονητή της ομάδας, Ζοσλέν Γκουρβενέκ, επειδή ο δεύτερος επέλεγε μία πιο συντηρητική προσέγγιση και ανάγκαζε τον Μπεν Αρφά να κυνηγάει την μπάλα, κάτι που τον εκνεύριζε απίστευτα λέγοντάς του: «Εδώ δεν είναι Γκινγκάν (σ.σ. η προηγούμενη ομάδα του Γκουρβενέκ)». Τι παραπάνω να πούμε;

Αντόνιο Κασάνο

Eurosport

Μία μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης σημαίνει χρήματα, δόξα, καταξίωση. Συνεπάγεται όμως και πολλούς πειρασμούς πάσης φύσεως. Ε, αυτοί οι πειρασμοί παρέσυραν τον Αντόνιο Κασάνο, όταν έφτασε στη Μαδρίτη για λογαριασμό της Ρεάλ. Βασικά, δεν τον παρέσυραν. Τον πήραν παραμάζωμα. Τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί από τα χρόνια του στη Ρόμα, με διάφορα ατοπήματα, όμως στη Μαδρίτη πραγματικά το ξεφτίλισε.

Είχε απίστευτη τεχνική, έβαζε γκολ, όλοι υποκλίνονταν, όμως ο Κασάνο δεν ήταν και το καλύτερο παιδί. Στη Μαδρίτη τον ενδιέφερε μόνο το σεξ και το φαγητό, έχοντας μηχανευτεί ένα τρομερό κόλπο με έναν φίλο του, σύμφωνα με το οποίο νοίκιαζε ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο, που έμενε η αποστολή της ομάδας και όταν τελείωνε με μία κοπέλα, αυτός ο φίλος του, που δούλευε εκεί, ερχόταν, την παραλάμβανε και του έφερνε γλυκά, έκαναν, δηλαδή, μία ανταλλαγή.

Αυτό θα πει πραγματική φιλία. Οι καβγάδες με τον επίσης δύσκολο, Φάμπιο Καπέλο, ήταν συχνοί και όπως θα δήλωνε ο Κασάνο χρόνια αργότερα «Σεξ και μετά φαγητό, μία τέλεια βραδιά» και «Μπορώ να το παραδεχτώ. Είμαι άσχημος. Εάν δεν ήμουν διάσημος ποδοσφαιριστής με χρήματα, ούτε η μάνα μου δεν θα γύριζε να κοιτάξει αυτήν τη μουτσούνα!» Τουλάχιστον, ο τύπος έχει χιούμορ. Πείτε αλήθεια. Τον κακίζετε;

Μάριο Μπαλοτέλι

Είναι σίγουρα ο πρώτος, που κάποιος σκέφτεται, όταν μιλάμε για τρέλα και απειθαρχία, έχοντας μοιράσει απλόχερα πολλά αλησμόνητα περιστατικά. Με τρομερό σουτ, πολύ καλή τεχνική, δύναμη, ο «Σούπερ Μάριο» έσπερνε τον τρόμο. Ήταν αυτός, που έμπαινε στο Ολντ Τράφορντ, έβαζε εύκολα δύο γκολάκια και έδειχνε από κάτω το φανελάκι «Why Always Me?», ήταν όμως και αυτός, που έφτανε μπροστά στην εστία σε φιλικό παιχνίδι και αντί να σουτάρει, έκανε ένα τακουνάκι της κακιάς ώρας, για να εκνευρίσει τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος είχε εκνευρίσει νωρίτερα τον ίδιο. Παράνοια.

Ήταν επίσης αυτός, στον οποίο ο Ζοζέ Μουρίνιο μιλούσε για 15 λεπτά στην ανάπαυλα του εκτός έδρας αγώνα με τη Σπαρτάκ Μόσχας, ώστε να μην πάρει κόκκινη, έχοντας ήδη αντικρίσει την κίτρινη, επειδή δεν είχε άλλον επιθετικό, για να τον κάνει αλλαγή. Μαντέψτε τι έγινε. Στο 46’ ο Μπαλοτέλι πήρε κόκκινη. Απλά παράνοια.

Έχει μαλώσει με αντιπάλους, έχει μαλώσει και με συμπαίκτες, έχει βρεθεί πρωταγωνιστής σε βίντεο σε κατάσταση μέθης, οι ιστορίες για τον μύθο του είναι αμέτρητες και ατελείωτες, οπότε θα σταματήσουμε εδώ, γιατί, άμα συνεχίσουμε, πιθανότατα δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Νεϊμάρ

CNN

Μετά από 1,5 χρόνο στην Αλ Χιλάλ, στην οποία έπαιξε το συγκλονιστικό αριθμό των 7 (ολογράφως επτά) αγώνων και κέρδισε 32 εκατομμύρια για κάθε παιχνίδι, που έπαιξε, ο Νεϊμάρ επέστρεψε στη Σάντος, ομάδα στην οποία γαλουχήθηκε. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα μεγάλος (33), αυτή η επιστροφή και πολύ άργησε. Μετά το Μουντιάλ του 2022, φαίνεται να έχει χάσει οποιαδήποτε όρεξη για ποδόσφαιρο, αντίθετα περισσότερο τον απασχολεί να κάνει τον χαβαλέ του και λιγότερο έως καθόλου να παίξει ποδόσφαιρο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, αφού η ροπή του προς την τεμπελιά και την κοροϊδία είχε φανεί από τη θητεία του στην Παρί. Τι έκανε εκεί; Όλως τυχαίως κάθε Φεβρουάριο ο Βραζιλιάνος παρίστανε θύμα επίθεσης των Ες Ες και επικαλούνταν διάφορους τραυματισμούς και όλως τυχαίως την ίδια περίπου περίοδο (στις 11 Μαρτίου συγκεκριμένα) είχε γενέθλια η αδερφή του.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένας τραυματίας παίκτης εστιάζει στην αποκατάστασή του, με στόχο την ταχεία επιστροφή του στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, όμως για το Νεϊμάρ τραυματισμός σήμαινε και ταξίδι στη Βραζιλία για πάρτι, ποτό και διασκέδαση χωρίς όριο.

Ουσμάν Ντεμπελέ

Μπορεί τώρα ο Ουσμάν Ντεμπελέ να είναι ένας εκ των ακρογωνιαίων λίθων της Παρί του Λουίς Ενρίκε (αν και ξεκίνησαν στραβά με έναν μεγάλο καβγά τον Οκτώβριο) και να σκοράρει κατά ριπάς, όμως παρά το γεγονός, ότι είναι μόνο 27 έχει προλάβει να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία των βαρεμένων και απείθαρχων αθλητών. Ρωτήστε τι πιστεύουν στην Μπαρτσελόνα.

Οι άνθρωποι ακόμη κλαίνε τα 135 εκατομμύρια (ήμαρτον), που δώσανε στη Ντόρτμουντ το 2018, για να τον αποκτήσουν. Ο άνθρωπος ήταν η επιτομή του «Κάνω τη ζωάρα μου» και ο χαρακτηρισμός ντεμπέλης (καλό, ε;) κάθε άλλο παρά παράλογος είναι. Και τι δεν έκανε αυτός ο ημίθεος στην Μπαρτσελόνα; Έχανε προπονήσεις, επειδή έπαιζε πλέι με την παρέα του μέχρι το πρωί, οπότε μετά έπρεπε να κοιμηθεί, έτρωγε όλη μέρα έτοιμο φαγητό και ως εκ τούτου οι τραυματισμοί του διαδέχονταν ο ένας τον άλλον. Ήταν τόσο ό,τι να’ ναι και χαβαλές, που όταν ο σπιτονοικοκύρης του στο Ντόρτμουντ πήγε να δει το σπίτι, κόντεψε να πάθει μεγάλο αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων και για να μην παραποιήσουμε τα γεγονότα, ιδού η δήλωση του ανυποψίαστου ανθρώπου:

«Υπήρχαν παντού σκουπίδια, σάπια φαγητά στο ψυγείο, ακόμη και στις ντουλάπες. Πλαστικές σακούλες στο πάτωμα, απλήρωτοι λογαριασμοί στο πάτωμα», με τον Ντεμπελέ να καταβάλει τελικά 10.000 ευρώ ως αποζημίωση. Άλλο βίντεο στη Μπαρτσελόνα έδειχνε τον Ντεμπελέ να κινείται φιδίσια, για να αποφύγει τις κάμψεις και τους συμπαίκτες του να παίρνουν πρέφα τον φυγόπονο Γάλλο και να τον κάνουν ρεζίλι!

Μοιράσου το:

Γιώργος Ψάλλας

Γιώργος Ψάλλας

Αντισυμβατικός και υπερβολικά διαφορετικός για την ηλικία μου, θα με βρεις να προτιμάω την ηρεμία από την ένταση και την παράνοια, να βλέπω ταινίες, να ακούω μουσική (την κανονική, όχι αυτή που βρίσκεται στη μόδα), να παρακολουθώ τα αθλητικά τεκταινόμενα και ενίοτε να διαβάζω βιβλία.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα