Η κυριαρχία της Μάντσεστερ Σίτι, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αμφισβητείται. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα διάγει μία έντονη περίοδο ντεφορμαρίσματος, με αποκορύφωμα να αποτελεί η νέα γκέλα της Σίτι, απέναντι στη Φέγενορντ. Το προβάδισμα τριών τερμάτων δεν ήταν αρκετό και η Φέγενορντ με τρία γκολ σε 15 λεπτά έστειλε τη Σίτι στο καναβάτσο.
Αυτό ήταν ο έκτος σερί αγώνας που η Σίτι δεν κατάφερε να κερδίσει, έχοντας δεχτεί σε αυτούς τους αγώνες 16 γκολ. Είναι η πρώτη φορά στην προπονητική καριέρα του Γκουαρδιόλα όπου η ομάδα του δεν καταφέρνει να πάρει νίκη σε έξι σερί αγώνες. Η Σίτι θα κλείσει όλον τον Νοέμβριο χωρίς νίκη, με τον πρώτο αγώνα του Δεκεμβρίου να είναι απέναντι στη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ, σε έναν αγώνα που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για την οικονομία του πρωταθλήματος.
Πόσο σημαντική είναι η απώλεια του Ρόδρι;
Οι αγωνιστικές δυσκολίες της Σίτι ξεκίνησαν μετά τον τραυματισμό του Ρόδρι, του νικητή της φετινής Χρυσής Μπάλας και πυλώνα στην αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας του Πεπ. Ο Ισπανός διεθνής διαγνώστηκε με ρήξη προσθίου χιαστού και θα μείνει εκτός για περίπου δέκα μήνες. Η απώλεια του καλύτερου παίκτη του κόσμου για το 2024 είναι κομβική και ο Γκουαρδιόλα δεν έχει καταφέρει να βρει κάποιον που να μπορεί να καλύψει το κενό του. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά η Σίτι δεν είναι η ίδια ομάδα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ballon d’Or (@ballondorofficial)
Στην περσινή Πρέμιερ Λιγκ, ο Ρόδρι μπορεί να μην ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς. Η επίδρασή του όμως στην καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, αλλά και τα στατιστικά του ήταν εκπληκτικά: τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, ο Ρόδρι ήταν εκ των κορυφαίων στη θέση του. Επιθετικά, είχε 8 γκολ, 9 ασίστ ξεκλειδώνοντας αρκετά παιχνίδια για τη Σίτι.
Ακόμα είχε: 241 επιτυχημένες μακρινές πάσες, 49 δημιουργημένες ευκαιρίες, 3,359 επιτυχημένες πάσες, 85 επαφές στην αντίπαλη περιοχή, 42 επιτυχημένες ντρίπλες. Αμυντικά, ήταν το κορυφαίο εξάρι του αγγλικού πρωταθλήματος, θωρακίζοντας την αρκετά επιθετική αμυντική γραμμή της Σίτι, χάνοντας τη μπάλα μόλις 32 φορές, κάνοντας 42 τάκλιν, κερδίζοντας 201 μονομαχίες (με επιτυχία 59,1%), 51 εναέριες μονομαχίες (με επιτυχία 70,5%), είχε 235 ανακτήσεις μπάλας, ενώ κέρδισε και 33 φορές τη μπάλα στο αμυντικό τρίτο των αντιπάλων.
Τα παραπάνω στατιστικά δείχνουν ότι ο Πεπ βασιζόταν αρκετά στον Ρόδρι, ο οποίος ήταν κομβικός και στις δύο πλευρές του παιχνιδιού, παρά τη θέση στην οποία αγωνίζεται. Οι παίκτες που έχουν κληθεί να τον αντικαταστήσουν δεν έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Ισπανό, με αποτέλεσμα η άμυνα, κυρίως, της Σίτι να πελαγοδρομεί με μεγάλη συχνότητα. Ο Γκουαρδιόλα είναι ένας προπονητής που έχει κληθεί και στο παρελθόν να αντιμετωπίσει αγωνιστική καθίζηση της ομάδας του, οπότε αργά ή γρήγορα θα καταφέρει να βρει τη λύση στο πρόβλημα που υπάρχει στην Σίτι.
Τι γίνεται με τους τραυματισμούς
Ο Ρόδρι δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού αυτήν την περίοδο στον σύλλογο του Μάντσεστερ.
Όσκαρ Μπομπ: τραυματισμός γαστροκνημίας – αναμενόμενη επιστροφή: αρχές 2025
Ματέο Κόβασιτς: άγνωστο – αναμενόμενη επιστροφή: τέλη Δεκεμβρίου
Τζέρεμι Ντόκου: τραυματισμός μηρού – αναμενόμενη επιστροφή: αρχές Δεκεμβρίου
Τζον Στόουνς: τραυματισμός αστραγάλου – αναμενόμενη επιστροφή: άγνωστη
Οι πέντε αυτοί ποδοσφαιριστές (μαζί με τον Ρόδρι) είναι αρκετά σημαντικοί στο ροτέισον του Πεπ. Ακόμα, υπάρχουν και άλλοι παίκτες όπως ο Ντε Μπρόινε, ο Ντίας και ο Ακάντζι που έχουν χάσει αγώνες, εξαιτίας τραυματισμών.
Είναι η ηλικία σημαντικός παράγοντας;
Στην παρουσία του Πεπ στη Σίτι, η διοίκηση του προσέφερε αρκετές ακριβοπληρωμένες μεταγραφές. Ήρθαν παίκτες όπως ο Μαχρέζ και ο Ντίας, οι οποίοι κόστισαν αρκετά εκατομμύρια στους πρωταθλητές Αγγλίας. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα ακολουθεί μία διαφορετική στρατηγική, δαπανώντας ποσά για νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες, όπως είναι ο Γκβάρντιολ, ο Χάαλαντ και ο Σαβίνιο.
Παρόλα αυτά, η ομάδα του Μάντσεστερ εξακολουθεί να εξαρτάται σημαντικά από παίκτες που έχουν ξεπεράσει τα 30 έτη. Ο Σίλβα, ο Κόβασιτς, ο Στόουνς, ο Ντε Μπρόινε, ο Έντερσον, ο Γουόκερ και ο Γκουντογκάν πατάνε ή ξεπερνούν τα 30 έτη, ενώ παράλληλα είναι παίκτες που είχαν πολλά λεπτά συμμετοχής την περσινή χρονιά και αρκετοί από αυτούς θεωρούνται παίκτες «πρώτης γραμμής».
Σε ένα απαιτητικό πρωτάθλημα όπως είναι αυτό της Πρέμιερ Λιγκ, με πολλά τρεξίματα, υψηλό επίπεδο αντιπάλων και ανάγκη για πολλές αλληλοκαλύψεις, δεν είναι εύκολο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες να είναι το ίδιο αποτελεσματικοί. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τους τραυματισμούς που έχουν εμφανιστεί λόγω ηλικίας και κόπωσης, καταλαβαίνουμε ότι η Σίτι χρειάζεται να κάνει μία ανοικοδόμηση της ομάδας της.
Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας είναι τα 27,5 έτη, κάτι που από μόνο του δεν είναι ανησυχητικό. Κοιτάζοντας, όμως, κάποια σχετικά στατιστικά, μπορούμε να δούμε ότι η Σίτι δεν βρίσκεται στην πρώτη 30αδα όσον αφορά στη νεανικότητα των βασικών συνθέσεων που κατεβάζει. Αντιθέτως, την συναντάμε στην αντίστοιχη λίστα με τις γηραιότερες συνθέσεις, παραπάνω από μία φορά.
Οι «ενέσεις νεανικότητας» που έχει προσπαθήσει να κάνει ο Πεπ στην Σίτι δεν φαίνεται ότι είναι αρκετές και με τις υπόλοιπες ομάδες να κάνουν «παιδομάζωμα» μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα καταφέρει η Σίτι να βρει νεαρούς παίκτες για να δημιουργήσει το ρόστερ του μέλλοντος. Τα τελευταία χρόνια μας έχει δείξει ότι οι ακαδημίες της βρίσκονται σε ένα αρκετά καλό επίπεδο, οπότε περιμένω πως όλο και περισσότεροι παίκτες από την ακαδημία θα λάβουν το βάπτισμα του πυρός.
Έχουν προσαρμοστεί οι άλλες ομάδες στο στυλ παιχνιδιού της Σίτι;
Σε όλα τα χρόνια της προπονητικής του καριέρας, ο Πεπ Γκουαρδιόλα ακολουθεί ένα πολύ συγκεκριμένο στυλ ποδοσφαίρου. Μεγάλη κατοχή, γρήγορη εναλλαγή πασών, δημιουργία πολλών ευκαιριών, ασφυκτικό πρέσινγκ στην άμυνα – ή όταν χάνουν την κατοχή. Tα υψηλά ποσοστά κατοχής βοηθούν τόσο στη δημιουργία ευκαιριών, όσο και στην ξεκούραση των ποδοσφαιριστών. Είναι γνωστό ότι οι αμυνόμενοι είναι αυτοί που καλούνται να καλύψουν περισσότερα κενά για να μην αφήσουν χώρο στην άμυνα.
Η επίθεση της Μάντσεστερ Σίτι παραμένει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, παρά τις αλλαγές στο ρόστερ και στα πρόσωπα εξαιτίας τραυματισμών. Στον αντίποδα, η άμυνα της μοιάζει να είναι πολύ τρωτή, ειδικά μετά την απώλεια του Ρόδρι. Το υψηλού ρυθμού πρέσινγκ που ασκεί η Σίτι αφήνει ακάλυπτη την ομάδα σε περίπτωση που οι αντίπαλοί της καταφέρουν να το σπάσουν και ούσα μία ομάδα με μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες, τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά.
Η αλήθεια είναι ότι όλες οι ομάδες του Γκουαρδιόλα είχαν αυτό το μειονέκτημα, αλλά ποτέ μέχρι φέτος δεν φαινόταν ότι τόσες πολλές ομάδες μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν. Η ποιότητα των αντιπάλων σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυξημένη, οι προπονητές ξέρουν πού να χτυπήσουν τη Σίτι και στους τελευταίους έξι αγώνες φαίνεται ότι το κάνουν πολύ αποτελεσματικά. Η επιλογή των μεγάλων ομάδων να φέρνουν το ένα από τα δύο μπακ στο κέντρο σε φάση επίθεσης ή στην περίπτωση του Πεπ να δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον Στόουνς, δημιουργούν αρκετά κενά στην άμυνα. Και οι εξτρέμ είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν ορισμένα από αυτά τα κενά, πράγμα που δεν συμβαίνει σε αυτήν τη Σίτι.
Τι μπορεί να κάνει ο Πεπ και η διοίκηση για να αναστρέψουν την κατάσταση;
Με την απόσταση από την κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος να είναι στους οκτώ βαθμούς και με τη Σίτι να έχει το ντέρμπι απέναντι στην πρωτοπόρο Λίβερπουλ, ο Γκουαρδιόλα καλείται να βρει άμεσα λύση για να σταματήσει την αγωνιστική κατρακύλα της ομάδας του.
Μέχρι το τέλος του έτους δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας, οπότε δεν περιμένω να δω δραστικές μεταβολές στον τρόπο παιχνιδιού της Σίτι. Για να καλύψουν την έλλειψη τρεξιμάτων θα μπορούσαν να μην παίζουν τόσο επιθετικά τα μπακ και να προσέξουν τα μετόπισθεν. Στην επίθεση, η αποτελεσματικότητα είναι η λέξη-κλειδί για την ομάδα και κάτι στο οποίο δυσκολεύεται.
Τον Ιανουάριο πιθανολογώ ότι θα κινηθεί για μεταγραφές, κυρίως στον χώρο του κέντρου, αλλά και την άμυνα. Η ανάγκη για ανανέωση του ρόστερ είναι κάτι οφθαλμοφανές και η διοίκηση είναι πρόθυμη να ξοδέψει αρκετά εκατομμύρια για τη βελτίωση του ρόστερ. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι θα χρειαστεί να παραχωρήσει και ορισμένες από τις παλιές καραβάνες, αλλά αυτό είναι κάτι που όλες οι ομάδες καλούνται να κάνουν ανά περιόδους.