Παύλος Γερουλάνος: «Μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα του ΠΑΣΟΚ»

dreamonline.gr

Η σεζόν των Προσώπων της Εβδομάδας ξεκινάει με ένα… Πρόσωπο της Κάλπης!

Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε τη νέα σεζόν με πρώτο μας καλεσμένο, τον Παύλο Γερουλάνο, υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Με μακρά πορεία στην πολιτική σκηνή και πλούσια εμπειρία ως πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ο κ. Γερουλάνος διεκδικεί την προεδρία του ΠΑΣΟΚ σε μια κρίσιμη στιγμή για την παράταξη και τη χώρα.

Ο κ. Γερουλάνος μας ανέλυσε το σχέδιό του για την «Αναγέννηση» του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας μια αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της πολιτικής, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών. Μιλά για την ανανέωση που χρειάζεται το κόμμα, τη σημασία της σύνδεσης με τη νεολαία και τις πολιτικές προτάσεις που έχουν στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας, από τη φοιτητική στέγη μέχρι την αποκέντρωση της εξουσίας. Παράλληλα, σχολιάζει την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κεντροαριστερά και τη σημασία της ενότητας στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι μόνο μέσα από ένα συλλογικό όραμα μπορεί η παράταξη να προσφέρει έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη για το μέλλον της Ελλάδας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Παύλο Γερουλάνο για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

ΠΑΣΟΚ
Φωτ: Γιώργος Μιχαηλίδης – dreamonline.gr

– Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που βλέπετε για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα σήμερα και πώς σκοπεύετε να την αντιμετωπίσετε;

– Να επανασυνδεθούμε ξανά με την Κοινωνία. Δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να πάρουμε αποφάσεις, απαραίτητες για το μέλλον τη χώρας, οι οποίες βρίσκονται μακριά από την ιδεολογία μας. Αποτέλεσμα; Ο κόσμος να μας γυρίσει την πλάτη και σήμερα 3,5 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες να μην έρχονται να ψηφίσουν. Άνθρωποι ενεργοί πολιτικά, που περιμένουν κάποιον να τους εμπνεύσει για να ενεργοποιηθούν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

– Αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πώς σκοπεύετε να διατηρήσετε ενότητα και να φέρετε ανανέωση στο κόμμα ταυτόχρονα; Δεδομένου ότι βλέπουμε διασπάσεις στα κόμματα, με πιο πρόσφατη τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

– Προσωπικά, μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα του κόμματος. Σε ολόκληρη τη ζωή μου έμεινα στο ΠΑΣΟΚ, όταν άλλοι έφευγαν. Υπερασπίστηκα τα σύμβολά μας όταν άλλοι τα θεωρούσαν αρνητικά. Η ενότητα είναι απαραίτητη, την επόμενη μέρα, στον αγώνα για τη
νίκη στις εκλογές. Την ενότητα όμως την υπηρετεί η προοπτική. Για να έχουμε προοπτική, πρέπει να πείσουμε τη νέα γενιά ότι είμαστε έτοιμοι να τα βάλουμε με τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Αναζητώ ανθρώπους που θα συμμετέχουν στην προσπάθεια
μας να διεκδικήσουμε την εξουσία για να την πάμε κοντά στον πολίτη.

«Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης είναι ο υπερσυγκεντρωτικός τρόπος που λειτουργεί»

– Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που δεν έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαρκώς; Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης, κατά τη γνώμη σας, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί;

– Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, όμως το μεγαλύτερο λάθος δεν είναι η αντιμετώπιση κάθε τέτοιας πρόκλησης ξεχωριστά, είναι ο υπερσυγκεντρωτικός τρόπος που λειτουργεί. Το σχέδιό μου για τη χώρα, η Αναγέννηση, μιλά για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της
χώρας μέσω της αλλαγής του διοικητικού της μοντέλου. Μόνο δίνοντας εξουσία στις τοπικές κοινωνίες, θα μπορέσουμε να παράξουμε πλούτο που θα πολλαπλασιάζεται και θα μένει σε αυτές. Έτσι θα δημιουργήσουμε προοπτική για τους νέους. Όταν νιώσουν ότι η πολιτική δεν δουλεύει για τον εαυτό της, αλλά για το καλό της πατρίδας.

– Πώς αξιολογείτε την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι σήμερα;

– Κάτω των προσδοκιών και επικίνδυνη για τα προβλήματα που συσσωρεύονται. Ο κ. Μητσοτάκης εκλέχτηκε το 2019, ύστερα από την επεισοδιακή εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως έδειξε αντανακλαστικά που θα μπορούσαν να τον «απογειώσουν». Είχε έτοιμα νομοσχέδια, αντιμετώπισε με επιτυχία το ζήτημα στον Έβρο καθώς και το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Η συνέχεια όμως, δεν ήταν ίδια. Η αλαζονεία του «άριστου» φαίνεται πως θόλωσε την Κυβέρνηση και ξεκίνησαν τα λάθη και οι παραλείψεις. Σήμερα, τα σημάδια της κούρασής της είναι πιο εμφανή από ποτέ. Ο κόσμος στις περιοδείες μου λέει «Κάντε κάτι να φύγει ο Μητσοτάκης». Στο χέρι μας είναι, να το καταφέρουμε.

– Υπάρχουν κάποια θετικά βήματα που αναγνωρίζετε στην πολιτική της κυβέρνησης, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με την κατεύθυνση;

– Όπως προανέφερα, τα πρώτα δείγματα της Κυβέρνησης, ήταν θετικά. Παρόλα αυτά, ο υπερσυγκεντρωτισμός με τον οποίο δουλεύει, με κάνει να έχω εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για την όποια πολιτική ακολουθεί. Τρέφει ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία που σκοτώνουν τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν τα δημιουργικά στρώματα της κοινωνίας.

Φωτ: Γιώργος Μιχαηλίδης – dreamonline.gr

«Στην Ελλάδα ακόμα αντιμετωπίζουμε τον εθελοντή ως το ρουσφέτι του μέλλοντος»

– Τι αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ; Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές εμπειρίες σας εκεί;

– Στο Συνέδριο των Δημοκρατικών είχα διάφορες επαφές με αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, και στη Μέση Ανατολή. Πιστεύω βαθιά ότι ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει να
είναι γέφυρα και όχι ως σύνορο, και οι επαφές που είχα στο συνέδριο μου έδειξαν ότι αυτό όχι μόνο γίνεται, αλλά χρειάζεται. Αλλά και κάτι ακόμα. Ως κόμμα οι Δημοκρατικοί έχουν αναδείξει σε κορυφαίο πολιτικό παράγοντα τον εθελοντή. Κάθε άνθρωπο που προσφέρει. Στην Ελλάδα ακόμα αντιμετωπίζουμε τον εθελοντή ως το ρουσφέτι του μέλλοντος. Αυτό θα αλλάξω στο ΠΑΣΟΚ την πρώτη μέρα.


– Κάμαλα Χάρις «Δαγκωτό»;

– Φυσικά. Θα συνεχίσει το έργο του κ. Μπάιντεν στα εσωτερικά. Όταν ακούω από ένα κόμμα της Αμερικής ότι τη χώρα την έφτιαξαν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και όχι οι τράπεζες, καταλαβαίνω πως οι δικές τους προτεραιότητες είναι διαμετρικά αντίθετες από αυτές της σημερινής Κυβέρνησης.

– Βλέπετε κοινά σημεία ανάμεσα στις πολιτικές κατευθύνσεις των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα; Υπάρχουν διδάγματα που θα μπορούσε να υιοθετήσει η ελληνική κεντροαριστερά;

– Είμαστε δύο προοδευτικά κόμματα. Σε διαφορετικές χώρες μεν, αλλά με διάθεση να βάλουμε τον Άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών προτεραιοτήτων. Πιστεύω ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία που μπορούμε να δανειστούμε, όπως η σημαντική δουλειά που γίνεται στο συνέδριο τους μέσω διαβουλεύσεων, όπως αυτές που συμμετείχα καιεγώ. Βέβαια ένα ισχυρό και ανοιχτό ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει το ίδιο παράδειγμα για κόμματα άλλων χωρών, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που ενέπνευσε, και εμπνέει, την Ευρωπαϊκή κεντροαριστερά μέχρι και σήμερα.

– Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω και ήσασταν φοιτητής σήμερα, ποιον πολιτικό θα διαλέγατε για συγκάτοικο και γιατί;

– Οι πολιτικοί με τους οποίους ταυτίζομαι είναι πολύ μεγαλύτεροι από εμένα. Μερικοί δεν ζουν πια. Δεν ξέρω αν θα είχα τη δυνατότητα να συγκατοικήσω μαζί τους στο Πανεπιστήμιο, λόγω διαφοράς ηλικίας.

– Ποιο ήταν το πιο αστείο περιστατικό που σας έχει συμβεί ποτέ σε πολιτική συνάντηση ή εκδήλωση;

– Φεύγοντας μια φορά μπήκα σε λάθος αυτοκίνητο. Ευτυχώς ο άνθρωπος που οδηγούσε, ξέσπασε στα γέλια και θέλω να πιστεύω ότι τον κέρδισα ως ψηφοφόρο.

– Αν μπορούσατε να δώσετε μια συμβουλή στον νεότερο εαυτό σας όταν ξεκινούσατε την πολιτική, ποια θα ήταν;

«Μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά».

Φωτ: Γιώργος Μιχαηλίδης – dreamonline.gr

– Αν είχατε τη δύναμη να περάσετε έναν νόμο μέσα σε 24 ώρες χωρίς καμία αντίδραση, ποιος θα ήταν και γιατί;

– Θα καταργούσα το επιτελικό κράτος και θα έδινα εξουσία σε σύγχρονους θεσμούς που λογοδοτούν απευθείας στον πολίτη. Με περισσότερες εξουσίες στην Τοπική Αυτοδίοικηση, στα Επιμελητήρια, στους Συνεταιρισμούς, στους συνδικαλιστικούς φορείς θα μπορέσουμε να μεγαλουργήσουμε ξανά ως Έλληνες. Με εντολή να συνεργαστούν για κοινά προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που δίνουν σε κάθε γωνιά της χώρας προοπτική.

«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ποδοπατάει ψυχές»

– Πιστεύετε ότι υπάρχει πολιτικό αντίστοιχο της φοιτητικής ζωής «τελευταίας στιγμής», όπου όλα γίνονται την τελευταία μέρα; Αν ναι, πώς το αντιμετωπίζετε;

– Στην Ελλάδα δημιουργούμε κρίσεις για να περάσουμε σάτρα-πάτρα νομοσχέδια, όπως αυτό της τριτοβάθμιας παιδείας. Ένα νομοσχέδιο που χειρίστηκε το λάθος θέμα, με λάθος τρόπο, τη λάθος ώρα. Αντί να συζητήσουμε πως θα αλλάξουμε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παιδεία που κρίνει τους μαθητές με γνώμονα σε τι δεν είναι καλοί, θέλω μια παιδεία που αναζητεί τα ταλέντα του κάθε παιδιού. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ποδοπατάει ψυχές και το μονολιθικό και αρτηριοσκληρωτικό εκπαιδευτικό μας σύστημα αφήνει στο περιθώριο πολλά παιδιά, επειδή δεν ξέρει να αναγνωρίζει και να ενισχύει ταλέντα.

Συνέντευξη: Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μοιράσου το:

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Βαγγέλης Λαζαρίδης

Μεγάλωσα στην Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και κατοικώ στην Καλαμαριά. Είμαι απόφοιτος της Νομικής, ενώ ταυτόχρονα ασχολούμαι με την ερευνητική δημοσιογραφία. Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω βιβλία (τα οποία κατά καιρούς ανεβάζουμε στο READ ON-line), ακούω μουσική στο πικάπ και μου αρέσει να συζητώ για την κοινωνία και την πολιτική με φίλους και γνωστούς. Το DREAM ON-line αποτελεί ένα πρότζεκτ το οποίο με πολύ κόπο και με συλλογική προσπάθεια έφτασε εδώ που είναι σήμερα, προσωπικά, θεωρείται ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Βρες της γης τα θαύματα σε αυτά που λαχταράς» λέει ένα τραγούδι, και ίσως αυτή είναι η χρυσή συνταγή για τα πάντα.

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα