5 σειρές που αξίζει να δεις!

Οι πέντε σειρές που επιλέχθηκαν για αυτό το άρθρο είναι σειρές που έχουν αφήσει το στίγμα τους σε παγκόσμιο επίπεδο, που αξίζουν καλλιτεχνικά και που θα λέγαμε πως έχουν να σου προσφέρουν πέρα από απόλαυση και ενδιαφέρουσες γνώσεις, συμβάλλοντας στη διεύρυνση των πνευματικών σου οριζόντων. Είναι πέντε σειρές τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, οι οποίες δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία, ούτε καταπιάνονται με παρόμοια θέματα. Όλες, όμως, έχουν ένα κοινό στοιχείο· έχουν δεχθεί πολύ καλές κριτικές σημειώνοντας βαθμολογία στο IMDb πάνω από 8,4/10. Για να μην αδικήσω καμία, θα τις παραθέσω με αλφαβητική σειρά κι όχι βάσει κάποιου άλλου κριτηρίου.

 

Dark (2017-2020)

Πηγή: Intenet Review of Science Fiction

Το «Dark» είναι μια γερμανική σειρά των δημιουργών Baran bo Odar και Jantje Friese, η οποία αποτελείται από τρεις κύκλους και περιλαμβάνει 26 συνολικά επεισόδια. Πρόκειται για μια σειρά επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου με έντονα φιλοσοφικά στοιχεία.

Η υπόθεση της ιστορίας μας λαμβάνει χώρα σε μια φανταστική γερμανική πόλη, το Βίντεν, όπου εκεί χάνεται ένα παιδί. Στην προσπάθεια να βρεθεί η αλήθεια αποκαλύπτονται σιγά-σιγά οι συνδέσεις μεταξύ διαφόρων οικογενειών σε ένα ταξίδι στον χρόνο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και γενιές, ακόμα και σε παράλληλα σύμπαντα.

Πηγή: Brig Newspaper

Είναι ένα έργο που έχει πάρει πολύ θετικές κριτικές για την πλοκή, τη σκηνοθεσία, την υποκριτική των ηθοποιών, τη μουσική, την πολυπλοκότητα του σεναρίου και την πολύ προσεγμένη απόδοσή του. Άξιο προσοχής είναι επίσης το άρτιο και εξαιρετικά επιλεγμένο καστ ηθοποιών, όπου τα πρόσωπα των ηρώων σε νεαρή και σε πιο γερασμένη ηλικία έχουν τρομερές ομοιότητες, στοιχείο που το συναντάς πολύ σπάνια.

Η σειρά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι μέσα από το φανταστικό και το μυστηριακό καταπιάνεται με φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από τον χρόνο και τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη ύπαρξη, για τις αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή μας, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν τα πάντα, αλλά και για τη δύναμη της αγάπης. Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις «κάθε απόφαση για κάτι είναι μια απόφαση ενάντια σε κάτι άλλο» και «το τέλος είναι η αρχή». Δεν είναι μια εύκολη σειρά, αλλά είναι μια σειρά που θα σε δικαιώσει για τον χρόνο που θα της αφιερώσεις.

 

Fleabag (2016-2019)

σειρές
Πηγή: vulture

Το «Fleabag» είναι μια βρετανική μαύρη κωμωδία της Phoebe Waller-Bridge, η οποία είναι και η πρωταγωνίστρια. Η σειρά αυτή είναι βασισμένη σε ένα one-woman σόου που είχε κάνει η ίδια το 2013. Αποτελείται από δύο κύκλους, όπου ο καθένας έχει από έξι επεισόδια. Είναι ένα έργο ανάλαφρο και ταυτόχρονα βαθύ και ουσιαστικό. Συνδυάζει το κωμικό, το υπερβολικό με το ρεαλιστικό και το κυνικό.

Η σειρά μάς βάζει στη ζωή μιας σύγχρονης Λονδρέζας που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της. Έχει να αντιμετωπίσει την ξαφνική απώλεια της καλύτερής της φίλης, τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν και την τοξική σχέση με την οικογένειά της. Επίσης, μην έχοντας κάτι σταθερό στην ερωτική της ζωή, προτιμά να συνάπτει εφήμερες σχέσεις με τον οποιονδήποτε, προσπαθώντας να γεμίσει έτσι το κενό που νιώθει στη ζωή της.

Στον δεύτερο κύκλο, όμως, θα γνωρίσει έναν ιερέα —τον κατά κόσμο hot priest (Andrew Scott)— ο οποίος θα της δώσει την κατάλληλη προσοχή που χρειάζεται, θα αναπτύξουν μια ιδιαίτερη σχέση κι αυτή θα καταλήξει να τον ερωτευτεί. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, μάλιστα, πως είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά ζευγάρια της σύγχρονης ιστορίας της μικρής οθόνης.

Πηγή: medium

Το «Fleabag» είναι μια απλή καθημερινή σειρά που φαινομενικά καταπιάνεται με κάτι πολύ συνηθισμένο και κοινότοπο. Ωστόσο θίγει με έξυπνο τρόπο και εντελώς οργανικά κοινωνικούς προβληματισμούς γύρω από τη σύγχρονη, καπιταλιστική, ασταθή και γεμάτη δομικές κρίσεις κοινωνία, όπου οι άνθρωποι είναι αποξενωμένοι και εγκλωβισμένοι στη μοναξιά τους, αναζητώντας διακαώς λύσεις.

Επίσης, θα λέγαμε πως έχει έντονα φεμινιστικά στοιχεία, μιας και περιστρέφεται γύρω από την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και ειδικά αυτή της γυναίκας. Μιας γυναίκας που προσπαθεί να βρει τον εαυτό της και να ισορροπήσει μεταξύ αυτού που πραγματικά θέλει και των προσδοκιών που έχει η κοινωνία και ο περίγυρός της από αυτήν. Χαρακτηριστική σκηνή αποτελεί η έξυπνη και γλαφυρή αποτύπωση της αρχής της γυναικείας περιόδου.

Πηγή: x moviewa

Ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της σειράς είναι οι στιγμές που η πρωταγωνίστρια σπάει τον τέταρτο τοίχο, κοιτάει την κάμερα και απευθύνεται στο κοινό, καθιστώντας το έτσι ενεργό στην εξέλιξη της ιστορίας. Είναι μια φρέσκια, σύγχρονη και πρωτοπόρα σειρά που αξίζει να δει κανείς.

 

Its a sin (2021)

Πηγή: entertainment weekly

Η μίνι σειρά «It’s a sin» είναι μια δημιουργία του Russell T Davies —όπως και η σειρά «Years and years» για την οποία είχαμε γράψει παλιότερα—και αποτελείται από πέντε επεισόδια. Η ιστορία εκτυλίσσεται τη δεκαετία του 1980 και τις αρχές του 1990 στο Λονδίνο. Ακολουθεί τη ζωή μιας παρέας queer ατόμων που αποφάσισαν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να την ζήσουν, όπως εκείνοι επιθυμούν. Εκείνη την περίοδο, όμως, ξεσπάει μια αόρατη απειλή που έμελλε να τους αλλάξει τη ζωή. Μια απειλή που δεν γνώριζαν, αλλά την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν άμεσα και δεν είναι άλλη από την πανδημία του HIV/AIDS.

Πηγή: LiFo.gr

Ο Russell T Davies με αυτήν του την καλλιτεχνική δημιουργία μάς κάνει κοινωνούς της ζωής μιας queer κοινότητας στο Λονδίνο και μας παραδίδει μαθήματα σύγχρονης ιστορίας μέσα από ένα πρίσμα καθόλου διδακτικό, αλλά γεμάτο στοργή κι αγάπη. Είναι μια σειρά που προβάλλει μέσα από τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριές της τον έρωτα, τις φιλίες, τη διασκέδαση, τα όνειρα, τις διεκδικήσεις, τα οποία βέβαια συνυπάρχουν και με τον φόβο, την ανασφάλεια, τον πόνο, την απώλεια κι όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα της απειλής του άγνωστου μέχρι τότε φονικού ιού HIV.

Ο Russell T Davies καταφέρνει, συνδυάζοντας το χιούμορ με το δράμα, να αναδείξει τη στοχοποίηση, την περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό που έλαβε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, αλλά και τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και την προσπάθεια ενημέρωσης αναφορικά με το AIDS.

 

The Handmaid’s tale (2017-2025)

Πηγή: amazon.com

Το «The Handmaid’s tale» είναι μια αμερικανική σειρά, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Καναδής συγγραφέα Margaret Atwood, το οποίο εκδόθηκε το 1985. Η σειρά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν προβληθεί πέντε κύκλοι και συνολικά 56 επεισόδια.

Πρόκειται για μια δραματική σειρά που λαμβάνει χώρα σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, γνωστό ως Γκίλιαντ. Βρισκόμαστε σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου το περιβάλλον έχει γίνει αρκετά τοξικό και παρατηρείται έντονη υπογονιμότητα. Μια ισχυρή τάξη ανθρώπων με έντονο θρησκευτικό και στρατιωτικό στοιχείο αναλαμβάνει την εξουσία και δημιουργεί ένα ιεραρχικά δομημένο απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο όλοι χωρίζονται σε κοινωνικές ομάδες, όπως είναι η άρχουσα τάξη ή οι γόνιμες γυναίκες, οι θεραπαινίδες (Handmaids) ή οι υπηρέτριες (Marthas) κ.α.

Πηγή: black feminist collective

Το έργο αναδεικνύει την καταπίεση της γυναίκας μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία και τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους αυτές προσπαθούν να αντισταθούν διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους. Επίσης, υπογραμμίζει τους ακραίους περιορισμούς που υφίστανται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά αυτά των γυναικών, οι οποίες απαγορεύεται ρητά να διαβάσουν και να γράψουν, καθώς και να κατέχουν οποιαδήποτε ιδιοκτησία από όποια κοινωνική τάξη και αν προέρχονται.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στέρησης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ότι οι γόνιμες γυναίκες χρησιμοποιούνται ως μηχανές αναπαραγωγής, χωρίς κανένα δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός τους και κατ’ επέκταση στην ανατροφή του μωρού τους. Μάλιστα, οι γυναίκες αυτές δεν επιτρέπεται να έχουν δικό τους όνομα, αλλά παίρνουν το όνομα του άνδρα της εκάστοτε οικογένειας (π.χ. Offred, που ουσιαστικά σημαίνει η [θεραπαινίδα] του Φρεντ).

Σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι κάπως προφητικό αυτό, μιας και στις μέρες μας υπάρχει μια τεράστια παγκόσμια διαμάχη για το αν η άμβλωση πρέπει να θεωρείται παράνομη ή αν πρέπει να αποτελεί προσωπικό δικαίωμα της κάθε γυναίκας.

Πηγή: cosmopolitan

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όλες οι καταπιέσεις των γυναικών που αναφέρονται στο βιβλίο της Atwood έχουν γίνει στην πραγματικότητα κάποια χρονική στιγμή σε κάποιο μέρος του πλανήτη.

 

This is going to hurt (2022)

Πηγή: move it

Το «This is going to hurt» είναι μια βρετανική μίνι σειρά, μια ιατρική μαύρη κωμωδία του Adam Kay. Η σειρά βασίζεται σε ένα βιβλίο που είχε γράψει ο δημιουργός, στο οποίο εξιστορούσε τις προσωπικές του εμπειρίες ως νέος μαιευτήρας γυναικολόγος σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της Αγγλίας.

Η ιστορία μας εκτυλίσσεται το 2006 και προβάλλει με έντονη δόση χιούμορ, αλλά και με αρκετή τραγικότητα την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία της Αγγλίας. Ανεπαρκή νοσοκομεία με πολλές ελλείψεις στον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις και με ένα υποστελεχωμένο και φανερά εξαντλημένο προσωπικό. Αυτά είναι μερικά στοιχεία που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε λάθη, απροσεξίες και παραβλέψεις που πολλές φορές μπορεί να καταστούν ανεπανόρθωτα καταστροφικές.

Πηγή: NationalWorld

Το έργο μάς εκθέτει τόσο το κοινωνικό στοιχείο που αναφέραμε, όσο και το προσωπικό του πρωταγωνιστή Adam (Ben Whishaw) και της ειδικευόμενης Shruti (Ambika Mod). Και οι δύο χαρακτήρες περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους στο νοσοκομείο, παραμελώντας εντελώς την προσωπική τους ζωή και διαθέτοντας ελάχιστο χρόνο για ξεκούραση και προσωπική φροντίδα και ηρεμία. Όλη αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά τους, έχοντας ολέθρια αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο μας υπενθυμίζει συνεχώς πως η εργασία δεν πρέπει να είναι η ζωή μας, αλλά ένα μέσο για να την κάνουμε καλύτερη.

Είναι μια σειρά με την οποία μπορούμε να ταυτιστούμε, μιας και ο περισσότερος κόσμος στις μέρες μας έχει βιώσει ή βιώνει κάτι αντίστοιχο στη ζωή του. Κι αυτό γιατί ολοένα και περισσότερο η καπιταλιστική κοινωνία, στην οποία ζούμε, μας εξωθεί να γινόμαστε δέσμιοι της δουλειάς μας με καταστροφικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Μοιράσου το:

Μαρία Γεωργίου

Μαρία Γεωργίου

Γεννήθηκα μια ανοιξιάτικη μέρα στη Θεσσαλονίκη και από τότε πορεύομαι σε αυτήν την πόλη. Η ζωή με έφερε πριν αρκετά χρόνια στο τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κι από εκεί στο μεταπτυχιακό της Πολιτιστικής Διαχείρισης και Επικοινωνίας επίσης στο Α.Π.Θ. Μια γενική ιδέα για μένα θα έλεγα πως συνοψίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες της ζωής μου. Αυτοί είναι ο άνθρωπος −η συμπεριφορά του, οι σχέσεις του, οι πεποιθήσεις του, η ύπαρξή του γενικότερα− και οι τέχνες, καθώς αποτελούν πηγές έμπνευσης, αναστοχασμού και αναθεώρησης τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Στο DREAM ON-line, λοιπόν, μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράζομαι και να τοποθετούμαι πάνω σε θέματα που με αφορούν και σχετίζονται με τους δύο αυτούς άξονες.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα