Χασιδιστές Εβραίοι: η σκληροπυρηνική κοινότητα που γνωρίσαμε στο Unorthodox

28 Απριλίου 2020 Unorthodox

Πηγή: www.brooklynunpluggedtours.com

Η μίνι σειρά του Netflix, Unorthodox εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή το κοινό και συνεχίζει να αποσπάει διθυραμβικές κριτικές, κυρίως για την πιστή αναπαράσταση του τρόπου ζωής μιας εβραϊκής μειονότητας στη Νέα Υόρκη. Μέσα από τη ζωή της μικροσκοπικής, αλλά συνάμα τόσο εκφραστικής Έστερ Σαπίκο (σ.σ Sira Haas), γίνεται αντιληπτό ότι για κάποιους ο 21ος αιώνας είναι απλά ένας αριθμός. Στην πραγματικότητα, η κοινότητα αυτή έχει επιλέξει να ζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως οι προγονοί της, πριν από 250 χρόνια. Ποιοι είναι; Οι «Χασιδιστές» Εβραίοι αποτελούν διαιρετική ομάδα του Ιουδαϊσμού και το μεγαλύτερο μέρος αυτών κατοικεί σε μια συνοικία της Νέας Υόρκης, στο Γουίλιαμσμπεργκ του Μπρούκλιν. Εκεί εγκαταστάθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πολλοί είναι απόγονοι ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Αυτό δικαιολογεί και το καθήκον που έχουν: να κάνουν δηλαδή, όσα περισσότερα παιδιά γίνεται, προκειμένου να αναπληρώσουν τις ψυχές που χάθηκαν, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Παρά το γεγονός ότι ζουν στην περίλαμπρη Νέα Υόρκη, απέχουν από κάθε κοσμική δραστηριότητα και είναι κοινωνικά απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν τους επιτρέπεται ούτε καν η πρόσβαση στο διαδίκτυο… Οι όποιες διαφορές λύνονται εντός της σέκτας και επικρατεί κατά κάποιον τρόπο, το δίκαιο του «Ισχυρού». Ο «Ραβίνος» είναι ο θεόσταλτος ταγός, επί της γης. Όλοι τον συμβουλεύονται, τον επικαλούνται  και υιοθετούν άκριτα την άποψή του. Μιλούν μια εβραϊκή διάλεκτο, τα «jiddisch», γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι Εβραίοι της κεντρικής Ευρώπης (Ασκενάζι Εβραίοι) από τους οποίους και κατάγονται. Το παρουσιαστικό τους δεν θυμίζει σε τίποτα σύγχρονους Νεοϋορκέζους. Εκπέμπουν μια απόκοσμη αύρα, συνυφασμένη με το παρελθόν, ενώ η ενδυμασία, ιδιαίτερα των ανδρών, είναι χαρακτηριστική. Το σήμα κατατεθέν τους, είναι τα μεγάλα γούνινα καπέλα, που κοστίζουν γύρω στα 1000 δολάρια, έκαστο και τα μακριά μούσια.

Πηγή: www.pinterest.co.uk

Η θέση της γυναίκας Αποκλειστική αρμοδιότητα των γυναικών είναι η τεκνοποίηση. Τα ελάχιστα δικαιώματά τους περιορίζονται στην ανατροφή των παιδιών, ενώ στερούνται συν τοις άλλοις και το δικαίωμα της μόρφωσης. Μελετούν τις Γραφές, όπως και οι άνδρες, ενώ είναι καθήκον τους, να κάνουν τον άνδρα να αισθάνεται «βασιλιάς», όπως επιτάσσει το δόγμα. Απαγορεύεται να αισθανθούν την απόλαυση της σαρκικής ηδονής, ενώ στην περίπτωση που προκύψει πρόβλημα στο στάδιο της τεκνοποίησης, αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι γυναίκες. Μάλιστα, η οικογένεια του γαμπρού, έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί σε «προξενήτρα», προκειμένου να βρει κάποια άλλη «μη προβληματική» νύφη. Με την συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους, είναι υποχρεωμένες να νυμφευτούν με γαμπρό της αρεσκείας της οικογένειάς και να πραγματοποιηθεί, άμεσα, γάμος. Οι μέρες της γυναικείας έμμηνου ρύσης θεωρούνται «ακάθαρτες», αφού διακόπτεται η διαδικασία αναπαραγωγής. Μετά την τέλεση του γάμου, η γυναίκα καλείται να κουρευτεί «γουλί» και να κυκλοφορεί με περούκες! Απαγορεύονται επίσης τα κοντομάνικα και οι φούστες πάνω από το γόνατο.

Πηγή: www.cheatsheet.com

Unorthodox Η προσωποκεντρική μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων του Netflix ακολουθεί κατά πόδας τη ζωή της 19χρονης Έστερ, σκιαγραφώντας με ακριβή τρόπο τις αντιλήψεις, τα ήθη και τα έθιμα των Χασιδιστών. Αδυνατώντας να αντέξει άλλο τον ανηλεή τρόπο ζωής που της έχει επιβληθεί, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη και να ταξιδέψει στο Βερολίνο, με σκοπό να κυνηγήσει ένα καλύτερο μέλλον. Η σειρά γερμανικής παραγωγής είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ντέμπορα Φέλντμαν, «Unorthodox: Η σκανδαλώδης απόρριψη της χασιδικής μου καταγωγής». Η ίδια η συγγραφέας πρωταγωνιστεί στο «making of» της ταινίας, ενώ έχει δηλώσει ότι ήταν μία εκ των τυχερών γυναικών, που κατάφερε να δραπετεύσει από το μάταιο περιβάλλον, στο οποίο ήταν εγκλωβισμένη. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει: «υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλές γυναίκες που θα υπομείνουν αυτό το μαρτύριο, δίχως τη δυνατότητα να ξεφύγουν».

Πηγή: www.pinterest.com

Το βιβλίο της Φέλντμαν δεν αποτελεί εξ’ ολοκλήρου προσωπικό βίωμα, αλλά σίγουρα έχει στόχο να θίξει και να προβληματίσει… Προτού ξεκινήσετε τη σειρά, σας παροτρύνω να μελετήσετε την ιστορία της συγκεκριμένης κοινότητας. Θα εντυπωσιαστείτε από τις ομοιότητες, που θα συναντήσετε με το πέρασμα των επεισοδίων. Είναι από τις σειρές, που πραγματικά, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα! Mέσα σ’ όλα, θα απολαύσετε φυσικά και την καθηλωτική ερμηνεία της ισραηλινής, Sira Haas, που έχει σαγηνεύσει κοινό και κριτικούς. Δείτε το trailer: https://www.youtube.com/watch?v=-zVhRId0BTw

Μοιράσου το:

Βασίλης Ιατρούδης

Βασίλης Ιατρούδης

Απολαμβάνω να γράφω με άποψη για όλα τα σημαντικά της επικαιρότητας. Με σταθερή έδρα τη Θεσσαλονίκη, φοιτώ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και στο DREAM ON-line εκτελώ χρέη Αρχισυντάκτη. Λάτρης του καλού φαγητού, αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια, τη φωτογραφία και τον αθλητισμό. Το μότο μου; Μίλα λιγότερο, Άκου περισσότερο!

 

Πρόσφατα

Διαβάστε Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα